Annons

Stora uterumsguiden

Uterum

Här visar vi några olika typer av uterum och ger tips och råd om vad du ska tänka på när du bygger ett uterum.

Annons

Med ett uterum förlängs sommaren och ger möjlighet att njuta av trädgårdens grönska oavsett väderlek. Men det finns olika alternativ att välja mellan beroende på hur ofta och hur länge du vill vistas där.


Härlig vinterträdgård med ljusinsläpp i taket. Från Novoroom.

Sommarrum. Uterum. Vinterträdgård. Vi är många som drömmer om ett rum i anslutning till trädgården där man kan njuta av grönskan och blomsterprakten, men slippa kalla vindar, regn och mygg. Med ett inglasat uterum förlängs sommaren - men hur länge beror på vad man är villig att lägga ned i pengar. Att glasa in en del av altanen är såklart mycket billigare än en tillbyggd vinterträdgård...Här visar vi några olika typer av uterum och ger tips och råd om vad du ska tänka på när du bygger ett uterum.  

Tänk efter före

Som alla byggprojekt kräver även byggandet av ett uterum noggranna förberedelser. Tänk efter före, slutresultatet blir så mycket bättre om man låter planeringsprocessen ta sin tid. Det är bra att ha husritningarna till hands när du påbörjar tänket och skissandet. Du kan få bra och kunnig hjälp hos de flesta återförsäljare, många av de stora uterumstillverkarna har dessutom bra information på nätet. Willab Trädgård, har till exempel ett ritprogram där du själv kan skissa upp ditt uterum och i anslutning till detta få en offert. På uterumsguiden www.willabtradgard.se nätet kan man själv skissa fram sitt uterum och få en offert samt bild i 3D format.  


En platsbyggd vinterträdgård som denna kostar mellan 15 000-20 000 kronor per kvm. Jade style från Technal.

Viktigt att tänka på: Vad ska du använda ditt uterum till?

Och när ska du använda det? Till skydd från regn och vind under sommaren eller som vinterträdgård året runt? Det är en väldig skillnad i pris på ett oisolerat uterum och en vinterträdgård.

Placering.

Låt tomtens förutsättningar bestämma uterummets placering. Låt uterummet fungera som en öppning mot trädgården! Och tänk igenom läget. Ett uppglasat rum i direkt söderläge blir otroligt varmt heta sommardagar. Norrläge ger ett vackert ljus, men allra bäst kanske det ändå är att ha rummets placering i sydväst. Betänk även att ett uterum kan försämra ljusinsläppet i det rum som ska ligga mot det planerade uterummet.

Utformning

Tänk på helheten. Ta hänsyn till det befintliga husets stil och karaktär när du bestämmer dig för vilket utseende ditt uterum ska ha. Uterummet ska helst tillföra en dimension till huset - både utvändigt och invändigt. I plan- och bygglagen finns dessutom krav på att alla ändringar av en byggnad ska utföras med varsam hand. Kanske visar det sig att ditt hus inte alls har förutsättningar att byggas till med ett uterum. Då kan lösningen vara att bygga ett fristående uterum eller paviljong mitt i trädgårdens grönska.  

Annons

Försäkring

Kontakta försäkringsbolaget och kontrollera om ditt nya uterum omfattas av din försäkring.  


För ett oisolerat uterum kan detta speciella plasttak, Fastlock Uni från Icopal, vara lösningen. Finns i färgerna vit och klar. Taket snäppmonteras och kan böjas till spännande former. Köps i bygghandeln. Cirkapris 250 kr/kvm.

Bygglov

Ett inglasat uterum blir i lagens mening en tillbyggnad eller nybyggnad beroende på om det kommer i anslutning till huvudbyggnaden eller fristående. I båda fallen kräver uterummet såväl bygglov som bygganmälan. Kontakta stadsbyggnadskontoret i din kommun för mer information.

På tomter för en och två bostadshus kan i vissa fall ett glasat uterum sättas upp utan bygglov. Om planerat uterum följer reglerna för Friggebod, alltså är fristående, ytan understiger 10 kvm, och totalhöjden understiger 3 meter och det placeras minst 4,5 kvm från tomtgräns krävs inte bygglov. En förutsättning är att det inte finns någon annan friggebod på tomten.

För att få bygglov för ett uterum krävs att det finns byggrätt för uterummet. För att kontrollera om det finns byggrätt måste du ha tillgång till detaljplanen för ditt område - den finns på stadsbyggnadskontoret i din kommun.


Träpartier med spröjs känns gediget och skapar ett ombonat uterum. Formata Natur kommer från Skånska Byggvaror. Köper man limträstomme för 17 kvm, kanalplasttak och träpartier med enkelglas blir kostnaden cirka 41 500 kronor.

Köpinformation

Icopal 020-45 11 00, www.icopal.se

Kenjo AB 0325-717 80, www.kenjo.se

Novo AB 031-57 89 00, www.novoroom.se

Santex AB 035-17 23 00, www.santex.se

Skånska Bygg 042-25 30 00, www.skbv.se

Technal/VerandaMästarna AB 046-77 19 45, www.verandamastarna.se

Trysil

Willab trädgård 0431-686 00, www.willabtradgard.se


En tillbyggnad med uterumskänsla. Från Trysil kommer dessa skjutglaspartierna.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
28 april 2004

0 Kommentarer

1

Guide: Bygg din egen pergola

Är du sugen på ett extra rum utomhus? Bygg en pergola! Så här bygger du den steg för steg.

0

50 år av sommarliv

Uterum, altan, solrum, ute-vardagsrum. Husets förlängning och platsen för grillen har kallats för många olika saker under de senaste 50 åren.

1

Säkra feststämningen - 9 fina partytält

Kräftskivesäsongen närmar sig med stormsteg men det är inte alltid den beställda solen behagar dyka upp. Gardera dig och köp ett partytält. Kanske kan...

Denna artikel är ett samarbete med Skånska byggvaror

14 frågor och svar om att bygga uterum

Ska du bygga uterum? Här svarar Jesper Nilsson, Skånska Byggvarors uterumsexpert, på de 14 vanligaste frågorna.

0

Uterummets olika delar

Här visar vi några olika typer av uterum och ger tips och råd om vad du ska tänka på när du bygger ett uterum.

0

Sätt segel på altanen

När himlen är klarblå och solen står som högst är längtan efter svalka som störst. Med ett taksegel över altanen kan man känna havets svalka ända in i...

0

Taksegel som solskydd

Söker du skugga men vill ha ljus? Markiser och parasoller i alla ära, men nog glänser ett taksegel allra vackrast över uteplatsen. Här visar vi fler...

0

Alltid en plats i solen (huset med 3 uteplatser)

Med flera uteplatser har du alltid ett val mellan sol eller skugga. Det behöver inte vara avancerade byggen, låt istället platsen skapa känslan.

0

Sommarkänsla året om

Ett uterum utöver det vanliga, med kvalitet in i minsta detalj, ville den här familjen ha. Efter tre år stod drömrummet klart.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons