På bara fyra dagar hade Maud och Kjell fått ett lättskött och blomstrande trädgård!
På bara fyra dagar hade Maud och Kjell fått ett lättskött och blomstrande trädgård!

Anlägga trädgård - En doft av Provence

Odla och plantera

För den som helt har kört fast i sin trädgård, saknar intresse eller tid kan det vara en god idé att anlita en trädgårdsmästare som kan hjälpa till med allt ifrån idéskiss till anläggning. Det är lätt att bli lite ”hemmablind” och ha svårt att hitta lösningar på problem eller veta vilka växter som passar för zonen eller läget.

Maud och Kjell utanför Järvsö i Hälsingland tyckte sig varken ha tiden, kunskaperna eller den rätta inspirationen för att kunna skapa sig en trädgård som de ville ha. Så för att komma igång med trädgårdsplanerna tog de kontakt med trädgårdsmästare Maria Bremefors som hjälpte dem att skapa en grön oas med dofter och färger som för tankarna till det varma och soliga Provence.

Problem skapar spännande lösningar

Maud och Kjells trädgård bestod i stort sett bara av en gräsmatta med en syrenbuske och några rabatter som inte riktigt ville ta sig. Tomten som sluttar ner mot en liten bäck sågs lite som ett problem. Men Maria Bremefors tycker att problem ska användas till att skapa nya spännande möjligheter och så blev det även här. Med hänsyn till den sluttande tomten, bäcken och ängarna med vilda blommor som de gärna ville skulle smälta samman med trädgården började Maria att skissa på ett förslag. Hennes förslag var att anlägga en trädgård där inspirationen är hämtad från Provence. Maria tyckte att det passade familjens livsstil. Dessutom var en av trädgårdens få växter en lavendel som Maud fått av en vän som är bosatt i Frankrike.

När Maria presenterade sin skiss blev både Maud och Kjell förtjusta i hennes förslag och de beslöt sig för att anlita henne för att anlägga trädgården.

- Det viktigaste när man tar kontakt med en trädgårdsmästare är att man har en bra dialog för att slutresultatet ska bli som man vill ha det, anser Maria Bremefors.

- Som trädgårdsmästare är det viktigt att få en insikt om vad trädgårdsinnehavaren har för behov och vad de vill ha ut av sin trädgård. Maud och Kjell hade egentligen bara ett önskemål och det var att de inte vill ha en alltför tidskrävande trädgård.


Före. Kjell och Mauds trädgård förvandlades från en liten trädgård med några få buskar och träd till en grön oas fylld av väldoftande blommor!

Trädgårdsmästarens Maria Bremefors skiss av hur det skulle se ut när trädgården var färdig.

Vara kvar, flyttas eller tas bort?

Syrenbusken som stått intill husväggen flyttades till en bättre plats och en gammal gran togs bort helt. Vildrosorna och bräkenväxterna som fanns nere vid den lilla bäcken fick däremot vara kvar.

- När man kommer som trädgårdsmästare har man möjlighet att med andra ögon se vad som är på rätt plats och vad som ska flyttas eller helt enkelt tas bort. Ofta blir trädgårdsinnehavaren lite "hemmablind" och har svårt att se nya möjligheter, tycker Maria.

Maria anlitade en firma som hjälpte henne med mark - och schaktarbetet, såsom anläggning av stentrappan och stödmuren. De grävde också ur slänten så att den blev längre. Längs slänten planterades flera härdiga och lättskötta buskrosor i grupper om tre. Buskrosen "Tuscany Superb", klätterrosen Maiden´s blush" och "Nevada" är några av de rosor som växer villigt tillsammans sida vid sida. Verandan byggdes ut och där planterades klättrande växter som honungsros och clematisen "Summer snow" som senare ska växa över och bilda ett växande tak. Nedanför verandan gjordes små rabatter där det planterades nävor, salvia och fjällkåpa.


Med Marias hjälp fick en Maud den trädgård hon ville ha, blomstrande och lättskött!

Rabatter i rosa-lila toner

I de stora rabatterna valde Maria att plantera lite mer högresta perenner som Grekvädd, Kransveronika och Stjärnflocka. De går alla i olika toner av rosa, lila och blått. Hon valde också att göra ett stenparti med väldoftande Isop, Salvia och Nepeta. Omkring partiet planterades olika sorters timjan som hon med hjälp av tegelkross, jord och hönsnät formade till små mjuka och väldoftande kuddar.

- Maria ville att det skulle vara ett lite ruffigt uttryck, hon ville inte lägga stela stenplattor i gångarna utan valde att lägga stenmjöl för att framhäva växterna samtidigt som det ger ett mer avslappnat intryck. Hon anser att det är viktigt att man tänker funktionellt, hur man vill ha rörelsestråken, tänka på siktlinjer, lägen och naturliga sittplatser, säger Maud.

I Maud och Kjells trädgård passade det bra att ha en sittplats nere vid bäcken. Den skapar ett behagligt ljud där den rinner förbi.

- Det passade inte in att sätta dit plaststolar utan det fick istället bli sittplatser av tre stora stenar som transporterades dit med en dumper, säger Maud.

Själva arbetet som utfördes i början av juli pågick från morgon till kväll och i slutet av den fjärde dagen var allting anlagt och Maud och Kjell kunde börja njuta av sin nya, vackra och väldoftande trädgård som riktigt kittlar alla sinnen!


- Trädgården blev bättre än jag kunde föreställa mig, det blev mer blommor och mindre arbete är vad jag trodde från början, berättar Maud. Det blir en större njutning att vara och arbeta i trädgården.

Med hjälp av tegelkross, jord och hönsnät gjorde Maria väldoftande kuddar av timjan.

Fakta

 • Det är viktigt att redan från början framföra sina önskningar om den framtida trädgården till trädgårdsmästaren, så att slutresultatet blir så bra som möjligt. 
 • När man ska anlägga en trädgård bör man tänka på helheten och förutom växternas plats också bestämma vart eventuella gångar eller uteplatser kan passa in. 
 • Innan man anlägger så bör man tänka efter hur mycket tid man kan och vill lägga på trädgårdsarbetet, har man lite tid är det bättre att satsa på en lättskött trädgård.
04 mars 2009
 
Mer om Odla och plantera

7 steg till egen vitlök

Odla och plantera Doften av vitlök hör Medelhavet till men i Sverige lär vi faktisk ha odlat vitlök sedan vikingatiden. Att odla vitlök är verkligen något för oss lata - enkelt, och gott. Sätt dem nu och skörda i juni nästa år.

Mer blomning för pengarna

Odla och plantera Bästa, enklaste och roligaste sättet att få en prunkande trädgård är att ta hand om det man redan har. Mängder av växter är lätta att föröka, så titta...

Lisas trädgårdskalender oktober

Odla och plantera Nu är det dags att förbereda trädgården för hösten och vintern.

Lisas trädgårdskalender september

Odla och plantera Lisa Winnerlid listar vad du bör göra i trädgården i september.

Lisas trädgårdstips för nybörjaren

Odla och plantera Du har precis flyttat in i ditt nybyggda hus. Framför dig breder trädgården ut sig. Eller vänta, det är bara en stor jordhög. Var ska du börja? Lugn!...

Proffsens bästa trädgårdstips!

Odla och plantera Vad odlar proffsen, hur får de bukt med ogräset och har de några hemliga knep? Vi i Villa har pratat med tre trädgårdsprofiler om deras trädgårdar.

Lisas trädgårdskalender juni

Odla och plantera Lisa Winnerlids att göra-lista för maj juni.

Lisas trädgårdskalender juli

Odla och plantera Lisa Winnerlid listar vad du bör fixa i din trädgård i juli.

Lisas trädgårdskalender maj

Odla och plantera Lisa Winnerlids att göra-lista för maj månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.