Zetas visningsträdgård i höstskrud med väl valda växter som "brinner" på strategiskt utvalda platser. Det orange trädet är japansk gyllenlönn.
Zetas visningsträdgård i höstskrud med väl valda växter som "brinner" på strategiskt utvalda platser. Det orange trädet är japansk gyllenlönn.

Den flammande finalen

Odla och plantera

Varje höst när naturen tänder sina sprakande brasor i lövverken tänker man: varför har jag inte planterat några buskar och träd med fina höstfärger? Gör slag i saken nu!

I den stora planteringsivern på våren är det lätt att glömma bort det höstgranna - kanske därför att man så gärna förtränger den här årstiden när vårens efterlängtade knoppar brister. Men skaffar du dig några flammande delikatesser kommer du i fortsättningen att uppleva hur trädgårdsnjutningen förlängs och förhöjs genom höstfärgernas grandiosa final. Årets bästa planteringstid för de flesta buskar och träd är efter lövfällningen. Den svala, fuktiga luften och höstregnen hjälper plantan att, utan den stress som varm vårsol kan förorsaka, etablera sitt rotsystem i lugn och ro. Höstplanterade växter får en rivstart på våren och börjar växa mycket tidigare än vårplanterade. Konsultera gärna en fackbok vid planteringen. Olika arter har olika krav på jord och läge.

Var kräsen

Utrymmet i en villaträdgård är i allmänhet begränsat, och då ska man naturligtvis ge plats åt de vackraste! Det är mycket klokare att plantera en enda utsökt buske, än tre mindre intressanta, som kanske bara gör väsen av sig en kort tid under blomningen. En solitär i en attraktiv höstfärg som lyser lång väg räcker för att göra stora delar av trädgården till en sevärdhet så här års.

Det finns många underbara arter och sorter av buskar och träd att bekanta sig med. Gå på upptäcksfärd och studera sådana i parker, plantskolor och i villaområden. Att se dem i verkligheten är bästa sättet att få klart för sig vad man personligen vill ha.

Azalea Det finns sorter med bedårande vårblomning, som får ett nytt skönhetslyft på hösten. Guldazalea, Rhododendron luteum, har ett bladverk som på hösten rodnar mot vinrött för att djupna till purpurbrunt. I maj-juni dränks busken av guldgula blomklasar med doft av vildblomshonung. Rosablommande koreansk azalea, Rhododendron schlippenbachii, får en lysande orangeröd höstfärg, och fjärilsazalea, Rhododendron vaseyi med rosa blommor färgas i rosa-violett-chokladbrunt. Passar små trädgårdar i zon 1-5. OBS! Azaleor ska planteras på senvåren!


Den underbara guldazaleans höstblad och redan anlagda blomknoppar.

Benved bjuder på härliga höstupplevelser där de vackra bladfärgerna ackompanjeras av säregna hängande frukter. Vingbenved, Euonymus alatus, har intensivt karminröda blad och rosa-orange fruktknippen på elegant böjda grenar, zon 5. Euonymus europaeus 'Evert' har vinröd höstfärg och röda bär, zon 4. Men tänk på att benved är giftig och inte så lämplig om det brukar finnas småbarn i närheten.


Vingbenved, en höstlig upplevelse i lysande rosa-rött.

Häggmispelbjuder på sprakande orange och röda höstfärger och svarta bär, men redan vid bladsprickningen är buskarna mycket vackra med sina brunrosa bladknoppar och vita blommor. En av de finaste sorterna är prakthäggmispel, Amelanchier lamarckii, zon 5.


Prakthäggmispeln brinner i eldigt orange-rött.

Kornell Rysk kornell, Cornus alba 'Sibirica' är en sevärdhet på hösten med dovt vinfärgat bladverk och svart-blå bär. På vintren lyser de nakna röda stammarna effektfullt mot snön. Zon 4-5. Cornus alba 'Elegantissima' har vitbrokiga blad, som på hösten nästan blir självlysande mot de röda grenarna. Zon 5.

Körsbärskornell, Cornus mas, har fint vridna blad med varmt orangegul höstfärg, och är tidigt på våren översållad med små gula blommor på bar kvist. Zon 3-4.


Korallkornellen, en lättodlad raffinerat vinfärgad skönhet.

Lönn Många sorter har ett utsökt flikigt och sirligt bladverk, som hos japanska blodlönnar är mahognyrött för att bli vinfärgat på hösten. Två sådana, passande för små trädgårdar, är flikbladig japanlönn, Acer palmatum 'Osakazuki' med lysande korallröda höstblad, zon 3-4, och flikbladig japanlönn, Acer palmatum 'Dissectum', vars gröna sommarblad på hösten färgas eldigt morotsröda, zon 3.

Bland större sorter är den fantastiska japanska gyllenlönnen, Acer shirasawanum 'Aureum' en sevärdhet hela säsongen. På sommaren lyser bladverket i gyllengult och på hösten i brinnande orange, zon 3.


Den flikbladiga japanlönnen 'Dissectum' har klätt sig i apelsinfärgad peruk!

Rönn I kalla landsändar är den vanliga rönnen, Sorbus aucuparia, zon 8, ett vackert vårdträd. Spännande prydnadssorter med bär i helt nya färger är till exempel Ambrarönnen, Sorbus 'Joseph Rock', zon 3, med varmt orangegula bär. I en ny fin svensk serie har sorterna uppkallats efter Evert Taubes ombesjungna möer: Astridrönn, Sorbus 'Astrid' har aprikosa bär och Birgittarönn, Sorbus 'Birgitta' har gula, båda zon 3. Rosmarirönn, Sorbus 'Rosmari' har läckra rosa bär, zon 5. Den låga utsökta japanska rönnen, Sorbus commixa 'Carmencita', har påfallande vacker höstfärg och röda bär, zon 3-4. Ett smycke i små täppor är pärlrönn, Sorbus koehneana, vars snövita bär framträder effektfullt mot det sirliga roströda bladverket, zon 5.


Pärlrönn, ett gracilt smycke för den lilla trädgården.

Här hittar du växterna

Ett fint sortiment av buskar och träd finns hos plantbutikkedjorna Växtmästaren och TrädgårdsRingen, som har affärer i stora delar av landet. Deras kanslier upplyser om var din närmaste butik finns. Växtmästaren, tel: 0321-53 12 50. TrädgårdsRingen, tel: 0240-66 30 74, och 040-46 10 50 (södra Sverige). Sveriges största sortiment har Zetas finsmakarens trädgård i Huddinge, som saluför över 90 olika lönnar, och har en vacker visningsträdgård. Tel: 08-646 03 91.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
14 oktober 2003
 
Mer om Odla och plantera

7 steg till egen vitlök

Odla och plantera Doften av vitlök hör Medelhavet till men i Sverige lär vi faktisk ha odlat vitlök sedan vikingatiden. Att odla vitlök är verkligen något för oss lata - enkelt, och gott. Sätt dem nu och skörda i juni nästa år.

Mer blomning för pengarna

Odla och plantera Bästa, enklaste och roligaste sättet att få en prunkande trädgård är att ta hand om det man redan har. Mängder av växter är lätta att föröka, så titta...

Lisas trädgårdskalender oktober

Odla och plantera Nu är det dags att förbereda trädgården för hösten och vintern.

Lisas trädgårdskalender september

Odla och plantera Lisa Winnerlid listar vad du bör göra i trädgården i september.

Lisas trädgårdstips för nybörjaren

Odla och plantera Du har precis flyttat in i ditt nybyggda hus. Framför dig breder trädgården ut sig. Eller vänta, det är bara en stor jordhög. Var ska du börja? Lugn!...

Proffsens bästa trädgårdstips!

Odla och plantera Vad odlar proffsen, hur får de bukt med ogräset och har de några hemliga knep? Vi i Villa har pratat med tre trädgårdsprofiler om deras trädgårdar.

Lisas trädgårdskalender juni

Odla och plantera Lisa Winnerlids att göra-lista för maj juni.

Lisas trädgårdskalender juli

Odla och plantera Lisa Winnerlid listar vad du bör fixa i din trädgård i juli.

Lisas trädgårdskalender maj

Odla och plantera Lisa Winnerlids att göra-lista för maj månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.