Annons

Säkra sommaren med ett uterum!

Uterum

Lite innan det börjar grönska ute, eller mitt i den smällkalla vintern… Ett uterums varande kan verkligen vara hur länge och hur mycket som helst, allt beror på vad du är beredd att betala.

Annons
Ett uterum som är en del av huset året om. Uterummet heter Natur IV, ett inglasningssystem som ger dig en känsla av direkt kontakt med naturen fast du sitter i ett uterum. Uterummet är cirka 25 kvm. Pris cirka 39 680 kronor, exklusive kanalplast, grund, takavvattning och limträ. Skånska byggvaror.

När du ska köpa uterum behöver du fundera över hur lång säsong du vill ha. Vill du njuta tidigt på våren och långt in på hösten? Svaret på vad ditt uterum kommer att kosta beror nämligen på hur lång säsong du vill ha, och vilken typ av funktion du väljer. Det handlar om att ha den rätta kombinationen av uterumspartier, golv och isolertak för att få rätt isolering för årstiden.

Bygg enkelt

Några enkla råd är att uterummet är ett komplement till ditt hus och bör underordna sig huvudbyggnaden.

Bygg enkelt och undvik konstiga hörn och burspråk. Uterum finns i fasta former och mer flexibla lösningar. Priserna ligger från 30 000 kronor och uppåt.

Golvet, taket och väggarna avgör hur varmt det blir i uterummet om vintern. För vad som brukar kallas vinterträdgård krävs en helt annan typ av grund, värme och isolering av glas än till sommarrummet. Priset är således därefter. I ett sommarrum kan golvet vara en del av den befintliga terrassen och glasen av enklare sort. Enklare former av värme kan förlänga säsongen ytterligare. Stommen kan vara lika för alla, men se till att bygga så att uterummet tål snötryck för den zon du bor i!


Bygglovsfritt! Uterummet behöver inte alls sitta fast vid huset, det hör man ju på ordet – det ska vara ett rum ute. Här årets nyhet från Novoroom, Smögen på 15 kvm. Pris från cirka 56 000 kronor för den oisolerade varianten, och från cirka 79 000 kronor för det isolerade utförandet, Novoroom.

Ett modernt uterum som kan användas större delen av året, tillverkat av aluminium. Helglasade luckor. Isolerkassett med säkerhetsglas. Prisexempel: Ett uterum 25 kvm med Isolent inglasning, limträ och 32 mm kanalplasttak, cirka 68 000 kronor, exkl. grund och takavvattning. Skånska byggvaror.

Grund till uterummet

Det finns en rad alternativ när det gäller grund till uterum. De vanligaste är träbjälklag på nedgrävda plintar, murad eller gjuten stödmur med träbjälklag eller gjuten platta på mark. Vilket alternativ du väljer hör samman med hur det färdiga uterummet ska se ut och hur det skall användas. Alla varianterna kan isoleras. Med golvvärme förlänger du säsongen ytterligare. Om du väljer golvvärme bör du ha 200 millimeter isolering i den gjutna plattan.

Glaspartier och tak

Det är uterumspartiernas U-värde, i kombination med taket, som bestämmer hur mycket du kan använda uterummet. Ju bättre isolering du har i taket, desto längre säsong. Tänk också på om stommen klarar tegelpannor och hur taket ska anslutas till ditt hus - mot husväggen eller takfoten?


Nyhet i vår är fasadpartier avsedda att användas i fasaden. Finns som skjutdörrar och som vikdörrar. 2 x 2 meter kostar cirka 29 000 kronor. Santex.

Glastak för uterum och vinterträdgårdar med isolerglas. Ett komplett profilsystem med bruten köldbrygga. Taket kan monteras med taklutning från 6 till 45 grader. U-värde 2,7. Pris 1 995 kronor per kvm. Willab Garden.

Vad får du för pengarna?

Har du bestämt dig för att investera i ett uterum men är osäker på vilken typ? Här får du reda på vad som är skillnaden mellan olika typer av uterum, både vad det gäller priser och funktion. Välj rätt mellan det enklaste uterummet, eller uterummet som går att utnyttja från tidig vår till sen höst, eller vinterträdgården, uterummet som räcker året om.

Budget: De billigaste och enklaste uterummen är sommarens veranda. Kostar cirka 2 000 kronor per kvm, exklusive grund. Ett rum som endast går att använda under sommarmånaderna. Det har ett enkelt golv utan värme, enkelglas utan isolering. Det går att använda när det regnar och blåser och du vill ha ett vindskydd och tak över huvudet. Uterummet klarar sig med ett enkelt golv, kanske ett vanligt trallgolv eller betongplattor, men se helst till att ha en fuktspärr under.

Annons

Mellanklass: Ett uterum som går att använda även vår och höst. Kostar cirka 3 500 kronor per kvm, exklusive grund. Isolerade fönsterglas och ett tak som är bättre isolerat kommer du långt med. Satsa på enkelglas med energibeläggning eller isolerglas med bruten köldbrygga. Som golv funkar till exempel trall med isolering eller gjuten sula under. Uterumspartier och isolertak med god isolering gör att uterummet behåller värmen under kyliga nätter och svala dagar.

Lyx: Uterummet som är lika funktionellt och användbart som en utbyggnad av huset. Kostar cirka 6 500 kronor per kvm, exklusive grund. Vad är det då som skiljer detta från vad vi kallar "mellanklassen". Till golvet behöver du en gjuten sula med uppvärmning, isolerglas med bruten köldbrygga, tätt tak med takpannor eller isolerplast som är 32-40 millimeter tjockt. Tänk på att isolervärdet ska vara beräknat på hela fönsterpartiet, inklusive karm, alltså inte bara glasets isolervärde för då blir det missvisande.

Köpinformation

Novoroom www.novoroom.se
Santex www.santex.se
Skånska byggvaror www.skbv.se
Willab Garden www.willabgarden.se

27 mars 2009

2 Kommentarer

2017-07-13
Byggar-Frank
2017-07-13
Byggar-Frank
2

Guide: Bygg din egen pergola

Är du sugen på ett extra rum utomhus? Bygg en pergola! Så här bygger du den steg för steg.

0

Skuggigt och skönt på altanen

Sommar betyder uteliv på altanen, men alltför stekande sol och hetta vill vi ha möjlighet att ibland välja bort. Här får du tips på några av sommarens...

0

Uterum av glas

Sommarvardagsrum eller plats för prunkande tomatodling – eller både och! Rummen som förenar ute och inne blir oftast sommarens riktiga favorittillhåll....

0

Så får du mysigt i uterummet!

Vi nordbor behöver verkligen all värme vi kan få. Bygg ett uterum av glas – då kan du sitta där och le åt både regn och blåst. Trädgårdsmästaren och...

0

Hela familjens utevardagsrum!

Nu kan Agnes och hennes familj vara ute trots att det regnar. I nya uterummet blir det pyssel, matlagning och umgänge.

0

Uterummet är vår favoritplats

För 15 år sedan hittade de drömstället på Österlen. Nu önskade de mer plats. Familjen Ställdal-Eriksson byggde ett uterum med nära kontakt till havet.

0

Blomstrande rum i trädgården

Att skapa olika och lite speciella rum är något trädgårdsentusiasten Anna-Lena Wibom har lyckats med i sin stora blomstrande trädgård.

0

Uterum hela året

Ett uterum för en trädgårdsälskare! Tretton kvadratmeter stort, fint anslutet till huset med utsikt över en fantastisk trädgård och Drevvikens vatten.

0

Skön lång sommar med rätt solskydd

Solen må skina. Regnet kan svalka och hösten kan komma. Men med rätt solskydd så blir sommarens uteliv både längre och härligare.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons