Annons

Härligt skydd mot sol och regn

Uterum

Solen är inte alltid behaglig. En lösning kan vara att skaffa markiser.

Annons

Visst är det härligt med sol och värme, men ibland kan det bli lite för mycket av den varan också. Att gå och lägga sig i ett sovrum där eftermiddagssolen värmt upp rummet till 30 grader, eller att äta frukost med solen rakt i ögonen, är inte så trevligt. En lösning kan vara att skaffa markiser.

Markiser har sedan århundranden varit det mest kända och populära solskyddet. Det sägs att redan de gamla romarna använde stora tygbitar som många människor (slavarna?) höll upp som solskydd åt högheterna. I Sverige blev markiser för villaägare realitet först i början på 70-talet, men då drog en formlig markisvåg över landet - alla skulle ha markiser. Och varför inte, markiser är ett mycket bra skydd mot både solsken och värme.
Förutom att markiser spelar en stor roll för att reducera värmen inomhus och därmed ge ett bättre inneklimat, kan de även förhindra blekning på mattor och möbler. Vi ska heller inte glömma det estetiska. Flotta markiser, med väl vald färgkombination, kan verkligen förhöja effekten på en fasad.

Acryltyg i duken minskar blekning

För villamarknaden finns flera olika markistyper att välja mellan, allt från en enkel markis över fönstret till avancerade tekniska konstruktioner över uteplatser. Idag är markisduken gjord av acryl, vilken inte bleks så som gamla tidens bomullsdukar. Enda boven är luftens föroreningar, som på lång sikt kan förändra färgerna. Och beträffande färger, finns det idag oräkneliga varianter och kombinationer att välja på - så länge du väljer enfärgat, melerat eller randigt. Detta beror på att markiserna vävs, vilket gör det komplicerat med andra mönster. Det finns visserligen någon enstaka leverantör som har t ex blommig duk, men då är mönstret tryckt ovanpå tyget, vilket bleks mycket snabbare än när färgen är invävd i tyget.

Motor och automatik

Idag väljer alltfler motorstyrning till sin markis, och det finns även möjlighet till automatisering - alltifrån enkel till mycket avancerad automatik. Solen och vinden styr markiserna. Inte bara för bekvämligheten, utan det kan vid flera tillfällen vara värdefullt att ha villans markiser automatstyrda. När man är på jobbet eller bortrest, fungerar de automatstyrda markiserna som en "väktare". Utåt kan man få uppfattningen att någon är hemma, eftersom markiserna vid ena tillfället är utfällda och nästa gång infällda.

Att tänka på när du ska köpa markis

Det som är viktigt vid val av markis, är inte bara att hitta en smakfull markisduk, som passar till villan, utan den viktigaste frågan är - kan markisen monteras på villan?
Vad finns att skruva i ? Vilka reglar döljer sig bakom fasaden? Kan fönster och altandörrar öppnas? Man bör kunna "se in" i fasaden, eller förstå var reglar och andra bärande detaljer finns i huset, för att göra en rätt och säker montering. Det kan bli stora krafter när vinden tar i.
Det är väsentliga frågor och viktiga för både funktion och för köparen. Därför brukar ofta återförsäljaren av markiser göra hembesök innan köpet.
För att ge bra solskydd och minskning av sidoljusinsläppet, bör dukens bredd vara väl tilltagen och duken fortsätta ca 10-15 cm (beroende på markisens totala bredd) utanför fönstret på varje sida. Tänk också på
att markisbredd avser bredden på hela konstruktionen, inklusive metalldelarna, själva dukbredden är cirka 5-15 centimeter smalare.
Köp av markis är en investering på lång sikt. Ett råd - vänd dig till ett företag som har lång erfarenhet och gott renommé. Det är kunskap som gäller.

Montera själv - ingen garanti

Om du tänkt montera markisen själv, bör du tänka dig för en gång till. Markiser, och framförallt de av större modell, kan vara ganska komplicerade att montera så att de blir både säkra och funktionella. Dessutom får du ingen garanti för att monteringen håller. Om du däremot vänder dig till fackhandeln kan du få garanti på upp till 3 år (gäller de företag som är anslutna till SSF, Svenska Solskyddsförbundet). Eftersom garantierna skiljer sig åt hos olika leverantörer, bör du kontrollera vilken typ av garanti företaget erbjuder, och se till att du får villkoren skriftligt.
Om du ändå tänkt försöka dig på monteringen själv, rådgör alltid med återförsäljaren eller tillverkaren innan.

Annons

Bättre inomhusklimat och lägre energikostnader.

Sedan tre år tillbaka pågår ett forskningsprojekt "Solskydd i byggnader" vid Tekniska Högskolan i Lund. Svenska Solskyddsförbundet, som är en sammanslutning av ca 100 företag inom solskyddsbranschen, Norges Solskjermningsforbund samt Byggforskningsrådet, har givit Högskolan i uppdrag att objektivt mäta olika solskyddsprodukter, under jämförbara förhållanden. Det ska även byggas en databas med dessa värden.
Nu i vår har den första delen (som berör bland annat markiser) av projektet avslutats. Några av de slutsatser som kan dras av forskningsresultaten hittills är att automatisk reglering av solskydd, som även kan överstyras av brukarna, är en optimal lösning.

Det ger både bättre inomhusklimat, minskat elberoende och lägre drifts-/energikostnader. För mer information om projektet, eller om du vill veta mer om markiser eller andra solskydd, kontakta Svenska Solskyddsförbundet på tel. 021-12 43 00.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

14 januari 2001

0 Kommentarer

0

Skuggigt och skönt på altanen

Sommar betyder uteliv på altanen, men alltför stekande sol och hetta vill vi ha möjlighet att ibland välja bort. Här får du tips på några av sommarens...

1

Årets nya uterum

Nu är längtan till trädgården intensiv, kanske du drömmer om ett uterum. Här visar vi några av årets nyheter.

0

Underbara uterum!

Slipp mygg och knott, retsamma regnstänk och bortblåsta servetter. I uterummet kan du njuta av naturen under betryggande former.

0

Uterummet är vår favoritplats

För 15 år sedan hittade de drömstället på Österlen. Nu önskade de mer plats. Familjen Ställdal-Eriksson byggde ett uterum med nära kontakt till havet.

0

Dags för uterum!

Förläng säsongen och njut av tidiga vårvinterdagar eller regniga sommarkvällar. Ett uterum blir en länk mellan inne och ute. Låt oss guida dig till...

0

Tillbyggt uterum: "Det kostade några hundra"

Här njuter Lotta Hogrell av en lugn stund med sin bok – eller umgås med sin man, sina döttrar och vänner under ljumma ljusa sommarkvällar. Uterummet...

1

Ombyggt uterum: "Vår gamla altan blev ett uterum"

Vi i Villas chefredaktör Stina Abenius och hennes släkt bestämde sig för att glasa in verandan till sommarhuset. Vi var trötta på att frysa alla regniga...

0

Nybyggt uterum: "Vi ville vara ute året om"

Familjen Kvalnes-Ulviken bor på norska ostkusten och har ett uterum som används året om. Det är perfekt för både julens fester och sommarens grillningar...

0

Ett härligt sommartak på altanen

Ett skönt skydd mot solen när den gassar som mest, men även mot lättare duggregn. Med en markis blir uteplatsen sommarens vardagsrum på riktigt. Vi...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons