Annons

Trädgårdsrummet

Uterum

Inred trädgården. Öppna dörren och ta med dig inredningstankarna ut! Skapa din egen oas med en välkomnande entré, en mysig matplats och en lugn, skyddad vrå i solen.

Annons


Mysigt! På bordet står en Surfinia hängpetunia och i krukan en Nemesia. Teaksoffan från Classic Garden. Foto Flower Council of Holland.

Rummet

 • Rama in - och skapa plats för enskildhet med häckar, plank eller spaljé. Du kan investera i en färdig häck eller bygga en avskärmande vägg. En häck av avenbok ger insynsskydd året om eftersom den fäller sina blad först när de nya kommer om våren.
 • Gräsmattan - är trädgårdens golv. Satsa på sammanhängande ytor av gräs med tydligt avgränsade kanter. Undvik smala passager där det är jobbigt att komma fram med gräsklipparen.
 • Gångstråken - Fundera igenom hur du går genom trädgården, från grinden till entrén, mellan bakdörren och komposten, till uteplatsen etc. Vad passar bäst i din trädgård, raka linjer eller vindlande gångar? Välj sedan underlag som plattor av tegel, sten, betong eller grus.
 • Uteplatserna - bör planeras efter solens gång och ge behagligt skydd mot vinden. Välj en skön vrå åt öster för frukosten och placera gärna middagsbordet i väst. Anpassa storleken på platsen till hur många som kommer vistas där samtidigt.
 • Träden - En lummig trädkrona skänker skugga under varma dagar och skyddar mot sommarregn. När du planterar nya träd tänk på hur stora de blir som fullvuxna och på hur de ser ut över hela säsongen.

Inredningen

 • Möblerna - vid matplatsen bör antingen vara tåliga för väder så att de kan stå ute året om, eller lätta och fäll- eller stapelbara så att de smidigt kan flyttas till boden om vintern.
 • Grinden - och staketet ramar in trädgården. Dekorativt eller diskret, insynsskyddat eller öppet, välj den ram som passar dig.
 • Förvaring - Ordning och reda gör jobbet roligare och en välstädad redskapsbod underlättar trädgårdsarbetet.
 • Belysning - Välkomna med en upplyst entré. Idag finns miljövänlig trädgårdsbelysning med solcellsbatterier som laddas av dagsljuset.


Överraska med lekfulla detaljer. Dekorativa snäckor från Skulpturfabriken.

Detaljerna

 • Buskarna - Avgränsar delar av trädgården. Låt en rad syrener dölja din kompost och en rosenbuske sprida sin doft vid uteplatsen.
 • Fint och flyttbart - att odla i kruka. Kanske ettåriga sommarblommor vid entrén och örtkryddor vid köksdörren.
 • Blommorna - Ska du plantera nya blommor se till att blomningstiderna avlöser varandra.
 • En vattenspegel - Ökar trivseln för både småfåglar och människor.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
24 april 2008

0 Kommentarer

0

Skuggigt och skönt på altanen

Sommar betyder uteliv på altanen, men alltför stekande sol och hetta vill vi ha möjlighet att ibland välja bort. Här får du tips på några av sommarens...

1

Årets nya uterum

Nu är längtan till trädgården intensiv, kanske du drömmer om ett uterum. Här visar vi några av årets nyheter.

0

Underbara uterum!

Slipp mygg och knott, retsamma regnstänk och bortblåsta servetter. I uterummet kan du njuta av naturen under betryggande former.

0

Uterummet är vår favoritplats

För 15 år sedan hittade de drömstället på Österlen. Nu önskade de mer plats. Familjen Ställdal-Eriksson byggde ett uterum med nära kontakt till havet.

0

Dags för uterum!

Förläng säsongen och njut av tidiga vårvinterdagar eller regniga sommarkvällar. Ett uterum blir en länk mellan inne och ute. Låt oss guida dig till...

0

Tillbyggt uterum: "Det kostade några hundra"

Här njuter Lotta Hogrell av en lugn stund med sin bok – eller umgås med sin man, sina döttrar och vänner under ljumma ljusa sommarkvällar. Uterummet...

1

Ombyggt uterum: "Vår gamla altan blev ett uterum"

Vi i Villas chefredaktör Stina Abenius och hennes släkt bestämde sig för att glasa in verandan till sommarhuset. Vi var trötta på att frysa alla regniga...

0

Nybyggt uterum: "Vi ville vara ute året om"

Familjen Kvalnes-Ulviken bor på norska ostkusten och har ett uterum som används året om. Det är perfekt för både julens fester och sommarens grillningar...

0

Ett härligt sommartak på altanen

Ett skönt skydd mot solen när den gassar som mest, men även mot lättare duggregn. Med en markis blir uteplatsen sommarens vardagsrum på riktigt. Vi...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons