Blomtrappor – som passar både ute och inne

Här får du två lättbyggda modeller av blomtrappor, som passar både inne och ute.


En blomtrappa är perfekt för dig som gillar mobila växter och gärna förnyar och arrangerar om allt efter säsong. Här får du två lättbyggda modeller, som passar både inne och ute.

Med dina växter arrangerade i en trappa får du en effektfull variation på höjden och det är lätt att flytta om växterna allt eftersom de blommar eller vilar. Den lilla trappan, som är tänkt för fönstret, fungerar även utmärkt som insynsskydd. Den stora trappan lutar du mot en vägg eller ett plank.

Stor lutande blomtrappa

Den här trappan lutar du mot en vägg eller ett plank, och den passar lika bra på uteplatsen som inomhus. Den är lätt att flytta och är snickrad av en enda virkesdimension. Den är 1750 mm hög och 580 mm bred.

Det här behöver du:

Sidor 2 st hyvlad furu 16×145 mm längd 1830 mm
Hyllplan 4 st -¨- längd 550 mm
Sockel 1 st -¨- längd 550 mm
Dyckertspik 22 st, 60 mm lång förzinkad eller 40 mm lång krysskruv som är lite dyrare.
Lasyrfärg

Så här gör du:

1. Såga till de 2 långa sidorna 1830 mm. Mät ut de två trekantsbitarna som skall sågas bort i varje ände. I underkant 40×145 mm och i överkant 115×380 mm. Såga av lika på den andra sidbrädan.

2. Såga till alla fyra hyllplanen och sockelbrädan 550 mm långa. Rita på
såglinje med hjälp av snickarvinkel och såga noggrant rakt efter linjen.

3. Spika eller skruva ihop nedersta hyllplanet med sockeln som placeras mitt på hyllplanets undersida.

4. För att få hyllplanen att hamna vågrätt när hyllan lutas mot väggen, kan du ställa de färdiga sidorna i rätt läge mot en vägg och med ett
vattenpass rita ut rätt läge för hyllplanen .400 mm skall centrumavståndet vara mellan hyllplanen, utom det nedersta som hamnar 145 mm högt (sockelhöjden).

Har du inget vattenpass kan du lägga hyllsidan på golvet mot en rak vägg med den övre avsågade sidan in mot väggen. Hyllsidans nedre framkant ska ligga 550 mm ut från väggen. Nu kan man mäta upp 400 mm- måttkedjan på väggen och föra ut måtten vinkelrätt med snickarvinkeln till hyllsidan.

5. Spika först fast sockellisten och sedan de andra hyllpanen i ena
hyllsidan efter de ritade linjerna. Spika därefter fast den andra hyllsidan.

6. Sist laseras allt gråvitt.

Liten fönstertrappa

Den här blomtrappan är tänkt att stå parvis i ett normalstort fönster, 120 cm brett.

Den är tillverkad av en hyvlad furubräda dim 16×95 mm, vilket är en vanlig dimension och lagervara på brädgårdar och byggvaruhus. För att skydda träet från fuktfläckar när du vattnar, bör du helst måla den. Vi valde en matt skogsgrön färg som går fint ihop medblombladens grönska.

Det här behöver du:

Hyvlad furu dim. 16×95 mm
2 st höga ben längd 324 mm
1 st lågt ben längd 154 mm
1 övre hyllplan längd 178 mm
1 nedre hyllplan längd 162 mm
8 st krysspårskruv dim 4×40 mm
Trälim, spackelpasta och färg

Så här gör du:

1. Välj ut en rak fin bräda utan alltför mycket kvistar. Såga till alla bitar enligt mått. Den vane hemmasnickaren använder elhandklinga. Den mindre vane handsågar med hjälp av styrverktyg t.ex. geringslåda. Det
brukar också gå att få hjälp med maskinsågning på brädgården mot en liten kostnad. Det är viktigt att man får vinkelräta kapsnitt utan urflisning i kanterna. Tips! Märk bitarna så de inte hamnar fel när du ska sätta ihop dem.

2. Förborra för skruvhålen innan du börjar skruva ihop delarna, annars kan ändarna spricka eftersom skruvarna sitter nära kanten. Placera hålen enligt ritningen. Eftersom skruvskallarna ska vara osynliga behövs en försänkningsborr också.

3. Limma på ändytorna enligt ritningen och skruvas sedan ihop alla bitar. Torka bort överflödigt lim med fuktig trasa genast. Börja med det låga hyllplanet mot mittstödbenet, efter som det är svårt att komma åt med skuruvmejseln senare.

4. Spackla över de försänkta skruvskallarna. Snabbspackel torkar fort. Slipa spackelytan jämn. Sedan är det bara att måla, först grundmålning och sedan slutmålning.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar