Annons

Sverige villaägare om privatekonomin 2011

Press
PRESSMEDDELANDE 2010-12-08
Högre ränta skrämmer inte Sveriges villaägare
- var tredje fattar beslut om boräntan med magkänslan

15 december förväntas Riksbanken ge ett besked om höjda räntor. Men höjda räntor oroar inte villaägare, trots att många är oförberedda på en höjd boendekostnad. Och när villaägarna fattar beslut om boräntor litar 30 procent av villaägarna mer på sin magkänsla än på råd från banken. Det visar senaste villapanelen där 7 092 villaägare har svarat på frågor om sin privatekonomi.

80 procent av villaägarna oroar sig för faktorer som kan påverka den privata ekonomin. Men det är inte räntan som håller Sveriges villaägare vakna om nätterna, det som oroar är att någon i hushållet ska bli arbetslös, långtidssjukskriven eller att värmepannan eller något annat dyrt i villan ska gå sönder.

- De flesta förväntar sig en höjning av räntan framöver, men många villaägare verkar ta det kallt. Samtidigt ser vi att det finns rätt många ute i stugorna som är dåligt förberedda på höjda boendekostnader – en fjärdedel aldrig har satt sig ner och räknat på hur stor räntehöjning hushållet klarar, och åtta procent saknar sparbuffert, säger Stina Abenius, chefredaktör för Vi i villa.

Magkänslan lika viktigt som råd från banken

Magkänslan är viktig när Sveriges villaägare fattar beslut om bolån, hela 30 procent känner efter med magen när de fattar beslut om räntan. Det är nästan lika många som anser att råd från den egna banken spelar stor roll. Däremot anser få att råd från vänner och släktingar är något att ha.

Fråga: Vad av nedanstående saker som kan påverka din privatekonomi, oroar du dig mest för?

1. Att någon i mitt hushåll blir arbetslös 20 procent
2. Att någon i mitt hushåll blir långtidssjukskriven 18 procent
3. Att värmepannan eller något annat dyrt går sönder 18 procent
4. Att elpriserna går upp 7 procent
5. Att räntan ska stiga 5 procent

Fråga: Vilket av nedanstående alternativ stämmer bäst överens med hur beslut om bolån fattas i ditt hushåll?

1. Råd från vår bank 37 procent
2. Vår magkänsla 30 procent
3. Beslut fattas av min sambo/maka/make 10 procent
4. Råd i media 5 procent
5. Råd från släktingar 2 procent
6. Råd från vänner 1 procent

Om undersökningen

Totalt har 7 092 villaboende från 20 år och uppåt besvarat undersökningen. Fler siffror hittar du i rapporten som finns att hämta här nedan i PDF-format.

Resultaten kan användas fritt om källan tidningen Vi i Villa anges.

Annons

För mer information kontakta:

Stina Abenius, chefredaktör tidningen Vi i Villa
Tfn: 08-731 29 73, 0707-99 79 36

Rapport (pdf)

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
8 december 2010
0

Vi i Villa hjälper flyktinglägret i Ritsona

I mitten av februari åkte Vi i Villa tillsammans med FM Mattsson och Grabber till Grekland för att bland annat dra fram dricksvatten i ett läger för...

0

Vi i Villa-hjälpen på plats i Grekland

Vi i Villas redaktion är på plats i Ritsona camp i Grekland, för att hjälpa migranterna med bland annat avlopp och vatten. Här är 3 snabba frågor med...

0

Vi i Villa hjälper migranter i Grekland

Den 16 februari åker tidningen Vi i Villa, tillsammans med hantverkare från FM Mattsson och Grabber, till Grekland för att hjälpa migranterna i flykting...

0

Premiär för nya Vi i Villa!

Sveriges mest lästa tidning bygger om och genomgår en stor förändring. Chefredaktör Anders Carlén berättar om "nya" Vi i Villa.

0

Lätt att bli en dålig granne

PRESSMEDDELANDE 2009-10-14 För den som vill är det lätt att bli ovän med grannarna i kvarteret. Genom att låna saker utan att lämna tillbaka dem, vara...

0

Stina Abenius ny chefredaktör för Vi i Villa

PRESSMEDDELANDE 2009-10-07 Stina Abenius har utsetts till ny chefredaktör för Vi i Villa. Hon efterträder Björn Vingård som går i pension. Stina Abenius...

0

ServiceFinder och Vi i Villa inleder ett strategiskt samarbete

PRESSRELEASE 2010-08-26 Vi i Villa, med Sveriges största tidning, sajt och mässa för alla som bor i hus, hade redan etablerat den välbesökta webbsidan...

0

Skånska villaägare litar inte på elbolagen i stormtider

Pressmeddelande 2009-12-09 Var tredje skåning litar inte på att elbolagen har gjort vad de kan för att undvika strömavbrott under stormsäsongen. Iställe...

0

Julgrannen vi inte vill ha

PRESSMEDDELANDE 2009-12-09 Juletid är inte alltid julefrid i villakvarteret. Julklappspapper spridda över trädgården, högljudda julfester eller för...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons