7 steg till egen vitlök

Doften av vitlök hör Medelhavet till men i Sverige lär vi faktisk ha odlat vitlök sedan vikingatiden. Att odla vitlök är verkligen något för oss lata - enkelt, och gott. Sätt dem nu och skörda i juni nästa år.


I mitten till slutet av september är bästa tidpunkten att sätta vitlök. Det är ingen idé att sätta dem tidigare. Så långt norrut som Haparanda går denna ädlaste av alla lökar att odla. I zon 1-2 går det också utmärkt att odla vitlök i oktober och november. Vitlöken måste dock hinna rota sig innan kylan och tjälen kommer.

1 Köp rätt sort

Köp speciellt vitlöksutsäde i trädgårdsbutiken. En utsädesvitlök kostar inte så mycket.

Den vanligaste sorten är Thermidrome.

Låt vitlöken vara hel tills det är dags att sätta den. Först i samband med sättningen tas klyftorna ut ur löken. Välj stora vitlökar, för ju större klyftor desto större lökar att sköra nästa år. ”Att lyckas-faktorn” är stor, över 95 procent av satta klyftor brukar bilda vitlökar.

2 Testa kvaliteten

odla vitlök Om du är osäker på om vitlöken är bra nog, lägg då några klyftor på förgroning, det vill säga på en bädd av fuktad bomull eller sätt dem i ett glas fyllt med jord. De gror, det vill säga de skjuter späda blad, om de är obehandlade, och dessa klyftor kan du plantera ut. Bladen går också att äta, de smakar också vitlök.

3 Välj rätt läge och jordmån

Jorden ska vara näringsrik, allra helst kalkrik och sandblandad lerjord. Läget ska vara soligt, gärna i lä. Byt växtplats varje år för att undvika sjukdomar. Vitlök går också bra att odla i stora krukor.

4 Sätt löken

Sätt klyftorna en och en med den spetsiga sidan uppåt, på ett djup av 4-5 centimeter och med ett avstånd på cirka 15 centimeter från varandra. Radavståndet bör vara 35 centimeter.

5 Vattna och gödsla

På våren, när vitlöken börjar spira, är det dags att börja vattna. Under hög- och sensommaren har rotsystemet blivit så pass djupgående att bevattning inte är lika nödvändig.

Så fort snön börjar smälta kan man försiktigt börja gödsla. Ett lager gräsklipp då och då under våren och försommaren brukar göra underverk.

6 Skörda

Från juni månad och ända in på hösten – tills det är dags att sätta nya – kan du skörda vitlöken allt eftersom du behöver den. Börja skörda när bladen ovan jord har blivit cirka 20 centimeter höga. Det brukar vara i juni månad. Då får du upp en hel vitlök, inga klyftor har ännu bildats. När bladen börjar vissna är vitlöken färdigutvecklad och har börjat klyfta sig.

Krafsa försiktigt bort lite jord och kolla färgen. Är vitlöken grön är den omogen, är den vit går den att skörda. Riktigt mogen vitlök har en underbar rosa-lila färg.

Låt inte vitlöken stå kvar i jorden för länge, då spricker det yttre skalet. Senast i september bör du ha skördat alla. Det yttre skalet är vitlökens egna skydd mot mögelangrepp.

7 Lagra rätt

odla vitlök Det är torkningen som avgör vitlökens hållbarhet. Ta upp lökarna och låt dem torka, allra helst i ett soligt fönster, i ett par veckor. Om de därefter får torka ytterligare ett par veckor i ett torrt ventilerat utrymme så kommer de att klara vintern bra.

Läs också: Dags att sätta lök – för ätbart och blommigt!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar