Annons
Som levande ljus. Solcellslampa med en lysdiod. Assisi. Pris cirka 399 kronor. Konstsmide.
Som levande ljus. Solcellslampa med en lysdiod. Assisi. Pris cirka 399 kronor. Konstsmide.

Rätt ljus ute

Utomhusbelysning

Se din trädgård som ett extra rum till huset – även vintertid. Belysningsexperten Simon Davies ger dig goda råd.

Annons

Natten är lång och svart under många månader här i Norden. Men natten ger också möjligheter. Tack vare den kan vi på olika effektfulla sätt belysa hus och trädgård. Rätt sorts trädgårdsbelysning har, precis som belysning inne, en förmåga att skänka stämning åt vardag som fest. Men då måste man börja tänka på ljus utöver entrébelysningen.

Gör mörkret spännande

Utebelysning handlar aldrig om att ersätta dagsljuset – ljus ute använder man för att ge en hel del praktisk upplysning och för stämningens skull. Man pratar ofta om funktionsbelysning respektive dekorationsbelysning utomhus. Den funktionella är den vid entrén, garaget och kanske vid gången upp mot huset. Den dekorativa är den som ger effekt, gör trädgården till något spännande – även sedan mörkret fallit.

Simon Davies är inredare och arbetar mycket med all sorts belysning, inne som ute. Han äger inredningsbutiken London W8 i Stockholm och leder teve-serien från Koja till slott.

–Trädgårdsbelysningen är viktigt eftersom varje gång du tittar ut i trädgården under det mörka halvåret så är det belysningen du ser. I Sverige med allt mörker som finns här så blir en vackert belyst trädgården en förlängning av våra hem.

Sudda ut gränserna

Bra ljus ute suddar ut gränsen mellan inomhus och utomhus. Det får också innemiljön att verka större och mer spännande.

– De flesta av oss har varit utomlands och sett träd och trädgårdar som är belysta. Kombinationen av mörkret, palmerna och belysning ger en exotiskt härlig känsla, säger Simon Davies. Samma effekt kan man uppnå i vilken trädgård som helst, oberoende av storlek, även här hemma i Sverige.

– Själv lyser jag upp min trädgård varje kväll, säger Simon Davies. Jag älskar att se ut genom fönstret och se ett helt annorlunda rum ute. Om man bara ser en svart matta där ute ger det inget extra till känslan inomhus. Simon Davies tips är att blanda levande ljus med elektrisk belysning. Mixen ger ett glamouröst och intressant intryck. Har man dessutom en eldplats ute kan effekten bli än bättre.

– Det finns flera olika flyttbara eldstäder för utomhusbruk om en fast eldstad inte är möjlig i just din trädgård, föreslår Simon Davies.

Pröva dig fram

Prova att gå runt med en lampa i trädgården och belys olika delare så ser du vilken effekt du kan få. Belys träden underifrån eller dölj ljuskällan bakom en buske. Se vilken spännande trädgård du har!
Belys gärna – men överdriv inte. Välj några få ljuspunkter du vill fokusera på. Kom ihåg att utomhus är faktiskt ingen belysning bättre än dålig belysning.

– Man kan experimentera med ljuset under olika årstider, säger Simon Davies. Vintertid sätter jag ibland blått filter över halogenlamporna. Det ger ett snyggt frostigt ljus, som månsken ungefär. Lägg sen till värmeljus dolda i snön. Dessa ger en varmare gul glöd och plötsligt blir vintern spännande.

Annons


Belys gångarna från marken tipsar Simon Davies. Bild från London W8.


Effektfullt.
Varför ska ljuset alltid komma ovanifrån? Bild från London W8.


Läcker belysning på garageinfarten.
Bas set med två spotlights, rostfritt stål samt förlängningssladd. LED Ground Spot System. Pris cirka 1 175 kronor. Konstsmide.


Elektrisk belysning som känns som levande ljus. Höjd 120 centimeter med markspjut. Torch i serien Chrissline garden. Pris cirka 800 kronor. Markslöjd.


Var kreativ.
Pröva dig fram. Här lyses pelaren upp underifrån så att ljuset får fritt utrymme uppåt. Bild kommer från London W8.  

Simons bästa råd

1. Använd aldrig lågenergilampor. De ger en förskräcklig effekt.

2. Halogen är det bästa för utomhusbelysning eftersom det är riktbart.

3. Tänk på formen och arkitekturen på ditt hus, försök att förhöja detta med ljus och låt sedan det ljuset reflektera gångar och trädgård.

4. Använd inte glasglober med bara glödlampor. Det ger ett ljus som tar över från allt annat.

5. Blanda levande ljus med annan utomhusbelysning.

6. Skaffa dimmer till belysningen på altan och terass.

7. Lys upp gångar från marken, det ger en dramatisk effekt.

8. Belysning som döljs bakom buskar och träd och skiner upp mot huset ger en bra dramatisk effekt.

Köpinformation

Konstsmide 0370-33 20 00 www.konstsmide.se
London W8 08-673 73 30 www.londonw8.se
Markslöjd 0320-305 00 www.markslojd.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!


Vi i villa tipsar dig

6 oktober 2006

1 Kommentarer

Annons

Utomhusbelysning och rörelsevakt

De första skälvande höstdagarna har börjat blotta sig, luften blir krispig och ljuset försvinner mer och mer. Även om det kan låta deprimerande är...

1

Utebelysning för trädgård och fasad – tips och nyheter

Skapa spänning i trädgården med hjälp av utebelysning för fasad och trädgård. Här är en snabbguide till olika sorters belysning samt tips kring säkerhet...

0

Slingrande ljuskällor utomhus

Fina slingor och ljus som funkar utomhus.

0

Enkät - Hur belyser du din trädgård?

Dagarna blir allt kortare och vi undrar hur vi ska lysa upp mörkret därute. Vi frågade tre läsare hur deras trädgårdsbelysning ser ut.

0

Smarta prylen - Lysande gran

Lotta Bunge-Meyer har skapat den helt allergifria julgranen i stål, Spira.

0

Belysning till tusen

Belysning utomhus ger en stämningsfull känsla och blir vackra detaljer i vintermörket. Hos Mats Larsson i Bollnäs är belysningarna många och för varje...

1

Vackert ljussatt villa

Den som har vägarna förbi familjen Axelssons hus i Österbymo, mitt emellan Eksjö och Tranås, får se ett mäkta vackert ljussatt hus.

0

Så ljussätter du din trädgård

Genom en genomtänkt belysning får du inte bara en vacker trädgård kvällstid utan också känslan av ett tryggare och trivsammare hem. Vi har pratat med...

0

Trädgården runt - belysning steg för steg

Nu går vi in i Sveriges mörka period. Men den behöver inte vara lika mörk om du satsar på bra utomhusbelysning. Ljusdesignern Sebastian Wikner ger sina...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons