Trädgården runt – belysning steg för steg

Nu går vi in i Sveriges mörka period. Men den behöver inte vara lika mörk om du satsar på bra utomhusbelysning. Ljusdesignern Sebastian Wikner ger sina bästa belysningstips.



1. Entré/Ingång

Med hjälp av ljuset kan du vägleda dina besökare och ge dem ett varmt välkomnande. Placerar man en armatur som belyser upp entrén till tomten, skapar man en visuell markering som tydligt visar var det är tänkt att man ska gå. Om man har buskage eller en häck kan man ljusa upp den, just där ingången är. Man kan också sätta belysning på brevlådan, en mur eller liknande som sitter nära entrén.

Samma princip gäller för entrén till själva huset. Här fyller ljuset också en praktisk funktion då ögat enklare ser saker såsom nycklar, dörrhandtag med mer. Det kan vara bra att använda en armatur med nedåtriktat ljus eftersom det är nedåt, längs vägg och dörr samt i backen som vi vill ha ljuset. Med en lykta eller glob sprids ljuset okontrollerat och när man dessutom ser ljuskällan kan ljuset bli väldigt störande och bländande.

Använd gärna samma typ av armatur vid de andra av husets ingångar, såsom garage, förråd etc. Det blir enhetligt och snyggt.

2. Buskar och träd

Genom att använda träd och buskar i din belysningsplanering, ramar du in din trädgård och den blir lättare att överskåda. Dessutom blir den vackrare att se på. Träd och buskar kan belysas från alla möjliga vinklar och på många olika sätt för att få fram olika effekter. Nedifrån, uppifrån, inifrån etc. Ta med en spotlight med skarvsladd ut i din trädgård och provbelys för att hitta den ljussättning som passar bäst.

3. Veranda

Verandan kan ses lite som ett vardagsrum som tillfälligt förflyttas ut. Det kan därför vara behagligt att skapa en liknande atmosfär med en dämpad och mysig belysning även där. Tänk på att hellre använda lägre wattal med fler ljuspunkter än för höga effekter. Det sista man vill ha när man sitter och kopplar av är för starkt sken i ansiktet. Belys saker i omgivningen, till exempel växter eller dekorativa ting. Detta gör att hela ytan känns mer öppen och ljusare än vad det egentligen är.

Det har på senare tid kommit fler och fler belysningsprodukter som försöker efterlikna traditionella inomhusarmaturer fast de är byggda för att användas utomhus. Det förstärker vardagsrumskänslan ytterligare.

4. Friggebod/lekstuga/växthus

Låt dina fristående byggnader träda fram i trädgården istället för att försvinna ut i mörkret. Detta har både en praktisk och estetisk funktion. Dels så kan du ta dig ut till byggnaden och se bra, men den blir också en del i trädgården. Montera gärna samma armatur som vid husets dörrar. Om byggnaden har fönster så låt den gärna vara belyst inifrån så att ljuset sipprar ut genom det. Det gör att den inte framstår så spöklik och ger liv åt byggnaden. Denna teknik med ljus inifrån byggnaden fungerar också bra på huset, om inte annat så kanske det skrämmer iväg en och en annan inbrottsjuv.

Sebastian Wikner är från början elektriker men blev tidigt intresserad av ljussättning.
Efter två år som elektriker utbildade han sig till ljusdesigner på Högskolan i Jönköping och fick snabbt ett jobb i Singapore. Sedan följde andra prestigefyllda uppdrag i Asien innan han återvände till Sverige. Läs mer på www.luminous.se

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar