Annons
Zetas visningsträdgård i höstskrud med väl valda växter som "brinner" på strategiskt utvalda platser. Det orange trädet är japansk gyllenlönn.
Zetas visningsträdgård i höstskrud med väl valda växter som "brinner" på strategiskt utvalda platser. Det orange trädet är japansk gyllenlönn.

Den flammande finalen

Odla och plantera

Varje höst när naturen tänder sina sprakande brasor i lövverken tänker man: varför har jag inte planterat några buskar och träd med fina höstfärger? Gör slag i saken nu!

Annons

I den stora planteringsivern på våren är det lätt att glömma bort det höstgranna - kanske därför att man så gärna förtränger den här årstiden när vårens efterlängtade knoppar brister. Men skaffar du dig några flammande delikatesser kommer du i fortsättningen att uppleva hur trädgårdsnjutningen förlängs och förhöjs genom höstfärgernas grandiosa final. Årets bästa planteringstid för de flesta buskar och träd är efter lövfällningen. Den svala, fuktiga luften och höstregnen hjälper plantan att, utan den stress som varm vårsol kan förorsaka, etablera sitt rotsystem i lugn och ro. Höstplanterade växter får en rivstart på våren och börjar växa mycket tidigare än vårplanterade. Konsultera gärna en fackbok vid planteringen. Olika arter har olika krav på jord och läge.

Var kräsen

Utrymmet i en villaträdgård är i allmänhet begränsat, och då ska man naturligtvis ge plats åt de vackraste! Det är mycket klokare att plantera en enda utsökt buske, än tre mindre intressanta, som kanske bara gör väsen av sig en kort tid under blomningen. En solitär i en attraktiv höstfärg som lyser lång väg räcker för att göra stora delar av trädgården till en sevärdhet så här års.

Det finns många underbara arter och sorter av buskar och träd att bekanta sig med. Gå på upptäcksfärd och studera sådana i parker, plantskolor och i villaområden. Att se dem i verkligheten är bästa sättet att få klart för sig vad man personligen vill ha.

Azalea Det finns sorter med bedårande vårblomning, som får ett nytt skönhetslyft på hösten. Guldazalea, Rhododendron luteum, har ett bladverk som på hösten rodnar mot vinrött för att djupna till purpurbrunt. I maj-juni dränks busken av guldgula blomklasar med doft av vildblomshonung. Rosablommande koreansk azalea, Rhododendron schlippenbachii, får en lysande orangeröd höstfärg, och fjärilsazalea, Rhododendron vaseyi med rosa blommor färgas i rosa-violett-chokladbrunt. Passar små trädgårdar i zon 1-5. OBS! Azaleor ska planteras på senvåren!


Den underbara guldazaleans höstblad och redan anlagda blomknoppar.

Benved bjuder på härliga höstupplevelser där de vackra bladfärgerna ackompanjeras av säregna hängande frukter. Vingbenved, Euonymus alatus, har intensivt karminröda blad och rosa-orange fruktknippen på elegant böjda grenar, zon 5. Euonymus europaeus 'Evert' har vinröd höstfärg och röda bär, zon 4. Men tänk på att benved är giftig och inte så lämplig om det brukar finnas småbarn i närheten.


Vingbenved, en höstlig upplevelse i lysande rosa-rött.

Häggmispelbjuder på sprakande orange och röda höstfärger och svarta bär, men redan vid bladsprickningen är buskarna mycket vackra med sina brunrosa bladknoppar och vita blommor. En av de finaste sorterna är prakthäggmispel, Amelanchier lamarckii, zon 5.


Prakthäggmispeln brinner i eldigt orange-rött.

Kornell Rysk kornell, Cornus alba 'Sibirica' är en sevärdhet på hösten med dovt vinfärgat bladverk och svart-blå bär. På vintren lyser de nakna röda stammarna effektfullt mot snön. Zon 4-5. Cornus alba 'Elegantissima' har vitbrokiga blad, som på hösten nästan blir självlysande mot de röda grenarna. Zon 5.

Körsbärskornell, Cornus mas, har fint vridna blad med varmt orangegul höstfärg, och är tidigt på våren översållad med små gula blommor på bar kvist. Zon 3-4.

Annons


Korallkornellen, en lättodlad raffinerat vinfärgad skönhet.

Lönn Många sorter har ett utsökt flikigt och sirligt bladverk, som hos japanska blodlönnar är mahognyrött för att bli vinfärgat på hösten. Två sådana, passande för små trädgårdar, är flikbladig japanlönn, Acer palmatum 'Osakazuki' med lysande korallröda höstblad, zon 3-4, och flikbladig japanlönn, Acer palmatum 'Dissectum', vars gröna sommarblad på hösten färgas eldigt morotsröda, zon 3.

Bland större sorter är den fantastiska japanska gyllenlönnen, Acer shirasawanum 'Aureum' en sevärdhet hela säsongen. På sommaren lyser bladverket i gyllengult och på hösten i brinnande orange, zon 3.


Den flikbladiga japanlönnen 'Dissectum' har klätt sig i apelsinfärgad peruk!

Rönn I kalla landsändar är den vanliga rönnen, Sorbus aucuparia, zon 8, ett vackert vårdträd. Spännande prydnadssorter med bär i helt nya färger är till exempel Ambrarönnen, Sorbus 'Joseph Rock', zon 3, med varmt orangegula bär. I en ny fin svensk serie har sorterna uppkallats efter Evert Taubes ombesjungna möer: Astridrönn, Sorbus 'Astrid' har aprikosa bär och Birgittarönn, Sorbus 'Birgitta' har gula, båda zon 3. Rosmarirönn, Sorbus 'Rosmari' har läckra rosa bär, zon 5. Den låga utsökta japanska rönnen, Sorbus commixa 'Carmencita', har påfallande vacker höstfärg och röda bär, zon 3-4. Ett smycke i små täppor är pärlrönn, Sorbus koehneana, vars snövita bär framträder effektfullt mot det sirliga roströda bladverket, zon 5.


Pärlrönn, ett gracilt smycke för den lilla trädgården.

Här hittar du växterna

Ett fint sortiment av buskar och träd finns hos plantbutikkedjorna Växtmästaren och TrädgårdsRingen, som har affärer i stora delar av landet. Deras kanslier upplyser om var din närmaste butik finns. Växtmästaren, tel: 0321-53 12 50. TrädgårdsRingen, tel: 0240-66 30 74, och 040-46 10 50 (södra Sverige). Sveriges största sortiment har Zetas finsmakarens trädgård i Huddinge, som saluför över 90 olika lönnar, och har en vacker visningsträdgård. Tel: 08-646 03 91.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
14 oktober 2003

1 Kommentarer

2012-04-25
Marie
0

Skapa din egen rabatt

Många drömmer om att lyckas med sitt eget odlande i trädgården. Trädgårdsexperten Elisabeth Svalin Gunnarsson vet hur du ska göra för att få...

0

Expertens tips: så odlar du kryddväxter

Sugen på att odla ätbart? Då är kryddor och örter ett perfekt första steg – lätt, trendigt och framför allt gott. Här ­tipsar hortonomen om hur du...

2

Så lyckas du med rosor – här är expertens tips

Lena Odelius i Fjällbacka har skapat ett eget rosarium med 230 sorters rosor. Under sommaren välkomnar hon besökare att titta in i det prunkande paradis...

0

Bästa perenntipsen med Bosse Rappne och Hemmafixarna

Ska du plantera perenner i din rabatt? Bosse Rappne och Karin Almström från ”Hemmafixarna” visar hur du går tillväga.

0

Så beskär du din klematis

Har du en vacker klematis i trädgården? Läs vidare för våra smarta tips om hur du beskär din klätterväxt på bäst sätt.

0

Så odlar du chili

Sugen på att odla egen chili? Här är tipsen för hur du lyckas med den heta chilifrukten.

0

Gör vackra tulpan-dekorationer

VIll du göra en fin bordsdekoration med tulpaner i bukett? Gör en vacker dekorationskruka!

1

Dags att odla potatis

Sugen på att odla egen potatis? Det är både enkelt och roligt — så här gör du för att få fart på potatisen ute i trädgårdslandet, i en hink eller i en...

0

Börja så inomhus – redan i februari

Redan i februari kan du dra igång odlingssäsongen genom att så växter inomhus. Här är vår trädgårdsexpert Susanna Roséns tips för dig som vill så fröer...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons