Fruktpotpurri

Odla och plantera

Har du rätt förutsättningar i trädgården fixar du fruktsalladen med egenodlad frukt!

Fixa fruktsalladen med egen frukt!
Äpple, Malus domestica 'Aroma'.

Visst är det vanligast att man som trädgårdsägare först planterar äppelträd och plommonträd. Men det finns också andra frukter och bär som är roliga att försöka odla. Vad sägs om att plocka solvarma persikor eller kiwifrukter från den egna trädgården? Här får du tips om vad som gäller för olika läckra frukter och bär.

Äpple

Redan under 1100-talet, då klosterträdgårdar började anläggas i Sverige, odlades det äpplen här. Munkarna var insatta i ympningens ädla konst, vilket är en förutsättning för att kunna föröka äppelsorter. Klosterträdgårdarna fungerade som plantskolor, och konsten att odla äpple spred sig runt om i landet.

Idag finns det många olika äppelsorter med varierande härdighet att välja bland. Plantskolorna kan hjälpa till med upplysningar om vilka sorter, som pollinerar varandra. Tänk på att välja en sort, som motsvarar önskemål om smak och användning.

Många av våra äldre sorter får lätt växtsjukdomar,som fruktträdskräfta och skorv. Därför kan det vara värt att välja en nyare sort, som förädlats för att motstå sjukdomar.


Äpple, Malus domestica
'Amorosa'

Välj rätt äppelsort

Godast: ’Aroma’ anses av många ha en av de godaste smakerna. Det är en korsning mellan de två populära sorterna ’Filippa’ och ’Ingrid Marie’. ’Amorosa’ är en rödskalig variant av ’Aroma’. Båda skördas på hösten och kan lagras fram till jul.

Härdigast: För dem som bor norrut kan ’Rödluvan’ rekommenderas. Det är en extremt vinterhärdig sort med frukter, som mognar i september. Hållbarheten är begränsad, så det är bäst att konsumera frukterna direkt när de mognat.

Tidigast: ’Transparente blanche’ mognar redan i augusti eller september. Frukterna är gröngula med en saftig och söt smak. Sorten går att odla ända upp till växtzon 6.

Päron

Päronträd är inte lika vanliga i de svenska trädgårdarna som äppelträd. Sorterna 'Bergamotter', 'Esperens herre' och 'Gråpäron' går att odla upp till växtzon 4. Frukterna kan tyvärr inte lagras på samma sätt som äpplen. Skördetiden är kort och intensiv, från slutet av augusti till oktober beroende på sort.

För att underlätta pollineringen är det bra att köpa ett träd med flera sorter inympade, ett så kallat familjeträd.


Päron, Pyrus communis.

Plommon

Att få klättra upp i ett plommon- eller körsbärsträd och äta så mycket man orkar tillhör barndomens fröjder.   'Victoria' är en gammal plommonsort, som vi odlat ända sedan 1840-talet. De rödlila, ovala frukterna mognar i slutet av september. Eftersom den sätter väldigt rikligt med frukt bör man gallra karten, så att de som återstår får bättre plats. Sorten 'Jubileum', som får mer hållbara frukter är tänkt att på sikt ersätta 'Victoria'. En mycket vanlig plommonsort i södra Sverige är 'Opal', som får rödvioletta frukter. Den behöver liksom 'Victoria' kartgallras för att få stora, fina plommon.

Persika

Det är lika bra att säga det direkt – alla kan inte odla egna persikor. Ett gynnsamt klimat och gärna en varm södervägg är det som krävs. Sorten 'Amsden' klarar sig i växtzon 3 om den spaljeras, annars bara i växtzon 1. 'Frost' är en sort, som rekommenderas även i växtzon 2.

Persikor kan med fördel odlas spaljerade mot ett plank eller mur i söderläge. Då fäster man lämpligen grenarna i solfjädersform längs stödet.


Persika,
Prunus persica

Vid plantering av ett fristående persikoträd är det väldigt viktigt att välja ett bra läge. Jorden ska vara lätt och väldränerad och växtplatsen solig. Persikoträdet blommar på bar kvist tidigt på våren. Har man flera sorter, ökar chanserna för en god skörd. När frukterna nått en storlek som hasselnötter, bör man kartgallra för hand. Spara den största karten i varje klase. När frukterna börjar mjukna i stjälken, är det dags att plocka och njuta! 

Kiwi

Kiwifrukt är knappast någon ny bekantskap, men att det går att odla minikiwi i landets sydligaste delar (växtzon 1–3) är kanske en nyhet för många. Det finns tre sorter att välja mellan: 'Anna', 'Paula' och 'Oskar'. För att pollineringen ska lyckas och frukter bildas krävs att 'Oskar' finns i närheten av någon av flickorna. Vill man odla kiwi i lite större skala, räcker det uppskattningsvis med en hanplanta per fem honplantor. 

Minikiwi, Actinidia (Minikiwi-Gruppen) Anna ('Ananasnaya')

Kiwiplantan trivs bäst i en näringsrik och väldränerad jord i ett soligt läge – ju soligare desto bättre fruktbildning. Eftersom den är en klätterväxt, behöver den bindas upp längs något slags stöd. Beskärning är inte nödvändig, men den bör gallras lite ibland.

I slutet av augusti kan man skörda små och goda minikiwi. Det är lite svårt att avgöra, när de är mogna. Bästa sättet är att klämma lite försiktigt på frukterna. Om de känns mjuka, är det dags att skörda dem.

Körsbär


Sötkörsbär, Prunus avium

Vad går upp mot en handfull sötkörsbär en varm sommardag? Välj bland annat mellan sorter som 'Almore' med mörkröda bär, 'Van' med stora frukter och fast fruktkött och den härdiga 'Fryksås' med ljusröda bär. Det största problemet med körsbärsodling är att hinna före fåglarna i jakten på de läckra bären.

Elitplantor

För närvarande finns sjuttio av de vanligaste fruktsorterna som E-plantor, vilket garanterar att de håller god kvalitet, är virusfria och är anpassade till svenskt klimat. En fullständig lista finns på hemsidan www.eplanta.com

Foto: Eva S Andersson

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
30 april 2007
Mer om Odla och plantera

7 steg till egen vitlök

Odla och plantera Doften av vitlök hör Medelhavet till men i Sverige lär vi faktisk ha odlat vitlök sedan vikingatiden. Att odla vitlök är verkligen något för oss lata - enkelt, och gott. Sätt dem nu och skörda i juni nästa år.

Mer blomning för pengarna

Odla och plantera Bästa, enklaste och roligaste sättet att få en prunkande trädgård är att ta hand om det man redan har. Mängder av växter är lätta att föröka, så titta...

Lisas trädgårdskalender oktober

Odla och plantera Nu är det dags att förbereda trädgården för hösten och vintern.

Lisas trädgårdskalender september

Odla och plantera Lisa Winnerlid listar vad du bör göra i trädgården i september.

Lisas trädgårdstips för nybörjaren

Odla och plantera Du har precis flyttat in i ditt nybyggda hus. Framför dig breder trädgården ut sig. Eller vänta, det är bara en stor jordhög. Var ska du börja? Lugn!...

Proffsens bästa trädgårdstips!

Odla och plantera Vad odlar proffsen, hur får de bukt med ogräset och har de några hemliga knep? Vi i Villa har pratat med tre trädgårdsprofiler om deras trädgårdar.

Lisas trädgårdskalender juni

Odla och plantera Lisa Winnerlids att göra-lista för maj juni.

Lisas trädgårdskalender juli

Odla och plantera Lisa Winnerlid listar vad du bör fixa i din trädgård i juli.

Lisas trädgårdskalender maj

Odla och plantera Lisa Winnerlids att göra-lista för maj månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.