Annons

Trädgårdsrummet

Uterum

Inred trädgården. Öppna dörren och ta med dig inredningstankarna ut! Skapa din egen oas med en välkomnande entré, en mysig matplats och en lugn, skyddad vrå i solen.

Annons


Mysigt! På bordet står en Surfinia hängpetunia och i krukan en Nemesia. Teaksoffan från Classic Garden. Foto Flower Council of Holland.

Rummet

 • Rama in - och skapa plats för enskildhet med häckar, plank eller spaljé. Du kan investera i en färdig häck eller bygga en avskärmande vägg. En häck av avenbok ger insynsskydd året om eftersom den fäller sina blad först när de nya kommer om våren.
 • Gräsmattan - är trädgårdens golv. Satsa på sammanhängande ytor av gräs med tydligt avgränsade kanter. Undvik smala passager där det är jobbigt att komma fram med gräsklipparen.
 • Gångstråken - Fundera igenom hur du går genom trädgården, från grinden till entrén, mellan bakdörren och komposten, till uteplatsen etc. Vad passar bäst i din trädgård, raka linjer eller vindlande gångar? Välj sedan underlag som plattor av tegel, sten, betong eller grus.
 • Uteplatserna - bör planeras efter solens gång och ge behagligt skydd mot vinden. Välj en skön vrå åt öster för frukosten och placera gärna middagsbordet i väst. Anpassa storleken på platsen till hur många som kommer vistas där samtidigt.
 • Träden - En lummig trädkrona skänker skugga under varma dagar och skyddar mot sommarregn. När du planterar nya träd tänk på hur stora de blir som fullvuxna och på hur de ser ut över hela säsongen.

Inredningen

 • Möblerna - vid matplatsen bör antingen vara tåliga för väder så att de kan stå ute året om, eller lätta och fäll- eller stapelbara så att de smidigt kan flyttas till boden om vintern.
 • Grinden - och staketet ramar in trädgården. Dekorativt eller diskret, insynsskyddat eller öppet, välj den ram som passar dig.
 • Förvaring - Ordning och reda gör jobbet roligare och en välstädad redskapsbod underlättar trädgårdsarbetet.
 • Belysning - Välkomna med en upplyst entré. Idag finns miljövänlig trädgårdsbelysning med solcellsbatterier som laddas av dagsljuset.


Överraska med lekfulla detaljer. Dekorativa snäckor från Skulpturfabriken.

Detaljerna

 • Buskarna - Avgränsar delar av trädgården. Låt en rad syrener dölja din kompost och en rosenbuske sprida sin doft vid uteplatsen.
 • Fint och flyttbart - att odla i kruka. Kanske ettåriga sommarblommor vid entrén och örtkryddor vid köksdörren.
 • Blommorna - Ska du plantera nya blommor se till att blomningstiderna avlöser varandra.
 • En vattenspegel - Ökar trivseln för både småfåglar och människor.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
24 april 2008

0 Kommentarer

2

Guide: Bygg din egen pergola

Är du sugen på ett extra rum utomhus? Bygg en pergola! Så här bygger du den steg för steg.

0

Skuggigt och skönt på altanen

Sommar betyder uteliv på altanen, men alltför stekande sol och hetta vill vi ha möjlighet att ibland välja bort. Här får du tips på några av sommarens...

0

Uterum av glas

Sommarvardagsrum eller plats för prunkande tomatodling – eller både och! Rummen som förenar ute och inne blir oftast sommarens riktiga favorittillhåll....

0

Så får du mysigt i uterummet!

Vi nordbor behöver verkligen all värme vi kan få. Bygg ett uterum av glas – då kan du sitta där och le åt både regn och blåst. Trädgårdsmästaren och...

0

Hela familjens utevardagsrum!

Nu kan Agnes och hennes familj vara ute trots att det regnar. I nya uterummet blir det pyssel, matlagning och umgänge.

0

Uterummet är vår favoritplats

För 15 år sedan hittade de drömstället på Österlen. Nu önskade de mer plats. Familjen Ställdal-Eriksson byggde ett uterum med nära kontakt till havet.

0

Blomstrande rum i trädgården

Att skapa olika och lite speciella rum är något trädgårdsentusiasten Anna-Lena Wibom har lyckats med i sin stora blomstrande trädgård.

0

Uterum hela året

Ett uterum för en trädgårdsälskare! Tretton kvadratmeter stort, fint anslutet till huset med utsikt över en fantastisk trädgård och Drevvikens vatten.

0

Skön lång sommar med rätt solskydd

Solen må skina. Regnet kan svalka och hösten kan komma. Men med rätt solskydd så blir sommarens uteliv både längre och härligare.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons