Bjud hem dina vilda små vänner

Det är mysigt att ha små nyttodjur i trädgården. Och miljövänligt. Ge dem blommorna de älskar så kommer de!


Drömmer du om en trädgård som på den ”gamla, goda tiden”? Där mysigt brummande humlor och sorglöst fladdrande fjärilar flög från blomma till blomma. Där du räknade prickarna på fru Maria nyckelpiga, och härmade småfåglarnas glada kvitter. En naturträdgård.

Du är inte ensam! Den naturliga trädgården är den senaste trenden inom trädgård. I England, trädgårdskulturens förlovade land, har Wildlife gardening på några år utvecklats till en folkrörelse, berättar tidskriften Natur och Trädgård, i en ny spännande artikelserie.

”Alla Sveriges omkring två miljoner tomtägare kan förvandla sina trädgårdar till naturträdgårdar”, skriver tidningen: ”En naturträdgård måste definitivt inte vara vild med vildvuxna hörn och osorterade rishögar. Det är en myt. En modernt designad trädgård kan lätt förvandlas till en naturträdgård utan att det märks. En naturträdgård bygger på fyra hörnstenar: den ska uppfylla de vilda djurens krav på föda, vatten, skydd och boplatser. Det är vad livet handlar om för dem”.

På köpet får du stor hjälp med bekämpningen av skadegörare på dina växter. Den söta nyckelpigan, som du kanske inte sett på många år, sitter plötsligt på rosenbusken. Ditlockad av bladlössen. Familjen nyckelpiga lever på dem. Olika småfågelarter och deras ungar äter under en sommar tusentals larver som förstör våra prydnads- och nyttoväxter. Tack vare dem slipper vi kemiska preparat.

Om du har ett ”ostädat” hörn med högt gräs och vildblommor som gullvivan, kan den mysiga igelkotten bosätta sig hos dig. Han håller efter oönskade sniglar.

Buskar och träd är trygga hem. Ett säkert sätt att locka till sig nyttiga smådjur är att plantera växter som ger dem rätt livsmiljö. Det finns massor med fina arter som attraherar våra vilda små vänner. Täta barrväxter som gran, thuja och enebuskar är med sin ständiga grönska ovärderliga året om. De blir hem som är en borg för de små. Barrväxter ger boplatser och skydd mot kyla, dåligt väder och fiender. Du skulle bli förvånad om du såg vilket myller av liv som döljer sig i en barrväxt.

Buskar och träd som blommar under vår och försommar lockar pollinerande fjärilar, humlor och bin. På hösten/vintern har de bär som drar till sig olika fågelarter. Rönnar är mycket fågelvänliga träd. Det finns olika sorter med vackert bladverk, som får fin höstfärg och bär i olika färger.

Ettåriga kornvallmon lockar många nyttoinsekter. Här blomflugor som håller rent från bladlöss.

Blomstervärldens förförare. När min favoritros honungsrosen (Rosa helenae ’Hybrida’) slår upp sina aprikosgula knoppar i början av juli fylls hela nejden av en eggande honungsdoft. Då sätter jag mig under hennes blomsterbroderade grenar och lyssnar till konserten från humlor och bin som sjunger ut sin lycka över den doftande nektarfesten.

Andra blommande förförare är busken buddleja, inte för inte kallad fjärilsbuske, och perennen röd rudbeckia. Med dem har celebra gäster som fjärilarna påfågelsöga och amiral blivit trogna sommargäster i min trädgård. Solhatten, som röd rudbeckia populärt kallas, är en av de mest värdefulla fjärilsväxter som finns. Inte minst därför att den blommar i månader från sensommar till höst. Den finns flera vackra hybrider i olika färger. Andra ”guldkrogar” för nyttoinsekter och fjärilar är den stiliga perennen kransveronika, fingerborgsblomma, solros, blå bolltistel silvermarton och olika myntor. Och inte minst våra älskade vildblommor från barndomens soliga blomsterängar; gullvivan, liljekonvaljen, prästkragen och blåklockan.

Den tidiga våren är en viktig tid i naturträdgården. Humlor och fjärilar är tidigt uppe på benen, soliga dagar redan i snösmältningen. Då är de ”hungriga”. Den läckert limegröna citronfjärilen kommer fladdrande redan när blåsippan slår upp sina himmelsblå. Påfågelsögon och amiraler besöker lystet mina vårkrukor med jordvivor och småvioler. Andra lockande vårblommor är: tussilago, krokus, ljung, pärlhyacinter.

En solroshäck är en fantastisk syn, som bjuder på massor med nektar och tusentals nyttiga fröer. En ”guldkrog” för småfåglar, humlor och bin! Så överblivna fröer från vinterns matning tätt i mars-april.

Ett vattenblänk betyder så mycket. Vatten är ett livsviktigt inslag i naturträdgården. Ett fågelbad verkar som en magnet på många fågelarter. Det kan vara något så enkelt som ett större blomkruksfat. Sätt det i skydd av en buske eller ett träd, dit de badande gästerna kan fly undan fiender och får torka sina fjädrar i lugn och ro. I närheten har du en diskret ”utkiksplats” där du och barnen (om ni är tysta och stilla!) kan sitta och uppleva fågelfamiljernas glada plaskande i egen ”pool”. Då lever naturen det ljuva livet i din trädgård!

Lär mer om naturträdgården

Tidskriften Natur och Trädgård är en inspirerande kunskapskälla, som skriver om det mesta som den naturälskande trädgårdsägaren vill veta. Tel: 0585-400 44. Hemsida: www.naturochtradgard.se

Svenska Naturskyddsföreningen har en informativ hemsida om det mesta som rör naturträdgården: www.snf.se

Bokför dina naturupplevelser: vilka blommor som drar olika fjärilar, när flyttfåglarna kommer hem, etc. Med åren har du en spännande naturdagbok, där du kan följa vad som händer i din trädgård året runt.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar