Undrar du vilka blommor som trivs bäst där du bor? Här är blommorna för olika zoner!
Undrar du vilka blommor som trivs bäst där du bor? Här är blommorna för olika zoner! Foto: Susanna Rosén/Riksförbundet Svensk trädgård

Vackra blommor i rabatten – zon för zon

Odla och plantera

Sverige har åtta växtzoner. Men var ska man odla vad? Trädgårdsproffset Susanna Rosén lär dig skapa en ljuvlig sommarrabatt – från zon 8 i norr till zon 1 i söder.

Annons

Du kan ha vackra rabatter med överdådigt blommande perenner och prydnadsbuskar, oavsett var i landet du bor.  Vårt land är indelat i växtzonerna 1–8 plus fjällregionen, som är det där vita ovan för odlingsgränsen på zonkartan.  Se växtzonerna som en vägledning när du ska plantera träd och buskar (vedartade växter). För perenner gäller indelningen A–D, som har med jorden och läget att göra.

Så ökar du härdigheten för dina växter

  1. Odla i upphöjda bäddar. Då får du en varmare och bättre dränerad jord.
  2. Förbättra tunga jordar med rikligt med organiskt material. Det är ofta jordens struktur som avgör härdigheten, inte växtzonen.
  3. Skapa lä från vinden. Det är särskilt viktigt på utsatta lägen.
  4. Läs på innan du handlar så att du väljer rätt växt till den jord och det läge du har.
  5. Välj växt med rätt ursprung (proveniens). En björk från Mellaneuropa kan inte planteras i Västerbottens inland. Den har fortfarande gröna blad när vintern kommer.


Träd och buskar i olika växtzoner

Landet delas in i zonerna 1–8 plus fjällregionen. Zonerna ger en viss vägledning om växters härdighet men du ska inte lita blint på den. En växts härdighet beror på hur trädgården ligger i landskapet och jordens dränering. Alla växter har inte heller testats i norr och många härdighetsangivelser blir därför antaganden.

Perenners i olika zoner

Perenners härdighet delas in i vilken sorts jord man har, inte bara var i landet man har i trädgården.

A = En perenn som kan odlas över hela landet i de flesta jordar.
B = En perenn som kan odlas över hela landet, men kräver en skyddad och väldränerad växtplats för att växa bra.
C = En perenn som kan odlas i stora delar av landet och kräver samma förhållanden som B för god utveckling.
D = Perenner som bara kan odlas i de delar av landet som är mest värmegynnade. Stora krav på dränering och vinterskydd krävs.

 

Zonkarta över Sverige

 

 

Blommor för olika växtzoner – från norr till söder

 

Zon 7-8

Norrlands inland längs med fjällregionen, från Torne älv i norr ner till Dalarna i söder.

För att få en blommig trädgård ska du i de högsta zonerna satsa på perenner. De flesta perenner trivs utmärkt i hela Sverige eftersom de övervintrar under jord och skyddas av snötäcket. Perenner som riddarsporrar och gullstav blir till och med högre än söderut. Skapa gärna lä genom att plantera träd och buskar som häck runt trädgården.

Annons

Välj snabba perenner som blommar tidigt. Planterar du långsamma och/eller senblommande växter i norr får du bara blad och inga blommor. Exempel är silveraxet ’Brunette’ som sällan hinner blomma. Samma sak med senblommande pioner.
Många perenner får svårare att övervintra i tunga och kompakta jordar, men det gäller hela landet. Snösmältningen kan också ställa till problem. Undvik perenner med ytlig jordstam som t ex trädgårdsiris Iris Germanica-gruppen. På våren kan det bli väldigt blött och rötterna ruttnar. Däremot går rabattiris i Iris Sibirica-gruppen alldeles utmärkt.

Rabattiris (till vänster) trivs i fuktighetshållande jordar i hela landet. Trädgårdsirisen ruttnar däremot när snön smälter. Mörk gullstav (till höger) blir som många perenner högre och får starkare färger längst i norr.

 

Zon 5-6

Södra Dalarna över till Värmland, och småländska höglandet. Även Norrlands-kusten från strax ovanför Sundsvall och norrut.

Antalet buskar och träd att välja bland är färre jämfört med de lägre zonerna men det finns alltid någon snarlik ersättarväxt. Du kanske får välja ungersk syren eftersom många syrener inte är härdiga nog. I stället för lavendel kan du plantera isop. Många prydnadsträd och buskar klarar sig utmärkt här men blir inte lika stora som längre söderut. Ett tips är att välja rejält härdiga växter som stomme och testa mindre härdiga för skojs skull.

De flesta rabattrosor som odlas för den praktfulla blomningens skull klarar inte vintrarna i de här zonerna. Men det finns många härdiga buskrosor som också blommar hela sommaren. Kika gärna på de kanadensiska rosorna som man fått fram genom korsningar med vresros. De flesta är riktigt härdiga och många blommar hela sommaren.

Välj kanadensiska buskrosor (denna till vänster heter "Louise Bugnet") i stället för mindre härdiga rabattrosor. En isophäck (till höger) är ett bra alternativ till att plantera en häck av lavendel.

 

Zon 3-4

Vanliga zoner i trädgårdar längs Norrlandskusten från Sundsvall och ner till Uppsalatrakten. Även en stor del av Svealand och Götaland, från södra Dalarna och ner till nordspetsen på Skåne.

Det här trädgårdszonerna vållar sällan några problem. Här kan du odla de flesta växter som finns i trädgårdsbutikerna. Titta gärna efter härdigare namnsorter av mindre härdiga växter.

Om du vill plantera buxbomsklot som utropstecken bland perennerna finns det en sort som heter ’Polar’. Den klarar zon 4–5 
medan den vanliga buxbomen är härdig till zon 3.
I normal trädgårdsjord och i lättare jordar övervintrar de flesta växter. I lerblandade jordar minskar härdigheten för många växter. Då gäller det att vårda jorden genom att tillföra rikligt med organiskt material årligen (och/eller gruskross) om du vill öka härdigheten.

Astilbe (till vänster) bjuder på en vacker sensommarblomning. För att få höjd i en blommig rabatt kan du plantera en klematis vid ett växtstöd. Denna (till höger) heter Mrs Tage Lundell.

 

Zon 1-2

Mildast är zon 1 som finns i Skåne, Öland och Gotland samt Västkusten. Zon 2 är det inre av Skåne, områden nära Vänern och Vättern, kustnära delar av Ostkusten upp till Norrköpingstrakten och i Mälardalen.

Det (med svenska mått mätt) milda klimatet gör att du kan flirta med Sydeuropa om du vill. Varför inte matnyttiga sydländska växter som vin, fikon, mullbär eller kvitten bland blommorna? Även ståtliga perenner som akantus ser man ofta i varmare länder.
Om du vill trotsa zonerna och plantera känsliga perenner är en väldränerad jord a och o. Ett tips är att sätta dem närmaste husgrunden. Där brukar jorden vara luftigare. Tänk bara på att takfoten ger regnskugga och du kan behöva vattna ibland.  

Bara för att klimatet är milt klarar inte alla växter vintern. Barmarksfrost kan vara obarmhärtig och på många håll kan blåsten också ställa till det. På skånska slätten kan man på vissa ställen behöva skydda trädgården med dubbla lager häckar och skapa ett trädgårdsrum i lä.

Det milda klimatet gör att du kan frossa i mängder av rosor. Skönheten till vänster heter "Leander" och är en engelsk ros som klarar zon 3. Exotiska perenner (som till höger: akantus) trivs bara det är tillräckligt väldränerat.

18 maj 2015
 
Annons
Mer om Odla och plantera

Rätt jord för grönsaksodling

Odla och plantera Egenodlade grönsaker är en trend på frammarsch. Nu har ljuset återvänt tillräckligt mycket för att vi ska kunna odla inomhus. Här är några tips för att lyckas.

Pynta hösten med prydnadskål

Odla och plantera Förbered för höstrusket redan nu. Prydnadskål som planteras på sensommaren får kraftiga rötter och står sig länge.

Så lyckas du med tomaterna

Odla och plantera Den som en gång satt tänderna i en nyplockad solvarm tomat glömmer aldrig smaken. Och känslan är inte långt borta – de godaste tomaterna odlar du enkelt...

Kickstarta trädgården!

Odla och plantera Vår! Det är dags för en ny säsong i trädgården och den kickstartar vi med några små vårprojekt som har stor effekt, trots att insatsen är liten.

Just nu i trädgården - april

Odla och plantera I april kan du börja ställa ut krukor med frosttåliga växter och förgro potatisarna.

Lisas trädgårdskalender - september

Odla och plantera Höstplantera, ta in krukväxter och förbered trädgården. Solen är smekande mild, det börjar flamma i naturen, och det är rofyllt och roligt att förbereda...

Just nu i trädgården - oktober

Odla och plantera Nu är det höst och träden kläs sakta av. Kvar blir nakna siluetter och på marken samlas löven i drivor.

10 tips för trivsammare trädgård

Odla och plantera Vi i Villas egen trädgårdsmästare, Lisa Winnerlid, ger oss här sina allra bästa tips för hur du får en trädgård att trivas med. Länge.

"Odlarens handbok" - Boktips

Odla och plantera ”Odlarens handbok” av André Strömqvist innehåller det mesta man behöver veta om trädgården.