Härligt skydd mot sol och regn

Uterum

Solen är inte alltid behaglig. En lösning kan vara att skaffa markiser.

Visst är det härligt med sol och värme, men ibland kan det bli lite för mycket av den varan också. Att gå och lägga sig i ett sovrum där eftermiddagssolen värmt upp rummet till 30 grader, eller att äta frukost med solen rakt i ögonen, är inte så trevligt. En lösning kan vara att skaffa markiser.

Markiser har sedan århundranden varit det mest kända och populära solskyddet. Det sägs att redan de gamla romarna använde stora tygbitar som många människor (slavarna?) höll upp som solskydd åt högheterna. I Sverige blev markiser för villaägare realitet först i början på 70-talet, men då drog en formlig markisvåg över landet - alla skulle ha markiser. Och varför inte, markiser är ett mycket bra skydd mot både solsken och värme.
Förutom att markiser spelar en stor roll för att reducera värmen inomhus och därmed ge ett bättre inneklimat, kan de även förhindra blekning på mattor och möbler. Vi ska heller inte glömma det estetiska. Flotta markiser, med väl vald färgkombination, kan verkligen förhöja effekten på en fasad.

Acryltyg i duken minskar blekning

För villamarknaden finns flera olika markistyper att välja mellan, allt från en enkel markis över fönstret till avancerade tekniska konstruktioner över uteplatser. Idag är markisduken gjord av acryl, vilken inte bleks så som gamla tidens bomullsdukar. Enda boven är luftens föroreningar, som på lång sikt kan förändra färgerna. Och beträffande färger, finns det idag oräkneliga varianter och kombinationer att välja på - så länge du väljer enfärgat, melerat eller randigt. Detta beror på att markiserna vävs, vilket gör det komplicerat med andra mönster. Det finns visserligen någon enstaka leverantör som har t ex blommig duk, men då är mönstret tryckt ovanpå tyget, vilket bleks mycket snabbare än när färgen är invävd i tyget.

Motor och automatik

Idag väljer alltfler motorstyrning till sin markis, och det finns även möjlighet till automatisering - alltifrån enkel till mycket avancerad automatik. Solen och vinden styr markiserna. Inte bara för bekvämligheten, utan det kan vid flera tillfällen vara värdefullt att ha villans markiser automatstyrda. När man är på jobbet eller bortrest, fungerar de automatstyrda markiserna som en "väktare". Utåt kan man få uppfattningen att någon är hemma, eftersom markiserna vid ena tillfället är utfällda och nästa gång infällda.

Att tänka på när du ska köpa markis

Det som är viktigt vid val av markis, är inte bara att hitta en smakfull markisduk, som passar till villan, utan den viktigaste frågan är - kan markisen monteras på villan?
Vad finns att skruva i ? Vilka reglar döljer sig bakom fasaden? Kan fönster och altandörrar öppnas? Man bör kunna "se in" i fasaden, eller förstå var reglar och andra bärande detaljer finns i huset, för att göra en rätt och säker montering. Det kan bli stora krafter när vinden tar i.
Det är väsentliga frågor och viktiga för både funktion och för köparen. Därför brukar ofta återförsäljaren av markiser göra hembesök innan köpet.
För att ge bra solskydd och minskning av sidoljusinsläppet, bör dukens bredd vara väl tilltagen och duken fortsätta ca 10-15 cm (beroende på markisens totala bredd) utanför fönstret på varje sida. Tänk också på
att markisbredd avser bredden på hela konstruktionen, inklusive metalldelarna, själva dukbredden är cirka 5-15 centimeter smalare.
Köp av markis är en investering på lång sikt. Ett råd - vänd dig till ett företag som har lång erfarenhet och gott renommé. Det är kunskap som gäller.

Montera själv - ingen garanti

Om du tänkt montera markisen själv, bör du tänka dig för en gång till. Markiser, och framförallt de av större modell, kan vara ganska komplicerade att montera så att de blir både säkra och funktionella. Dessutom får du ingen garanti för att monteringen håller. Om du däremot vänder dig till fackhandeln kan du få garanti på upp till 3 år (gäller de företag som är anslutna till SSF, Svenska Solskyddsförbundet). Eftersom garantierna skiljer sig åt hos olika leverantörer, bör du kontrollera vilken typ av garanti företaget erbjuder, och se till att du får villkoren skriftligt.
Om du ändå tänkt försöka dig på monteringen själv, rådgör alltid med återförsäljaren eller tillverkaren innan.

Bättre inomhusklimat och lägre energikostnader.

Sedan tre år tillbaka pågår ett forskningsprojekt "Solskydd i byggnader" vid Tekniska Högskolan i Lund. Svenska Solskyddsförbundet, som är en sammanslutning av ca 100 företag inom solskyddsbranschen, Norges Solskjermningsforbund samt Byggforskningsrådet, har givit Högskolan i uppdrag att objektivt mäta olika solskyddsprodukter, under jämförbara förhållanden. Det ska även byggas en databas med dessa värden.
Nu i vår har den första delen (som berör bland annat markiser) av projektet avslutats. Några av de slutsatser som kan dras av forskningsresultaten hittills är att automatisk reglering av solskydd, som även kan överstyras av brukarna, är en optimal lösning.

Det ger både bättre inomhusklimat, minskat elberoende och lägre drifts-/energikostnader. För mer information om projektet, eller om du vill veta mer om markiser eller andra solskydd, kontakta Svenska Solskyddsförbundet på tel. 021-12 43 00.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

14 januari 2001
 
Mer om Uterum

Skuggigt och skönt på altanen

Uterum Sommar betyder uteliv på altanen, men alltför stekande sol och hetta vill vi ha möjlighet att ibland välja bort. Här får du tips på några av sommarens skönaste solskydd för altan och terrass.

Vilket virke är bäst?

Uterum Vilket virke ska du ha i ditt trädäck? Tryckimpregnerad furu är fortfarande absolut vanligast eftersom det är så mycket billigare än alternativen,...

Hela familjens utevardagsrum!

Uterum Nu kan Agnes och hennes familj vara ute trots att det regnar. I nya uterummet blir det pyssel, matlagning och umgänge.

Uterummet är vår favoritplats

Uterum För 15 år sedan hittade de drömstället på Österlen. Nu önskade de mer plats. Familjen Ställdal-Eriksson byggde ett uterum med nära kontakt till havet.

Blomstrande rum i trädgården

Uterum Att skapa olika och lite speciella rum är något trädgårdsentusiasten Anna-Lena Wibom har lyckats med i sin stora blomstrande trädgård.

Tillbyggt uterum: "Det kostade några hundra"

Uterum Här njuter Lotta Hogrell av en lugn stund med sin bok – eller umgås med sin man, sina döttrar och vänner under ljumma ljusa sommarkvällar. Uterummet...

Ombyggt uterum: "Vår gamla altan blev ett uterum"

Uterum Vi i Villas chefredaktör Stina Abenius och hennes släkt bestämde sig för att glasa in verandan till sommarhuset. Vi var trötta på att frysa alla regniga somrar. Dessutom behövde vi mer plats. Det är perfekt!

Nybyggt uterum: "Vi ville vara ute året om"

Uterum Familjen Kvalnes-Ulviken bor på norska ostkusten och har ett uterum som används året om. Det är perfekt för både julens fester och sommarens grillningar...

Ett härligt sommartak på altanen

Uterum Ett skönt skydd mot solen när den gassar som mest, men även mot lättare duggregn. Med en markis blir uteplatsen sommarens vardagsrum på riktigt. Vi...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.