Annons
Använd kontraster för att plocka fram detaljer i landskapet. De två krukorna vid entren och buskarna längs väggen ger fina skuggspel. Lillstugan till höger har en gömd ljusslang som ger släpljus på fasaden. Detta ger två större vertikala ytor belysning.
Använd kontraster för att plocka fram detaljer i landskapet. De två krukorna vid entren och buskarna längs väggen ger fina skuggspel. Lillstugan till höger har en gömd ljusslang som ger släpljus på fasaden. Detta ger två större vertikala ytor belysning. Foto: Luminous Ljusdesign AB

Så ljussätter du din trädgård

Utomhusbelysning

Genom en genomtänkt belysning får du inte bara en vacker trädgård kvällstid utan också känslan av ett tryggare och trivsammare hem. Vi har pratat med ljusdesignern Sebastian Wikner som här ger dig sina bästa belysningstips.

Annons

Ljus kan trolla fram de mest fantastiska effekter i din trädgård. Det skapar stämning och ger en känsla av trygghet. Vi har många mörka månader i Sverige så en bra utomhusbelysning är något av ett måste.

Sebastian Wikner är ljusdesigner på belysningsföretaget Luminous Ljusdesign AB .

- Bra belysning har två funktioner. Det blir vackert och du kan njuta av din trädgård även efter mörkrets intrång. Samtidigt kan man överblicka sin trädgård och se vad som händer där.

- Köp en spotlight och en skarvsladd och prova dig fram i trädgården, råder Sebastian. Har du till exempel en uppfart som ska belysas så blir det ofta mer effektfullt att belysa ett träd i närheten istället för att sätta upp en traditionell lykta.

Rätt färgtemperatur ger fin dynamik

Utomhus behövs inte så stark belysning men något man ska tänka på är att inte rikta ljuset in till grannen. Använd bländskydd och be att få titta på belysningen även från grannarnas trädgårdar och hus. Att använda färgade lampor kan vara effektfullt men Sebastian väljer hellre olika färgtemperaturer som ger dynamik och kontraster.

- Färgtemperaturer är olika vitt ljus. En björk eller en sten är till exempel vackra i ett kallt ljus medan en samlingspunkt som ett bord gör sig väldigt fint i ett varmare vitt sken, tipsar han.

Varmt och kallt ljus mäts i Kelvingrader. I en välsorterad belysningsbutik kan du läsa på förpackningen om vilket Kelvintal en lampa har. Ett lägre Kelvintal ger varmare sken medan ett högre tal ger ett kallare sken. Ett varmt glödlampssken kan ha 2 700 Kelvingrader medan ett riktigt kallt lysrörssken kan ha 6 000 Kelvingrader.

Välj kvalitet

Ska du belysa din trädgård så kosta på dig kvalitetsprodukter som är IP-klassade för utomhusbruk. Räkna med att en vanlig villaträdgård kostar cirka 5 000 kronor och uppåt. Vilken typ av armaturer du väljer beror helt på vad du vill uppnå med ljuset. Tänk först på vilken funktion ljuset ska ha och välj sedan en armatur som uppfyller dina kriterier.


De två krukorna är punktbelysta med hjälp av spotlights ovanifrån. De lyfts fram och skapar variation på altanen samtidigt som de markerar entrén.

Ljusdesignerns 7 bästa tips

  1. Provbelys på olika ställen i trädgården. Skaffa en spotlight och en skarvsladd och testa dig fram.
  2. Belys träd och vertikala ytor. Vertikala ytor gör att ett område känns ljusare än om man bara belyser horisontella ytor. Det finns olika sätt att belysa träd på. Till exempel kan man få ett väldigt fint skuggspel på marken om du har möjlighet att belysa dem uppifrån. Om du placerar ljuskällan en bit ifrån trädet får du mer ljus i kronan än om ljuskällan placeras intill stammen.
  3. Tänk på att vi har fyra olika årstider. Växtligheten ser olika ut under året. Placera inte armaturer nära gångar eller andra ställen som skottas eller plogas.
  4. Se till att inte blända grannen.
  5. Använd inte för många färgade lampor som lätt kan ge ett rörigt intryck.
  6. Olika vitt ljus ger en fin dynamik. Prova dig fram!
  7. Kosta på dig kvalitetsprodukter – det vinner i längden.

Spännande effekter

En spotlight både ovanifrån och underifrån. Med ett kallt ljus ovanifrån som skapar en månljusliknande effekt och skapar en pool av ljus under trädet likt en teaterscen. Den spotlight som belyser underifrån är gömd bakom en sten för att man inte ska se ljuskällan. Att använda stenar som bländskydd fungerar utmärkt.

Annons

Sebastian Wikner.

Sebastian Wikner är från början elektriker men blev tidigt intresserad av ljussättning. Efter två år som elektriker utbildade han sig till ljusdesigner på Högskolan i Jönköping och fick snabbt ett jobb i Singapore. Sedan följde andra prestigefyllda uppdrag i Asien innan han återvände till Sverige. Idag arbetar han som ljusdesigner på Luminous Ljusdesign AB. Vill du veta mer, se www.luminous.se

26 maj 2010

0 Kommentarer

2

Bygg en ljusgran till jul!

Stämningsfull julbelysning lyser upp i vintermörkret. Bygg din egen ljusgran till trädgården – här är vår guide.

0

Så fixar du julbelysningen i trädgården

Glöm inte trädgården när du pyntar inför julhelgerna. Vi i Villa vet hur du gör det bäst.

0

Sätt trädgården i nytt ljus

Att ljussätta sitt hus och sin trädgård blir allt vanligare. Den nya LED-tekniken innebär dessutom att elförbrukningen inte behöver avskräcka. Men hur...

2

Lys upp trädgården!

Rätt ljussättning av trädgården gör underverk både sommar och vinter. Och trädgårdsbelysning är så mycket mer än att bara sätta ut några lampor längs...

0

Trädgårdslykta av spikplåt

Lika vacker dagtid som på kvällen är trädgårdslyktan av byggmaterial.

0

Belysning till tusen

Belysning utomhus ger en stämningsfull känsla och blir vackra detaljer i vintermörket. Hos Mats Larsson i Bollnäs är belysningarna många och för varje...

4

Mera mys med ljus!

Allt fler vill ljussätta sin trädgård. Och visst kan det ge en helt ny upplevelse. Men det gäller att få det rätt! Här är tips om hur du lyckas – och...

0

Sommar för villaägare (sponsorfilm)

Sommar för villaägare – Se programmet om hur du kan förbättra din trädgård!

0

Trädgården runt - belysning steg för steg

Nu går vi in i Sveriges mörka period. Men den behöver inte vara lika mörk om du satsar på bra utomhusbelysning. Ljusdesignern Sebastian Wikner ger sina...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons