Bästa belysningen för just din trädgård!

Med vacker ljussättning får du mer glädje av trädgården. Men om budgeten är begränsad – vad ska man satsa på? Vi bad ljusdesigner Torbjörn Eliasson ge tips på hur du kommer igång med rätt belysning för just din trädgård.

Ljuset är både nödvändigt och vackert vilket gör det svårt att skilja på praktiskt och dekorativt. Men det är stor skillnad på att handla belysning till hemmet och till trädgården. I heminredningen är det oftast armaturen som är viktigast, medan det i trädgården är själva ljuset som står i centrum. Vad som blir belyst har stor betydelse för hur din trädgård kommer att upplevas.

– Bland de vanligaste felen vi gör är att vi köper en snygg lykta eller lampa utan att tänka på hur ljuset faller. Vi tänker bara på lampan som inredningspryl och glömmer tänka på vad i trädgården som blir belyst, säger Torbjörn Eliasson, ljusdesigner på White Arkitekter och författare till Belysningsboken: Så ljussätter du utomhus. Ett tips från Torbjörn är att utgå från vad i trädgården du ser när du står i köket och lagar mat eller myser i soffan en fredagskväll. De flesta planerar utebelysningen för att använda ljuset på olika sätt, till exempel för att läsa på altanen. Faktum är att du kommer spendera mer tid inomhus och blicka ut över din trädgård, än läsandes i den.


En dold ljusslinga i skarven mellan berget och trädäcket leder vägen fram till badet och skapar en magisk, gyllene slinga.

Framhäv det unika i din trädgård

Alla trädgårdar klär inte i samma typ av belysning. För att skapa den vackraste och mest behagfulla ljussättningen bör trädgårdens storlek och vegetation få styra. Här är Torbjörns bästa belysningstips för olika sorters tomter:

Fyrkantig gräsmatta. – Även en fyrkantig gräsmatta har oftast något träd, eller en grannes träd som du kan låna en gren av. Då kan du liva upp trädgården genom att skapa en vad jag kallar ”möjlighetsplats”. Sätt upp en spotlight i en trädgren, lägg ut en betongplatta på ungefär 60 x 60 centimeter och rikta ljuset mot den. På plattan kan du sedan ställa föremål som du tycker är fina; grannens fallna äpplen i en korg, något som barnen knåpat ihop med kottar och grenar, en staty eller vad du vill. Det blir en vacker mini-scen!

Strandtomt. – Det är inte så lyckat att belysa själva vattnet eller stranden, det kan nästan se otäckt ut. Men om du bor vid en insjö är vass mycket vackert att lysa upp.

Naturtomt. – Jag har själv naturtomt och i den har jag riggat en strålkastare som lyser upp det träd som är vackrast för årstiden. Ibland har jag glasobjekt med ljuspunkter i som jag placerar ut i skogen så jag ser dem inifrån mitt fönster. Jag anpassar också växterna i trädgården efter vad som är fint att belysa. Till exempel har jag odlat högt japanskt gräs som är jättefint att belysa, både när det är 60 centimeter och 150 centimeter högt.


Högt gräs är vackert att belysa och är lätt att plantera i rabatter kring huset.

Anpassa efter årstiden

Ljuset är föränderligt – från ljusa vårnätter till becksvarta vintereftermiddagar. Därför är det smart att satsa på temporär belysning istället för permanent. Det bjuder också in till mer kreativitet samtidigt som det blir enklare och billigare att komma igång.

– Jag har inget permanent belysningssystem. Jag har dragit ström till olika eluttag runt om trädgården så jag kan flytta runt strålkastare och belysa det som är vackrast för årstiden. Mitt tips är att testa sig fram och skaffa kit med spotlights och strålkastare för varje årstid. Då blir det enklare att variera. Jag själv byter belysning åtta till tio gånger under året, men då är ju jag lite nördig också, säger Torbjörn.

Utgå i första hand från de eluttag som finns

Om de inte gör det möjligt för dig att belysa det du vill kan du låta en elektriker dra kablar i marken och installera eluttag på strategiska platser. Genom att sprida ut eluttag i en stubbe, under en brunn, i lekstugan, friggeboden eller liknande får du bättre möjligheter att laborera med belysningen. Om du bygger nytt hus är det smart att planera ungefär var du vill ha eluttag medan marken ändå är uppgrävd. Om tomrören läggs i marken när den ändå är uppgrävd kan du spara många tusenlappar då kostnaden för tomrör är några hundra kronor, medan kostnaden för uppgrävning av trädgården rör sig om 7-8 000 kronor. Utöver det tillkommer kostnad för elektriker och produkter.

– Satsa på många eluttag och börja experimentera! Köp några lite billigare saker och testa vad som blir finast inifrån ditt fönster. Börja litet och låt det växa!

Tips!

Köp hem och testa. När du köper bil eller något annat som ska hålla länge så testar du den först. Gör det med din trädgårdsbelysning också för den kommer du kanske ha i tio år.

Viktigt att tänka på

Kablar måste dras av en legitimerad elektriker, men lågvoltssystem och stickproppsanslutningar behöver du inte certifikat för att arbeta med. Då kan du jobba med tolv-voltssystem, vilket finns hos de flesta återförsäljare.

Komma igång:

Beroende på hur mycket tid, energi och pengar du vill lägga på trädgårdsbelysningen så finns det vissa saker som är mer angelägna är andra. Här kommer tips för olika plånböcker, tomtstorlekar och engagemang.

Budget

Entrén är det viktigaste att jobba med för den möter du varje dag. Gör något mer än att bara sätta upp en lykta på väggen. Belys en blomkruka eller ett träd och gången fram till entrén med spotlights. Det är både funktionellt och estetiskt.

Mellan

För den som vill satsa lite mer är nästa steg att även belysa uteplatsen. Belys inte hela utan tänk på hur det ser ut inifrån och satsa på ett träd eller buskage. Men lägg inte ned energi på exempelvis perennrabatten vid väggen. Det kommer bara dina grannar se och inte du.

Lyx

Om du har möjlighet att göra vad du vill så är det viktigast att anpassa belysningen efter vad som finns i trädgården och som är vackert att lysa upp. Utöver entré och uteplats belyser du det du vill lyfta fram som högt gräs, häckar och träd. Du kan också anpassa växterna efter vad som är fint att belysa. Fundera över varma och kalla färger att växla mellan, och anpassa efter årstid.

Exklusivt för våra läsare!

Köp den helt nyutgivna boken Belysningsboken: Så ljussätter du utomhus, Roos &Tegnér förlag, med 10 procents rabatt! Länken till rabattsidan på Adlibris hittar du på viivilla.se

Erbjudandet gäller under perioden 17 september till 18 oktober.

Torbjörn Eliasson,
ljusdesigner och författare


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar