Annons
Utomhusbelysning kan vara både praktisk och mycket  dekorativ. Foto: London W8
Utomhusbelysning kan vara både praktisk och mycket dekorativ. Foto: London W8

Ljusa idéer för höstmörkret

Utomhusbelysning

Att belysa en entré, trappa eller gång är praktiskt för att se och synas, men att välja rätt armatur och ljuskälla kan vara nog så svårt. Och ett upplyst grenverk en frostig januarikväll kan vara lika vackert som en prunkade rosenbuske i juli. Rätt tänkt kan utomhusbelysningen vara både funktionell och dekorativ.

Annons

Under sommaren spenderar vi timmar av plantering, gräsklippning och pyssel i våra trädgårdar för att skapa vackra och behagliga uterum. Så kommer höstmörkret och trädgården som personlig oas blir ett minne blott. Då gäller bara att se och att synas – det vill säga, att ta sig säkert till och från huset och att avskräcka eventuella inkräktare. För när det kommer till utomhusbelysning har många av oss en tendens att bli uteslutande praktiska. Men glöm inte bort att tänka på hur belysning kan användas i dekorativt syfte. Marknaden erbjuder en mängd armaturer för olika ändamål utomhus.

Olika typer av armaturer

Stolpar används oftast för att lysa upp en gång eller uppfart. Stolpens höjd bör vara proportionerlig till omgivningen och därför kan det vara bra att köpa en stolpe som är reglerbar i höjd. Vissa stolpar har två eller ett ”knippe” av tre lyktor och för att inte ljuset ska bli alltför starkt kan lågenergilampor då vara att föredra. Kontrollera alltid att ingjutningsfästen eller fundament ingår i köpet. Tänk också på vilken färg som passar huset bäst – svart är klassiskt, vitt känns nytt, medan grått smälter in väl på de flesta platser. En annan typ av stolpar är s.k. pollare, halvmeterhöga stolpar som används på liknande sätt.


Välj armatur efter husets stil. Foto: Konstsmide 

För husknuten, fasaden, muren eller entrén finns en uppsjö lyktor, vägg- och taklampor att välja mellan. En del lampor ger indirekt ljus genom att ljuskällan riktas mot en vägg. Ofta syns dock ljuskällan genom ett rökfärgat eller klart glas och då bör man också välja ljuskälla med omsorg - en glödtrådslampa kan till exempel vara mycket dekorativ i sig. Vägglampor – liksom stolpar – kan vara ganska utsatta, så har man barn kan extra tåligt akrylglas vara att föredra. Har entrén ett skyddande tak kan en taklampa vara mer praktisk.

Vissa detaljer i trädgården kan belysas med dramatisk effekt genom till exempel spotlights. Dessa monteras i marken med ingjutningsfästen eller jordspett. Detaljbelysning är ofta att föredra framför lampor vars ljus spretar obestämt över hela trädgården. För gången eller parkeringen finns också marklampor som ger ljus rakt underifrån.

Bildtext
Spotlights med ljus underifrån ger extra dramatisk effekt. Foto: Konstsmide

Satsa på god kvalitet och stilenlighet

Vad bör man då tänka på när man ska köpa sin utomhusbelysning? Först och främst bör man välja armatur av god kvalitet. Väder och vind sliter, solen bleker, kustens salt fräter och barnens framfart med leksaker utsätter både lampa, fästen och ledningar för påfrestningar. Dessutom kan det vara svårt att hitta reservdelar till armaturer som köpts från tillfälliga partier hos lågprisvaruhusen. Det finns gott om bra och billiga modeller av plast, men med tanke på hur länge lampan ska hålla kan det vara idé att satsa lite mer pengar från början - på till exempel gjutjärn- eller aluminiumarmaturer.

Vidare bör man välja en stil som passar husets arkitektur. En klassisk vägglampa i så kallad vagnsmodell kan passa utmärkt till en villa i äldre stil, men kan kännas direkt malplacerad på ett modernt hus, och vice versa. Stolpar kan lätt förvandla trädgården till en offentlig park och alltför många små pollare kan lätt bli pråligt.

Bildtext
Satsa på armaturer av god kvalitet – väder och vind utsätter dem för hårt slitage. Foto: Konstsmide

Kombinera funktion med dekoration

Att använda belysning i trädgården i dekorativt syfte är fortfarande ganska ovanligt i Sverige. Än så länge sträcker det sig till en och en annan lampa i poolen och någon lyktslinga i ett träd runt jul. Men i varje trädgård finns oanade möjligheter att skapa spännande rum långt efter sommarens sista grillkväll. Matplatsen känns mer ombonad – trots att mörkret fallit - om man använder en kombination av trivsamma armaturer och levande ljus på utvalda platser i trädgården. Ljuskällor placerade lite längre bort i trädgården kan få den att se större ut. Vintermörkret kan kännas som en tillgång snarare än som en tung börda om man låter lysa upp ett spektakulärt grenverk, synligt från husets fönster.

Annons

Vad kan belysas?

Tänk på hur trädgårdens karaktär förändras under året, och kanske framför allt på hur den gestaltar sig på vintern. Tänd lamporna inne i huset när det blivit mörkt och testa sedan att belysa olika punkter, till exempel en arkitektonisk detalj på huset, en vacker stentrappa eller grind, ett utmärkande häck eller en ståtlig flaggstång. Med en ficklampa eller genom att köpa en kabel, en transformator och några lågvoltspots, kan man själv pröva sig fram. Kombinera gärna det funktionella med det dekorativa - belys husfasaden och låt effekten tjäna som ledljus. Men se upp med att försöka belysa hela huset – det kan lätt bli för mycket ljus och är inte särskilt spännande. Spännande däremot är att belysa eventuella vatteneffekter - en damm, pool eller fontän - om sådana finns. Belysning vid skymningstimmarna ger vackra reflektioner och porlandet accentueras. Särskild armatur finns för montering under vattenytan

Bildtext
Belys en vacker mur eller en del av växtligheten och ljuset blir mer spännande. Foto: Noral

Dramatik kan man också få genom olika placering. Att rikta en lampa rakt nedifrån ett träd ger ofta ett dramatiskt intryck och ger helt annorlunda effekt än om man riktar den rakt framifrån eller bakifrån, då löv- eller grenverket framhävs mer. Är man ute efter en jämn belysning utan skuggor, är två armaturer riktade mot samma punkt bättre än en.

Variera ljuskällorna

Olika ljuskällor har olika livslängd, energiförbrukning och därmed kostnad. Tänk därför efter före vilket typ av ljus du är ute efter. Glödljus, dvs glöd- och halogenlampor, ger ett varmt och mjukt ljus, medan kompaktlysrör och lågenergilampor ger ett vitt, blekt ljus. Tänk på hur en klar glödlampa skiljer sig i karaktär och färg från en matt, i synnerhet om den är synlig genom glaset i en vacker vägglampett. En missriktad eller alltför stark lampa i höstkvällens mörker riskerar att blända snarare än att lysa upp. Ibland kan därför lägre ljusstyrka ge bättre ljus. Att mjuka upp mörkret med punktbelysning här och var ger också ett lugnare intryck än om man riktar en enda strålkastare rakt på gången eller entrén. Om ljuset blir alltför starkt kan man dessutom gå miste om att se stjärnhimlen och kvällsmörkrets egna, särskilda karaktär. Dimmer finns även för utomhusbelysning. Tänk också på att det är först när man är på plats i trädgården, i mörkret, som det går att avgöra hur ljuset faller. Be om öppet köp!

Lågenergilampor kan vara ett bra alternativ om utomhusbelysningen står tänd under många timmar. Enligt Energirådgivningen sparar man mer än 200 kronor för varje lampa man byter ut mot en lågenergilampa och de håller dessutom tio gånger längre. Ett annat sätt att hålla kostnaderna nere är att installera ett skymnings- eller rörelserelä. Ett rörelserelä tänder lyktan om någon rör sig inom ett visst avstånd. Ett skymningsrelä tänder lampan i skymningen och släcker den i gryningen. En timer kan ställas in på samma sätt.

En liten tanke bör även ägnas eventuella grannar. Få är de som vill ha sitt sovrum upplyst av en strålkastare hela natten… Tänk på hur armaturen riktas och undvik att sprida ljus utanför den egna tomten.

Bildtext
Tänk på grannarna och stjärnhimlen! En dimmer ger en mjukare nattbelysning. Foto: Noral

Installation – var försiktig med el

Själva anslutningen till elnätet måste alltid utföras av en behörig elektriker. Men mycket pengar kan sparas om man själv gräver hål för stolpfästen och ledningar. Man kan också förbereda för elektrikern genom att lägga ut kabelskyddsrör som ledningarna ska löpa i, gjuta fundament och skruva upp fästen för vägg- och takarmatur.

Lågvoltsbelysning i 24 volt kan man själv installera i trädgården. Fråga gärna i elaffären. Man bör dock vara försiktig och se till att transformator, ledning och armaturer placeras så att de inte kan köras på av gräsklippare eller annat. Slutligen, var praktisk med det praktiska! Att kunna tända och släcka belysningen från huset är alltid det mest bekväma. 

Ny utomhusbelysning i höst?

- Några punkter att tänka på:

• Kan utomhusbelysningen användas så att den också blir dekorativ?

• Satsa på kvalitet – slitaget är hårt. Kontrollera att armaturen är avsedd för utomhusbruk, har rost skyddsgaranti och att även ledningar och uttag är väderbeständiga.

• Stil – anpassa valet av armatur efter husets stil och byggår.

• Överväg antalet ljuskällor – för många armaturer blir förvirrande. Välj ut vad som ska stå i fokus, då det ofta är bättre med ett bestämt blickfång. För få ljuskällor blir å andra sidan ofta mindre intressant och ger helt enkelt dålig belysning.

• Gör en noga avvägning av ljuskällans styrka och hur ljuset riktas. Kontrast är spännande, men att bli bländad är inte trevligt. Tänk på grannarna!

• Indirekt ljus är ofta mjukare än direkt ljus – rikta gärna ljuset mot en vägg eller mur och låt reflektionerna från denna tjäna som ljuskälla.

• Belys nivåskillnaderna i trädgården - för ökad säkerhet, men också för en spännande effekt.

• Tänk på ekonomin. Att installera lågenergilampor, timer eller relä sparar pengar i längden.

• Håll utomhusbelysningen ren – ta bort löv, spindelväv och skräp samt torka av armaturen då och då så håller den längre.

• Placera helst strömbrytaren vid huset.

Köpinformation:

Gnosjö Konstsmide AB 0370-33 20 00
London W8 08-673 73 30
Noral 036-488 80

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
07. september 2004
 
Annons
Mer om Utomhusbelysning
Annons

Utomhusbelysning och rörelsevakt

Utomhusbelysning De första skälvande höstdagarna har börjat blotta sig, luften blir krispig och ljuset försvinner mer och mer. Även om det kan låta deprimerande är hösten den perfekta årstiden för att optimera utomhusbelysningen. När mörkret faller på tidigare på dagarna kan det vara en ljuspunkt i vardagen att få en bra upplyst tomt som ger en mysig, inbjudande känsla. 

Utebelysning för trädgård och fasad – tips och nyheter

Utomhusbelysning Skapa spänning i trädgården med hjälp av utebelysning för fasad och trädgård. Här är en snabbguide till olika sorters belysning samt tips kring säkerhet...

Slingrande ljuskällor utomhus

Utomhusbelysning Fina slingor och ljus som funkar utomhus.

Enkät - Hur belyser du din trädgård?

Utomhusbelysning Dagarna blir allt kortare och vi undrar hur vi ska lysa upp mörkret därute. Vi frågade tre läsare hur deras trädgårdsbelysning ser ut.

Smarta prylen - Lysande gran

Utomhusbelysning Lotta Bunge-Meyer har skapat den helt allergifria julgranen i stål, Spira.

Belysning till tusen

Utomhusbelysning Belysning utomhus ger en stämningsfull känsla och blir vackra detaljer i vintermörket. Hos Mats Larsson i Bollnäs är belysningarna många och för varje...

Vackert ljussatt villa

Utomhusbelysning Den som har vägarna förbi familjen Axelssons hus i Österbymo, mitt emellan Eksjö och Tranås, får se ett mäkta vackert ljussatt hus.

Så ljussätter du din trädgård

Utomhusbelysning Genom en genomtänkt belysning får du inte bara en vacker trädgård kvällstid utan också känslan av ett tryggare och trivsammare hem. Vi har pratat med...

Trädgården runt - belysning steg för steg

Utomhusbelysning Nu går vi in i Sveriges mörka period. Men den behöver inte vara lika mörk om du satsar på bra utomhusbelysning. Ljusdesignern Sebastian Wikner ger sina...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons