Annons

Härligt skydd mot sol och regn

Uterum

Solen är inte alltid behaglig. En lösning kan vara att skaffa markiser.

Annons

Visst är det härligt med sol och värme, men ibland kan det bli lite för mycket av den varan också. Att gå och lägga sig i ett sovrum där eftermiddagssolen värmt upp rummet till 30 grader, eller att äta frukost med solen rakt i ögonen, är inte så trevligt. En lösning kan vara att skaffa markiser.

Markiser har sedan århundranden varit det mest kända och populära solskyddet. Det sägs att redan de gamla romarna använde stora tygbitar som många människor (slavarna?) höll upp som solskydd åt högheterna. I Sverige blev markiser för villaägare realitet först i början på 70-talet, men då drog en formlig markisvåg över landet - alla skulle ha markiser. Och varför inte, markiser är ett mycket bra skydd mot både solsken och värme.
Förutom att markiser spelar en stor roll för att reducera värmen inomhus och därmed ge ett bättre inneklimat, kan de även förhindra blekning på mattor och möbler. Vi ska heller inte glömma det estetiska. Flotta markiser, med väl vald färgkombination, kan verkligen förhöja effekten på en fasad.

Acryltyg i duken minskar blekning

För villamarknaden finns flera olika markistyper att välja mellan, allt från en enkel markis över fönstret till avancerade tekniska konstruktioner över uteplatser. Idag är markisduken gjord av acryl, vilken inte bleks så som gamla tidens bomullsdukar. Enda boven är luftens föroreningar, som på lång sikt kan förändra färgerna. Och beträffande färger, finns det idag oräkneliga varianter och kombinationer att välja på - så länge du väljer enfärgat, melerat eller randigt. Detta beror på att markiserna vävs, vilket gör det komplicerat med andra mönster. Det finns visserligen någon enstaka leverantör som har t ex blommig duk, men då är mönstret tryckt ovanpå tyget, vilket bleks mycket snabbare än när färgen är invävd i tyget.

Motor och automatik

Idag väljer alltfler motorstyrning till sin markis, och det finns även möjlighet till automatisering - alltifrån enkel till mycket avancerad automatik. Solen och vinden styr markiserna. Inte bara för bekvämligheten, utan det kan vid flera tillfällen vara värdefullt att ha villans markiser automatstyrda. När man är på jobbet eller bortrest, fungerar de automatstyrda markiserna som en "väktare". Utåt kan man få uppfattningen att någon är hemma, eftersom markiserna vid ena tillfället är utfällda och nästa gång infällda.

Att tänka på när du ska köpa markis

Det som är viktigt vid val av markis, är inte bara att hitta en smakfull markisduk, som passar till villan, utan den viktigaste frågan är - kan markisen monteras på villan?
Vad finns att skruva i ? Vilka reglar döljer sig bakom fasaden? Kan fönster och altandörrar öppnas? Man bör kunna "se in" i fasaden, eller förstå var reglar och andra bärande detaljer finns i huset, för att göra en rätt och säker montering. Det kan bli stora krafter när vinden tar i.
Det är väsentliga frågor och viktiga för både funktion och för köparen. Därför brukar ofta återförsäljaren av markiser göra hembesök innan köpet.
För att ge bra solskydd och minskning av sidoljusinsläppet, bör dukens bredd vara väl tilltagen och duken fortsätta ca 10-15 cm (beroende på markisens totala bredd) utanför fönstret på varje sida. Tänk också på
att markisbredd avser bredden på hela konstruktionen, inklusive metalldelarna, själva dukbredden är cirka 5-15 centimeter smalare.
Köp av markis är en investering på lång sikt. Ett råd - vänd dig till ett företag som har lång erfarenhet och gott renommé. Det är kunskap som gäller.

Montera själv - ingen garanti

Om du tänkt montera markisen själv, bör du tänka dig för en gång till. Markiser, och framförallt de av större modell, kan vara ganska komplicerade att montera så att de blir både säkra och funktionella. Dessutom får du ingen garanti för att monteringen håller. Om du däremot vänder dig till fackhandeln kan du få garanti på upp till 3 år (gäller de företag som är anslutna till SSF, Svenska Solskyddsförbundet). Eftersom garantierna skiljer sig åt hos olika leverantörer, bör du kontrollera vilken typ av garanti företaget erbjuder, och se till att du får villkoren skriftligt.
Om du ändå tänkt försöka dig på monteringen själv, rådgör alltid med återförsäljaren eller tillverkaren innan.

Annons

Bättre inomhusklimat och lägre energikostnader.

Sedan tre år tillbaka pågår ett forskningsprojekt "Solskydd i byggnader" vid Tekniska Högskolan i Lund. Svenska Solskyddsförbundet, som är en sammanslutning av ca 100 företag inom solskyddsbranschen, Norges Solskjermningsforbund samt Byggforskningsrådet, har givit Högskolan i uppdrag att objektivt mäta olika solskyddsprodukter, under jämförbara förhållanden. Det ska även byggas en databas med dessa värden.
Nu i vår har den första delen (som berör bland annat markiser) av projektet avslutats. Några av de slutsatser som kan dras av forskningsresultaten hittills är att automatisk reglering av solskydd, som även kan överstyras av brukarna, är en optimal lösning.

Det ger både bättre inomhusklimat, minskat elberoende och lägre drifts-/energikostnader. För mer information om projektet, eller om du vill veta mer om markiser eller andra solskydd, kontakta Svenska Solskyddsförbundet på tel. 021-12 43 00.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

14 januari 2001

0 Kommentarer

2

Guide: Bygg din egen pergola

Är du sugen på ett extra rum utomhus? Bygg en pergola! Så här bygger du den steg för steg.

0

Skuggigt och skönt på altanen

Sommar betyder uteliv på altanen, men alltför stekande sol och hetta vill vi ha möjlighet att ibland välja bort. Här får du tips på några av sommarens...

0

Uterum av glas

Sommarvardagsrum eller plats för prunkande tomatodling – eller både och! Rummen som förenar ute och inne blir oftast sommarens riktiga favorittillhåll....

0

Så får du mysigt i uterummet!

Vi nordbor behöver verkligen all värme vi kan få. Bygg ett uterum av glas – då kan du sitta där och le åt både regn och blåst. Trädgårdsmästaren och...

0

Hela familjens utevardagsrum!

Nu kan Agnes och hennes familj vara ute trots att det regnar. I nya uterummet blir det pyssel, matlagning och umgänge.

0

Uterummet är vår favoritplats

För 15 år sedan hittade de drömstället på Österlen. Nu önskade de mer plats. Familjen Ställdal-Eriksson byggde ett uterum med nära kontakt till havet.

0

Blomstrande rum i trädgården

Att skapa olika och lite speciella rum är något trädgårdsentusiasten Anna-Lena Wibom har lyckats med i sin stora blomstrande trädgård.

0

Uterum hela året

Ett uterum för en trädgårdsälskare! Tretton kvadratmeter stort, fint anslutet till huset med utsikt över en fantastisk trädgård och Drevvikens vatten.

0

Skön lång sommar med rätt solskydd

Solen må skina. Regnet kan svalka och hösten kan komma. Men med rätt solskydd så blir sommarens uteliv både längre och härligare.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons