Annons
Snyggt förpackat smakar det hemlagade ännu godare! Flaska från Ikea, glasburk Luminarc, etikett nedladdad från tasteline.com. Den lilla burken med eget kryddsalt är en gammal romburk som fått en hätta av rutigt tyg.
Snyggt förpackat smakar det hemlagade ännu godare! Flaska från Ikea, glasburk Luminarc, etikett nedladdad från tasteline.com. Den lilla burken med eget kryddsalt är en gammal romburk som fått en hätta av rutigt tyg. Foto: Susann Gson Engqvist

Förvara skörden med klass

Odla och plantera

När du nu har gjort dig besvär med att sylta och safta, nog är väl dina kulinariska höjdare värda en riktigt schysst förvaring?

Annons

Halva nöjet med att torka kryddor och göra sylt, saft eller marmelad är att efteråt titta på sina burkar och flaskor och känna sig stolt över vad man åstadkommit. Att kunna ge bort lite hemlagat i present är också kul och brukar vara väldigt uppskattat. Men, för att upplevelsen ska bli total, krävs snygga förpackningar. Enklast och billigast är förstås att ta en vanlig, väl urdiskad, glasburk med metalllock och fylla. Ska det bli en present kan du snabbt ge den hemlagad touch genom att klippa en liten hätta av tyg, gärna rutigt, och knyta fast med ett band runt locket. Använd helst ett tyg som inte fransar sig, eller klipp med zig-zag-sax.


Fortfarande tillverkas de vackra, kassiska Höganäskrusen av keramik i olika storlekar. Prisexempel 1 liter cirka 300 kronor, Höganäs.

Till fest är det fint att duka upp med sylten i gamla hederliga höganäskrus eller andra semiantika favoriter. Fynda på loppis eller leta igenom föräldrarnas gömmor. Glasburkar i gammaldags utförande med metallbygel och gummiring finns i de flesta stora varuhus samt på Ikea. En proffsig etikett därtill, kanske utkörd från datorn, blir pricken över i.

Några tips vid frysförvaring:

Frys alltid in bär och grönsaker direkt efter skörden, och helst så snabb infrysning som möjligt. Bären behöver bara lite strösocker på, de som du ska ha till garnering styckfryser du glest först. Grönsakerna brukar bli bäst om du ger dem ett snabbt uppkok och sedan kyler av dem direkt. Fryser du in färdigt äppelmos eller sylt i plastpåsar är det smart att platta till påsarna till tunna paket, då tar de minimalt med plats. Kryddor går utmärkt att frysa in i små platta paket av aluminiumfolie.
Bär, kryddor och grönsaker håller sig ungefär ett år i frysen.

Några tips vid syltning och saftning:

Man ska inte äta för mycket socker, men för att sylt och saft ska hålla sig i skafferi- eller rumstemperatur måste man tillsätta ganska mycket socker, ofta ungefär hälften så mycket socker som bär/frukt.

Vill du minska på sockret kan du istället tillsätta konserveringsmedel, till exempel natriumbensoat (Atamon) eller helt enkelt frysa in saften eller sylten.


Stapelbara, mikrovågssäkra samt frys- och maskindisktåliga är de nya frysburkarna i serien ”Distans” från Ikea. Tillverkas av propenplast och finns i flera storlekar, från 0,7 till 2 liter. Prisexempel; 2 liter/2-pack, 25 kronor.

Alla burkar, flaskor och lock måste vara absolut rena. Koka glasburkar och flaskor eller lägg dem i en långpanna i 100 graders värme i ugnen i en stund. Mikro på full effekt fungerar också bakteriedödande.

Några tips för torkade kryddor:

Att låta till exempel kryddor torka upp och ned i ett knippe ett par veckor (häng torrt och luftigt, men inte i direkt sol) fungerar utmärkt och kan även vara dekorativt. Har du lite mer bråttom kan du torka dem några timmar i ugn – gärna varmluftsugn - i cirka 50 grader. Det går även att torka kryddor i mikrovågsugn, men då går det snabbt, ofta på ett par minuter, så det gäller att prova sig fram, det får inte bli knastertorrt.
Långtidsförvara torkade kryddor svalt i mörka burkar, den dagliga blandningen som snabbt går åt kan förvaras i genomskinlig burk.

Annons

Fler fina förvaringar!

Gammaldags känsla har förvaringsserien ”Slom” från Ikea i glas med förslutningsbygel i rostfritt stål. Finns i olika storlekar, från 0,5 liter och 15 kronor. Aromtätt lock med silikongummi. Burken går även bra att frysa – men fyll den inte helt full då!

Kul kryddburk ”Happy spices” från Alessi. Burken är 11 centimeter hög och har flera fack med plats för olika kryddor. Tillverkad av plast. Pris 89 kronor, bluebox.

Små glasburkar för egna kryddor eller kryddblandningar att ha på bordet, från Ikeas serie 365+. 8,5 centimeter höga rymmer de 15 cl. Pris 19 kronor/4-pack.

Smart utformad syltsked med krok på skaftet så att den inte ramlar ned i burken. Passar lika bra till hemgjord sylt och marmelad som till flytande honung. Längd 15 cm. Från Koziol, finns bland annat på bluebox för 65 kronor.

Den praktiska glasburken ”Söta” med aromtätt lock är lätt att öppna även för barnen. Finns i olika storlekar; 1 liter, 2,3 liter och 4,7 liter. Ikea, från 25 kronor.

Egna etiketter ser proffsigt ut. Tillverka dem gärna själv (formge på datorn och kör ut på självhäftande papper) eller ladda ned gratis på www.tasteline.com, där finns etiketter både med och utan färdig text.

Vacker och antik är den klassiska Rörstrandsserien ”Aroma” som man med lite tur kan hitta på auktion, i antikbod eller på nätet. Priset varierar förstås med modell och skick, från cirka 100-500 kronor.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
28 november 2007

0 Kommentarer

0

Just nu i trädgården, nr 8/07

Trädgården är i ett härligt förfall. Nu är det dags att skörda sena grönsaker men också potatis av sena sorter. Hösten är också en utmärkt tid att...

0

Edens lustgård

På nio år har den lilla igenvuxna skogstomten förvandlats till en prunkande oas.

0

Boktips april -07

Äntligen trädgårdssäsong på allvar! Bland vårens nyheter i boklådorna finns inspiration både i stort och smått.

0

Lustfyllt med pil

Vid husknuten står en bollpil, strax intill står en flätad urna. Tomtgränsen markeras med ett pilstaket. Det är inte konstigt att den skånska trädgården...

0

Dags att beskära i mars

Mars är den bästa tiden för att beskära de flesta buskar, då är de fortfarande i vinterdvala, men på väg att vakna.

0

Lisas trädgårdskalender mars

Det är dags att slå upp portarna till trädgården. Här är några viktiga saker att göra medan vår-solen värmer kinderna:

0

Åtgärda växt med rotsnurr - så här gör du

Rotsnurr kan finnas på krukodlade växter som stått för länge i samma kruka. Rötterna har växt runt krukkanten så att de bildar en kompakt väv. Illa,...

0

Odla kryddor i köksfönstret

I stället för blomkrukor i köksfönstret kan du ha en liten dekorativ kryddväxtodling.

0

Lisas trädgårdskalender januari

Välkommen till ett nytt trädgårdsår! Detta ska du tänka på innan vintern flyr sin kos.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons