Forma och beskära träd och buskar

När är bästa tid för beskäring av träd och buskar, och hur kan man beskära buskar på vanligaste vis? Vår trädgårdsexpert Susanna Rosén ger sina bästa tips.


Dagarna blir allt längre och solen står allt högre på himlen för varje dag. Hur mycket det än kliar i fingrarna ska man inte städa rabatterna för tidigt, om det är barmark redan i mars. Växterna behöver fjolårets vissna blad som skydd mot kylan. Det är inte förrän perennerna börjar spira på allvar i maj som det bör klippas bort.

Nu är det hög tid att frisera många träd och buskar, innan de savar, om det inte redan är gjort. Hinns det inte med kan man också beskära efter midsommar, under juli-september. Det har nu blivit en aning varmare men inte så varmt att vedartade växter vaknat och börjat sava. Man brukar i regel kunna hålla på fram till Valborg men så snart sågbladet börjar kärva och får en lätt beläggning har trädet börjat sava. Då får man göra uppehåll till efter midsommar.

Innan du börjar är det viktigt att ta reda på när på året en viss buske eller ett visst träd ska beskäras. Många kan klippas under vårvintern. För några, exempelvis stenfrukter som körsbär och plommon, samt lönnar och avenbok, blir JAS-beskärning under juli till september bäst.

Den vanligaste buskbeskärningen är att man tar bort de äldsta grenarna, och de som är döda och skadade, för att på sikt förnya busken. Vissa buskar som vingbenved och paradisbuske har ett vackert växtsätt som förstörs om man börjar föryngra. Sådana buskar beskärs inte. Du tar bara bort det som är dött och skadat.

Vissa buskar tål riktigt tuffa tag och kan beskäras ända ner till marken om de har blivit risiga och/eller glesa nertill. Dit hör berberis, smällspirea, tok, sälg, praktspirea och ”bondsyren”.

 

3 roliga trädgårdsysslor i slutet på mars (att göra om du vill)

1. Ta sticklingar
Passa på att ta nya sticklingar när du byter jord på krukväxterna. Vips så får du fler plantor som blir fina
gå bort-presenter.

2. Plantera om
Nu när våren är på väg mår krukväxterna på fönster-
brädan bra av omplantering. Det ger växterna en mer näringsrik jord av bättre struktur. Byt också till större kruka om de har för trångt.

3. Kickstarta våren…
… med massor av färdigdrivna lökar i kruka inne och på balkongen. Spara lökarna efter blomningen och plantera sedan ut i trädgården så snart det går att gräva.

Vi i villa tipsar dig

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar