Annons
En väl upplyst fasad kan ge ett helt nytt intryck till hela huset. Armaturer liknande dessa finns hos Belid.
En väl upplyst fasad kan ge ett helt nytt intryck till hela huset. Armaturer liknande dessa finns hos Belid. Foto: istockphoto

Sätt trädgården i nytt ljus

Utomhusbelysning

Att ljussätta sitt hus och sin trädgård blir allt vanligare. Den nya LED-tekniken innebär dessutom att elförbrukningen inte behöver avskräcka. Men hur gör man – och hur många lampor är lagom?

Annons

Erik Karlsson i Umeå har 110 ljuspunkter i sin trädgård, men de förbrukar totalt bara 300 watt.
– För fyra-fem år sedan hade samma antal ljuskällor förmodligen krävt 2 000 watt. De nya LED-lamporna gör det möjligt att vara generös med ljus utan att få dåligt samvete för elförbrukningen. LED-lampornas livslängd på 25 000 timmar jämfört med 1 000 timmar för de gamla glödlamporna gör det också värt att lägga en extra slant, säger han.

Erik Karlsson medger att 110 ljuspunkter i en trädgård är i mesta laget. I hans fall är förklaringen att han är belysningsexpert och jobbar på företaget Elkedjan Ersboda som förra året ljussatte 70 trädgårdar.

Han ser sin trädgård som något av en experimentverkstad där han testar olika produkter.
– Vi använder i normalfallen 1-9 watt. Många undrar om det lyser tillräckligt starkt. Det kan vara svårt att översätta till gamla ljuskällor, men ofta räcker 1 watt för att få fram skuggor, säger Erik Karlsson.
Vad ska man då välja att belysa? Möjligheterna tycks oändliga i en trädgård.

– Jag brukar ge rådet att förstärka det som redan finns. Det kan handla om att belysa ett träd, en buske eller en rabatt som du har jobbat med hela sommaren för att få fin, säger Erik Karlsson och fortsätter:
– Och tänk på att du ska lysa upp för din egen skull, inte för grannarna. Det tar 30 sekunder att gå från garageuppfarten och in i huset, men du tillbringar många timmar inomhus. Kan du då titta ut mot en trädgård som är ljussatt på ett behagligt sätt så skapar den lugn, trygghet och blir en förlängning av din innemiljö.

Man brukar dela in belysning i funktion och dekoration. Funktionsbelysning är den vi behöver för att slippa famla oss fram i mörker till entré, källaringång eller garage.

Dekorationsbelysning är mer känslomässig och påverkar oss på ett sätt som vi många gånger inte ens tänker på.

Som exempel hänvisar Erik Karlsson till en undersökning om att mataffärer säljer 30 procent fler apelsiner om de ljussätter hyllan rätt.

Det finns inga regler för hur mycket man får lysa upp sitt hus eller sin trädgård, men försäkra dig alltid om att du inte placerar en ljuskälla så att den lyser in i grannens hus eller bländar någon som åker förbi på vägen utanför. En tumregel är att man ska se ljuset, inte lampan.

Magnus Nyström, marknadschef på Konstsmide som är en av marknadens stora aktörer, råder den som känner sig vilsen att låna hem belysning från butiken.
– Många belysningsfirmor erbjuder den möjligheten. Då kan man provbelysa olika platser i trädgården innan man fattar beslut. Mitt råd är att inte använda för mycket ljus. Kontraster mellan ljus och mörker ger bästa effekt. Se till att få ljuspunkter 15-20 meter från huset. Då skapas en känsla av större rymd, säger han.

Att intresset för att belysa sin trädgård har tagit fart märker Magnus Nyström tydligt.
– Vi har hållit på med vägglyktor i 70 år, men det är först nu som ljuset har flyttat ut i trädgården på allvar, säger han.

Att styra sin belysning via timer kan vara klokt. Att ha tänt på natten kan förvisso ha en viss avskräckande effekt för inbrottstjuvar, men att släcka ner åtminstone delar av sin utebelysning är att föredra.

Hur mycket pengar som är vettigt att lägga på sin utebelysning beror förstås på trädgårdens storlek.
– För 5 000-25 000 kronor kan du gå ifrån ett svart hål till en vackert belyst, medelstor trädgård, säger Magnus Nyström

Annons

Experternas bästa råd om utebelysning:

Använd inte för starka lampor, de bländar och drar till sig blicken.

Skilj på funktionsbelysning och dekorationsbelysning. Lampor fyller olika syften – välj placering och ljusstyrka med det i bakhuvudet.

Provbelys. Antingen genom att låna hem lampor, kontakta företag som arbetar med ljus och ljussättningar eller gå ut i mörkret med en ficklampa för att se var ljuset ger bäst resultat.

Fundera över hur du vill styra din belysning: Trådlöst skymningsrelä, astrour, rörelsedetektor eller dimmer? Det är också bra att dela in belysningen i olika slingor. Kanske vill du ha några lampor tända hela natten, men inte alla.

Följ armaturtillverkarens anvisningar. Tala med personal i butiken där du köper belysningen och anlita behörig elektriker när lamporna ska installeras om så krävs. Detta står i anvisningarna. Beroende på placering krävs normalt IP21-IP44-märkning eller högre.

5 armaturer för vackert belyst hus och tomt

1. Trädgårdsbelysning


Corvus powerled från Lampan med spett som gör den enkel att flytta runt i trädgården för att hitta rätt placering. Levereras förkopplad med två meter kabel. 5 watt 12 volt. Pris: 475 kronor. www.lampan.se

2. Markspots

Markspots från Konstsmide för att ljussätta mindre träd och buskar. Finns som LED 1 eller 3 watt (230 volt) och i en variant med bred ljusbild för att lysa upp exempelvis en husfasad. Produkterna går att koppla samman i ett system eller använda enskilt. Pris: Från 795 kronor. www.konstsmide.se

3. Uteplatsbelysning


Uteplatsbelysningen Upplid från Ikea är 109 centimeter hög. Skärmhållare, lampfot och rör i förzinkat stål. I samma serie finns också bland annat en vägglampa. Lågenergilampa på 11 watt rekommenderas. Ska installeras av behörig elektriker. Pris: 399 kronor. www.ikea.se

4. Antik funkis


Nyhet från byggnadsvårdscentret Gysinge. Funkislampan har funnits med små variationer i hela Europa. Förlagan till den här kommer från Västmanland. Lampstomme av rostskyddsmålat gjutjärn i grafitgrå kulör. Kupa av handblåst klarglas. 230 volt, max 75 watt.
Pris: 2 600 kronor. www.gysinge.nu

5. Rabattbelysning


Trädgård är en ny serie utomhuslampor från Markslöjd där den här plant- och rabattbelysningen i svart ingår. LED-belysning har nu utvecklats så mycket att man får både bra ljus och väldigt låg energiförbrukning. I serien finns också bland annat markspots. Pris: 395 kronor. ­www.markslojd.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
8 augusti 2012

0 Kommentarer

Annons

Utomhusbelysning och rörelsevakt

De första skälvande höstdagarna har börjat blotta sig, luften blir krispig och ljuset försvinner mer och mer. Även om det kan låta deprimerande är...

1

Utebelysning för trädgård och fasad – tips och nyheter

Skapa spänning i trädgården med hjälp av utebelysning för fasad och trädgård. Här är en snabbguide till olika sorters belysning samt tips kring säkerhet...

0

Slingrande ljuskällor utomhus

Fina slingor och ljus som funkar utomhus.

0

Enkät - Hur belyser du din trädgård?

Dagarna blir allt kortare och vi undrar hur vi ska lysa upp mörkret därute. Vi frågade tre läsare hur deras trädgårdsbelysning ser ut.

0

Smarta prylen - Lysande gran

Lotta Bunge-Meyer har skapat den helt allergifria julgranen i stål, Spira.

0

Belysning till tusen

Belysning utomhus ger en stämningsfull känsla och blir vackra detaljer i vintermörket. Hos Mats Larsson i Bollnäs är belysningarna många och för varje...

1

Vackert ljussatt villa

Den som har vägarna förbi familjen Axelssons hus i Österbymo, mitt emellan Eksjö och Tranås, får se ett mäkta vackert ljussatt hus.

0

Så ljussätter du din trädgård

Genom en genomtänkt belysning får du inte bara en vacker trädgård kvällstid utan också känslan av ett tryggare och trivsammare hem. Vi har pratat med...

0

Trädgården runt - belysning steg för steg

Nu går vi in i Sveriges mörka period. Men den behöver inte vara lika mörk om du satsar på bra utomhusbelysning. Ljusdesignern Sebastian Wikner ger sina...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post info@viivilla.se. 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post kunddata@bonnier.se

 

Annons