Grannsämjan frodas i de svenska villakvarteren

Press

– över hälften blir nära vänner med sina grannar

Villa, vovve, Volvo och… vänner. Grannsämjan blomstrar i de svenska villakvarteren. Sex av tio umgås med sina grannar regelbundet och drygt hälften har funnit nya vänner i husen runt omkring. Däremot är det brist på romantik, endast ett par procent har hamnat i en erotisk situation med någon granne. Det visar nya siffror från villapanelen.

Det råder harmoni och vänskap i de svenska villakvarteren. Många svenska villaägare finner nya, nära vänner bland sina grannar och umgås både spontant och organiserat i hela landet. I Norrland är umgänget på topp där tre av fyra (72 %) umgås som vänner och i Göteborg är man mest benägen i landet att ställa till med fest bland grannarna. - Det är glädjande att se att så många av Sveriges villaägare är goda grannar. Förutom att många umgås hjälper man också varandra med allt ifrån barnpassning till trädgård. Däremot spirar inte romantiken i någon större utsträckning i villakvarteren, det är inte direkt som i Desperate Housewives, säger Björn Vingård, chefredaktör på Vi i Villa.

Gräset grönare på andra sidan

Trots god grannsämja på det stora hela taget finns också visst inslag av avundsjuka och osämja. Var femte kvinna anger att de är avundsjuka på grannens trädgård och gärna skulle vilja byta. Var sjätte villaägare tycker direkt illa om någon av sina grannar och var tionde har grälat högljutt med någon i grannhusen.

- En bra grannsämja underlättar självklart livet i villa och jag tycker man ska bjuda till för att uppnå det. Varför inte passa på att bättra på grannrelationen när det nu lackar mot jul och nytt år, avslutar Björn Vingård.

Så blir du en bra granne – tips från villapanelen

Jultips
• Bjud över grannen på glögg
• Köp en julblomma
• Baka lite extra pepparkakor eller lussebullar och lägg i grannens brevlåda
• Erbjud dig att vara tomte i grannhuset
• Skotta grannens uppfart när du ändå håller på med din
• Vattna blommorna och ta in posten om grannen är borta över julen
• Ta hand om grannens barn i julstöket

Året-runttips
• Värna om varandras privatliv
• Stör ej grannar med buller och höga ljud
• Förvarna grannarna när du ska ha fest
• Spionera inte på grannarna
• Låna ut prylar och verktyg till dina grannar
• Titta till huset då grannen är på semester
• Småprata över häcken eller staketet
• Hjälp dina grannar med bra tips och råd på det du är bra på
 

Varannan villaägare vill bo bredvid Martin Timell

Hela 53 procent av de svenska villaägarna önskar att bo granne med Martin Timell.

Om undersökningen

Det är 2 531 svenska villaboende i åldrarna 20 år och uppåt som svarat på Vi i Villas Internetbaserade enkät. Resultaten kan användas fritt om källan Vi i Villa anges.

Villapanelen är den första oberoende och opolitiska panelen som speglar villaägarnas åsikter inom olika områden. Det är en återkommande rapport om olika aspekter i villalivet och initiativtagare är Vi i Villa, Sveriges största tidning med en räckvidd på över 2,3 miljoner läsare. Björn Vingård är chefredaktör och tidningen utkommer nio gånger per år till samtliga villahushåll i Sverige. Den gedigna kunskapen om och kontaktytan med villaägaren leder till intressant, rolig och viktig information. Läs mer om villapanelen här!

27 december 2005
 
Mer om Press

Min stund med Vi i Villa

Press Se alla bidrag i Vi i Villas instagramtävling "Min stund med Vi i Villa". Månadens bästa bild kommer med i tidningen och vinnaren belönas med biobiljetter.

Så undviker du att bli julens värsta granne!

Press PRESSMEDDELANDE 2012-12-12 Om läget kanske har varit lite spänt tidigare är det risk för att det exploderar just under julen. Vi i Villa har undersökt...

Hemteknik

Press PRESSMEDDELANDE 2011-12-19 Jönköping landets mest TV-täta kommun Jönköping är det län i Sverige där det finns flest TV-apparater per hus. Det är också...

Ulf och Åse vann ett nytt kök!

Press PRESSMEDDELANDE 2011-04-28 ”Har du Sveriges fulaste kök? ” Det frågade vi våra läsare i början av året. Många tyckte att de hade det. Juryn valde efter svårt arbete ett hårt slitet kök i Skänninge!

Bonnier Publications och Vi i Villa bakom Hem & Villas mässmagasin

Press Bonnier Publications kan nu meddela att Vi i Villa står bakom både produktion och distribution av Stockholmsmässans magasin inför Hem Villa-mässan.

Välkommen till Vi i Villas läsarpanel!

Press Du som läser något eller flera nummer av Vi i Villa har möjlighet att tycka till om både tidningens annonser och artiklar. Undersökningarna sker fortlö...

4 av tio svenskar positiva till generationsboende

Press – men bara när föräldrarna blir gamla och behöver hjälp PRESSMEDDELANDE 2011-10-21 Nästan fyra av tio, 35 procent, av svenska villaägare öppnar dörren för sina föräldrar och erbjuder dem en plats i sitt hem när de blir gamla. Det avslöjar Vi i Villas senaste villapanel som har tagit tempen på svenska villaägares inställning till att bo permanent tillsammans med släkt och vänner.

Vi i Villa ökar i Orvesto: +115 000 läsare!

Press Bonnier Publications hustidning Vi i Villa går starkt framåt och ökar igen. I den senaste Orvesto-mätningen, som blev officiell idag, har tidningen 115...

Premiär för nya Vi i Villa!

Press Sveriges mest lästa tidning bygger om och genomgår en stor förändring. Chefredaktör Anders Carlén berättar om "nya" Vi i Villa.