Annons
Som levande ljus. Solcellslampa med en lysdiod. Assisi. Pris cirka 399 kronor. Konstsmide.
Som levande ljus. Solcellslampa med en lysdiod. Assisi. Pris cirka 399 kronor. Konstsmide.

Rätt ljus ute

Utomhusbelysning

Se din trädgård som ett extra rum till huset – även vintertid. Belysningsexperten Simon Davies ger dig goda råd.

Annons

Natten är lång och svart under många månader här i Norden. Men natten ger också möjligheter. Tack vare den kan vi på olika effektfulla sätt belysa hus och trädgård. Rätt sorts trädgårdsbelysning har, precis som belysning inne, en förmåga att skänka stämning åt vardag som fest. Men då måste man börja tänka på ljus utöver entrébelysningen.

Gör mörkret spännande

Utebelysning handlar aldrig om att ersätta dagsljuset – ljus ute använder man för att ge en hel del praktisk upplysning och för stämningens skull. Man pratar ofta om funktionsbelysning respektive dekorationsbelysning utomhus. Den funktionella är den vid entrén, garaget och kanske vid gången upp mot huset. Den dekorativa är den som ger effekt, gör trädgården till något spännande – även sedan mörkret fallit.

Simon Davies är inredare och arbetar mycket med all sorts belysning, inne som ute. Han äger inredningsbutiken London W8 i Stockholm och leder teve-serien från Koja till slott.

–Trädgårdsbelysningen är viktigt eftersom varje gång du tittar ut i trädgården under det mörka halvåret så är det belysningen du ser. I Sverige med allt mörker som finns här så blir en vackert belyst trädgården en förlängning av våra hem.

Sudda ut gränserna

Bra ljus ute suddar ut gränsen mellan inomhus och utomhus. Det får också innemiljön att verka större och mer spännande.

– De flesta av oss har varit utomlands och sett träd och trädgårdar som är belysta. Kombinationen av mörkret, palmerna och belysning ger en exotiskt härlig känsla, säger Simon Davies. Samma effekt kan man uppnå i vilken trädgård som helst, oberoende av storlek, även här hemma i Sverige.

– Själv lyser jag upp min trädgård varje kväll, säger Simon Davies. Jag älskar att se ut genom fönstret och se ett helt annorlunda rum ute. Om man bara ser en svart matta där ute ger det inget extra till känslan inomhus. Simon Davies tips är att blanda levande ljus med elektrisk belysning. Mixen ger ett glamouröst och intressant intryck. Har man dessutom en eldplats ute kan effekten bli än bättre.

– Det finns flera olika flyttbara eldstäder för utomhusbruk om en fast eldstad inte är möjlig i just din trädgård, föreslår Simon Davies.

Pröva dig fram

Prova att gå runt med en lampa i trädgården och belys olika delare så ser du vilken effekt du kan få. Belys träden underifrån eller dölj ljuskällan bakom en buske. Se vilken spännande trädgård du har!
Belys gärna – men överdriv inte. Välj några få ljuspunkter du vill fokusera på. Kom ihåg att utomhus är faktiskt ingen belysning bättre än dålig belysning.

– Man kan experimentera med ljuset under olika årstider, säger Simon Davies. Vintertid sätter jag ibland blått filter över halogenlamporna. Det ger ett snyggt frostigt ljus, som månsken ungefär. Lägg sen till värmeljus dolda i snön. Dessa ger en varmare gul glöd och plötsligt blir vintern spännande.

Annons


Belys gångarna från marken tipsar Simon Davies. Bild från London W8.


Effektfullt.
Varför ska ljuset alltid komma ovanifrån? Bild från London W8.


Läcker belysning på garageinfarten.
Bas set med två spotlights, rostfritt stål samt förlängningssladd. LED Ground Spot System. Pris cirka 1 175 kronor. Konstsmide.


Elektrisk belysning som känns som levande ljus. Höjd 120 centimeter med markspjut. Torch i serien Chrissline garden. Pris cirka 800 kronor. Markslöjd.


Var kreativ.
Pröva dig fram. Här lyses pelaren upp underifrån så att ljuset får fritt utrymme uppåt. Bild kommer från London W8.  

Simons bästa råd

1. Använd aldrig lågenergilampor. De ger en förskräcklig effekt.

2. Halogen är det bästa för utomhusbelysning eftersom det är riktbart.

3. Tänk på formen och arkitekturen på ditt hus, försök att förhöja detta med ljus och låt sedan det ljuset reflektera gångar och trädgård.

4. Använd inte glasglober med bara glödlampor. Det ger ett ljus som tar över från allt annat.

5. Blanda levande ljus med annan utomhusbelysning.

6. Skaffa dimmer till belysningen på altan och terass.

7. Lys upp gångar från marken, det ger en dramatisk effekt.

8. Belysning som döljs bakom buskar och träd och skiner upp mot huset ger en bra dramatisk effekt.

Köpinformation

Konstsmide 0370-33 20 00 www.konstsmide.se
London W8 08-673 73 30 www.londonw8.se
Markslöjd 0320-305 00 www.markslojd.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!


Vi i villa tipsar dig

6 oktober 2006

0 Kommentarer

2

Bygg en ljusgran till jul!

Stämningsfull julbelysning lyser upp i vintermörkret. Bygg din egen ljusgran till trädgården – här är vår guide.

0

Så fixar du julbelysningen i trädgården

Glöm inte trädgården när du pyntar inför julhelgerna. Vi i Villa vet hur du gör det bäst.

2

Lys upp trädgården!

Rätt ljussättning av trädgården gör underverk både sommar och vinter. Och trädgårdsbelysning är så mycket mer än att bara sätta ut några lampor längs...

0

Trädgårdslykta av spikplåt

Lika vacker dagtid som på kvällen är trädgårdslyktan av byggmaterial.

0

Belysning till tusen

Belysning utomhus ger en stämningsfull känsla och blir vackra detaljer i vintermörket. Hos Mats Larsson i Bollnäs är belysningarna många och för varje...

4

Mera mys med ljus!

Allt fler vill ljussätta sin trädgård. Och visst kan det ge en helt ny upplevelse. Men det gäller att få det rätt! Här är tips om hur du lyckas – och...

0

Så ljussätter du din trädgård

Genom en genomtänkt belysning får du inte bara en vacker trädgård kvällstid utan också känslan av ett tryggare och trivsammare hem. Vi har pratat med...

0

Sommar för villaägare (sponsorfilm)

Sommar för villaägare – Se programmet om hur du kan förbättra din trädgård!

0

Trädgården runt - belysning steg för steg

Nu går vi in i Sveriges mörka period. Men den behöver inte vara lika mörk om du satsar på bra utomhusbelysning. Ljusdesignern Sebastian Wikner ger sina...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons