Annons

Just nu i trädgården - juni

Odla och plantera

Allt växer så att det knakar och trädgården har fått som en omstart. Nu är det dags att flytta ut i trädgården och njuta av den spirande försommargrönskan. 

Annons

Juni är årets fräschaste månad. Grönskan spirar och perennerna har en kompakt och fin form. Nu ser ALLA trädgårdar vackra ut. Det känns som om någon tryckt på ”refresh”-knappen. Borta är högbenta perenner och gula, trötta gräsmattor. Det är som att börja på nytt – också mentalt. 

Jag tror både växterna och vi behöver den här vintervilan för att älska att arbeta i trädgården så mycket som vi gör. Det är inte samma sak att bo i ett land med evig grönska. Jag vet. Jag har provat att bo på en plats där en vinterdag mest påminde om en kylig sommardag. Oj vad jag saknade årstidernas växlingar. Det jag saknade allra mest var juni månads friska försommargrönska och midsommarkransar av ängsblommor. Jag kom på mig själv med att gå och nynna på sommarvisan ”Du lindar av olvon” när jag besökte den botaniska trädgården med olvon i full blom.

Det gäller att se tjusningen i de olika årtiderna. Det är dvalan som gör att vi älskar försommaren över allt annat. Som med det mesta – för mycket av det goda kan bli väldigt tråkigt i långa loppet. 

Glöm nu inte att stanna upp och njuta av trädgården. Snart blommar alla nävor och även vårt vilda midsommarblomster. Visst kräver ogräset vår uppmärksamhet, men allt blir mycket trevligare om man blundar en stund och bara känner doften av blommande syren och kaprifol.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
13 maj 2013

0 Kommentarer

0

Expertens tips: så odlar du kryddväxter

Sugen på att odla ätbart? Då är kryddor och örter ett perfekt första steg – lätt, trendigt och framför allt gott. Här ­tipsar hortonomen om hur du...

0

Bästa perenntipsen med Bosse Rappne och Hemmafixarna

Ska du plantera perenner i din rabatt? Bosse Rappne och Karin Almström från ”Hemmafixarna” visar hur du går tillväga.

0

Så beskär du din klematis

Har du en vacker klematis i trädgården? Läs vidare för våra smarta tips om hur du beskär din klätterväxt på bäst sätt.

0

Bygg ett växthus av läskflaskor

Skippa det stora och dyra växthuset. Med detta miniväxthus av läskflaskor kommer dina växter att frodas!

0

Så tar du hand om dina pioner

Pioner i alla dess färger är underbara att titta på. Här kommer expertens tips på hur du planterar och sköter blomman bäst.

0

Så odlar du chili

Sugen på att odla egen chili? Här är tipsen för hur du lyckas med den heta chilifrukten.

8

Så rensar du ogräs – här är superknepen

Med lite tålamod går det att begränsa eller utrota ditt ogräs på ett miljövänligt sätt. Här är vår trädgårdsexpert Susanna Rosén bästa knep.

2

Så lyckas du med rosor – här är expertens tips

Lena Odelius i Fjällbacka har skapat ett eget rosarium med 230 sorters rosor. Under sommaren välkomnar hon besökare att titta in i det prunkande paradis...

2

Plantera jordgubbar: så lyckas du!

Drömmer du om ett eget jordgubbsland? Då är det dags att sätta igång nu! Här är tipsen för dig som ska plantera jordgubbar.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons