Snickra ett enkelt staket

Ett staket ramar in trädgården och fungerar som insynsskydd. Små barn och hundar hålls kvar på tomten och ett någorlunda högt staket gör det svårare för obehöriga att komma in på tomten. Här visar vi principen för hur du gjuter stolpar och snickrar enkla spjälor.


En fråga som kan dyka upp är, om man får sätta upp vilket staket som helst utan bygglov och utan att fråga grannen. Varje kommun har sina egna bestämmelser, men i Stockholm bedöms staket och plank olika utifrån tätheten och genomsynligheten enligt följande:

Staket: Ett staket ska, till minst 50 % vara genombrutet med luft. Om brädorna är tjocka eller tvärställda ska det finnas 2/3 luft. Under dessa förutsättningar är staket ej bygglovspliktiga.

Plank: Plank är i stort sett täta och inte genomsiktliga, dvs består till mindre än hälften av luft. Plank är bygglovsfritt upp till en höjd från mark på 110 cm. En överliggare räknas inte in i höjden. Plank med högre höjd från mark än 110 cm kräver bygglov.
Även om inte bygglov krävs för plank eller staket bör du ändå informera din närmaste granne.


Läs mer om bygglov för staket och plank
.

Gör så här:

För det första krävs det stolpar på ett avstånd av 1,5 till 2,5 m från varandra eller mer beroende på vilken sorts staket du väljer. Stolparna kan sättas ned i marken på några olika sätt. Det enklaste är att gräva gropar och stoppa ned dem i marken och stampa till marken runt om. Bättre är om du placerar grov sand eller makadam runt stolpen, som då blir dränerad från vatten och kan hålla längre. En stabilisering med betong är också möjlig. Ännu stabilare blir det om du nere i gropen håller fast stolpändan med 2 x 2 korslagda reglar. Säkrare från fuktsynpunkt är att i stället gjuta plintar att ställa stolparna på upplyfta från marken.  

Så här går det till att snickra ett staket:

1. Gräv gropar för plintarna, 80 -100 cm djupa. Det är inte lika noga med att gräva ned till tjälfritt djup här som med en förstukvist.

2. Spänn ett riktsnöre längs ena sidan på det blivande staketet, så att du kan bygga det helt spikrakt.

3. Ställ gjutformar av t.ex. papprör, cirka 15 cm i diameter, nere i groparna. Håll fast överändan med 2 x 2 st.korslagd ribbor som du spikar eller på annat sätt fäster i marken. Kapa formen cirka 5 cm ovanför den kommande markytan.

4. Häll betong i formarna. Stick ned en pinne och ”vibrera” betongen genom att hastigt dra pinnen upp och ned, så att betongen rinner ned och fyller hela formen. Överst på varje plint, var beredd med två stycken plattjärn, cirka 5×30 mm med förborrade hål för bult eller fransk träskruv och tryck ned dem i den färska betongen. Se till att de placeras rätt i sidled och i höjdled. Låt betongen härda.

5. Ställ stolparna av 100×100, 125×125 eller 150×150 virke mellan järnen på varje plint. Se till att de står lodrätt och i linje med varandra. Skruva eller bulta fast.

6. Montera den nedre och den övre liggaren på stolparna. Dessa kan utföras av 45×95 virke, gärna med fasad överyta, så att vatten rinner av. Ska dessa fällas in i stolpvirket, görs urtagen enklast innan stolparna monteras. Måttning för det görs lämpligen med stolparna provisoriskt satta på plats.

7. Så är det spjälornas tur. Gör spjälor av t.ex. 21×70 virke och montera dem med mellanrum lika stort som deras bredd. Spjälornas toppar kan göras spetsformade eller fasade, så att vatten rinner av.

8. Om du har en grind, kan stolparna göras tjockare och/eller längre om så önskas. Grinden kan utformas i likhet med staketet eller på annat sätt.

9. Ett traditionellt sätt att måla ett staket med spetsiga spjälor är att rödfärga allt utom spetsarna som målas vita.

Läs mer om att bygga staket här. 

Betongtips!

Köp gärna betongen från betongfabrik, så får du den levererad av en betongbil. Från den häller man i en skottkärra för transport till varje plint. (OBS! Använd särskild betongkärra som är stadigare än vanliga trädgårdskärror! Säg också till vid beställning av betongen, att den ska hällas direkt i skottkärra.)
Att köpa torrbetong och stå och blanda själv för hand är oerhört jobbigt. Möjligen går det bra, om du hyr en betongblandare.

Så bygger du ett vackert vindskydd till terassen

Miljövän? Välj kärnvirke!

Många tror att tryckimpregnerat virke är det enda saliggörande. Impregneringen innehåller gifter, och ett bra miljövänligare alternativ är kärnvirke, som håller lika bra på helt naturlig väg. Impregneringen gör också att målarfärg sitter sämre. Innan stolparna och annat virke ställs eller monteras på plats, låt dem stå i en hink med linolja och suga upp oljan i ändträet, så håller de mycket längre.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar