Annons

Grönt paradis på liten terrass

Uterum

Eva Flenning-Garner är känd för sin rosenträdgård utanför Tønsberg i Norge. Men för fem år sedan flyttade hon och hennes man till stan, där de har skapat ett grönskande paradis.

Annons

Det var en stor förändring att komma från min trädgård, som också var öppen för allmänheten, till en lägenhet med terrass, säger Eva Flenning-Garner. Men det går att skapa en skön liten trädgård även på en terrass. Vår terrass är ju lång och smal, cirka 2 meter bred överallt, utom på ett ställe där den är 2,7 meter där vi har en liten matplats.

Eva har verkligen skapat ett grönt paradis på det lilla utrymmet. I stora krukor och lådor vimlar det av rosor. Klematis klättrar längs de bågar som skiljer de tre ”uterummen”. Här finns stora, fina, 15 år gamla agapanthus, blommande pelargoner och vit potatisstjärna, som på en enda säsong blir hela 70-80 centimeter hög.

– Använd krukor, lådor och kärl som tål vinterkyla, till exempel fodrade lådor eller rent av krukor av dubbelplast, tipsar Eva. Om man bor där väder och vind är hård måste man kanske köpa nya rosor varje år – precis som man köper sommarblommor. För att vara säker på att få en kontinuerlig blomning är det viktigt att dagligen nypa bort allt som är visset. Man måste också gödsla blommor i krukor mycket mer. Det är också en fördel att ha en bra markis med stödben ovanför terrassen, för markisen används lika mycket i regnväder som i solsken. 

Här bor: Eva och Ragnar Flenning-Garner. 

Var: I Tønsberg i Norge. 

Evas bästa tips :

Gödsla sommarblommorna varje gång du vattnar.

Använd sand närmast stammen när du planterar klematis.

Lägg en klick matfett i hålet när du planterar en ros. 

1. Rosor, bla Lykkefund och klematis, bla Blekitny Aniol på båge 
2. Örter 3. Jordgubbar 4. Tomater 5. Kärlekslilja 6. Rosor 7. Klematis

Annons

Man frestas att tillbringa en stund här. 

Väggarna är fulla av blomster. 

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
14 maj 2013

0 Kommentarer

1

Guide: Bygg din egen pergola

Är du sugen på ett extra rum utomhus? Bygg en pergola! Så här bygger du den steg för steg.

0

50 år av sommarliv

Uterum, altan, solrum, ute-vardagsrum. Husets förlängning och platsen för grillen har kallats för många olika saker under de senaste 50 åren.

1

Säkra feststämningen - 9 fina partytält

Kräftskivesäsongen närmar sig med stormsteg men det är inte alltid den beställda solen behagar dyka upp. Gardera dig och köp ett partytält. Kanske kan...

Denna artikel är ett samarbete med Skånska byggvaror

14 frågor och svar om att bygga uterum

Ska du bygga uterum? Här svarar Jesper Nilsson, Skånska Byggvarors uterumsexpert, på de 14 vanligaste frågorna.

0

Uterummets olika delar

Här visar vi några olika typer av uterum och ger tips och råd om vad du ska tänka på när du bygger ett uterum.

0

Stora uterumsguiden

Här visar vi några olika typer av uterum och ger tips och råd om vad du ska tänka på när du bygger ett uterum.

0

Sätt segel på altanen

När himlen är klarblå och solen står som högst är längtan efter svalka som störst. Med ett taksegel över altanen kan man känna havets svalka ända in i...

0

Taksegel som solskydd

Söker du skugga men vill ha ljus? Markiser och parasoller i alla ära, men nog glänser ett taksegel allra vackrast över uteplatsen. Här visar vi fler...

0

Alltid en plats i solen (huset med 3 uteplatser)

Med flera uteplatser har du alltid ett val mellan sol eller skugga. Det behöver inte vara avancerade byggen, låt istället platsen skapa känslan.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons