Trädet blir upplyst i en ”proffsinstallation” med hjälp av en elektriker. Fasaden är upplyst med en enklare lösning från byggmarknaden där du gör nästan allt själv.
Trädet blir upplyst i en ”proffsinstallation” med hjälp av en elektriker. Fasaden är upplyst med en enklare lösning från byggmarknaden där du gör nästan allt själv.

Utebelysning - Lys upp träd och fasad

Utomhusbelysning

Att lysa upp en trädstam eller en hel fasad är stämningsfullt när mörkret smyger sig på. Armaturer finns i alla prisklasser, från ”proffsbelysning” som ­kräver en elektrikers hjälp till byggvaruhusens billigare varianter som du kan installera själv. Här visar Anders Utsten två lösningar!

Annons

När man installerar armaturer som kräver 230V ska man anlita en elektriker, men det finns mycket man kan förbereda själv för att hålla nere kostnaderna.  Grävning och håltagning fixar man själv. Det är elektrikerns jobb att koppla in allt. Armaturerna finns i alla prislägen, från ”proffsbelysning” för många tusenlappar till byggvaruhusens billigare varianter från några hundralappar. 230V-armaturer är ofta lite dyrare än de 12V-armaturer som de flesta byggvaruhus säljer.

Belys trädet– med hjälp av ­elektriker

1. Här ska vi belysa trädet med hjälp av två LED-spotlights. De drivs av 230V och har inbyggda konvertrar, så här måste du ta elektrikern till hjälp med själva inkopplingen. Arbetet med att förbereda platsen med att gräva ur och fylla på grus fixar du själv. De båda spottarna drar tillsammans bara 14 watt.

2. Var noga med att hålla reda på var du gräver ner kabeln, fotografera gärna. Placera kabeln i en godkänd slang och lägg den inte för grunt. Fyll på med jord. Under översta lagret placerar du en plastremsa så du vet var det ligger en kabel nästa gång du gräver.

3. Armaturerna är monterade på jordspett som är nedstuckna i jorden. När det sedan blir mörkt får du ställa in ljuset så det belyser det du önskar. Kablarna är dolda och inget syns av installationen. Dolda installationer är snyggt! Armatur från Hidealite.

Belys fasaden – med ­en installation du gör själv


Vill du göra en enklare lösning väljer du en 12V-installation från byggvaruhuset, som innehåller armaturer med långa kablar, jordspett och en transformator. Denna kommer från Biltema.

Byggvaruhusen erbjuder många olika varianter av belysning som du kan använda i trädgården. Allt från små spotlights som du fäller in i altanen till större lampor som du belyser växter och fasader med. De flesta ligger i färdiga paket, 2-3 lampor, 12V transformator och långa kablar så att du kan sprida lamporna utan trassel. Dessa installationer får du göra själv, fram till 230V-uttaget vill säga.

Du trycker enkelt ner jordspettet i marken, gärna under en buske där den inte syns. Armaturen riktas mot fasaden och kabeln gräver du ner. Om du av misstag skulle gräva av en 12V kabel så är det ingen större fara jämfört med en 230V kabel.

Man ska vara noga med att följa tillverkarens anvisningar, bland annat att alltid placera transformatorn inomhus eller i ett skyddat läge från snö och vatten.

Annons


Anders Utsten

7 augusti 2012

1 Kommentarer

1

Utebelysning för trädgård och fasad – tips och nyheter

Skapa spänning i trädgården med hjälp av utebelysning för fasad och trädgård. Här är en snabbguide till olika sorters belysning samt tips kring säkerhet...

0

Enkät - Hur belyser du din trädgård?

Dagarna blir allt kortare och vi undrar hur vi ska lysa upp mörkret därute. Vi frågade tre läsare hur deras trädgårdsbelysning ser ut.

0

Trädgårdslykta av spikplåt

Lika vacker dagtid som på kvällen är trädgårdslyktan av byggmaterial.

0

Rätt ljus ute

Se din trädgård som ett extra rum till huset – även vintertid. Belysningsexperten Simon Davies ger dig goda råd.

0

Så får du rätt ljus i din trädgård

Att belysa trädgården skapar karaktär och stämning. Läs tipsen som gör din trädgård till en mer njutningsfull plats att vistas i, oavsett om det är på...

0

Trädgårdsbelysning - Lys upp din trädgård med belysning

Trädgårdsbelysning. Att lära sig belysa trädgården kom tveklöst på första plats när Sveriges villaägare via villapanelen fick önska sig Gör-Det-Självjob...

0

Ljusa idéer för höstmörkret

Att belysa en entré, trappa eller gång är praktiskt för att se och synas, men att välja rätt armatur och ljuskälla kan vara nog så svårt. Och ett upplys...

0

Rätt och säker el utomhus

Att installera belysning utomhus ger ett stort lyft åt huset och gör det även svårare för tjuven. Så här kan du få en godkänd och säker elinstallation.

0

Trädgårdsbelysning - trädgård med ljus

Funderar du på trädgårdsbelysning? Man behöver inte sluta använda trädgården för att det har blivit mörkt. Läs mer om hur du kan belysa din trädgård...