Vinkylar – allt från kylning till lagring

Vitvaror kök

Vinkylen. Den är både snygg och praktisk – inte att undra på att vinkylen har blivit en ny favorit i våra kök. Här är ett dussin modeller som klarar allt från kylning i det mindre formatet till långtidslagring.

Vin har blivit en innedryck och köket är ett av de rum som vi satsar mest på. Därför är det fullt naturligt att utbudet av vinkylar har blivit allt större på senare tid. Det finns allt från minikylar för ett halvdussin flaskor till stora kylar för ett par hundra buteljer och till och med vinkällare. Lås, kolfilter, uv-skydd, omhängbar dörr och olika temperaturzoner är exempel på bra funktioner. Den som satsar seriöst på lagring av vin bör bland annat se till så att kylen är vibrationsfri.

1) Drick mindre

För dig som inte har så stora behov finns det vinkylar i mindre storlekar. Modellen Sandhamn från Tann rymmer 16 liter (sex flaskor) och mäter 26x37x50 cm (bxhxd). Dörren är i silver, skåpet i svart och det uv-skyddade glaset har en inbyggd touchpanel. Pris 1 295 kronor. KS 9886 från Severin rymmer 50 liter eller 16 flaskor, har omhängbar glasdörr med aluminiumram, mäter 44x52x46 cm (bxhxd) och kostar ca 1 995 kronor.


2) Lås efter dig

Samsung RW13EBSS rymmer 125 liter eller 29 flaskor och mäter 51x84x59 cm (bxhxd). Denna vinkyl har låsbar dörr med nyckel, så att inte barn eller andra obehöriga kan tulla på vinförrådet. Kylen är i borstat rostfritt stål och svart och har elektronisk temperaturkontroll mellan 4 och 18 grader, digital display, blå innerbelysning och fem hyllplan i metall. Pris omkring 5 000 kronor.


3) Vinkyl med frys

Att frysa vin är väl inte aktuellt, men Whirlpool har en vinkyl och frys-kombination för dig som av utrymmesskäl finner detta praktiskt. Den tillhör energiklass A, är avsedd för inbyggnad med snickeriluckor och har måtten 177x54x54,5 (hxbxd). Vindelen rymmer 50 flaskor på de fem hyllorna av ek och kan tempereras mellan 2 och 16 °C. Dörrarna är omhängbara och priset ca 10 100 kronor.


4) Vinkyl för alla

Det finns även andra drycker än vin som smakar bäst kylda. GEA2TBS är namnet på en kyl från Geapp som har två separata kylzoner med varsin dörr - en för vin och en för drycker och/eller smårätter. Den förra rymmer upp till 18 flaskor och den senare exempelvis upp till 57 stycken 33 cl-burkar. Dörrarna är av stål och kabinettet svart. Höjden är 87 cm och bredden 59,5 cm. Priset ligger på ca 12 990 kronor.


5) Kyl vinet svart

Cylinda VK 185 är en svart skönhet som har elektronisk termostat med två zoner. Kylen mäter 185x59,5x59,5 cm (hxbxd) och rymmer 368 liter. Den har sex trähyllor och en kapacitet i flaskor mätt på 115 (max 198). Temperaturen är reglerbar mellan 6 och 22 °C. Dörren är omhängbar, ett kolfilter renar luften och du kan ha kontinuerlig belysning om du så vill. Pris ca 14 400 kronor. Displayhylla finns som tillbehör.


6) Bygg in vinskåpet

Vill du ha en integrerad lösning på din vinförvaring har exempelvis Norcool en modell vid namn Cave 40, där 40 står för antalet flaskor som ryms. Vinkylen mäter 59,5x82-87x54,6 cm (bxhxd) och kan placeras fristående på egna fötter mellan två moduler. Den har sotad glasdörr med UV-filter, ekhyllor med valfri placering och LED-innerbelysning med dörrsensor; allt till ett pris på omkring 14 900 kronor.


7) Förvara dubbelt

Vinkylen SCV72X från Smeg har två kompressorer och två oberoende förvaringsutrymmen. Den är gjord i rostfritt stål och har 12 trähyllor med en kapacitet på 72 stycken 75 cl-flaskor. Bredden och djupet är 60 cm, medan höjden är maximalt 169 cm. Temperaturen är elektroniskt justerbar från 0 till 18 °C och glasdörren är dubbel och isolerad. SCV72X finns både höger- och vänsterhängd och kostar omkring 17 495 kronor.


8) Lagra vibrationsfritt

Dometics skåp CS 200 VS använder sig av absorptionsteknik i stället för kompressor. Detta ska göra skåpet helt vibrationsfritt och tyst och därför lämpat för långtidslagring av viner. Skåpet mäter 173,5x59,5x75 cm, har två fasta och tre utdragbara hyllor, rymmer upp till 206 flaskor och är utrustat med kolfilter. Glasdörren har aluminiumfärgad ram och sidorna är silverfärgade. Finns i vitvaruhandeln, bland annat hos Electrolux Home, och kostar cirka 28 600 kronor.


9) Vinkyl som lagrar i lyx

Liebherr WTES4677 är ännu en vinkyl i lyxklassen. Kylen har tre oberoende temperaturzoner (5-20 °C) med en steglöst justerbar LED-belysning i varje. Den tonade, isolerade glasdörren har uv-skydd och luften renas av ett aktivt kolfilter. Nettovolymen är 422 liter och de 13 hyllorna, varav tio är utdragbara och handgjorda i trä, rymmer 143 flaskor. Vinkylen har larm och låsbar, omhängbar dörr, samt en tidlös finish i rostfritt stål. Priset ligger på cirka 39 995 kronor.


10) Bygg en vinkällare

Tycker du att en vinkyl är för futtigt? Norcool erbjuder såväl monteringsfärdiga vinkällare som tips om hur man med deras produkter bygger en egen. Deras förtillverkade modulrum finns i fyra storlekar, från 120x120 till 180x220 cm, och är flexibla vad gäller placering av dörr och vinaggregat. Du kan även använda ett så kallat splittaggregat


11) Är det party?

Inte någon renodlad vinkylare, men definitivt en kul kyl om det ska partajas med kylda drycker ute i trädgården. Det handlar om Cylindas Partycooler, en rund kyl på hjul i svart eller aluminium med två sidobord av ädelträ och en flaskhållare. Partycooler är 46 cm i diameter och 83 cm hög, har en nettovolym på 45 liter och tillhör energiklass A. Bottnen är löstagbar för enkel rengöring. Kostar cirka 5 600 kronor.


12) Gör det naturligt

För tillfällig kylning är en vin- eller champagnekylare svårslagbar ur trivselsynpunkt. Nobiltà från Tann är gjord i massivt rostfri stål, har en volym på 12 liter och rymmer upp till 6 flaskor champagne (alternativt öl, cider, läsk eller vad du vill - den passar även bra som bålskål). Pris 1 195 kronor.


Sajttips vinkylar

vinklubben.se ("Vinkyl: köpråd", jan 2005)

Köpinformation vinkylar

Cylinda, www.cylinda.se
Dometic, www.dometic.se
Geapp, www.geapp.se
Liebherr, http://se.witt.dk/liebherr
Norcool, www.enjoysales.se, www.norcool.se
Samsung, www.samsung.se
Severin, www.severin.se
Smeg, www.smeg.se
Tann, www.vinkylar.se
Whirlpool, www.whirlpool.se

Redaktionen rekommenderar

22 oktober 2008
 
Mer om Vitvaror kök

Energisnålt i köket

Vitvaror kök Elräkningen består av en stor portion av den energi som du förbrukar i köket. Följ några enkla vardagstips och du kan snart stoltsera med att ha uppfyllt ett eget klimatavtal och på köpet minskat elräkningen!

Diskmaskiner som sparar energi

Vitvaror kök Diskmaskiner är mer energieffektiva och vattensnåla än någonsin förr. Nu är det upp till dig om diskmaskinen blir en energivinst – eller en nitlott.

Vi i Villa-testet: Maxa maten med mixer

Vitvaror kök Än finns tid att njuta av nyskördade grönsaker, frukter och bär. Och med lite hjälp av en bra stavmixer kan man snabbt trolla fram såser, röror, soppor...

Baka, baka liten kaka...

Vitvaror kök Ugnar som föreslår tillagningssätt och själva väljer temperatur och tid. Ugnar som bevarar vitaminer och smak. Ugnar som rengör sig själva. Nu återstår bara att bestämma middagsmenyn.

Skydda köksväggen: Blankt stål ovanför spisen

Vitvaror kök Rostfritt stål ovanför spisen är både snyggt och praktiskt.

Köksprylarna du inte klarar dig utan

Vitvaror kök Nytt köks-kit och ärvda köksmaskiner i all ära men vilka är egentligen kökets måsten? Vi har talat med bokaktuelle kocken Paul Svensson om vad du helt...

Guide: Kökets kokpunkt

Vitvaror kök Smidigare, snabbare och snålare – mycket talar för induktionshällen. Men kokar du lite längre, som potatis, är det knappt någon skillnad i energiförbrukning mot keramikhällen.

Trend: Ångugnar

Vitvaror kök Ångugnar ger skonsam tillagning, grönsaker bevarar näringen bättre och kött blir extra saftigt. Men en ångugn är också perfekt för den som vill baka...

Miljövänliga köksval

Vitvaror kök Det går att göra miljövänliga val i köket. Här är några exempel.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.