Var 10:e villaägare har separata sovrum

Press

PRESSMEDDELANDE 2011-06-08

Nästan var tionde villaägare (8 %) har separata sovrum, störst är andelen i Skåne (12 %). Boven i dramat är snarkning. Det visar Vi i Villas senaste villapanelsundersökning där över 4 000 villaägare svarat på frågor på temat ”kärlek och relationer i den svenska villan.”

– Jag tycker det är modigt att de som vill och har möjlighet skapar sin egen plats i villan och har separata sovrum. Det är nästan lite tabu att prata om men troligtvis är en trött och irriterad partner som har sovit dåligt ett större hot mot förhållandet och relationen än de separata sovrummen, säger Stina Abenius, chefredaktör tidningen Vi i Villa.

Vi i Villas senaste villapanelsundersökning har tagit tempen på kärlekslivet, relationerna och hur vi umgås i den svenska villan. Resultatet visar att nästan var tionde, åtta procent, av Sveriges villaägare har separata sovrum. Allra vanligast är det i Skåne där 12 procent av villaägarna sover isär. I Norrbotten och Västerbotten däremot så håller man ihop, här har bara fem procent separata sovrum. Anledningen till de separata sovrummen är främst snarkning, i sju av tio fall är det orsaken till att svenskarna sover isär.

Livspusslet – romantik-dödaren i den svenska villan

Den största romantik-dödaren i svenska hem är problem att få livspusslet att gå ihop, det uppger 27 procent följt av att det är oromantiskt och stökigt hemma (14 %). Samtidigt visar undersökningen att svenska par har svårt att få tid på tu man hand. På frågan om hur ofta man har barnvakt svarar 15 procent av föräldrarna mellan 18-30 år att de aldrig har barnvakt för att få tid tillsammans, 64 procent har barnvakt någon gång om året. Motsvarande siffra bland 31-40-åringar är 20 procent respektive 65 procent.

En klar majoritet, 83 procent, av de svenska villaägarna uppger att äta middag är den vanligaste umgängesformen, följt av att titta på TV tillsammans (66 %). Men platsen där vi spenderar mest tid tillsammans är även platsen för konflikt. 43 procent svarar att köket är den plats i hemmet där man bråkar mest. Glädjande är samtidigt att hela 31 procent uppger att de aldrig bråkar. Dock har män och kvinnor lite olika uppfattning om den saken. 37 procent av männen svarar att de aldrig bråkar medan 27 procent av kvinnorna har samma uppfattning.

Det vanligaste ämnet för gräl är vad som ska rensas ut och slängas (28 %) tätt följt av städning av huset (27 %). Andelen som uppger att de bråkar om renovering är högre bland kvinnor (19 %) än bland männen (12 %). 

– Det är tydligt att kvinnorna är mer missnöjda än männen med renoveringen i sina hus och upplever det som ett större ämne för konflikt. Kanske ställer de för höga krav på sina hem ibland? Eller ställer de för höga krav på sina män? Min uppmaning till svenska familjer är komma ihåg att våra hem är till för att leva i. Kvinnor behöver tänka på att allt inte behöver vara tipptopp för att man ska må bra. Männen ska göra klart det de påbörjat! säger Stina Abenius, chefredaktör tidningen Vi i Villa. 

Trädgården är hemmets mest romantiska plats

Trädgården är hemmets mest romantiska plats. Här vill man helst fria till sin partner (28 %). Det är också en av de platser där svenska par bråkar minst, endast två procent uppger att de bråkar trädgården.

 

Topp 5: Här vill vi fria

1. Trädgården, 28 procent
2. Vardagsrummet, 21 procent
3. Sovrummet, 10 procent
4. Köket, 8 procent
5. Bastun, 2 procent

 

Topp 5: Vanligaste orsakerna till separata sovrum

1. Min man/fru snarkar, 71 procent
2. Vi har helt olika kvällsrutiner, 29 procent
3. Jag sover bäst i egen säng, 18 procent
4. Vi har jobb med väldigt olika tider, 10 procent
5. Vi har alltid haft det, 2 procent

Topp 5: De aspekter av huset som orsakerna mest gräl

1. Vad som ska rensas ut och slängas, 28 procent
2. Städning, 27 procent
3. Renovering, 16 procent
4. Trädgårdsarbete, 7 procent
5. inköp till huset, 6 procent 

För kommentarer och mer information kontakta:
Stina Abenius, chefredaktör tidningen Vi i Villa
Telefon: 08-731 29 73 eller 0707-99 79 36
E-post: [email protected]

Om villapanelen 

Totalt har 4139 villaboende från 20 år och uppåt besvarat undersökningen. Fler siffror följer nedan. Villapanelen är den första oberoende och opolitiska panelen som speglar villaägarnas åsikter inom olika områden. Det är en återkommande undersökning inom olika aspekter i villalivet och initiativtagare är Vi i Villa, Sveriges största tidning med en räckvidd på 2 200 000 läsare. Stina Abenius är chefredaktör och tidningen distribueras gratis tio gånger per år till samtliga villahushåll i Sverige. Den gedigna kunskapen om och kontaktytan med villaägaren leder till intressant, rolig och viktig information. Se även www.viivilla.se             

Totalt resultat Villapanelen ”Familjerelationer”

Kontakta Vi i Villa för ytterligare nedbrytningar

 

Om du skulle fria till din partner i dag, var i hemmet skulle du göra det?

 

Trädgården

28 %

Vardagsrummet

21 %

Sovrummet

10 %

Köket

8 %

Bastun

2 %

Badrummet

1 %

Garaget

1 %

Hallen

0 %

Tvättstugan

Läs även:

Stina Abenius ny chefredaktör för Vi i Villa

PRESSMEDDELANDE 2009-10-07 Stina Abenius har utsetts till ny chefredaktör för Vi i Villa. Hon efterträder Björn Vingård som går i pension. Stina...

0 %

Annat

7 %

Vet ej

22 %

 

Var i hemmet bråkar du och din partner oftast?

 

Köket

43 %

Vardagsrummet

19 %

Sovrummet                    

5 %

Trädgården

2 %

Tvättstugan

1 %

Badrummet

1 %

Garaget

1 %

Barnens rum

0 %

Vi bråkar aldrig

31 %

Annat

5 %

Vet ej

12 %

Läs även:

ServiceFinder och Vi i Villa inleder ett strategiskt samarbete

PRESSRELEASE 2010-08-26 Vi i Villa, med Sveriges största tidning, sajt och mässa för alla som bor i hus, hade redan etablerat den välbesökta webbsidan...

 

Vilken aspekt av huset ger mest upphov till gräl mellan dig och din partner?

 

Vad som ska rensas ut och slängas

28 %

Städning av huset

27 %

Renovering av huset

16 %

Trädgårdsarbete

7 %

Inköp till huset

6 %

Inredning

3 %

Flytt

1 %

Annat

15 %

Vet ej

8 %

Vi grälar aldrig

25 %

 

Vilken är den största romans-dödaren i hemmet?

 

Stress över att få livspusslet att gå ihop

27 %

Oromantiskt och stökigt hemma

14 %

Läs även:

Skånska villaägare litar inte på elbolagen i stormtider

Pressmeddelande 2009-12-09 Var tredje skåning litar inte på att elbolagen har gjort vad de kan för att undvika strömavbrott under stormsäsongen....

Oavslutade renoveringsprojekt

11 %

För mycket teknik som tar tid från umgänge

7 %

Gräl om disk och matlagning

5 %

Smutsigt badrum

3 %

Ful inredning

2 %

Bråkiga och skrikiga grannar

2 %

Annat

11 %

Vet ej

20 %

 

Har ni separata sovrum?

 

Ja, vi sover bäst isär

7 %

Ja, men vi sover ändå ofta ihop

1 %

Nej, men det händer att någon av oss sover i ett annat rum

14 %

Nej, när båda är hemma sover vi alltid ihop

78 %

Vet ej

0 %

 

Varför har ni separata sovrum?

 

Vi har alltid haft det

2 %

Min man/fru snarkar

71 %

Vi har jobb med väldigt olika tider

10 %

Vi har helt olika kvällsrutiner

29 %

Jag sover bäst i egen säng

18 %

Annat

10 %

Vet ej

1 %

 

På vilket sätt umgås du och din partner oftast i hemmet?

 

Äter gemensamma måltider

83 %

Tittar TV och film

66 %

Diskuterar

29 %

Utför trädgårdsarbete

27 %

Lagar mat

25 %

Renoverar och inreder hemmet

19 %

Städar

5 %

Spelar spel

4 %

Annat

8 %

Vet ej

1 %

 

 

 

 

 

 

 

Hur ofta har ni barnvakt för att få tid för varandra?

 

Aldrig

45 %

Någon gång om året

45 %

Någon gång i månaden

9 %

Nästan varje vecka

1 %

Varje vecka

0 %

 

 

 

 

 Källa: Vi i Villa, Villapanelen maj

21 oktober 2011
 
Mer om Press

Min stund med Vi i Villa

Press Se alla bidrag i Vi i Villas instagramtävling "Min stund med Vi i Villa". Månadens bästa bild kommer med i tidningen och vinnaren belönas med biobiljetter.

Så undviker du att bli julens värsta granne!

Press PRESSMEDDELANDE 2012-12-12 Om läget kanske har varit lite spänt tidigare är det risk för att det exploderar just under julen. Vi i Villa har undersökt...

Hemteknik

Press PRESSMEDDELANDE 2011-12-19 Jönköping landets mest TV-täta kommun Jönköping är det län i Sverige där det finns flest TV-apparater per hus. Det är också...

Ulf och Åse vann ett nytt kök!

Press PRESSMEDDELANDE 2011-04-28 ”Har du Sveriges fulaste kök? ” Det frågade vi våra läsare i början av året. Många tyckte att de hade det. Juryn valde efter svårt arbete ett hårt slitet kök i Skänninge!

Bonnier Publications och Vi i Villa bakom Hem & Villas mässmagasin

Press Bonnier Publications kan nu meddela att Vi i Villa står bakom både produktion och distribution av Stockholmsmässans magasin inför Hem Villa-mässan.

Välkommen till Vi i Villas läsarpanel!

Press Du som läser något eller flera nummer av Vi i Villa har möjlighet att tycka till om både tidningens annonser och artiklar. Undersökningarna sker fortlö...

4 av tio svenskar positiva till generationsboende

Press – men bara när föräldrarna blir gamla och behöver hjälp PRESSMEDDELANDE 2011-10-21 Nästan fyra av tio, 35 procent, av svenska villaägare öppnar dörren för sina föräldrar och erbjuder dem en plats i sitt hem när de blir gamla. Det avslöjar Vi i Villas senaste villapanel som har tagit tempen på svenska villaägares inställning till att bo permanent tillsammans med släkt och vänner.

Vi i Villa ökar i Orvesto: +115 000 läsare!

Press Bonnier Publications hustidning Vi i Villa går starkt framåt och ökar igen. I den senaste Orvesto-mätningen, som blev officiell idag, har tidningen 115...

Premiär för nya Vi i Villa!

Press Sveriges mest lästa tidning bygger om och genomgår en stor förändring. Chefredaktör Anders Carlén berättar om "nya" Vi i Villa.