Annons

Säkra sommaren med ett uterum!

Uterum

Lite innan det börjar grönska ute, eller mitt i den smällkalla vintern… Ett uterums varande kan verkligen vara hur länge och hur mycket som helst, allt beror på vad du är beredd att betala.

Annons
Ett uterum som är en del av huset året om. Uterummet heter Natur IV, ett inglasningssystem som ger dig en känsla av direkt kontakt med naturen fast du sitter i ett uterum. Uterummet är cirka 25 kvm. Pris cirka 39 680 kronor, exklusive kanalplast, grund, takavvattning och limträ. Skånska byggvaror.

När du ska köpa uterum behöver du fundera över hur lång säsong du vill ha. Vill du njuta tidigt på våren och långt in på hösten? Svaret på vad ditt uterum kommer att kosta beror nämligen på hur lång säsong du vill ha, och vilken typ av funktion du väljer. Det handlar om att ha den rätta kombinationen av uterumspartier, golv och isolertak för att få rätt isolering för årstiden.

Bygg enkelt

Några enkla råd är att uterummet är ett komplement till ditt hus och bör underordna sig huvudbyggnaden.

Bygg enkelt och undvik konstiga hörn och burspråk. Uterum finns i fasta former och mer flexibla lösningar. Priserna ligger från 30 000 kronor och uppåt.

Golvet, taket och väggarna avgör hur varmt det blir i uterummet om vintern. För vad som brukar kallas vinterträdgård krävs en helt annan typ av grund, värme och isolering av glas än till sommarrummet. Priset är således därefter. I ett sommarrum kan golvet vara en del av den befintliga terrassen och glasen av enklare sort. Enklare former av värme kan förlänga säsongen ytterligare. Stommen kan vara lika för alla, men se till att bygga så att uterummet tål snötryck för den zon du bor i!


Bygglovsfritt! Uterummet behöver inte alls sitta fast vid huset, det hör man ju på ordet – det ska vara ett rum ute. Här årets nyhet från Novoroom, Smögen på 15 kvm. Pris från cirka 56 000 kronor för den oisolerade varianten, och från cirka 79 000 kronor för det isolerade utförandet, Novoroom.

Ett modernt uterum som kan användas större delen av året, tillverkat av aluminium. Helglasade luckor. Isolerkassett med säkerhetsglas. Prisexempel: Ett uterum 25 kvm med Isolent inglasning, limträ och 32 mm kanalplasttak, cirka 68 000 kronor, exkl. grund och takavvattning. Skånska byggvaror.

Grund till uterummet

Det finns en rad alternativ när det gäller grund till uterum. De vanligaste är träbjälklag på nedgrävda plintar, murad eller gjuten stödmur med träbjälklag eller gjuten platta på mark. Vilket alternativ du väljer hör samman med hur det färdiga uterummet ska se ut och hur det skall användas. Alla varianterna kan isoleras. Med golvvärme förlänger du säsongen ytterligare. Om du väljer golvvärme bör du ha 200 millimeter isolering i den gjutna plattan.

Glaspartier och tak

Det är uterumspartiernas U-värde, i kombination med taket, som bestämmer hur mycket du kan använda uterummet. Ju bättre isolering du har i taket, desto längre säsong. Tänk också på om stommen klarar tegelpannor och hur taket ska anslutas till ditt hus - mot husväggen eller takfoten?


Nyhet i vår är fasadpartier avsedda att användas i fasaden. Finns som skjutdörrar och som vikdörrar. 2 x 2 meter kostar cirka 29 000 kronor. Santex.

Glastak för uterum och vinterträdgårdar med isolerglas. Ett komplett profilsystem med bruten köldbrygga. Taket kan monteras med taklutning från 6 till 45 grader. U-värde 2,7. Pris 1 995 kronor per kvm. Willab Garden.

Vad får du för pengarna?

Har du bestämt dig för att investera i ett uterum men är osäker på vilken typ? Här får du reda på vad som är skillnaden mellan olika typer av uterum, både vad det gäller priser och funktion. Välj rätt mellan det enklaste uterummet, eller uterummet som går att utnyttja från tidig vår till sen höst, eller vinterträdgården, uterummet som räcker året om.

Budget: De billigaste och enklaste uterummen är sommarens veranda. Kostar cirka 2 000 kronor per kvm, exklusive grund. Ett rum som endast går att använda under sommarmånaderna. Det har ett enkelt golv utan värme, enkelglas utan isolering. Det går att använda när det regnar och blåser och du vill ha ett vindskydd och tak över huvudet. Uterummet klarar sig med ett enkelt golv, kanske ett vanligt trallgolv eller betongplattor, men se helst till att ha en fuktspärr under.

Annons

Mellanklass: Ett uterum som går att använda även vår och höst. Kostar cirka 3 500 kronor per kvm, exklusive grund. Isolerade fönsterglas och ett tak som är bättre isolerat kommer du långt med. Satsa på enkelglas med energibeläggning eller isolerglas med bruten köldbrygga. Som golv funkar till exempel trall med isolering eller gjuten sula under. Uterumspartier och isolertak med god isolering gör att uterummet behåller värmen under kyliga nätter och svala dagar.

Lyx: Uterummet som är lika funktionellt och användbart som en utbyggnad av huset. Kostar cirka 6 500 kronor per kvm, exklusive grund. Vad är det då som skiljer detta från vad vi kallar "mellanklassen". Till golvet behöver du en gjuten sula med uppvärmning, isolerglas med bruten köldbrygga, tätt tak med takpannor eller isolerplast som är 32-40 millimeter tjockt. Tänk på att isolervärdet ska vara beräknat på hela fönsterpartiet, inklusive karm, alltså inte bara glasets isolervärde för då blir det missvisande.

Köpinformation

Novoroom www.novoroom.se
Santex www.santex.se
Skånska byggvaror www.skbv.se
Willab Garden www.willabgarden.se

27 mars 2009

0 Kommentarer

0

Skuggigt och skönt på altanen

Sommar betyder uteliv på altanen, men alltför stekande sol och hetta vill vi ha möjlighet att ibland välja bort. Här får du tips på några av sommarens...

1

Årets nya uterum

Nu är längtan till trädgården intensiv, kanske du drömmer om ett uterum. Här visar vi några av årets nyheter.

0

Underbara uterum!

Slipp mygg och knott, retsamma regnstänk och bortblåsta servetter. I uterummet kan du njuta av naturen under betryggande former.

0

Uterummet är vår favoritplats

För 15 år sedan hittade de drömstället på Österlen. Nu önskade de mer plats. Familjen Ställdal-Eriksson byggde ett uterum med nära kontakt till havet.

0

Dags för uterum!

Förläng säsongen och njut av tidiga vårvinterdagar eller regniga sommarkvällar. Ett uterum blir en länk mellan inne och ute. Låt oss guida dig till...

0

Tillbyggt uterum: "Det kostade några hundra"

Här njuter Lotta Hogrell av en lugn stund med sin bok – eller umgås med sin man, sina döttrar och vänner under ljumma ljusa sommarkvällar. Uterummet...

1

Ombyggt uterum: "Vår gamla altan blev ett uterum"

Vi i Villas chefredaktör Stina Abenius och hennes släkt bestämde sig för att glasa in verandan till sommarhuset. Vi var trötta på att frysa alla regniga...

0

Nybyggt uterum: "Vi ville vara ute året om"

Familjen Kvalnes-Ulviken bor på norska ostkusten och har ett uterum som används året om. Det är perfekt för både julens fester och sommarens grillningar...

0

Ett härligt sommartak på altanen

Ett skönt skydd mot solen när den gassar som mest, men även mot lättare duggregn. Med en markis blir uteplatsen sommarens vardagsrum på riktigt. Vi...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons