Så beskär du din klematis

Har du en vacker klematis i trädgården? Läs vidare för våra smarta tips om hur du beskär din klätterväxt på bäst sätt.  


Cappelen Damm och Trädgårdsföreningen gav för några år sedan ut boken Klematis och andra klätterväxter, en magnifik bok för alla klematisentusiaster.

– Syftet med att beskära klematisen är att skapa en anläggning med optimal tillväxt, en tät grönska och att maximera och skulptera blommorna i den höjd som man ser dem, skriver författaren till boken, Flemming Hansen som också är en av Danmarks ledande experter på klematis.

Klematis delas in i tre grupper

Det finns hundratals sorter av klematis, men lyckligtvis är det möjligt att dela in dem i tre grupper efter blomning, som sedan bestämmer exakt hur din klematis bör beskäras. Dessa tre huvudgrupper kallas för enkelhetens skull Grupp 1, Grupp 2 och Grupp 3.

– Det viktigaste kriteriet för att välja beskärningsmetod är när det är dags för huvudblomning. Det är den period på fyra eller fem veckor när klematisen blommar för första gången varje år, förklarar Hansen.

Grupp 1 – tidig blomning

Grupp 1 har huvudblomningstid från april till juni. Denna grupp behöver lite beskärning. Klätterväxten i denna kategorien bildar blommor på föregående års tillväxt. Det är därför viktigt att du väntar med att beskära tills blomningen är klar, annars missar du hela blomningen det året.

När du ska rensa klätterväxten i juni eller juli någon gång, räcker det med att avlägsna svaga eller döda skott och ta bort grenar som har vuxit samman om växten blir för tät. Vänta inte för länge, växten behöver sommaren och hösten för att bilda nya skott när nästa års blomning kommer.

Det kan hända att växterna i denna kategori successivt blir något sämre i botten och blommar sämre med åren. Då kan du göra en föryngringsbeskärning över två-tre år.

Beskär när klematisen når en eller två meters höjd efter blomningen i juni eller juli. Nästa år du ta lite mer av växten, men låt den nya tillväxten vara kvar. Och sista året tar du de sista av de gamla grenarna.

Grupp 2 – sommarblommande klematis

Grupp 2 blommar något senare, i maj-juli. I denna grupp finner vi klematis som blommar två gånger per år, och det är viktigt att vara medveten om att det är huvudblomningen som avgör beskärningsmetod.

Denna grupp bör beskäras lite hårdare än tidig blomning. Ta bort döda, skadade och svaga grenar. Du ska inte beskära den helt, bara klippa till ungefär hälften. Och som med grupp 1, kan du också här göra en föryngringsbeskärning om växten börjar bli gles.

Det råder delade meningar om när det är bäst att beskära växten i denna grupp. Flemming Hansen anser att grupp 2 inte bör beskäras innan blomningen annat än av kosmetiska skäl för att avlägsna döda blomstjälkarna från föregående år. Därefter sker den verkliga beskärning efter blomning.

– När växten har samlat sig efter beskärningen kommer en ny tillväxt och du kan då njuta av en vacker men något mindre efterblomning.

Richard Ross som har skrivit en bok om klätterväxter, anser däremot att denna grupp bör beskäras tidigt.

– I slutet av vintern eller tidigt på våren, innan växten har vaknat på till liv, är det dags att ta bort alla döda och skadade grenar. Äldre men friska grenar skärs tillbaka till ett par knoppar. Dessa knoppar kommer med de första blommorna, skriver han.

Grupp 3 – huvudblomningstid från juli till september

Klematisen i denna grupp bör ha full skörd innan blomningen. Beskär växtem 10-30 centimeter ovanför marken. Beskär precis ovanför ett par starka knoppar. Denna beskärning bör ske i början av året, innan de nya skotten vaknar till liv igen.

Sticklingar

Beskärningsmetoderna som nämnts ovan är avsedda för mogna växter. Yngre klematis, oavsett vilken grupp de tillhör, bör få en hård beskärning de första åren. Poängen är att bygga upp växten och se till att det blir en tät förgrening även underifrån.

Vill du ha fler klätterväxter, antingen till din egen trädgård eller om du kanske vill dela ut några till vänner eller familj, kan du använda det som du beskärt till att producera sticklingar.

Sätt sticklingarna i en kruka med såjord. Efter några veckor kommer de att bilda rötter. När klätterväxten börjat växa, kan du beskära ner den ett par gånger under säsongen.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar