Annons

10 tips för trivsammare trädgård

Odla och plantera

Vi i Villas egen trädgårdsmästare, Lisa Winnerlid, ger oss här sina allra bästa tips för hur du får en trädgård att trivas med. Länge.

Annons


Låt snabblommande lökväxter försköna trädgården medan du planerar hur den ska inredas. 

1. Trädgården ska vara ett nöje

Trädgård har blivit mycket trendigt. Det är bra, men risken är att man blir stressad om man försöker hänga med i modesvängarna. Då blir trädgården en börda, och man missar själva meningen med den. Det viktigaste är att satsa på den typ av trädgård som man känner lust och längtan till. Det kan vara en paradgräsmatta för den ena, en rosenidyll, eller att samla på udda växter, för den andra. Om man satsar på sådant man tycker är roligt och intressant så blir trädgården den privata oas som den ska vara. 

2. Tålamod lönar sig

Som nybliven trädgårdsägare är man ivrig att se snabba resultat. Det kan bli både dyrt och jobbigt att gå i den fällan!

Om man övertar en färdig trädgård är det mycket klokt att vänta några växtsäsonger innan man börjar ta bort och göra om. Studera vad som tittar upp ur marken - det kan vara utsökta växtpärlor!

Om tomten bara är grovplanerad behöver man tid att lära känna dess möjligheter innan man gör de stora satsningarna - det är precis som att "bo in sig" i huset. Sätt vårblommande lökväxter och ettåriga sommarblommor de första åren så får du snabb blomsterprakt medan du planerar för de perenna växter som ska bilda stommen. Fall inte för frestelsen att plantera buskar och häckar bara därför att de är snabbväxande. Tänk på att du ska leva med trädgårdens trotjänare länge - därför är det deras skönhet, härdighet och funktion som är avgörande.

3. Jämför växterna med dig själv

Växter är olika - precis som vi människor. Ta reda på vilka önskemål om jord och läge en speciell växt vill ha. Det lönar sig att vara omsorgsfull vid planteringen.

Bra dränering är livsviktigt för en växts välbefinnande. Det är få arter som klarar stillastående vatten runt rötterna. De flesta ruttnar i vattensjuk jord. Tänk dig själv att ständigt stå med fötterna i en hink med vatten! Många av mina favoritväxter har flytt sin kos på grund av att jag inte tänkt på det. Kolla alltid dräneringen före planteringen av viktiga växter: fyll planteringsgropen med vatten till bredden. Om det inte sjunkit undan till nästa dag är det fara å färde!

4. Tänk på hösten på våren

Det är lätt att bli rusig när våren kommer och affärerna är fyllda av sommarblommande växter. Vi glömmer att plantera sådant som ger trädgården spänning och skönhet under höst och vinter. Genom att plantera höstblommande perenner, och buskar och träd med fina höstfärger, vacker bark och vintergrönska, förlänger vi trädgårdsnjutningen avsevärt. Gör man det på våren får man glädje av växterna redan första året.


Med rätt plantering kan du få färgprakt året om. Här blommar höst-astrarna för fullt i september.

Annons

5. Bjud växterna på gammaldags "frukost"

Kväve behövs på våren för att sätta fart på växterna men nya rön visar att konstgödsel med hög kvävehalt gynnar svampsjukdomar hos många prydnadsväxter. Dessutom stimulerar det bladtillväxten på bekostnad av blomningen. De flesta växter mår i längden bäst om de serveras den gamle mästerns "vårfrukost"; väl brunnen naturgödsel blandad med färdig kompost och litet benmjöl.

6. Komposten är trädgårdens guldgruva

Skaffa dig flera sådana och lägg dit trädgårdsavfallet, och du får ett jordförbättringsmedel som dina växter uppskattar mycket mer än den dyraste köpjord! Bränn eller kasta inte bort de torra fjolårslöven. De är bland det värdefullaste man kan ha i sin kompost - rena guldpengarna!

7. Var snabb på våren

Behöver du jordförbättra i rabatterna? Gör det så fort tjälen gått ur marken. Det är förbluffande hur snabbt plantorna skjuter ur ur marken så här års. Så fort skotten tittar upp blir det genast svårare att göra jobbet utan att skada dem.

8. Sluta jaga mossan

I trädgårdens kulturländer England och Japan betraktas mossan som en värdefull miljöbildare. I Sverige lägger vi ned mycket tid på att få bort mossan i gräsmattan. I onödan! Den är näst intill outrotlig, och kommer sakta men säkert tillbaka.

Mossa trivs i skuggigare och fuktiga miljöer, där man inte behöver ha en slitstark aktivitetsyta. Låt mossan vara en sammetsmjuk heltäckningsmatta, och plantera in några av de fina växter som trivs under samma förhållanden, t ex magnolia, rhododendron, bergvallmo, (Meconopsis), löjtnantshjärta (Dicentra spectabilis). De kan göra din mossmiljö till en sevärdhet.

9. Lär av moder natur

Hon har sedan urtiden haft "gröna fingrar". Att studera hur och varför växterna beter sig som de gör i naturen är en bra vägvisare till en växts trivsel. Där liljekonvaljen breder ut sig i enorma mattor har ingen krattat bort de vissna höstlöven, och man ser aldrig den ljuva vildrosen inne i mörka granskogen.

10. Värna om smådjuren

Igelkotten, fåglarna, grodan, och nyckelpigan är duktiga trädgårdsdrängar - en blåmes kan t ex mata sina ungar med tusentals skadelarver! Belöna dem med en giftfri trädgård och hjälp dem med mat, vatten och miljöer som skyddar och hjälper dem att sätta bo.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
5 april 2004

0 Kommentarer

0

Skapa din egen rabatt

Många drömmer om att lyckas med sitt eget odlande i trädgården. Trädgårdsexperten Elisabeth Svalin Gunnarsson vet hur du ska göra för att få...

0

Expertens tips: så odlar du kryddväxter

Sugen på att odla ätbart? Då är kryddor och örter ett perfekt första steg – lätt, trendigt och framför allt gott. Här ­tipsar hortonomen om hur du...

2

Så lyckas du med rosor – här är expertens tips

Lena Odelius i Fjällbacka har skapat ett eget rosarium med 230 sorters rosor. Under sommaren välkomnar hon besökare att titta in i det prunkande paradis...

0

Bästa perenntipsen med Bosse Rappne och Hemmafixarna

Ska du plantera perenner i din rabatt? Bosse Rappne och Karin Almström från ”Hemmafixarna” visar hur du går tillväga.

0

Så beskär du din klematis

Har du en vacker klematis i trädgården? Läs vidare för våra smarta tips om hur du beskär din klätterväxt på bäst sätt.

0

Så odlar du chili

Sugen på att odla egen chili? Här är tipsen för hur du lyckas med den heta chilifrukten.

0

Gör vackra tulpan-dekorationer

VIll du göra en fin bordsdekoration med tulpaner i bukett? Gör en vacker dekorationskruka!

1

Dags att odla potatis

Sugen på att odla egen potatis? Det är både enkelt och roligt — så här gör du för att få fart på potatisen ute i trädgårdslandet, i en hink eller i en...

0

Börja så inomhus – redan i februari

Redan i februari kan du dra igång odlingssäsongen genom att så växter inomhus. Här är vår trädgårdsexpert Susanna Roséns tips för dig som vill så fröer...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons