Foto: Linn Bergbrant

Biodling - en rolig hobby

Trädgård

Drömmer du om ett husdjur som både räddar världen och fixar fikat? Mary Kurling och Mikael Jerkesjö gjorde slag i saken och skaffade 120 000 bin. Så här gick det till när de startade biodling mitt i villakvarteren i Näset, Göteborg.

Annons

Det surrar lite dovt från bikuporna när vi närmar oss. Ett vaktbi flyger ut genom springan och tittar på oss. Sedan flyger det in igen. Vi utgör uppenbarligen inget större hot. Mary Kurling och Mikael Jerkesjö bor i en ljusgrå trävilla i Näset i Göteborg. Med mindre än tio minuters promenad till havet ligger villorna tätt. Parets tre bikupor står bara några meter från grannens grönsaksland.

– Man behöver inte grannarnas godkännande för att få ha bin. Bina anses så viktiga för samhället att man har underlättat regelverket. Vi frågade den närmaste grannen för säkerhets skull, men man måste alltså inte göra det, säger Mary.

Antalet bin minskar drastiskt

Mary och Mikael skaffade sina bin förra året. Då hade de precis läst att antalet bin minskar drastiskt i både Sverige och världen. Minskningen lär bero dels på sjukdomar, dels på att antalet biodlare blivit färre. Efter att ha gått en biodlingskurs köpte Mary och Mikael två mindre bisamhällen. Så snart bina konstaterats friska och sjukdomsfria körde de igång. Allt som allt kostade bin, bikupor, skyddsdräkter, handskar, verktyg och annan utrustning cirka 5 000 kronor.

– Både vi och grannarna får betydligt mer frukt i fruktträden tack vare bina. Dessutom är det lite rofyllt att sitta här och lyssna på surrandet när man kommer hem från jobbet, säger Mary.

Sedan starten har de hunnit skaffa ytterligare en bikupa och har nu sammanlagt cirka 120 000 bin på tomten. Det låter mycket, men alla är naturligtvis inte ute och flyger samtidigt. Bina letar dessutom nektar inom en radie av fem kilometer. Alla landar alltså inte i samma rhododendronbuske.

Att vara biodlare på hobbynivå kräver kunskap, men förhållandevis liten arbetsinsats. Bina ska tittas till med jämna mellanrum. De måste ha gott om plats, annars kan de bestämma sig för att svärma och flytta in i grannens stuprör, till exempel. Bina måste också ha tillgång till vattenbad.

– Arbetet med bina är väldigt säsongsindelat. På sommaren samlar man in och slungar honungen. Det gör man tre gånger per säsong ungefär. På hösten och vintern matas bina med sockerlösning. I det vilda hade de överlevt på honungen, men vi har ju tagit deras mat. Är det kallt kan man behöva isolera kuporna lite extra. På våren kollar man hur bina mår och håller tummarna för att de överlevt vintern, säger Mikael.

Att få egen honung är kanske det bästa med bina. Den svenska honungen är dessutom en bristvara. Varje år importeras tonvis med honung, främst från Grekland.

– Det var pirrigt att smaka första gången. Det roliga är också att både färg och smak förändras beroende på vilka blommor bina flyger till, säger Mary.
Hon och Mikael använder honung i stället för vitt socker när de bakar och lagar mat. De äter också honung för att hålla sig friska. Det finns till exempel studier som visar att honung är effektivt som hostmedicin.

90 kilo honung i sommar

Om allt går som det ska kommer de att få sammanlagt 90 kilo honung i sommar. Men i år kommer de att ha en annan strategi än förra året. Mikael plockar fram en burk som är kvar från i fjol och öppnar. I stället för mjuk och krämig är honungen krackelerad och har flera hårda sockerkristaller, men den smakar fortfarande väldigt gott.

– Hade vi bara rört mer i den hade den inte blivit så. Det kommer vi att vara noga med i år, säger han. Deras bin verkar trivas och har inte svärmat än. Mikael har förvisso råkat förarga dem ett par gånger, men inte värre än att han klarat sig undan med ett par stick.

– Många förväxlar bin och getingar. Getingar är efterhängsna och argsinta, men bina är bara intresserade av blommor. Enda gången de sticker är när de känner sig hotade. Jag har inte blivit stucken en enda gång. Biodling är en väldigt rolig hobby, säger Mary.

DÄRFÖR BEHÖVER VI BIN

Alla växter som bär frukt måste pollineras, och det är bina som utför denna syssla. Utan dem blir det inga bär, frukter, blommor eller skördar. Att bina dessutom producerar honung är mer en bonus – en mycket god sådan. 

SÅ BLIR DU BIODLARE

1. Gå en kurs så märker du snabbt om bioodling är något för dig.

2. Berätta för grannarna. Du behöver varken tillstånd eller godkännande för att få sätta upp bikupor i tättbebyggt område, men enligt miljöbalken är biodlaren skyldig att ”vidta förebyggande åtgärder för att minska risken för olägenhet för människors hälsa”. Om någon till exempel är allergisk kanske bikuporna kan placeras längre bort från just den grannen.

3. Se till att bina du köper är friska. Det gör du genom att kontakta en bitillsynsman, som utför en besiktning och utfärdar det flyttningstillstånd som du behöver för att få flytta bisamhället hem till dig.

4. Köp nytt. Med begagnad utrustning riskerar du att få med dig smittor från det tidigare bisamhället.

5. Gå med i en biodlarförening. Där kan du ställa frågor och lära dig av andra biodlare. 

Annons
29 juni 2015
 
Annons
Mer om Trädgård

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala trädgårdstrenderna just nu.

Så lyckas du med chiliodlingen

Trädgård Hennes intresse för chili började med en försmak för inlagda jalapenos. Idag odlar hon 300 sorter i sitt växthus. Möt Kerstin Rosengren som nu släpper...

Så håller du rådjuren borta

Trädgård Rådjur må vara graciösa, vackra djur som är fina att se på – men också riktiga plågoandar för din trädgård och växtliv. Det finns en uppsjö av produkter...

13 vackra marktäckare

Trädgård Gör trädgården vackrare och motverka ogräs med hjälp av marktäckare. Här är 13 favoriter att välja på!

Tips för dig som vill mata fåglarna

Trädgård Här är tipsen som får dig att lyckas med fågelmatningen – som hur du ska placera fågelmataren rätt och vilken sorts fågelmat du ska välja.

Medlems-
innehåll

VIDEO: 4 tips mot insekter och djur i trädgården

Trädgård Har du problem med insekter och djur i trädgården? Mördarsniglar, rådjur, myror och grannkatten som smyger över och kissar i trädgårdslandet – här är 4...

Utrota mördarsniglar – läsarnas bästa tips

Trädgård Sax, salt eller kaffesump – knepen är många för att slippa mördarsniglar i trädgården. Här är Vi i Villa-läsarnas bästa tips för att utrota mördarsniglar.

10 supersmarta trädgårdsknep

Trädgård Bli av med mördarsniglar, skydda plantorna mot vind eller tips för att lyckas med planteringen. Här är 10 otroligt smarta trädgårdsknep!

Fästingsjukdomarna du inte vill drabbas av i sommar

Trädgård Visste du att 30 procent av alla fästingar bär på Borrelia? Eller att en tredjedel av alla människor som drabbas av TBE aldrig blir helt återställda?...