Annons

Höstsprakande buskar

Odla och plantera

Fler höstsprakande buskar samt Lisa Winnerlids bästa planteringsråd följer här.

Annons

- Var noga vid inköpet: en buske bör ha fyra-fem friska välväxta grenar.

- Låt rotklumpen stå nedsänkt i vatten medan du gör i ordning växtstället.

- Gropen bör vara dubbelt så djup och bred som rotklumpen. Luckra upp jorden i botten av den och bottna den med grus eller småsten.

- Ta reda på artens krav på jord. Som regel gäller att hård lerjord förbättras med grus och starkt sandig jord med lera. Gödsla inte jorden runt rotsystemet. Lägg istället brunnen kompost ovanpå jordytan runt rotsystemet.

- Täck med ett lager höstlöv, som under vintern förmultnar till fin mylla. Gödsla först till våren.

- Rådjursproblem? Skydda unga träds stammar. Rådjursbockar älskar att feja sina horn mot dem, vilket allvarligt skadar barken.

- OBS! Azaleor är undantagna från höstplantering, de ska planteras på senvåren. De är surjordsväxter med speciella krav på jordmånen. Detsamma gäller hortensior som i kalla zoner bör vårplanteras.


Koreansk berberis
, Berberis koreana: En av de mest effektfulla arterna i berberis-släktet, som alltid bjuder på fina höstskådespel i orange toner. Koreansk berberis är vacker hela säsongen med sitt eleganta växtsätt. Blommar på försommaren med gula mimosalika små bollar. Zon 5. All berberis är giftig, ingenting för småbarnsfamiljen alltså.


Hortensia
Ett släkte som utmärker sig för sina praktfulla höstblommor, som även i torkat tillstånd på vintern är dekorativa. En klassiker är syrenhortensia, Hydrangea paniculata 'Grandiflora' som kallas höstsyren på grund av sina syrenlika gräddvita, rosarodnande blomklasar som kan bli 30 cm långa. Zon 5. Den magnifika vidjehortensian, Hydrangea arborescens 'Annabelle' har från juli till in i oktober enorma runda vita blombollar. Utsökt som solitär och låg häck. Zon 4.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
14 oktober 2003

0 Kommentarer

0

Expertens tips: så odlar du kryddväxter

Sugen på att odla ätbart? Då är kryddor och örter ett perfekt första steg – lätt, trendigt och framför allt gott. Här ­tipsar hortonomen om hur du...

0

Bästa perenntipsen med Bosse Rappne och Hemmafixarna

Ska du plantera perenner i din rabatt? Bosse Rappne och Karin Almström från ”Hemmafixarna” visar hur du går tillväga.

0

Så beskär du din klematis

Har du en vacker klematis i trädgården? Läs vidare för våra smarta tips om hur du beskär din klätterväxt på bäst sätt.

0

Bygg ett växthus av läskflaskor

Skippa det stora och dyra växthuset. Med detta miniväxthus av läskflaskor kommer dina växter att frodas!

0

Så tar du hand om dina pioner

Pioner i alla dess färger är underbara att titta på. Här kommer expertens tips på hur du planterar och sköter blomman bäst.

0

Så odlar du chili

Sugen på att odla egen chili? Här är tipsen för hur du lyckas med den heta chilifrukten.

8

Så rensar du ogräs – här är superknepen

Med lite tålamod går det att begränsa eller utrota ditt ogräs på ett miljövänligt sätt. Här är vår trädgårdsexpert Susanna Rosén bästa knep.

2

Så lyckas du med rosor – här är expertens tips

Lena Odelius i Fjällbacka har skapat ett eget rosarium med 230 sorters rosor. Under sommaren välkomnar hon besökare att titta in i det prunkande paradis...

2

Plantera jordgubbar: så lyckas du!

Drömmer du om ett eget jordgubbsland? Då är det dags att sätta igång nu! Här är tipsen för dig som ska plantera jordgubbar.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons