Höstens Härligheter

Hösten är en härlig tid i trädgården. Luften är fräsch, en låg sol värmer kinderna och flammande buskar, träd och växter med fantastiska bär, frukter och frökapslar bjuder på ett makalöst skådespel.


Hösten är kravlös. Gör i ordning trädgården inför vintern på ett lustfyllt sätt. Gör det du känner för. Resten kan vänta till våren!

Bland det viktigaste att göra, tycker jag, är att planera och plantera sina drömmar. Göra slag i saken och skaffa de växter man drömt om. Fundera över vad man saknar eller vad som skulle kunna komplettera de befintliga växterna. Passa på nu – när sommarens blomning finns i färskt minne.

Senhösten är den bästa planteringstiden för många växter som rosor, pioner, buskar, frukt- och prydnadsträd. Fukten i luften och jorden gör att rötterna inte torkar ut. De kan lätt etablera sig och plantorna får den bästa starten på våren, eftersom de kan börja växa precis när det passar dem, när temperaturen är rätt.

Förgyll höstträdgården med en flammande buske. Bland lönnar finns sorter med fantastiska höstfärger. Här flikbladig japanlönn ’Dissectum’, zon 3.

 
Äpplen från eget träd
– som en hälsning från paradiset! Smakar så gott och är så nyttigt. Äpple tillhör de värdefullaste vårdträd vi kan odla.

Ett paradisiskt vårdträd

Tänker du plantera ett äppelträd? Finns det något finare träd att ha som vårdträd? Om min täppa bara hade plats för ett träd så skulle det tveklöst bli äpple. För den berusande vårblomningens skull. För den obeskrivliga känslan av att gå ut en daggig höstmorgon och plocka doftande obesprutade äpplen, och för den magiska vintersynen när knotiga grenar avtecknar sig som trolska figurer mot snön.

Var kräsen vid sortvalet, välj med omsorg. Tänk på att trädet ska glädja dig i många år framåt. Satsa på virusfria sorter som finns i den nya generationen av certifierade E-märkta fruktträd. Titta på etiketten i plantskolan. Tänk på att sorten ska vara härdig i din zon och att det finns lämpliga pollineringssorter i grannskapet. Smaken är viktig. Gå på äppelutställningar, och provsmaka dig fram till den sort du tycker bäst om.


Kompakta lövlager på gräsmattan,
som här runt ett äppelträd, måste bort – de kan förorsaka att gräset möglar.  

Var inte för nitisk med lövräfsningen. Slarvstäda! Var rädd om höstlöven. Räfsa in dem runt buskar och träd och lägg ett lager runt perennernas och rosornas rötter. Växter älskar de torra löven som förmultnar till den finaste mylla som deras rötter kan önska sig, och löven skyddar mot kyla. Låt lite löv ligga kvar på gräsmattan. Maskarna tar hand om dem. Ett undantag när det gäller gräsmattan är om det ligger ett tjockt lager av kompakta löv på den – det kan kväva gräset och orsaka snömögel. Ett bra sätt är att köra över löven med gräsklipparen så att de finfördelas. På så sätt kan gräset tillgodogöra sig lövens näring. Komposterat löv är det förnämligaste jordförbättringsmedel man kan få – dessutom gratis!

Många pioner får en ny skönhetsperiod på hösten när de visar upp sina fängslande frökapslar. Den här tillhör svavelpion (Paeonia mlokosewitschii).

Nya spännande rönnsorter med sirligt bladverk och bär i vitt, rosa och orange. Här ambrarönnen ’Joseph Rock’, zon 3. En liknande är ’Astrid’’, zon 3.

 Blommornas skönhetssömn

Pelargoner och fuchsior finns numera i många underbara sorter, som man gärna vill spara till nästa år. De mår bra att stå ute så länge som möjligt, faktiskt ända tills det blir risk för frost. Men då är det dags för deras skönhetssömn. Idealiska förvaringsplatser är frostfria, ouppvärmda glasverandor och sommarstugor. Det går också bra att ställa blommorna i en källare, ett garage eller förråd. En gyllene regel vid vinterförvaring är att vattningen ska vara minimal. Ju svalare och mörkare blommorna står desto mindre vatten ska de ha. Näring är förbjudet under vintervilan!


Den vanliga vilda rönnen
är ett vackert prydnadsträd för den större naturtomten med sina fina höstfärger och lackröda bär.

Skörda och njut!

I takt med det ökade miljömedvetandet har allt fler skaffat sig ett köksland. Och finns det något godare än egenodlade, obesprutade grönsaker och frukter? Något mer tillfredsställande än att skörda dem? Och något roligare än att laga till en höstlig festmiddag av dem…

Alla har inte en jordkällare, vilket är en perfekt förvaringsplats. I brist på en sådan kan man förvara skörden i förrådet eller garaget, och fram till vintern även på en skyddad plats på altanen eller balkongen.

Plocka in litet av höstens härligheter bland blommor och blad. Det skapar en sådan hemtrevnad. Flammande höstlöv från till exempel lönn blir dekorativa eterneller, som håller färgen hela vintern om du använder mormors fiffiga knep: ställ kvistarna i en blandning av 2/3 vatten och 1/3 glycerin (finns på apoteket). Låt stå tills vätskan är slut i vasen. Många perenner har vackra fröställningar, till exempel vallmon. De är lätta att torka till fina dekorationer. Samma sak gäller solrosblommor.

Låt en bukett med kvistar från buskar och träd med vackra bär, till exempel rönn, pryda middagsbordet när du dukar upp dina delikatesser från kökslandet. Då blir det feststämning i stugan, och man minns de bevingade orden. ”Nu är den här, den vår de svaga kallar höst”.

 
Till höstens glädjeämnen
hör att skörda egenodlade frukter och grönsaker. Av blommor och vackra frökapslar gör vi fina eterneller.

Lagra frukten rätt

Höst- och vinteräpplen håller sig fina till in på det nya året om man lagrar dem rätt: Trälådor med mellanrum mellan plankorna, som på bilden, är perfekta. Luftiga plastbackar går också bra. Äpplen ska ligga fritt och svalt, och ska inte röra vid varandra. Vid förvaring utomhus bör man veta att äpplen tål 2-4 minusgrader. Täck med tidningar när det blir kallare.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar