Annons

Ett härligt sommartak på altanen

Uterum

Ett skönt skydd mot solen när den gassar som mest, men även mot lättare duggregn. Med en markis blir uteplatsen sommarens vardagsrum på riktigt. Vi valde att montera vår markis själva, med viss möda, men med ett superbra resultat.

Annons

Äntligen på plats! Markisen ramar in altanen, skänker svalkande skugga och ger en härlig känsla av rumslighet. Nu kan man njuta av altanen både i gassande sol och vid lättare duggregn. Markisen som är köpt på Hornbach kostade 10 000 kr. Bredd: 400 cm utfall: 300 cm samt elmotor.

Före. Så här såg altanen ut innan markisen kom upp. Ett utsatt söderläge med sol hela dagen och långt in på kvällen. Här behövdes ett solskydd!

Tanken hade grott under lång tid, flera år faktiskt. Det visserligen stora – men inte tillräckliga – parasollet behövde bytas ut. Altanen krävde ett större solskydd för att bli det extra vardagsrum vi ville ha sommartid. Men vad skulle vi välja? Ett fast skärmtak har fördelen att det står emot både sol och regn, men nackdelen att det är just fast och därmed alltid stänger ute solen. Vi ville hellre kunna välja att låta altanen bada i sol när vi vill och skärma av när vi vill.

Valet föll därför på en eldriven markis från Hornbach. Den mäter 400 cm i bredd och 300 cm i längd i fullt utfällt läge. Ett fiffigt gör-det-själv-paket med monteringsanvisningar. Piece of cake, tänkte vi och drog igång. Fullt så enkelt skulle det visa sig inte vara, att bli med markis. Men med lite möda och några extra inköp – samt god hjälp av en snäll svärfar – så satt den till slut på sin plats. Ta del av våra erfarenheter och råd!


Rejäla doningar krävs för att få upp en stor markis på 400x300 cm på väggen. Slagborr, väggfästen och specialskruvar för lättbetong.

En stor markis är tung. Minst två, gärna tre personer behövs för att lyfta upp den till sina fästen.

Montering av markis – gör så här:

1. Börja med att ta reda på vilket material din fasad består av. Det är avgörande för viken typ av fästanordning du ska använda. En stor markis väger mycket och du måste försäkra dig om att den sitter stadigt, och inte utgör någon fara för de som sitter under. I vårt fall bestod fasaden av putsad lättbetong, vilket gjorde att de expanderskruvar som följde med i paketet inte fungerade, eftersom de var till för vanlig betong. Vi fick börja med att köpa till skruvar samt ankarmassa för lättbetong – ett slags tvåkomponents fästmassa som fixerar skruvarna i borrhålen.

2. När allt material är på plats är det dags att räkna ut fallhöjden på markisen. Vi valde en lägsta höjd vid fullt utrullad markis på 220 cm, men detta är förstås en smaksak. Då hamnade markisen på en höjd om 270 cm vid väggen. Monteringsanvisningen innehåller alla beräkningsmallar, men tänk på att kolla att dörrar och fönster går att öppna när markisen är utfälld.

3. Nästa moment är att mäta ut var på fasaden markisen ska placeras. Detta är ett viktigt jobb, där precision är a och o. I vårt markispaket medföljde en plastmall som visade var hålen skulle borras. Men det var lättare sagt än gjort att få fast den tunna plastmallen på vår putsade fasad, eftersom vinden tog tag i den och den inte ville fästa ordentligt. Arbetet krävde två vuxna som höll i mallen och en tredje som markerade för hålen. En mätsticka i trä var till god hjälp för att försäkra sig om att höjden från altangolvet till skruvhålen blev exakt.

4. Med en slagborr borrar du sedan hål i fasaden enligt de utmärkta hålen. Om du som vi måste använda ankarmassa för skruvarna, tänk då på att göra rent från borrdamm inuti hålen för att få maximalt fäste för massan.

5. Sen är det dags att montera väggfästena som håller uppe markisen. Om du använder ankarmassa får du tänka på att vara snabb och att ha alla skruvar redo, eftersom massan härdar väldigt snabbt.

Annons

6. Det sista momentet – och det tyngsta – är att lyfta upp och låsa fast markisen på väggen. För oss krävdes det tre personer för att lyfta upp markisen, som lades på väggfästena och fixerades med skruvar enligt anvisningarna.

7. Så är markisen äntligen på plats! Justera utfallsvinkeln så den blir som du vill ha den med skruvarna i framkant på fästena. Gör detta när markisen är i utfällt läge.


Mät noga ut var fästena ska sitta. Det gäller att hålla tungan rätt i mun och bemästra vinden när plastmallen för borrhålen ska på plats på den putsade väggen.


Precision är a och o när fästena ska på plats. Minsta lilla miss och markisen blir sned. Använd gärna en mätsticka som garanterar att höjden blir densamma för alla fästena.


Det gäller att vara riktigt snabb när ankarmassan har sprutats i hålen, annars härdar det och skruven kan hamna snett. Tänk också på att blåsa rent ordentligt i borrhålet innan du sprutar in massan så att den fäster bra.
8. Sista momentet för oss, som hade valt en eldriven markis, var att låta en behörig elektriker installera elen. Vi valde dessutom att montera dit en avstängningsknapp så att vi kan stänga av elen under vintern eller om vi är bortresta.

Kostnad: markis från Hornbach, bredd 400 cm, utfall 300 cm, med eldriven motor kostade 10000 kronor. Extra kostnader utöver markispaketet: lättbetongskruv och ankarmassa 300 kr, strömbrytare 200 kr.

Lista:

 • Markispaket
 • Mall för hålen
 • Mätsticka i trä
 • Vattenpass
 • Slagborr
 • Tumstock
 • Stege
 • Ankarmassa (om fasaden består av lättbetong)
 • Skruvar som passar fasadmaterialet
 • 2-3 personer som kan lyfta markisen (beroende på markisens storlek)

Tänk på att:

 • Var noggrann när du räknar ut och mäter upp höjden på markisen så att den hamnar rakt och inte för lågt när den är utfälld fullt ut. Tänk på att fallet minskar ju längre ut du rullar markisen.
 • Var även noggrann när du mäter upp var fästena ska sitta. Det är lätt att slarva, och minsta lilla miss påverkar hela markisens våglinje.
 • Ha rätt fästanordningar som passar fasaden. Felaktiga kan medföra risk för att markisen lossnar.
 • Om du använder ankarmassa – tänk på att den härdar snabbt. Var snabb i arbetsmomenten.
 • Om du har en markis med eldriven motor måste elen installeras av en behörig elektriker.
 • Montera gärna en avstängningsknapp så att du kan slå av strömmen helt under vintern eller om du reser bort en längre tid.
 • Tänk på att alltid ta in din markis om det blåser eller regnar kraftigt. En stor markis blir ett enormt vind- och vattenfång!
25 maj 2011

0 Kommentarer

2

Guide: Bygg din egen pergola

Är du sugen på ett extra rum utomhus? Bygg en pergola! Så här bygger du den steg för steg.

0

Skuggigt och skönt på altanen

Sommar betyder uteliv på altanen, men alltför stekande sol och hetta vill vi ha möjlighet att ibland välja bort. Här får du tips på några av sommarens...

0

Uterum av glas

Sommarvardagsrum eller plats för prunkande tomatodling – eller både och! Rummen som förenar ute och inne blir oftast sommarens riktiga favorittillhåll....

0

Så får du mysigt i uterummet!

Vi nordbor behöver verkligen all värme vi kan få. Bygg ett uterum av glas – då kan du sitta där och le åt både regn och blåst. Trädgårdsmästaren och...

0

Hela familjens utevardagsrum!

Nu kan Agnes och hennes familj vara ute trots att det regnar. I nya uterummet blir det pyssel, matlagning och umgänge.

0

Uterummet är vår favoritplats

För 15 år sedan hittade de drömstället på Österlen. Nu önskade de mer plats. Familjen Ställdal-Eriksson byggde ett uterum med nära kontakt till havet.

0

Blomstrande rum i trädgården

Att skapa olika och lite speciella rum är något trädgårdsentusiasten Anna-Lena Wibom har lyckats med i sin stora blomstrande trädgård.

0

Uterum hela året

Ett uterum för en trädgårdsälskare! Tretton kvadratmeter stort, fint anslutet till huset med utsikt över en fantastisk trädgård och Drevvikens vatten.

0

Skön lång sommar med rätt solskydd

Solen må skina. Regnet kan svalka och hösten kan komma. Men med rätt solskydd så blir sommarens uteliv både längre och härligare.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons