Inne men ändå ute

Det är kanske inte så konstigt att uterummen är populära i Sverige där timmarna som går att tillbringa under bar himmel är så få. Vi har kikat lite på vilka typer som är populärast, hur det funkar med bygglov och hur man underhåller sitt uterum.


Uterummens historia börjar i England där man länge haft ”Conservatories” och orangerier. I Sverige börjar historien med de gamla sommarglasverandorna som dock inte är så mycket att ha under vintersäsongen. Uterummet har idag blivit en port mellan inne och ute och det är väl ingen slump att denna typ av rum är populära i vår del av världen. Att vi reser mycket till varmare länder har också gjort att vi blivit vana att kunna sitta ute sent på kvällarna – något att man gärna villa ta med sig hem.

Enligt tillverkaren Covent garden ökar intresset för de större och mer påkostade uterummen och idag har många nybyggda hus ”inbyggda” uterum tack vare sina stora fönsterpartier. De flesta väljer att placera sitt uterum i anslutning till vardagsrum eller allrum.

Uterum för vår och höst med isolerglaspartier och limträstomme med sadeltaksutförande från Willab Garden. På bilden ligger tegelpannor istället för isolertak. Uterummet är 24 kvm och kostar från 80 000 kr.

Isolerade uterummet Sapa med lackerade vita profiler och isolerglas från Aluland, 2,5 x 4 m, cirka 55 000 kr exklusive tak, stomme och arbete.

Flera företag erbjuder 3D-verktyg där du själva kan rita upp ditt drömuterum på sina hemsidor.

Trendigt med fristående

Trendigast just nu är olika typer av fristående uterum som lusthus eller växthus. Att kombinera utrymmet för odling och umgänge är mycket populärt.

Om uterummet du vill bygga kommer att bli över 12 kvadratmeter behöver du byggnadslov för det. För att få detta behöver du upprätta en situationsplan, en planritning och en enkel skiss på fasaden. På kommunen kan du få hjälp med detta.

Som med alla byggen så finns det en mängd val att göra när man ska bygga uterum men nu har flera av de stora uterumsföretagen 3D-verktyg på sina hemsidor där man kan rita upp sitt drömrum och känna efter i lugn och ro. Du hittar sådana verktyg bland annat på Santex.se och Solux.se.

Ett uterum som mer påminner om den balkong än en terrass från Santex.

Halle fasad som byggs längs den befintliga fasaden är en nyhet från Halle. Den kostar från 36 250 kronor.

Bygg energisnålt

Ett uterum kan bli en riktig energislukare. Med tanke på både miljön och plånboken kan det vara en bra idé att välja glaspartier med hög isoleringsförmåga – ett såkallat energiglas. Ett sådant glas gör, förutom att mindre värme slipper ut också att du i princip slipper imbildning. Tack vare att energiglaset har en bättre isolerförmåga så höjs temperaturen på glasets insida vilket i sin tur gör att risken för att det bildas rimfrost och imma minimeras.

Att kombinera en uteplats med odling blir allt mer populärt. Ett trevligt växthus för detta är Helios från Classicum som kostar från 24 000 kr.

Kejo nr 2 kallas det platsbyggda uterummet med isolertak som kommer från just Kejo uterum. Det har en golvyta på 8 x 3,6 m. Glaspartierna kostar cirka 27 500 kr, taket cirka 18 900 kr och golvet samt stommen cirka 28 000 kr.

Underhåll

När uterummet väl är färdigt och det ska underhållas så är det inte så mycket som behöver göras. Har man valt en aluminiumstomme så är den i princip helt underhållsfri men en trästomme ger bättre isolering och ett mer ombonat intryck. Glaspartierna rengörs precis som vanliga fönsterglas. För att underhålla taket rekommenderar tillverkaren Santex att rengöra genom att spola av med vatten och sedan tvätta den med en lösning av diskmedel och ljummet vatten och att använda en mjuk trasa.

Vackra Paviljongen Hera från Covent garden har ett diagonalmått på 2,56 m.
Den här maffiga såkallade kattverandan kommer från Solux.
 

 

 Innan köpet

1. Hur stort uterum vill du ha? Vill du kunna ha hela släkten på middag eller bara placera två läsfåtöljer?
2. Behöver du bygglov? Är golvytan större än 12 kvadratmeter behövs detta.
3. Vilka tider på året vill du kunna nyttja rummet? Många uterum är anpassade för höst och vår – inte vinter.
4. Vilket material vill du ha på stommen? Aluminium är underhållsfritt men trä isolerar bättre.
5. Vilken sorts tak och vilket sorts golv vill du ha
6. Vilken typ av öppningar vill du ha? Var vill du ha ingångarna? Vill du ha skjutpartier bland fönstren?
7. Vilken typ av fönster vill du ha? Ju bättre isolering desto mindre värme slipper ut och desto mindre energi förbrukas.

Köpinformation

Aluland 0511-20060
Classicum 040-40 51 90
Covent garden 08-718 48 04
Halle fasad 0430-122 80
Kejo uterum 0652-233 35
Santex 035-172300
Solux 042-294910
Willab garden 0431-686 00

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar