Annons

Trädgårdsbelysning - trädgård med ljus

Utomhusbelysning

Funderar du på trädgårdsbelysning? Man behöver inte sluta använda trädgården för att det har blivit mörkt. Läs mer om hur du kan belysa din trädgård här med rätt sorts trädgårdsbelysning.

Annons

Lite trädgårdsbelysning på trädgårdens vackraste buskar och blommor piggar alltid upp, även under försommarens ljusa kvällar.


Med hjälp av belysning tar du fram nya kvaliteter hos trädgården och gör den till en levande plats långt in i höstmörkret.

Ljus gör en stor skillnad i trädgården och våra liv, en magisk skillnad. Fula trädgårdar kan bli vackra juveler, platta gräsmattor kan bli landningsbanor för älvor och garageinfarten kan göras så välkomnande som den borde vara. Inifrån huset kan vi sitta och njuta av de vedermödor vi lagt ned under våren och sommaren. När man kommer hem från jobbet kanske man stannar till en stund på sittplatsen i ljuset. Och gästerna känner sig välkomna redan från tomtgränsen.

Det gör ingenting om det snöar, snarare tvärtom. Om vintern ger ljuset en känsla av djup i trädgården och man ser växternas vackra former. Vi njuter av skönheten utan att gå ut.

Visa upp det vackra med trädgårdsbelysning

Det viktigaste att belysa är dels det som behövs för att vardagen ska fungera och det som annars kan bli farligt, dels det som är vackert och som man är stolt över. Hemligheten är att arbeta med synsinnet, inte emot det. Det som belyses uppfattas som viktigt och värt att titta på, det är till och med så att blicken dras mot det ljusaste vare sig vi vill det eller inte. Dumt då att belysa soptunnorna! Vårt seende är oerhört känsligt för skillnader mellan mörkt och ljust. Det behövs inte stora kontraster för att vi ska reagera, och därmed heller inte mycket ljus. Låga ljusnivåer tillåter vårt synsinne att fungera som det är tänkt.

Att äldre människor (över 40) behöver mer ljus än yngre är en annan sak, det är fortfarande inte starka lampor som behövs. Snarare blir det ännu viktigare med rätt sorts ljus, lagom starkt och bländfritt.
Bländning är en stor bov i belysningssammanhang. När vi bländas ser vi inte, och även en liten bländning kan vara både irriterande och farlig. Starkare ljusstrålning hjälper inte om armaturen bländar, därför att ögat kan inte utnyttja ljuset. Armaturer som bländar är inte bra.

Ökad användning av trädgården med belysning

Monica Säter är belysningsplanerare och älskar trädgårdar. Hon gör ljussättningar runt om i Sverige och jobbar också som kursledare på Ljushögskolan i Jönköping, som utbildar just belysningsplanerare.
För henne är belysning ett sätt att öka användningen av trädgården.
- Belysningen gör trädgården både säkrare och mer användbar, säger hon. Och det är självklart att man ska kunna använda den även när det är mörkt, vare sig det är varmt eller kallt ute. Man ska kunna slå sig ner på en bänk några minuter efter jobbet, prata lite med grannen. Låta barnen leka lite längre. Men ljus är inte bara till för aktivitet, utan kan också inbjuda till ro och vila. Hon tror också att det betyder mycket att ha kontakt med naturen även när det är mörkt ute. Att belysa buskar och träd ger oss flera naturupplevelser till vardags.

Viktigast närmast huset med rätt belysning

Monica ger några råd för planeringen:
Tänk efter hur du använder trädgården. Visa det som du är stolt över, men tänk på att ljuset inte ska störa från andra sidan tomtgränsen. Tänk på trädgården som en komposition, det ska finnas en höjdpunkt och en balans mellan ljus och mörker.

Utgå från vintern, då trädgården är full av skulpturer och vackra former.

Annons

Tänk i tre dimensioner.

Belys så att det blir en säker entré. Prioritera inifrån och ut, närmast huset är viktigast så att trädgården blir vacker när man titta på den inifrån.
Inventera ställen där man kan sätta armaturerna.

Dölj armaturerna

- Det är inte armaturerna som är det viktiga, utan ljuset, betonar Monica. Det är det belysta som ska synas, inte armaturerna. Använd låga armaturer, t ex markstrålkastare, och dölj dem bakom buskar, mot en mur eller under takfallet. Undvik armaturer som har lysande ytor, de bidrar ofta till bländning.

Tyvärr är det svårt för privatpersoner att hitta bra armaturer. Det bästa sättet är att gå via ett företag och köpa sådana som är gjorda för professionell användning. De armaturer som finns i postorderkataloger och byggvaruhus är möjligen bra för att lysa upp en trädgårdsgång men kan inte användas för att belysa vackra grenverk, fantastiska rabatter och magiska platser på ett rättvisande sätt.

Många armaturer med lite ljus blir vackrare än några få med starkt ljus. När ögat får möjlighet att anpassa sig till det omgivande mörkret blir det lättare att se. Man kan använda svaga ljuskällor, t ex 15 W glödlampor. Andra ljuskällor är t ex "kvicksilver super de luxe" eller kompaktlysrör.

Elsäkerheten viktig vid installation av trädgårdsbelysning

Fäst armaturerna i huset eller marken. En elstolpe kan användas som eluttag även till trädgårdsverktyg, men måste sättas upp av behörig elektriker. Belysning som ska vara permanent måste också installeras av fackman. Bland annat måste kabeln grävas ner minst 60 cm. Det är bara tillfällig belysning, som till en fest, som får fästas i träd. Ta aldrig el inifrån huset och använd alltid jordfelsbrytare. Allt detta är jätteviktigt att komma ihåg - belysning och trädgård är ett lyckligt par, men el och amatörmässig installation kan få hemska konsekvenser.

Ta gärna hjälp av fackfolk

Om du ändå ska göra ett större jobb i trädgården är det verkligen värt att också fundera på belysning, ja, nästan slöseri att inte passa på!
- Gå ut och prova med en byggstrålkastare och upplev hur vackert det kan bli, rekommenderar Monica Säter. Ta sen kontakt med en belysningsplanerare. De kan hjälpa dig att få en energieffektiv, välplanerad anläggning efter dina idéer.

Belysningsplanerare (kallas också belysningsdesigners) är ännu lite svåra att hitta - det är ett ganska nytt yrke, men titta under "Ljusanläggningar" i Gula Sidorna eller fråga en elinstallatör om de kan rekommendera någon.
 
Huset- Entrén med nyckelhålet eller portkoden behöver riktad, relativt stark belysning, som absolut inte bländar. Finns det trappor upp till dörren kan det behövas ljus just på stegen, men det räcker med svag belysning.
Tegelfasader kan bli väldigt fina i gulare ljus, som glödlampor. Finns det speciella detaljer på huset kan de belysas med en smalstrålande strålkastare.

Träd - Träd kan bli skulpturer när de belyses. Sätt strålkastare i marken, riktade uppåt. Eller belys ett vackert grenverk bakifrån så att det blir fin siluett. Sätt armaturerna nära stammen, om det går, så är risken mindre för bländning. Björkstammar blir vackra i vitare ljus, som kvicksilver. Träd med färgade löv, som blodbok, kan belysas med gulare/rödare ljus, för att betona färgen.

Om Monica ska ljussätta ett träd, sätter hon ofta ljus även på buskar längre bort, vilket minskar kontrasterna även trädet och gör det lättare att se.

Skulpturer - Skulpturer eller vackra fristående buskar kan belysas som träd eller ovanifrån, om det finns någonstans i närheten att fästa armaturen. Tänk på att ljuset inte ska störa grannarna eller dig själv när du är inne i huset.

Tände du på det här?

Då kan du köpa The Art of Outdoor Lighting av Janet Lennox Moyer. Det är lättast via en amerikansk internetbokhandel.
Branschföreningen för professionellt belysningsarbete heter Ljuskultur och deras webbsida finns på http://www.ljuskultur.se. De har en gedigen länksamling till branschen.

Ljushögskolan i Jönköping utbildar belysningsplanerare. I våras gick 15 stycken ut efter en ettårig utbildning i teknik, gestaltning, ekonomi med mera. Ljushögskolan arrangerar också kortare kurser och seminarier för alla som professionellt berörs av ljus, t ex arkitekter, fastighetsförvaltare, sjukvårdspersonal, försäljare, designers och elinstallatörer.

Mer info om trädgårdsbelysning:

Aneta Belysning AB, 0470-77 84 10, fax 0470-77 84 19

Belysningshuset, 08-37 37 07. Fax 08-87 67 87

Text: Inga-Lill Cras Ill: Leif Qvist m fl

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
25 juli 2002

0 Kommentarer

Annons

Utomhusbelysning och rörelsevakt

De första skälvande höstdagarna har börjat blotta sig, luften blir krispig och ljuset försvinner mer och mer. Även om det kan låta deprimerande är...

1

Utebelysning för trädgård och fasad – tips och nyheter

Skapa spänning i trädgården med hjälp av utebelysning för fasad och trädgård. Här är en snabbguide till olika sorters belysning samt tips kring säkerhet...

0

Slingrande ljuskällor utomhus

Fina slingor och ljus som funkar utomhus.

0

Enkät - Hur belyser du din trädgård?

Dagarna blir allt kortare och vi undrar hur vi ska lysa upp mörkret därute. Vi frågade tre läsare hur deras trädgårdsbelysning ser ut.

0

Smarta prylen - Lysande gran

Lotta Bunge-Meyer har skapat den helt allergifria julgranen i stål, Spira.

0

Belysning till tusen

Belysning utomhus ger en stämningsfull känsla och blir vackra detaljer i vintermörket. Hos Mats Larsson i Bollnäs är belysningarna många och för varje...

1

Vackert ljussatt villa

Den som har vägarna förbi familjen Axelssons hus i Österbymo, mitt emellan Eksjö och Tranås, får se ett mäkta vackert ljussatt hus.

0

Så ljussätter du din trädgård

Genom en genomtänkt belysning får du inte bara en vacker trädgård kvällstid utan också känslan av ett tryggare och trivsammare hem. Vi har pratat med...

0

Trädgården runt - belysning steg för steg

Nu går vi in i Sveriges mörka period. Men den behöver inte vara lika mörk om du satsar på bra utomhusbelysning. Ljusdesignern Sebastian Wikner ger sina...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons