Annons

Just nu i trädgården - juni

Odla och plantera

Allt växer så att det knakar och trädgården har fått som en omstart. Nu är det dags att flytta ut i trädgården och njuta av den spirande försommargrönskan. 

Annons

Juni är årets fräschaste månad. Grönskan spirar och perennerna har en kompakt och fin form. Nu ser ALLA trädgårdar vackra ut. Det känns som om någon tryckt på ”refresh”-knappen. Borta är högbenta perenner och gula, trötta gräsmattor. Det är som att börja på nytt – också mentalt. 

Jag tror både växterna och vi behöver den här vintervilan för att älska att arbeta i trädgården så mycket som vi gör. Det är inte samma sak att bo i ett land med evig grönska. Jag vet. Jag har provat att bo på en plats där en vinterdag mest påminde om en kylig sommardag. Oj vad jag saknade årstidernas växlingar. Det jag saknade allra mest var juni månads friska försommargrönska och midsommarkransar av ängsblommor. Jag kom på mig själv med att gå och nynna på sommarvisan ”Du lindar av olvon” när jag besökte den botaniska trädgården med olvon i full blom.

Det gäller att se tjusningen i de olika årtiderna. Det är dvalan som gör att vi älskar försommaren över allt annat. Som med det mesta – för mycket av det goda kan bli väldigt tråkigt i långa loppet. 

Glöm nu inte att stanna upp och njuta av trädgården. Snart blommar alla nävor och även vårt vilda midsommarblomster. Visst kräver ogräset vår uppmärksamhet, men allt blir mycket trevligare om man blundar en stund och bara känner doften av blommande syren och kaprifol.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
13 maj 2013

0 Kommentarer

0

Just nu i trädgården, nr 8/07

Trädgården är i ett härligt förfall. Nu är det dags att skörda sena grönsaker men också potatis av sena sorter. Hösten är också en utmärkt tid att...

0

Förvara skörden med klass

När du nu har gjort dig besvär med att sylta och safta, nog är väl dina kulinariska höjdare värda en riktigt schysst förvaring?

0

Edens lustgård

På nio år har den lilla igenvuxna skogstomten förvandlats till en prunkande oas.

0

Boktips april -07

Äntligen trädgårdssäsong på allvar! Bland vårens nyheter i boklådorna finns inspiration både i stort och smått.

0

Lustfyllt med pil

Vid husknuten står en bollpil, strax intill står en flätad urna. Tomtgränsen markeras med ett pilstaket. Det är inte konstigt att den skånska trädgården...

0

Dags att beskära i mars

Mars är den bästa tiden för att beskära de flesta buskar, då är de fortfarande i vinterdvala, men på väg att vakna.

0

Lisas trädgårdskalender mars

Det är dags att slå upp portarna till trädgården. Här är några viktiga saker att göra medan vår-solen värmer kinderna:

0

Åtgärda växt med rotsnurr - så här gör du

Rotsnurr kan finnas på krukodlade växter som stått för länge i samma kruka. Rötterna har växt runt krukkanten så att de bildar en kompakt väv. Illa,...

0

Lisas trädgårdskalender januari

Välkommen till ett nytt trädgårdsår! Detta ska du tänka på innan vintern flyr sin kos.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons