30 äppelsorter att odla själv

Maken till smaken på svenska äpplen finns inte någon annanstans i världen. Och plockade från egna träd blir de ännu godare!


Odlar du äpplena på egen hand vet du också hur de är behandlade. Pinfärska, direkt från träden, är de som allra läckrast.

Vilket träd ska jag välja?
Ta först reda på i vilken odlingszon du bor. I norra Sverige är urvalet betydligt mindre, men efter tabellen med favoritsorter här intill, som inte har så många riktigt härdiga sorter med, finns en lista på andra äppelträd som klarar klimatet i norr.

Dessutom kan ett soligt och vindskyddat hörn i din trädgård tillåta att du planterar ett träd som egentligen inte är frosttåligt nog. Du kan också spaljera trädet mot en södervägg.

Ett roligt exempel på hur ett spaljerat äppelträd fått inrama fönstren. Foto: Tonny Sohlberg, Källby

Välj de sorter du själv smakat och tyckt riktigt mycket om. Har du plats för tre träd bör du välja ett sommar- och ett höstäpple samt ett träd med vinterfrukt som kan sparas länge.

Har du bara plats för ett enda träd kan du antingen köpa ett av de träd du vill ha och sedan ympa in de andra sorter du önskar, eller så köper du ett ” familjeträd”, där ympningen redan är gjord. Också på ett sådant träd går det att ympa in fler sorter. Bor du i radhus och bara har en helt liten trädgård får du plats med ett så kallat dvärgträd, som ändå kan ge mycket frukt.

Sedan beror det på hur du vill använda frukten. Tycker du bäst om att äta äpplena direkt, eller vill du kunna lagra dem? En del sorter blir goda först kring eller efter jul, kanske en bit in i januari.

Var planterar jag?
Äppelexperten Görel Kristina Näslund, författare till Äppelbok, rekommenderar ett soligt läge i lä. Står trädet inte vindskyddat kan det om det vill sig illa blåsa ner mängder av fallfrukt och grenar (eller hela trädet) knäckas. Pollinerande bin tycker inte heller om blåst.

En hög friväxande häck kan ge tillräckligt skydd, men den får inte stå närmare än 4 – 6 meter från närmaste äppelträd. Plantera inte nya äppelträd där det stått sådana tidigare utan att byta ut jorden. Gräv då en halvmeter djupt och ta bort jorden på en kvadratmeters yta. Lägg sedan på en ny omgång som är mullrik och gärna torvblandad.

Har det däremot funnits plommon- eller körsbärsträd på platsen tidigare är det inga problem. Bästa tid för plantering är nu på hösten eller tidigt i vår för dig som bor i södra eller mellersta Sverige, du som bor i Norrland bör vänta till våren.

Görel Kristina Näslund i skördetagen. Foto: Tomas Södergren

Plantera så här

Plantera i lätt, näringsrik, mullrik och väldränerad jord. Vatten får inte bli stående! Är jorden väldränerad blir den snabbt varm på våren och om jordlagret är djupt tränger rötterna nedåt under torkperioderna och klarar bättre vatten- och näringsbrist.

Gräv gropen tillräckligt stor för att rötterna ska kunna läggas ut utan att bli krökta. Korta inte av dem, ta bara bort de som eventuellt blivit skadade. Se till att sätta trädet lika djupt som det stod i plantskolan, och placera redan nu en påle, som kan stödja det när det växer. Är jorden mycket torr vattnar du den förstås, men lägg ingen gödsel i planteringsgropen.

Låt en medhjälpare hålla i trädet och skaka det försiktigt medan du fyller på jord över rötterna. När gropen är nästan fylld trampar du till runt trädet. Vattna sedan och fyll på mera jord, som du inte trampar i. För att inte jorden och rötterna ska torka ut bör du också lägga på ett tunt torvlager.
Bind till sist fast trädet vid pålen, så att inte stammen skadas. Stödet ska sluta strax under trädets nedersta grenar, så korta av det om det behövs.

Låt trädet stå i öppen jord de första åren, så inte gräsmattan konkurrerar om vatten och näring. Först efter fem – sex år kan du nöja dig med en mindre rundel öppen jord kring trädstammarna.

I vinter sätter du på ett gnagskydd, färdigköpt eller till exempel gjort av hönsnät, så att inte rådjur, hare eller älg kommer åt att äta av barken. Ett finmaskigt ståltrådsnät runt stammens nedre del kan skydda mot angrepp av sorkar, men det hindrar dem inte från att gnaga av rötterna.

Har du använt tillräckligt näringsrik jord vid planteringen behöver du inte gödsla de första åren, men därefter bör du höstgödsla, mer de år skörden varit riklig. Räkna med 2 – 3 kilo stallgödsel per kvadratmeter.

När får jag frukt?
Har du valt en tidigt bärande sort, som Katja, kan du tänkas skörda dina första äpplen redan efter två år. De flesta träd tar annars fem – sex år på sig, och vissa bär inte frukt förrän efter bortåt tio år Åkerö är ett exempel.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Custom title

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar