Foto: Johan Almblad samt privata /Linda Marend

3 härliga sommarprojekt att göra själv

Trädgård

Porlande vattenfall, lummiga trädgårdsrum och en påkostad trädkoja till barnen. Häng med hem till tre läsare, som uppdaterat sina trädgårdar på varsitt högst personligt sätt.

Annons
 •  Familjen Bengtsson i Gävle: ”Trädkojan liknar vårt hus”

  Ett litet hus som matchar det stora. Det var önskemålet Petter Bengtsson fick från sin fru Karolina.

  – Och ja, det blev nog ungefär som jag tänkte mig, säger hon i dag när det sex kvad­ratmeter stora trädhuset i Gävleträdgårdens björkar står klart.

  Barnen Zack, 5, Caesar, 5 och Saga, 8, hade länge pratat om en lekstuga och en trädkoja. Förra sommaren drog Petter och Karolina igång med en rivstart. Allt som allt, med många avbrott för sommarlovsbad och resor, tog trädkojebygget tio dagar.

  Utmaningen? Att trädhuset inte hade en enda rät vinkel. 

  – Vi har ju byggt det efter de fem björkarna som stod där och det skapade en del utmaningar, säger Petter.

  Han skruvade ihop regelverket till väggarna på plats nere på marken och lyfte sedan upp dem med hjälp av Karolina för att fästa dem i golvet och träden. 

  – Med fönsterfoder och knutbrädor går det att dölja många sneda lösningar, säger Petter.

  Karolina är extra förtjust i dubbeldörrarna, som är gjorda av två fönster. Och så den lilla verandan med räcke som matchar det på stora huset.

  Familjen byggde allt själva, förutom att fästa takpappen och de översta takbrädorna – där fick de hjälp av grannen, eftersom ingen av dem gillar höga höjder. 

  – Nu vill barnen att vi ska montera dit rutschkana och hemliga luckor. Alla vuxna som har sett den tycker att den är väldigt fin, men den är mer hus än koja ...

  Familjens tips:

  • Tillverka regelverket på marken.
  • Använd bra virke så att du slipper oroa dig för att det inte ska hålla.
  • Dölj sneda lösningar med fönsterfoder och knutbrädor.

   

  Familjen Bengtsson:

  Namn: Karolina och Petter Bengtsson, barnen Zack, Caesar och Saga.

  Bor: Gävle.

  Gör: Art director respektive marketing manager. Bloggar på Fasonblog.wordpress.com.

  Projekt: Trädkoja som liknar egna villan. 

 •  Gunilla i Torestorp: ”Jag grävde dammen för hand”

  En slingrande bäck som avslutades med ett vattenfall. Så såg Gunilla Esbjörnssons största trädgårdsdröm ut.

  Idén föddes när barnen fortfarande var små och använde trädgårdsslänten för pulkaåkning. Därför fick planerna ligga på is tills den perioden var över. Våren 2011 skred Gunilla till verket – helt på egen hand med hjälp av en spade.

  – Det fanns väl en och annan som tyckte att jag borde använda en grävare av något slag. Men jag gillar att gräva, skrattar Gunilla. 

  Att göra dammkanterna naturliga och lyckas dölja dammduken på bästa sätt blev den stora utmaningen. Och trots att Gunilla var grundligt påläst om dammbyggen, blev hon en oväntad erfarenhet rikare när bäckvattnet började rinna under och bakom stenarna i vattenfallet.

  – Jag fick göra om vissa partier och lägga murbruk under stenarna för att tvinga vattnet dit jag ville ha det, framför allt vid toppen av vattenfallet. Jag fick också byta till en ännu kraftigare pump som pumpade ut än mer vatten än vad som egentligen krävdes enligt pumpspecifikationerna.

  Dammen är ungefär fem kvadratmeter stor med en djuphåla på drygt en meter, vilket gör att fiskarna och näckrosorna kan övervintra. Vattenfallet har en fallhöjd på cirka en halvmeter.

  Bäck, damm som omkringliggande planteringar tog tio veckor att skapa. 

  – Jag är mycket nöjd med såväl bäcken och vattenfallet som dammen och jag har även fått guldfiskarna att trivas väldigt bra och yngla av sig. Det trodde jag aldrig! 

  Gunillas tips:

  • Köp ett bra filter med UV-ljus.
  • Vill du ha fiskar och/eller näckrosor i dammen behövs en djuphåla på minst en meter.
  • Gör inte dammen för liten, då blir det svårt att få till ett fungerande ekosystem. 

   

  Gunilla Esbjörnsson

  Bor: Torestorp.

  Gör: Kommunikatör och account manager.

  Projekt: En damm med vatten-fall.

 •  Linda i Vällingby: ”Trädgården fick tolv rum”

  Inne i det japanska rummet i trädgården i Vällingby, Stockholm, står Linda Marends breda stenbänk, uppvärmd av dagens sol. 

  – Där sitter jag gärna och vilar och betraktar bladverkens former och färger, de japanska lönnarna och hör prasslet från bambubladen som har samlats på marken. Det är underbart. 

  Linda Marend bubblar av trädgårdsidéer.

  – Jag ville jag se hur långt jag kunde töja gränserna för min lilla trädgård. 

  Efter sex års trädgårdspyssel har hon skapat tolv olika trädgårdsrum och ett kök.

  Linda beskriver sin magnolialund.

  – Jag planterade åtta magnolior som skulle bilda en minilund, men för mycket lera i jorden och för dålig dränering har gjort att flera träd har dött och att en del blommar dåligt. Men när magnoliorna väl blommar är de helt fantastiska.

  Andra rum har lyckats bättre. Örtagården, till exempel. Här trängs oregano, timjan, citronmeliss, salvia, mynta, löksorter och rucola tätt. Vänder man sig i stället till ”köket” finns en uppbyggd odlingsbänk med odlingskärl för grönsaker. Mot planket växer sockerärtor.

  Linda flyttade in i huset efter en separation. Att gå ”all in” i trädgårdsprocessen blev läkande för henne. 

  – Jag körde jord, grus, sand och plattor på skottkärra efter skottkärra. Jag beställde växter och köpte upp det sista sortimentet från en trädgårdshandel som skulle stänga. Jag blev färdig samma säsong. Jag älskar det cykliska i att nästan allt återvänder, trots stormar och vinter, slagregn och soltorka. 

  Lindas tips:

  • Ta hellre bort än lägg till.
  • Kolla förutsättningarna — jord, sol och skuggläge — och anpassa växtligheten till det.
  • Ha tålamod och plantera inte för tätt. 

   

  Linda Marend 

  Bor: Vällingby, Stockholm.

  Gör: Arkitekt, projektledare, organisations-konsult, författare till boken ”Trädgård
  med tolv rum och kök”.

  Projekt: Den 240 kvm stora tomten har delats in i tolv olika rum och ett kök.

Visa allt innehåll
07 juni 2016
 
Annons
Mer om Trädgård

13 vackra marktäckare

Trädgård Gör trädgården vackrare och motverka ogräs med hjälp av marktäckare. Här är 13 favoriter att välja på!

Tips för dig som vill mata fåglarna

Trädgård Här är tipsen som får dig att lyckas med fågelmatningen – som hur du ska placera fågelmataren rätt och vilken sorts fågelmat du ska välja.

Medlems-
innehåll

VIDEO: 4 tips mot insekter och djur i trädgården

Trädgård Har du problem med insekter och djur i trädgården? Mördarsniglar, rådjur, myror och grannkatten som smyger över och kissar i trädgårdslandet – här är 4...

Utrota mördarsniglar – läsarnas bästa tips

Trädgård Sax, salt eller kaffesump – knepen är många för att slippa mördarsniglar i trädgården. Här är Vi i Villa-läsarnas bästa tips för att utrota mördarsniglar.

10 supersmarta trädgårdsknep

Trädgård Bli av med mördarsniglar, skydda plantorna mot vind eller tips för att lyckas med planteringen. Här är 10 otroligt smarta trädgårdsknep!

Fästingsjukdomarna du inte vill drabbas av i sommar

Trädgård Visste du att 30 procent av alla fästingar bär på Borrelia? Eller att en tredjedel av alla människor som drabbas av TBE aldrig blir helt återställda?...

Biodling - en rolig hobby

Trädgård Drömmer du om ett husdjur som både räddar världen och fixar fikat? Mary Kurling och Mikael Jerkesjö gjorde slag i saken och skaffade 120 000 bin. Så här gick det till när de startade biodling mitt i villakvarteren i Näset, Göteborg.

(Avslutad) Trädgårdsquiz: Vad kan du om trädgård?

Trädgård Vilken krydda ska man använda för att bli av med myror i trädgården, hur ser en mördarsnigel ut och hur många växtzoner har vi i Sverige? Gör vårt quiz...

Krönika Annika Marklund: Naturligt snygg trädgård

Trädgård Att växa naturligt ger inte automatiskt naturlig skönhet. Det har Annika Marklund upptäckt efter första sommaren i huset. Men det finns ett ogräs som...