Uterummet är vår favoritplats

För 15 år sedan hittade de drömstället på Österlen. Nu önskade de mer plats. Familjen Ställdal-Eriksson byggde ett uterum med nära kontakt till havet.


<!– –>

 

Här i huset kopplar Ewa och Håkan Ställdal-Eriksson av mellan jobb och resor och firar alla semestrar. Skånelängan med vasstak är från 1860 och har byggts till en del under årens lopp. Men för att den nya familjens alla barn och barnbarn skulle få plats gjordes ytterligare en tillbyggnad i vinkel.

Tankar om hur uterummet skulle se ut hade funnits länge, men för att få det på en byggnadslovsritning kontaktades arkitektbrodern Magnus Eriksson. Uterummet byggdes på ena kortsidan, 3×5 meter stort. Golvet blev en gjuten betongplatta med Höganäsklinkers. Innertak och vägg kläddes med vitlaserat golvplank, i 15 centimeters bredd. Taket isolerades och på utsidan lades brandtäckt plåt. Det mest iögonfallande är förstås de fasta och öppningsbara glaspartierna.

– Vi visste från första början att vi ville ha mycket fönster. Därmed fick vi fram känslan av att gränsen mellan inne- och utemiljön suddas ut, menar Ewa.

Materialvalet i glaspartierna var viktigt eftersom det utsatta läget nära hav och salta vindar tar hårt på husen. Valet blev enkelt, fönster i aluminium som i stort sett är underhållsfria. Vid en första anblick är det mycket svårt att se, man luras tro att de är tillverkade av trä.

Från boningshuset ut till uterummet måste man passera en specialtillverkad skjutdörr. Denna är i glas och har bidragit till att man nu även får ett härligt ljussläpp in till vardagsrummet. Det går förstås ändå inte att jämföra med vilket ljus hela uterummet fullkomligt badar i mest hela dagen. Att detta har blivit familjens nya favoritrum är inte svårt att förstå.

Välj rätt uterum!

Priset varierar stort beroende på om du vill kunna använda uterummet året om eller inte. Här är fem frågor att ställa innan du bestämmer dig.

Säsong? När vill du använda ditt uterum? Många är anpassade för höst och vår men inte för vinter. Givetvis är tjockleken på plånboken av betydelse när man ska välja uterum och det är oftast i den änden du får börja dina funderingar.

Väljer du en vinterträdgård så är det en helt annan typ av grund, värme och isolering av glas som gäller och därmed blir priset mycket högre.

Storlek? Mät och räkna på utrymmet. Ska det rymma ett helt vardagsrum eller bara frukost- eller middagsplats? Möblera upp en tänkt plats så får du en bättre bild av hur mycket yta du behöver.

Placering och modell? Tänk efter var du bäst placerar ditt nya rum. Vill du ha ett väggmonterat uterum med direktaccess från huset måste du veta från vilket rum du vill kunna nå utrymmet. Ska uterummet vara friplacerat tänk på hur det bäst smälter in på tomten. Tänk också på väderstrecken och när på dygnet du helst vill att solen ska nå in i rummet.

Fönsterval? Tänk på att fönstren i uterummet ska ha hög isolerförmåga så att inte alltför mycket värme läcker ut. Även imma och rimfrost påverkas av fönstervalet. Skjutpartier från golv till tak ger rymlig känsla och utsikten blir fri. Men man ser också in. Fönster med bröstpanel kan då vara ett ombonat alternativ.

Kostnad? Uterum finns som färdiga paket eller i lösningar där du själv bestämmer hur det ska se ut. Priserna ligger från cirka 20 000 kronor och uppåt.

Se upp för kondens!

”För mycket växter i uterummet kan orsaka att det blir för mycket kondens. Man bör tänka på att uterummet i första hand ska användas som ett extra rum snarare än ett växthus.”

Niklas Santesson, Santex

Fler uterum!

Ett extra rum året runt

Ombonat på vintern och en behaglig temperatur om sommaren. Santex Rum 87 med Star partier, här i en blå nyans som doftar hav. Santex.

 

Skapa ditt eget uterum

S30 är ett nytt system med ny formgivning, med helglasade luckor från golv till tak. Här väljer man själv bland tre olika luckor och tre olika karmsystem beroende på hur man vill använda sitt uterum. Här Excellent S30 Original. Skånska Byggvaror.

 

 

Glas med hög isolering

Glaspartier med högisoleringsförmåga är bra för både plånbok och miljö. Uterumspartierna WG 62 Eco har isolerglas med energiglas och argongas som ökar isolerförmågan och därmed säsongen. Willab.

 

Vinterträdgård – njut året om

Extra rum i fullt dagsljus samt middagar i skönt och isolerat glashus hela året får du med en vinterträdgård. Här Elegance från Classicum.

 

Köpinformation

Classicum www.classicum.se 040-40 51 90
Santex www.santex.se
Skånska Byggvaror www.skanskabyggvaror.se 042-25 30 00
Willab www.willabgarden.se 0431-686 00

Fakta, inköpsställen:

– Aluminiumfönster från Velfac, www.velfac.se

– Specialtillverkad skjutdörr i glas, Borrby Glasmästeri, www.borrbyglas.se

– Uterummet är byggt av Konrad Roos byggnadsfirma, www.roos-bygg.com

– Uterummet är ritat av arkitekten Magnus Eriksson ark SAR, Skanör primark@telia.com

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar