Annons

Fruktpotpurri

Odla och plantera

Har du rätt förutsättningar i trädgården fixar du fruktsalladen med egenodlad frukt!

Annons

Fixa fruktsalladen med egen frukt!
Äpple, Malus domestica 'Aroma'.

Visst är det vanligast att man som trädgårdsägare först planterar äppelträd och plommonträd. Men det finns också andra frukter och bär som är roliga att försöka odla. Vad sägs om att plocka solvarma persikor eller kiwifrukter från den egna trädgården? Här får du tips om vad som gäller för olika läckra frukter och bär.

Äpple

Redan under 1100-talet, då klosterträdgårdar började anläggas i Sverige, odlades det äpplen här. Munkarna var insatta i ympningens ädla konst, vilket är en förutsättning för att kunna föröka äppelsorter. Klosterträdgårdarna fungerade som plantskolor, och konsten att odla äpple spred sig runt om i landet.

Idag finns det många olika äppelsorter med varierande härdighet att välja bland. Plantskolorna kan hjälpa till med upplysningar om vilka sorter, som pollinerar varandra. Tänk på att välja en sort, som motsvarar önskemål om smak och användning.

Många av våra äldre sorter får lätt växtsjukdomar,som fruktträdskräfta och skorv. Därför kan det vara värt att välja en nyare sort, som förädlats för att motstå sjukdomar.


Äpple, Malus domestica
'Amorosa'

Välj rätt äppelsort

Godast: ’Aroma’ anses av många ha en av de godaste smakerna. Det är en korsning mellan de två populära sorterna ’Filippa’ och ’Ingrid Marie’. ’Amorosa’ är en rödskalig variant av ’Aroma’. Båda skördas på hösten och kan lagras fram till jul.

Härdigast: För dem som bor norrut kan ’Rödluvan’ rekommenderas. Det är en extremt vinterhärdig sort med frukter, som mognar i september. Hållbarheten är begränsad, så det är bäst att konsumera frukterna direkt när de mognat.

Tidigast: ’Transparente blanche’ mognar redan i augusti eller september. Frukterna är gröngula med en saftig och söt smak. Sorten går att odla ända upp till växtzon 6.

Päron

Päronträd är inte lika vanliga i de svenska trädgårdarna som äppelträd. Sorterna 'Bergamotter', 'Esperens herre' och 'Gråpäron' går att odla upp till växtzon 4. Frukterna kan tyvärr inte lagras på samma sätt som äpplen. Skördetiden är kort och intensiv, från slutet av augusti till oktober beroende på sort.

För att underlätta pollineringen är det bra att köpa ett träd med flera sorter inympade, ett så kallat familjeträd.


Päron, Pyrus communis.

Annons

Plommon

Att få klättra upp i ett plommon- eller körsbärsträd och äta så mycket man orkar tillhör barndomens fröjder.   'Victoria' är en gammal plommonsort, som vi odlat ända sedan 1840-talet. De rödlila, ovala frukterna mognar i slutet av september. Eftersom den sätter väldigt rikligt med frukt bör man gallra karten, så att de som återstår får bättre plats. Sorten 'Jubileum', som får mer hållbara frukter är tänkt att på sikt ersätta 'Victoria'. En mycket vanlig plommonsort i södra Sverige är 'Opal', som får rödvioletta frukter. Den behöver liksom 'Victoria' kartgallras för att få stora, fina plommon.

Persika

Det är lika bra att säga det direkt – alla kan inte odla egna persikor. Ett gynnsamt klimat och gärna en varm södervägg är det som krävs. Sorten 'Amsden' klarar sig i växtzon 3 om den spaljeras, annars bara i växtzon 1. 'Frost' är en sort, som rekommenderas även i växtzon 2.

Persikor kan med fördel odlas spaljerade mot ett plank eller mur i söderläge. Då fäster man lämpligen grenarna i solfjädersform längs stödet.


Persika,
Prunus persica

Vid plantering av ett fristående persikoträd är det väldigt viktigt att välja ett bra läge. Jorden ska vara lätt och väldränerad och växtplatsen solig. Persikoträdet blommar på bar kvist tidigt på våren. Har man flera sorter, ökar chanserna för en god skörd. När frukterna nått en storlek som hasselnötter, bör man kartgallra för hand. Spara den största karten i varje klase. När frukterna börjar mjukna i stjälken, är det dags att plocka och njuta! 

Kiwi

Kiwifrukt är knappast någon ny bekantskap, men att det går att odla minikiwi i landets sydligaste delar (växtzon 1–3) är kanske en nyhet för många. Det finns tre sorter att välja mellan: 'Anna', 'Paula' och 'Oskar'. För att pollineringen ska lyckas och frukter bildas krävs att 'Oskar' finns i närheten av någon av flickorna. Vill man odla kiwi i lite större skala, räcker det uppskattningsvis med en hanplanta per fem honplantor. 

Minikiwi, Actinidia (Minikiwi-Gruppen) Anna ('Ananasnaya')

Kiwiplantan trivs bäst i en näringsrik och väldränerad jord i ett soligt läge – ju soligare desto bättre fruktbildning. Eftersom den är en klätterväxt, behöver den bindas upp längs något slags stöd. Beskärning är inte nödvändig, men den bör gallras lite ibland.

I slutet av augusti kan man skörda små och goda minikiwi. Det är lite svårt att avgöra, när de är mogna. Bästa sättet är att klämma lite försiktigt på frukterna. Om de känns mjuka, är det dags att skörda dem.

Körsbär


Sötkörsbär, Prunus avium

Vad går upp mot en handfull sötkörsbär en varm sommardag? Välj bland annat mellan sorter som 'Almore' med mörkröda bär, 'Van' med stora frukter och fast fruktkött och den härdiga 'Fryksås' med ljusröda bär. Det största problemet med körsbärsodling är att hinna före fåglarna i jakten på de läckra bären.

Elitplantor

För närvarande finns sjuttio av de vanligaste fruktsorterna som E-plantor, vilket garanterar att de håller god kvalitet, är virusfria och är anpassade till svenskt klimat. En fullständig lista finns på hemsidan www.eplanta.com

Foto: Eva S Andersson

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
30 april 2007

0 Kommentarer

0

Skapa din egen rabatt

Många drömmer om att lyckas med sitt eget odlande i trädgården. Trädgårdsexperten Elisabeth Svalin Gunnarsson vet hur du ska göra för att få...

0

Expertens tips: så odlar du kryddväxter

Sugen på att odla ätbart? Då är kryddor och örter ett perfekt första steg – lätt, trendigt och framför allt gott. Här ­tipsar hortonomen om hur du...

2

Så lyckas du med rosor – här är expertens tips

Lena Odelius i Fjällbacka har skapat ett eget rosarium med 230 sorters rosor. Under sommaren välkomnar hon besökare att titta in i det prunkande paradis...

0

Bästa perenntipsen med Bosse Rappne och Hemmafixarna

Ska du plantera perenner i din rabatt? Bosse Rappne och Karin Almström från ”Hemmafixarna” visar hur du går tillväga.

0

Så beskär du din klematis

Har du en vacker klematis i trädgården? Läs vidare för våra smarta tips om hur du beskär din klätterväxt på bäst sätt.

0

Så odlar du chili

Sugen på att odla egen chili? Här är tipsen för hur du lyckas med den heta chilifrukten.

0

Gör vackra tulpan-dekorationer

VIll du göra en fin bordsdekoration med tulpaner i bukett? Gör en vacker dekorationskruka!

1

Dags att odla potatis

Sugen på att odla egen potatis? Det är både enkelt och roligt — så här gör du för att få fart på potatisen ute i trädgårdslandet, i en hink eller i en...

0

Börja så inomhus – redan i februari

Redan i februari kan du dra igång odlingssäsongen genom att så växter inomhus. Här är vår trädgårdsexpert Susanna Roséns tips för dig som vill så fröer...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons