Annons

Trädgårdsbelysning - Lys upp din trädgård med belysning

Utomhusbelysning

Trädgårdsbelysning. Att lära sig belysa trädgården kom tveklöst på första plats när Sveriges villaägare via villapanelen fick önska sig Gör-Det-Självjobb i vintras. Kanske berodde det lite på årstiden, men utebelysning är definitivt på väg att bli en ny, stor trädgårdstrend. Här får du tips och inspiration om trädgårdsbelysning.

Annons


Belyst trädgård i sin helhet. Genom att arbeta med olika färger och färgtemperaturer uppnår man ett spännande och vackert resultat.

Det är mörkt i Sverige. Ofta och länge. Därför är det märkligt att det fortfarande är ganska ovanligt att belysa och ljussätta sin trädgård på ett medvetet sätt.Men nu verkar ett genombrott vara på gång. På byggvaruhus, stormarknader och hos belysningsspecialister har man börjat märka av en ökad försäljning. Det är nu du ska passa på att ljussätta sin trädgård. Väntar du till hösten blir det många frusna fingrar under pillandet med sladdar och grävandet av kabeldiken.

Vig en kväll eller två på att förhöja intrycket av hus och trädgård med en genomtänkt belysningsanläggning. Gör du det nu så är det bara att trycka på strömbrytaren när det börjar mörkna fram i september, kanske ännu tidigare förresten. Minns förra sommaren då solen höll sig borta och kvällarna kändes mörka trots att det formellt sett skulle vara högsommar.


Ett blått glasklot placerat uppe på strålkastaren blir en vacker dekoration i rabatten.

Både vackert och avskräckande för tjuvar

Ljusdesigner Tor Olsson på Phosforos Ljusdesign i Jönköping får de flesta beställningarna sent om hösten, när villaägarna lite panikartat inser att det snart är både mörkt och kallt.

– Våren är egentligen bästa tiden för den som ska göra installationen själv. Då har man gott om tid på sig att planera och göra ändringar, säger han. Dessutom har träd och buskar inte fått för mycket lövverk, då är det lättast att se hur ljuset sprids i trädgården. Det är ju trots allt när trädgården gått i vila vi har som mest glädje av att lysa upp vår utomhusmiljö, säger Olsson.


Springbrunn med skulptur, belyst från olika håll med fyra 20 W-strålkastare. Man behöver inte lysa i vattnet när man arbetar i våta miljöer, resultatet blir ofta minst lika bra när man lyser på vattnet.
En väl sammansatt trädgårdsbelysning är inte bara vacker att se på. Den hjälper oss att orientera oss i uterummet och förlänger utomhussäsongen rejält.

Dessutom är det en fördel ur säkerhetssynpunkt. Är omgivningen belyst ser vi vad som händer i trädgården även när vi är inomhus. Och är vi bortresta är chansen större att grannarna ser om någon som inte borde vara där rör sig i trädgården.

Enligt Tor Olsson kan i princip vem som helst gå i land med att lägga upp sin egen trädgårdsbelysning. Åtminstone grunderna, sedan behövs oftast en elektriker för att göra installationen säker och fackmässig. 

– Alla kan försöka och sträva efter att hitta sin egen stil. Sedan är det klart att förmågan till rumsligt seende och hur man uppfattar färg, form och ljus varierar från människa till människa, säger Olsson.

Har du bestämt dig för att göra ett försök så börja med att följa steg för steg-beskrivningen här intill.

Expertens bästa råd

1. Glöm inte mörkret!
En fin trädgårdsbelysning bygger på kontrasten mellan ljus och mörker.

2. Provbelys alltid först!
Du sparar massor av tid och möda genom att testa dina idéer innan du börjar gräva ner kabel och kontakta elektriker. Provbelys alltid vår eller höst.

3. Ta tid på dig när du väljer armaturer!
Kolla Internet, lampbutiker, stormarknader och granska vilka alternativ som finns.

4. Förena nytta och skönhet!
Det optimala är om funktionsbelysningen även är vacker. Exempelvis ett upplyst träd vid garageuppfarten i stället för en gatlykta.

5. Använd marschaller!
Tillfälliga installationer vid en kräftskiva eller nyårsbjudning går att göra effektfullt med vanliga marschaller. Men skippa den traditionella placeringen utanför dörren, sprid i stället ut dem i trädgården, gärna halvt dolda bakom en buske eller liknande.


Pollare är låga armaturer som används för att lysa upp gångar och rabatter. Ett varningens finger - många pollare är väldigt blandande. Här ses dock en armatur som är helt avbländadd, Stickan 610 från Eli Gnosjö AB, specialdesignad för trädgårdar.

Gör så här:

1. Samla idéer
Vägarna till inspiration är många. Leta i trädgårdstidningar, sök på Internet, besök belysningsaffärer eller titta hur grannen gjort. Stadens parker och planteringar kan också rymma idéer som går att översätta till den lilla trädgården. Det finns också gott om exempel på hur man inte ska göra…

2. Vad är viktigast, funktion eller estetik?
Proffsen pratar gärna om funktionell eller estetisk belysning. Den funktionella har vi för att orientera oss i rummet och underlätta rörelse i trädgården när det är mörkt. Den estetiska varianten handlar enbart om en skönhetsupplevelse. Fundera på vad du vill ha, och kom ihåg att det bästa är om de två kategorierna kan kombineras.

3. Planera och skissa
Nu börjar allvaret och grunden till ett lyckat slutresultat läggs tidigt. Rita först upp en grov skiss av hur trädgården ser ut och var gränserna går. Märk ut redan existerande belysning och välj ut några detaljer eller ytor som du tror skulle vinna på att få en lätt dusch av en eller flera ljuskällor.

4. Experimentera och provbelys
Upp till bevis för hur idéerna fungerar i verkligheten! För lite över en tusenlapp får man fyra bra lågvoltsspotlights plus transformator att börja jobba med. Gå ut en fin kväll när det börja skymma, ta med gott om förlängningssladd och experimentera. Flytta runt armaturerna och titta från många olika vinklar. Grundregeln är att ljuset inte ska vara bländande. Och det gäller både för dig och gör grannen! Notera hur skuggorna faller olika när du flyttar armaturerna. Variera mellan att lysa upp detaljer på huset eller objekt i trädgården.
Kvällen efter är det dags för efterkontroll, och med 99.9 procents säkerhet är det säkert något du vill ändra på…

5. Välj rätt armatur
Marknaden har börjat vakna för det här med trädgårdsbelysning och alternativen är många. Ljusdesigner Tor Olsson vill dock varna för de allra billigaste alternativen:
– De duger för provbelysning men håller inte i längden. Tumregeln är att metall är bättre men dyrare.
Hur stor effekt ljuskällan ska ha beror på omständigheterna. Ett tättbyggt villakvarter med gatubelysning runt i kring kräver mer, medan det räcker gått med 20-wattslampor i mörkare omgivningar.

6. Gör en grundinstallation
Bestäm var du vill ha strömbrytaren. Inomhus är förstås bekvämast, men innebär mer arbete för dig eller elektrikern. Bestäm detta innan du börjar gräva kabeldiken. För starkströmskablar rekommenderas ett grävsäkert djup på cirka 40-50 centimeter, för lågvoltssystem räcker det med någon decimeter. Fundera också på om du vill ha någon slags dimmer, timer eller ljusstyrd strömbrytare.

7. Gör den slutgiltiga installationen

Använder du enbart lågvoltssystem (12 volt) med transformator emellan kabel och eluttag får du göra arbetet själv. Känner du dig det minsta osäker ska du kontakta en fackman. Starkströmsinstallationer är farliga arbeten och ska alltid göras av en elektriker. Har du gjort detta själv kan det bli problem med försäkringsbolaget vid eventuell skada. En jordfelsbrytare ska alltid finnas.

Annons
Glöm inte underhållet

Ta som vana att titta över kablage, strömbrytare och lampor då och då. Rengör armaturerna två gånger om året för bästa ljuseffekt. Låga armaturer blir gärna smutsiga när det regnar och jord eller gräsklipp stänker upp. En snabb avtorkning med trasa räcker gott.


Året runt-gröna växter är tacksamma att belysa eftersom de just ser likadana ut året om. I bakgrunden syns ett fruktträd belyst med kompaktlysrör och en bod som fått ett släpljus för att skapa en fond till infarten.

Experten varnar för:

1. Billiga armaturer!
Den billigaste plastarmaturen kanske ser okej ut i nyskick. Men vänta till ett par välriktade fotbollar träffat… Känn om möjligt på sakerna innan du köper dem. Välj metall om plånboken tillåter.

2. Bländning!
Bländande ljus är mycket irriterande. Både för dig och för grannarna. Provbelys och granska effekten från flera olika vinklar.

3. Slarv!
Var noggrann med planeringen. Man behöver inte vara proffs för att se vad som är dålig trädgårdsbelysning. Fel komponerat sänker det intrycket av trädgården i stället för att framhäva det.

4. Byggstrålkastare!
Mycket populära – och billiga – i handeln, men de sprider alldeles för mycket ljus och slukar hiskeligt mycket el.

5. Fusk med säkerheten!
Anlita alltid en kunnig elektriker om du är det minsta osäker på vad du håller på med. Kolla också med försäkringsbolaget vad som gäller hos dem.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
16 maj 2005

0 Kommentarer

2

Bygg en ljusgran till jul!

Stämningsfull julbelysning lyser upp i vintermörkret. Bygg din egen ljusgran till trädgården – här är vår guide.

1

Utebelysning för trädgård och fasad – tips och nyheter

Skapa spänning i trädgården med hjälp av utebelysning för fasad och trädgård. Här är en snabbguide till olika sorters belysning samt tips kring säkerhet...

0

Slingrande ljuskällor utomhus

Fina slingor och ljus som funkar utomhus.

0

Enkät - Hur belyser du din trädgård?

Dagarna blir allt kortare och vi undrar hur vi ska lysa upp mörkret därute. Vi frågade tre läsare hur deras trädgårdsbelysning ser ut.

0

Smarta prylen - Lysande gran

Lotta Bunge-Meyer har skapat den helt allergifria julgranen i stål, Spira.

0

Belysning till tusen

Belysning utomhus ger en stämningsfull känsla och blir vackra detaljer i vintermörket. Hos Mats Larsson i Bollnäs är belysningarna många och för varje...

1

Vackert ljussatt villa

Den som har vägarna förbi familjen Axelssons hus i Österbymo, mitt emellan Eksjö och Tranås, får se ett mäkta vackert ljussatt hus.

0

Så ljussätter du din trädgård

Genom en genomtänkt belysning får du inte bara en vacker trädgård kvällstid utan också känslan av ett tryggare och trivsammare hem. Vi har pratat med...

0

Trädgården runt - belysning steg för steg

Nu går vi in i Sveriges mörka period. Men den behöver inte vara lika mörk om du satsar på bra utomhusbelysning. Ljusdesignern Sebastian Wikner ger sina...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons