Foto: Linn Bergbrant

Biodling - en rolig hobby

Trädgård

Drömmer du om ett husdjur som både räddar världen och fixar fikat? Mary Kurling och Mikael Jerkesjö gjorde slag i saken och skaffade 120 000 bin. Så här gick det till när de startade biodling mitt i villakvarteren i Näset, Göteborg.

Annons

Det surrar lite dovt från bikuporna när vi närmar oss. Ett vaktbi flyger ut genom springan och tittar på oss. Sedan flyger det in igen. Vi utgör uppenbarligen inget större hot. Mary Kurling och Mikael Jerkesjö bor i en ljusgrå trävilla i Näset i Göteborg. Med mindre än tio minuters promenad till havet ligger villorna tätt. Parets tre bikupor står bara några meter från grannens grönsaksland.

– Man behöver inte grannarnas godkännande för att få ha bin. Bina anses så viktiga för samhället att man har underlättat regelverket. Vi frågade den närmaste grannen för säkerhets skull, men man måste alltså inte göra det, säger Mary.

Antalet bin minskar drastiskt

Mary och Mikael skaffade sina bin förra året. Då hade de precis läst att antalet bin minskar drastiskt i både Sverige och världen. Minskningen lär bero dels på sjukdomar, dels på att antalet biodlare blivit färre. Efter att ha gått en biodlingskurs köpte Mary och Mikael två mindre bisamhällen. Så snart bina konstaterats friska och sjukdomsfria körde de igång. Allt som allt kostade bin, bikupor, skyddsdräkter, handskar, verktyg och annan utrustning cirka 5 000 kronor.

– Både vi och grannarna får betydligt mer frukt i fruktträden tack vare bina. Dessutom är det lite rofyllt att sitta här och lyssna på surrandet när man kommer hem från jobbet, säger Mary.

Sedan starten har de hunnit skaffa ytterligare en bikupa och har nu sammanlagt cirka 120 000 bin på tomten. Det låter mycket, men alla är naturligtvis inte ute och flyger samtidigt. Bina letar dessutom nektar inom en radie av fem kilometer. Alla landar alltså inte i samma rhododendronbuske.

Att vara biodlare på hobbynivå kräver kunskap, men förhållandevis liten arbetsinsats. Bina ska tittas till med jämna mellanrum. De måste ha gott om plats, annars kan de bestämma sig för att svärma och flytta in i grannens stuprör, till exempel. Bina måste också ha tillgång till vattenbad.

– Arbetet med bina är väldigt säsongsindelat. På sommaren samlar man in och slungar honungen. Det gör man tre gånger per säsong ungefär. På hösten och vintern matas bina med sockerlösning. I det vilda hade de överlevt på honungen, men vi har ju tagit deras mat. Är det kallt kan man behöva isolera kuporna lite extra. På våren kollar man hur bina mår och håller tummarna för att de överlevt vintern, säger Mikael.

Att få egen honung är kanske det bästa med bina. Den svenska honungen är dessutom en bristvara. Varje år importeras tonvis med honung, främst från Grekland.

– Det var pirrigt att smaka första gången. Det roliga är också att både färg och smak förändras beroende på vilka blommor bina flyger till, säger Mary.
Hon och Mikael använder honung i stället för vitt socker när de bakar och lagar mat. De äter också honung för att hålla sig friska. Det finns till exempel studier som visar att honung är effektivt som hostmedicin.

90 kilo honung i sommar

Om allt går som det ska kommer de att få sammanlagt 90 kilo honung i sommar. Men i år kommer de att ha en annan strategi än förra året. Mikael plockar fram en burk som är kvar från i fjol och öppnar. I stället för mjuk och krämig är honungen krackelerad och har flera hårda sockerkristaller, men den smakar fortfarande väldigt gott.

– Hade vi bara rört mer i den hade den inte blivit så. Det kommer vi att vara noga med i år, säger han. Deras bin verkar trivas och har inte svärmat än. Mikael har förvisso råkat förarga dem ett par gånger, men inte värre än att han klarat sig undan med ett par stick.

– Många förväxlar bin och getingar. Getingar är efterhängsna och argsinta, men bina är bara intresserade av blommor. Enda gången de sticker är när de känner sig hotade. Jag har inte blivit stucken en enda gång. Biodling är en väldigt rolig hobby, säger Mary.

DÄRFÖR BEHÖVER VI BIN

Alla växter som bär frukt måste pollineras, och det är bina som utför denna syssla. Utan dem blir det inga bär, frukter, blommor eller skördar. Att bina dessutom producerar honung är mer en bonus – en mycket god sådan. 

SÅ BLIR DU BIODLARE

1. Gå en kurs så märker du snabbt om bioodling är något för dig.

2. Berätta för grannarna. Du behöver varken tillstånd eller godkännande för att få sätta upp bikupor i tättbebyggt område, men enligt miljöbalken är biodlaren skyldig att ”vidta förebyggande åtgärder för att minska risken för olägenhet för människors hälsa”. Om någon till exempel är allergisk kanske bikuporna kan placeras längre bort från just den grannen.

3. Se till att bina du köper är friska. Det gör du genom att kontakta en bitillsynsman, som utför en besiktning och utfärdar det flyttningstillstånd som du behöver för att få flytta bisamhället hem till dig.

4. Köp nytt. Med begagnad utrustning riskerar du att få med dig smittor från det tidigare bisamhället.

5. Gå med i en biodlarförening. Där kan du ställa frågor och lära dig av andra biodlare. 

Annons
29 juni 2015
 
Annons
Mer om Trädgård

13 vackra marktäckare

Trädgård Gör trädgården vackrare och motverka ogräs med hjälp av marktäckare. Här är 13 favoriter att välja på!

Dela med dig av din trädgård!

Trädgård Mäktar du inte med trädgården i höst? Nu finns möjligheten att dela din trädgård med andra trädgårdsintresserade som gärna kommer och odlar och påtar...

Lättskött trädgård – så gör du

Trädgård Släpp taget om din tomt på semestern genom att ta några enkla genvägar. Vi i Villa har tipsen för att få en trädgård som (nästan) sköter sig själv.

Barnsäkra trädgården

Trädgård Låt de yngsta i familjen springa fritt (under viss uppsikt) i sommar. Så här gör du tomten till en barnvänlig plats!

10 tips – så fixar du bästa grillfesten i sommar!

Trädgård Ska du bjuda på grillfest hemma i trädgården? Här är 10 härliga tips som fixar sommarens bästa fest.

(Avslutad) Trädgårdsquiz: Vad kan du om trädgård?

Trädgård Vilken krydda ska man använda för att bli av med myror i trädgården, hur ser en mördarsnigel ut och hur många växtzoner har vi i Sverige? Gör vårt quiz...

Ta sticklingar – så gör du

Trädgård Våren är en perfekt tid att föröka växter med sticklingar. Allt du behöver är en moderplanta, en sax och krukor med jord, eller glas med vatten. Här är de tio populäraste växterna – inne och ute – att ta sticklingar av!   

Påsklilja – plantering och skötselråd

Trädgård Påskliljans gula blommor förgyller trädgårdarna under april och maj. Här är allt du behöver veta om påskliljan – från odling till skötsel.

Att hoppa på en studsmatta hör sommaren till! Studsexperten kommer med smarta tips när det är dags att köpa en studsmatta.
Annons

Stor guide: Allt du behöver tänka på när du ska köpa en studsmatta

Trädgård Funderar du på att köpa en studsmatta i sommar? Det finns mycket att tänka på, speciellt säkerhetsaspekten är viktig att komma ihåg. Studsexperten...