Annons

Höstsprakande buskar

Odla och plantera

Fler höstsprakande buskar samt Lisa Winnerlids bästa planteringsråd följer här.

Annons

- Var noga vid inköpet: en buske bör ha fyra-fem friska välväxta grenar.

- Låt rotklumpen stå nedsänkt i vatten medan du gör i ordning växtstället.

- Gropen bör vara dubbelt så djup och bred som rotklumpen. Luckra upp jorden i botten av den och bottna den med grus eller småsten.

- Ta reda på artens krav på jord. Som regel gäller att hård lerjord förbättras med grus och starkt sandig jord med lera. Gödsla inte jorden runt rotsystemet. Lägg istället brunnen kompost ovanpå jordytan runt rotsystemet.

- Täck med ett lager höstlöv, som under vintern förmultnar till fin mylla. Gödsla först till våren.

- Rådjursproblem? Skydda unga träds stammar. Rådjursbockar älskar att feja sina horn mot dem, vilket allvarligt skadar barken.

- OBS! Azaleor är undantagna från höstplantering, de ska planteras på senvåren. De är surjordsväxter med speciella krav på jordmånen. Detsamma gäller hortensior som i kalla zoner bör vårplanteras.


Koreansk berberis
, Berberis koreana: En av de mest effektfulla arterna i berberis-släktet, som alltid bjuder på fina höstskådespel i orange toner. Koreansk berberis är vacker hela säsongen med sitt eleganta växtsätt. Blommar på försommaren med gula mimosalika små bollar. Zon 5. All berberis är giftig, ingenting för småbarnsfamiljen alltså.


Hortensia
Ett släkte som utmärker sig för sina praktfulla höstblommor, som även i torkat tillstånd på vintern är dekorativa. En klassiker är syrenhortensia, Hydrangea paniculata 'Grandiflora' som kallas höstsyren på grund av sina syrenlika gräddvita, rosarodnande blomklasar som kan bli 30 cm långa. Zon 5. Den magnifika vidjehortensian, Hydrangea arborescens 'Annabelle' har från juli till in i oktober enorma runda vita blombollar. Utsökt som solitär och låg häck. Zon 4.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
14 oktober 2003

0 Kommentarer

0

Just nu i trädgården, nr 8/07

Trädgården är i ett härligt förfall. Nu är det dags att skörda sena grönsaker men också potatis av sena sorter. Hösten är också en utmärkt tid att...

0

Förvara skörden med klass

När du nu har gjort dig besvär med att sylta och safta, nog är väl dina kulinariska höjdare värda en riktigt schysst förvaring?

0

Edens lustgård

På nio år har den lilla igenvuxna skogstomten förvandlats till en prunkande oas.

0

Boktips april -07

Äntligen trädgårdssäsong på allvar! Bland vårens nyheter i boklådorna finns inspiration både i stort och smått.

0

Lustfyllt med pil

Vid husknuten står en bollpil, strax intill står en flätad urna. Tomtgränsen markeras med ett pilstaket. Det är inte konstigt att den skånska trädgården...

0

Dags att beskära i mars

Mars är den bästa tiden för att beskära de flesta buskar, då är de fortfarande i vinterdvala, men på väg att vakna.

0

Lisas trädgårdskalender mars

Det är dags att slå upp portarna till trädgården. Här är några viktiga saker att göra medan vår-solen värmer kinderna:

0

Åtgärda växt med rotsnurr - så här gör du

Rotsnurr kan finnas på krukodlade växter som stått för länge i samma kruka. Rötterna har växt runt krukkanten så att de bildar en kompakt väv. Illa,...

0

Lisas trädgårdskalender januari

Välkommen till ett nytt trädgårdsår! Detta ska du tänka på innan vintern flyr sin kos.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons