Håll värmen på terrassen med en terrassvärmare

Känns sommaren för kort och resten av året för långt? Med en terrassvärmare hjälper du sommaren på traven och förlänger utesäsongen. Här får du tips om olika terrassvärmare. 


Att sitta utomhus en varm sommarkväll är en svårslagen upplevelse i all sin enkelhet. Den svenska sommaren är dock kort och dessa kvällar är sällan så många som vi skulle önska.

Men även lite kyligare kvällar kan bli njutbara på terrassen. Med en terrassvärmare kan du skapa den värme du saknar, ge sommaren en hjälpande hand och förlänga utesäsongen. Det senare gäller inte minst om du har ett uterum.

Terrassvärmare finns i många varianter vad gäller utseende, storlek, effekt och drivkälla. Tänk på att vissa typer av terrassvärmare kräver tillsyn och att vissa inte lämpar sig för inglasade utrymmen, alternativt endast passar för inglasade utrymmen. Stirra dig heller inte blind på inköpspriset utan tänk även på driftskostnaderna.

1) Värm traditionellt
Klassikern inom infravärme är den långsmala modellen som fästs i tak eller på vägg. Den finns bland annat hos Clas Ohlson, vars infravärmare har ett hölje av plåt, reflektor i högglanspolerad aluminium och rostbeständigt värmerör. Effekten är på 1 000 watt, storleken 120x7x5 centimeter och priset 198 kronor. Tak- och väggfästen, 1,2 meter gummikabel och jordad stickpropp ingår.

 

2) I halogenens sken
Termo Halogen infravärmare fästs på väggen och kan värma allt från uterum till uteserveringar. Den sägs ge omedelbar värme, samtidigt som energiförbrukningen ska vara låg. Detta i ett kompakt format – lampan mäter 35×18 centimeter. Termo Halogen har en effekt på 1 200 watt. 2 meter kabel, jordad stickkontakt, justerbart väggfäste och skyddsgaller medföljer. Pris cirka 800 kronor.

 

3) Varmt om benen
Silverline 26115 är 85 centimeter hög och av stående modell, vilket innebär att den även värmer längs golvet. Den har två effektlägen, 800 respektive 1 600 watt. Silverline har dubbla värmestavar av kolfiber, en teknik som ska vara två-tre gånger effektivare än vanliga infravärmare av metall. Den kan även avge värme svängande och täcker då en yta på ungefär 15 kvadratmeter. Pris cirka 850 kronor; finns även i en mindre bordsmodell.

 

4) Mysigt med fotogen
Lite campingkänsla kan man få av Termo Fuji, som är en fotogenvärmare som sprider värme åt alla håll. Temperaturen kan regleras efter önskemål och fotogenförbrukningen ligger på 2 deciliter i timmen vid maxeffekt. Tanken rymmer 5,5 liter. Fuji är 49 centimeter hög och har en diameter på 33 centimeter. Den har tippskydd, glasullsveke och även en kokplatta upptill. Termo Fuji kostar ungefär en tusenlapp.

 

5) Gasol på hjul
Gasolvärmarna har börjat sprida sig från uteserveringarna på stan till terrasserna i hemmen. Landmann 12016 är en rostfri värmare av golvmodell, 228 centimeter hög, 88 centimeter i diameter och 13 kilogram tung. Tack vare inbyggda hjul kan du enkelt flytta den vid behov. Effekten är på 13,5 kilowatt, förbrukningen 870 gram gasol per timme och värmespridningen 6-7 meter. Landmann 12016 har ett cirkapris på 2 500 kronor.


6) Kamin i uterummet
Cosyflame från Air Liquide är en gasolkamin som ger en känsla av öppen spis, tack vare fönster och synlig låga. Den är avsedd för inglasade rum med en rumsvolym på minst 70 kubikmeter och passar även bra till fritidshuset eller som extravärme vid strömavbrott. Cosyflame har tre effektsteg, koldioxidvakt och tändsäkring. Kaminen har en effekt på 1,5-3,6 kilowatt och mäter 40x70x51 centimeter. Pris omkring 3 600 kronor.

7) Elda i tipin
Söker du något annorlunda att värma dig vid? Heta tipi från Hemved eldar du med ved, eller med grillkol om du så vill. Utformningen gör att det mesta av värmen reflekteras utåt i öppningen. Tipin är knappt 1,5 meter hög och tillverkad av en speciell ståltyp som är avsedd för utomhusbruk. Efter hand som tipin står ute bildas det på ytan en oxidbeläggning som aldrig ska utvecklas till rost. Vill du grilla korv eller annat i tipin, finns en lös grillinsats i rostfritt stål som tillbehör. Priset ligger på cirka 3 950 kronor.

Köpinformation terrassvärmare
Air Liquide, www.gasol.nu
Clas Ohlson, www.clasohlson.se
Hemved, www.tipi.nu
Landmann, www.landmann.se
Silverline, www.miljocenter.se
Termo, www.lidabgroup.com

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar