5 tips för skönare uterum

Irriterande kondens eller lite väl kylslaget framåt kvällen? Vi i Villa har lösningarna på de där små önskemålen som kan uppstå i husets extra rum!


1. Förläng säsongen!

Om du har köpt ett hus med ett uterum som är byggt för sommarbruk men tillfälligt vill värma upp det, exempelvis under sommarkvällarna, passar ett fläktelement eller en infravärmare bra. Vill du göra din uterumssäsong längre och ha en lite mer kostnadseffektiv lösning är en värmepump ett bra alternativ. Är du däremot i färd med att bygga ett alldeles nytt uterum är golvvärme en härlig värmekälla även i ett uterum.

– Om du har ett gammalt, oisolerat uterum med torpar­grund finns möjligheter att uppgradera det istället för att köpa ett helt nytt. Du kan plocka upp det befintliga golvet och isolera i bjälklaget, byta till ett bättre isolerat tak och för att få ytterligare isolering kan du byta till isolerglas, berättar Cornelia Derbäck på uterumsleverantören Santex.

2. Installera mysvärme!

I en vinterträdgård kan det passa utmärkt att installera en kamin men det ställer stora krav på brandsäkerheten. Har du ett kanalplasttak måste det exempelvis täckas med plåt och du kan inte leda upp en kamin direkt genom kanalplasttaket. Dessutom får kaminen inte placeras för nära glaset i uterummet då fönstren kan spricka när det blir för varmt. Kontakta en återförsäljare av eldstäder eller en kamintillverkare så kan de hjälpa dig med mer tips om hur du brandsäkrar ditt uterum.

– Numera finns också skorstensfria spisar som kan vara ett fint alternativ. De är inte lika värmeeffektiva men det blir lika hemtrevligt och mysigt, säger Jesper Nilsson på Skånska Byggvaror.

3. Skärma av mot solen!

Om du har glastak på ditt uterum kan det lätt bli lite för mycket av det goda på sommaren. Det finns flera olika sorters skuggtak som du kan montera, både automatiska och manuella. De vanligaste är skuggtak/skuggardiner som regleras med en lina. Vill du ha en lite mer ombonad känsla som dessutom är ljuddämpande kan du välja skuggardin i mjuk polyesterväv.

– Ett snyggt och smidigt sätt att skärma av fönstren är lamellgardiner som täcker ordentligt och nästan inte syns när de är fråndragna. En annan vinst med dem är att de isolerar lite extra även under vintern, berättar Cornelia Derbäck på Santex.

4. Skapa stämning med ljus!

Precis som inomhus är det bra att tänka på såväl arbetsljus som mysbelysning i ditt uterum. En större generell ljuskälla är alltid bra och spotlights eller mindre armaturer kan användas för att skapa hemtrevlighet.

– Spotlights som man fäster utanpå limträstommen rekommenderas om man vill ha belysning i stommen. Den sortens spotlights som inte fräses in i träet gör att bärigheten i stommen bevaras, säger Cornelia Derbäck på Santex.

På utsidan av ett uterum kan det vara snyggt med exempelvis up- eller downlights, alltså spotlights som pekar uppåt respektive neråt. En timerstyrd trädgårdsbelysning är dessutom avskräckande för inbrottstjuvar. Det finns flera ”pricken över i:et-lösningar” med led-teknik, såsom lysande krukor, pallar eller varför inte led-slingor som kan placeras exempelvis utmed glasens nederkant?

5. Undvik kondens!

Om ditt uterum är kallt under vinterhalvåret kan varm luft från huset läcka ut och kondensera på fönsterglasen. Det är svårt att undvika om du inte har någon värme i uterummet. Det du kan tänka på för att minska problemet är att vädra med utomhusluft. En värmekabel som monteras i fönstrets spårprofil isolerar och kan minimera risken för kondens.

– Ett energiglas eller isolerglas med lägre U-värde förbättrar isolereffekten betydligt och risken för imma eller kondens minskar. Att ha god god ventilation är viktigt. Det kan man få genom små, öppningsbara fönster, säger Tina Paulsson på Willab Garden.

Odla i liten skala! Gröna lampan från Hasselfors Garden är en odlingslampa som gör att det blir lättare att odla året runt, 1 199 kronor.

Sätt rätt stämning! Pall med led-belysning med fem olika ljusprogram, coolstuff.se, 975 kronor.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vi i villa tipsar dig

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar