Fräscha upp trappan

Att putsa eller måla om en gammal sliten betongtrappa innebär bara tillfälliga lösningar. Ge istället trappan en naturstensbeläggning som håller. Du gör det enkelt själv.


Frida och hennes pappa Peter är glada över att ha fått ett nytt, fräscht utseende på sin gamla trappa.

En yttertrappa som man slitit på i många år och som kanske dessutom är lagad här och var är ingen vacker syn. Det är sprickor i putsen, färgen har flagnat eller runt de dyra klinkerplattorna har fogarna lossnat av fukt som trängt sig in. Men vad gör man?

Frost- och halksäker beläggning

Råden på byggvaruhusen varierar, allt från att putsa om till att riva den gamla och bygga upp en helt ny trappa. Målarna skakar på huvudet och säger sig inte ha någon riktigt bra färg som håller en längre tid på plan yta.

Numer finns det dock en naturstensbeläggning på marknaden som ska fungera. Den sägs dessutom var beständig under ens livstid, om man gör allt rätt vid renoveringen förstås. Dessutom är den frost- och halksäker.

Detta är inte en speciellt ny produkt men under senare år har den lyckats spridas rejält över vårt avlånga land.

– I många år tillverkade jag ett slitstarkt material för golv i industrin, men för cirka 15 år sedan började jag testa fram denna produkt som nu finns i två utföranden, engelsk sjösten eller holländsk natursten. Nu tar denna produkt all min och de anställdas tid i anspråk. Under vinterhalvåret produceras materialet fram och under vår och sommar har vi fullt upp med att leverera. Ibland hjälper vi även till med att renovera om man inte vill göra det själv, berättar Per-Gunnar Huldt som är mannen bakom produkten.

Enligt Per-Gunnar är det inga problem att klara detta för den normalhändige villaägaren, som brukar fixa enklare reparationer på sitt hus själv. 95 procent av alla som köper beläggningen gör jobbet själv.

Naturstensbeläggningen levereras i satser om 1 kvm och då ingår 3 kg spackel och ca 7 kg sten (kostnad 765:-/kvm). I korthet är det är ett slags fix som stryckes ut och sedan hälls stenen på och trycks ned med en ”klappbräda”. Efter 5 – 7 timmar är trappan sedan färdig att glatt spatsera på.

Så här gör du:

Börja med att högtryckstvätta eller slipa. Laga eventuella skador.
Innan spacklet strykes på måste ytorna vara riktigt torra och rena. Yttertemperaturen får inte vara under +5 grader och inte över +20.

1. Blanda spackel i en sats åt gången (1 kvm). Spacklet måste sedan användas direkt. Fördela spacklet med tandspackeln, slätspackla med en bredspackel av stål.

2. Strö på rikligt med sten. Använd stålspackeln och dra upp stenen försiktigt så att den fäster jämnt.

3. Fördela stenen jämnt över stegen med en sopborste. Sopa bort allt överskott som inte fäst i spacklet.

4. Tryck/klappa ner stenen ordentligt i botten på spacklet med en ”klappbräda”.

Färdigt! Låt stelna innan du går på trappen.

Så här ser naturstensbeläggningen ut i närbild.

Köpinformation:

www.duracoat.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar