Annons
På bara fyra dagar hade Maud och Kjell fått ett lättskött och blomstrande trädgård!
På bara fyra dagar hade Maud och Kjell fått ett lättskött och blomstrande trädgård!

Anlägga trädgård - En doft av Provence

Odla och plantera

För den som helt har kört fast i sin trädgård, saknar intresse eller tid kan det vara en god idé att anlita en trädgårdsmästare som kan hjälpa till med allt ifrån idéskiss till anläggning. Det är lätt att bli lite ”hemmablind” och ha svårt att hitta lösningar på problem eller veta vilka växter som passar för zonen eller läget.

Annons
Maud och Kjell utanför Järvsö i Hälsingland tyckte sig varken ha tiden, kunskaperna eller den rätta inspirationen för att kunna skapa sig en trädgård som de ville ha. Så för att komma igång med trädgårdsplanerna tog de kontakt med trädgårdsmästare Maria Bremefors som hjälpte dem att skapa en grön oas med dofter och färger som för tankarna till det varma och soliga Provence.

Problem skapar spännande lösningar

Maud och Kjells trädgård bestod i stort sett bara av en gräsmatta med en syrenbuske och några rabatter som inte riktigt ville ta sig. Tomten som sluttar ner mot en liten bäck sågs lite som ett problem. Men Maria Bremefors tycker att problem ska användas till att skapa nya spännande möjligheter och så blev det även här. Med hänsyn till den sluttande tomten, bäcken och ängarna med vilda blommor som de gärna ville skulle smälta samman med trädgården började Maria att skissa på ett förslag. Hennes förslag var att anlägga en trädgård där inspirationen är hämtad från Provence. Maria tyckte att det passade familjens livsstil. Dessutom var en av trädgårdens få växter en lavendel som Maud fått av en vän som är bosatt i Frankrike.

När Maria presenterade sin skiss blev både Maud och Kjell förtjusta i hennes förslag och de beslöt sig för att anlita henne för att anlägga trädgården.

- Det viktigaste när man tar kontakt med en trädgårdsmästare är att man har en bra dialog för att slutresultatet ska bli som man vill ha det, anser Maria Bremefors.

- Som trädgårdsmästare är det viktigt att få en insikt om vad trädgårdsinnehavaren har för behov och vad de vill ha ut av sin trädgård. Maud och Kjell hade egentligen bara ett önskemål och det var att de inte vill ha en alltför tidskrävande trädgård.


Före. Kjell och Mauds trädgård förvandlades från en liten trädgård med några få buskar och träd till en grön oas fylld av väldoftande blommor!

Trädgårdsmästarens Maria Bremefors skiss av hur det skulle se ut när trädgården var färdig.

Vara kvar, flyttas eller tas bort?

Syrenbusken som stått intill husväggen flyttades till en bättre plats och en gammal gran togs bort helt. Vildrosorna och bräkenväxterna som fanns nere vid den lilla bäcken fick däremot vara kvar.

- När man kommer som trädgårdsmästare har man möjlighet att med andra ögon se vad som är på rätt plats och vad som ska flyttas eller helt enkelt tas bort. Ofta blir trädgårdsinnehavaren lite "hemmablind" och har svårt att se nya möjligheter, tycker Maria.

Maria anlitade en firma som hjälpte henne med mark - och schaktarbetet, såsom anläggning av stentrappan och stödmuren. De grävde också ur slänten så att den blev längre. Längs slänten planterades flera härdiga och lättskötta buskrosor i grupper om tre. Buskrosen "Tuscany Superb", klätterrosen Maiden´s blush" och "Nevada" är några av de rosor som växer villigt tillsammans sida vid sida. Verandan byggdes ut och där planterades klättrande växter som honungsros och clematisen "Summer snow" som senare ska växa över och bilda ett växande tak. Nedanför verandan gjordes små rabatter där det planterades nävor, salvia och fjällkåpa.


Med Marias hjälp fick en Maud den trädgård hon ville ha, blomstrande och lättskött!

Rabatter i rosa-lila toner

I de stora rabatterna valde Maria att plantera lite mer högresta perenner som Grekvädd, Kransveronika och Stjärnflocka. De går alla i olika toner av rosa, lila och blått. Hon valde också att göra ett stenparti med väldoftande Isop, Salvia och Nepeta. Omkring partiet planterades olika sorters timjan som hon med hjälp av tegelkross, jord och hönsnät formade till små mjuka och väldoftande kuddar.

- Maria ville att det skulle vara ett lite ruffigt uttryck, hon ville inte lägga stela stenplattor i gångarna utan valde att lägga stenmjöl för att framhäva växterna samtidigt som det ger ett mer avslappnat intryck. Hon anser att det är viktigt att man tänker funktionellt, hur man vill ha rörelsestråken, tänka på siktlinjer, lägen och naturliga sittplatser, säger Maud.

I Maud och Kjells trädgård passade det bra att ha en sittplats nere vid bäcken. Den skapar ett behagligt ljud där den rinner förbi.

- Det passade inte in att sätta dit plaststolar utan det fick istället bli sittplatser av tre stora stenar som transporterades dit med en dumper, säger Maud.

Annons

Själva arbetet som utfördes i början av juli pågick från morgon till kväll och i slutet av den fjärde dagen var allting anlagt och Maud och Kjell kunde börja njuta av sin nya, vackra och väldoftande trädgård som riktigt kittlar alla sinnen!


- Trädgården blev bättre än jag kunde föreställa mig, det blev mer blommor och mindre arbete är vad jag trodde från början, berättar Maud. Det blir en större njutning att vara och arbeta i trädgården.

Med hjälp av tegelkross, jord och hönsnät gjorde Maria väldoftande kuddar av timjan.

Fakta

  • Det är viktigt att redan från början framföra sina önskningar om den framtida trädgården till trädgårdsmästaren, så att slutresultatet blir så bra som möjligt. 
  • När man ska anlägga en trädgård bör man tänka på helheten och förutom växternas plats också bestämma vart eventuella gångar eller uteplatser kan passa in. 
  • Innan man anlägger så bör man tänka efter hur mycket tid man kan och vill lägga på trädgårdsarbetet, har man lite tid är det bättre att satsa på en lättskött trädgård.
4 mars 2009

0 Kommentarer

0

Skapa din egen rabatt

Många drömmer om att lyckas med sitt eget odlande i trädgården. Trädgårdsexperten Elisabeth Svalin Gunnarsson vet hur du ska göra för att få...

0

Expertens tips: så odlar du kryddväxter

Sugen på att odla ätbart? Då är kryddor och örter ett perfekt första steg – lätt, trendigt och framför allt gott. Här ­tipsar hortonomen om hur du...

2

Så lyckas du med rosor – här är expertens tips

Lena Odelius i Fjällbacka har skapat ett eget rosarium med 230 sorters rosor. Under sommaren välkomnar hon besökare att titta in i det prunkande paradis...

0

Bästa perenntipsen med Bosse Rappne och Hemmafixarna

Ska du plantera perenner i din rabatt? Bosse Rappne och Karin Almström från ”Hemmafixarna” visar hur du går tillväga.

0

Så beskär du din klematis

Har du en vacker klematis i trädgården? Läs vidare för våra smarta tips om hur du beskär din klätterväxt på bäst sätt.

0

Så odlar du chili

Sugen på att odla egen chili? Här är tipsen för hur du lyckas med den heta chilifrukten.

0

Gör vackra tulpan-dekorationer

VIll du göra en fin bordsdekoration med tulpaner i bukett? Gör en vacker dekorationskruka!

1

Dags att odla potatis

Sugen på att odla egen potatis? Det är både enkelt och roligt — så här gör du för att få fart på potatisen ute i trädgårdslandet, i en hink eller i en...

0

Börja så inomhus – redan i februari

Redan i februari kan du dra igång odlingssäsongen genom att så växter inomhus. Här är vår trädgårdsexpert Susanna Roséns tips för dig som vill så fröer...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons