Annons

Vinkylar – allt från kylning till lagring

Vitvaror kök

Vinkylen. Den är både snygg och praktisk – inte att undra på att vinkylen har blivit en ny favorit i våra kök. Här är ett dussin modeller som klarar allt från kylning i det mindre formatet till långtidslagring.

Annons

Vin har blivit en innedryck och köket är ett av de rum som vi satsar mest på. Därför är det fullt naturligt att utbudet av vinkylar har blivit allt större på senare tid. Det finns allt från minikylar för ett halvdussin flaskor till stora kylar för ett par hundra buteljer och till och med vinkällare. Lås, kolfilter, uv-skydd, omhängbar dörr och olika temperaturzoner är exempel på bra funktioner. Den som satsar seriöst på lagring av vin bör bland annat se till så att kylen är vibrationsfri.

1) Drick mindre

För dig som inte har så stora behov finns det vinkylar i mindre storlekar. Modellen Sandhamn från Tann rymmer 16 liter (sex flaskor) och mäter 26x37x50 cm (bxhxd). Dörren är i silver, skåpet i svart och det uv-skyddade glaset har en inbyggd touchpanel. Pris 1 295 kronor. KS 9886 från Severin rymmer 50 liter eller 16 flaskor, har omhängbar glasdörr med aluminiumram, mäter 44x52x46 cm (bxhxd) och kostar ca 1 995 kronor.


2) Lås efter dig

Samsung RW13EBSS rymmer 125 liter eller 29 flaskor och mäter 51x84x59 cm (bxhxd). Denna vinkyl har låsbar dörr med nyckel, så att inte barn eller andra obehöriga kan tulla på vinförrådet. Kylen är i borstat rostfritt stål och svart och har elektronisk temperaturkontroll mellan 4 och 18 grader, digital display, blå innerbelysning och fem hyllplan i metall. Pris omkring 5 000 kronor.


3) Vinkyl med frys

Att frysa vin är väl inte aktuellt, men Whirlpool har en vinkyl och frys-kombination för dig som av utrymmesskäl finner detta praktiskt. Den tillhör energiklass A, är avsedd för inbyggnad med snickeriluckor och har måtten 177x54x54,5 (hxbxd). Vindelen rymmer 50 flaskor på de fem hyllorna av ek och kan tempereras mellan 2 och 16 °C. Dörrarna är omhängbara och priset ca 10 100 kronor.


4) Vinkyl för alla

Det finns även andra drycker än vin som smakar bäst kylda. GEA2TBS är namnet på en kyl från Geapp som har två separata kylzoner med varsin dörr - en för vin och en för drycker och/eller smårätter. Den förra rymmer upp till 18 flaskor och den senare exempelvis upp till 57 stycken 33 cl-burkar. Dörrarna är av stål och kabinettet svart. Höjden är 87 cm och bredden 59,5 cm. Priset ligger på ca 12 990 kronor.


5) Kyl vinet svart

Cylinda VK 185 är en svart skönhet som har elektronisk termostat med två zoner. Kylen mäter 185x59,5x59,5 cm (hxbxd) och rymmer 368 liter. Den har sex trähyllor och en kapacitet i flaskor mätt på 115 (max 198). Temperaturen är reglerbar mellan 6 och 22 °C. Dörren är omhängbar, ett kolfilter renar luften och du kan ha kontinuerlig belysning om du så vill. Pris ca 14 400 kronor. Displayhylla finns som tillbehör.

Annons

6) Bygg in vinskåpet

Vill du ha en integrerad lösning på din vinförvaring har exempelvis Norcool en modell vid namn Cave 40, där 40 står för antalet flaskor som ryms. Vinkylen mäter 59,5x82-87x54,6 cm (bxhxd) och kan placeras fristående på egna fötter mellan två moduler. Den har sotad glasdörr med UV-filter, ekhyllor med valfri placering och LED-innerbelysning med dörrsensor; allt till ett pris på omkring 14 900 kronor.


7) Förvara dubbelt

Vinkylen SCV72X från Smeg har två kompressorer och två oberoende förvaringsutrymmen. Den är gjord i rostfritt stål och har 12 trähyllor med en kapacitet på 72 stycken 75 cl-flaskor. Bredden och djupet är 60 cm, medan höjden är maximalt 169 cm. Temperaturen är elektroniskt justerbar från 0 till 18 °C och glasdörren är dubbel och isolerad. SCV72X finns både höger- och vänsterhängd och kostar omkring 17 495 kronor.


8) Lagra vibrationsfritt

Dometics skåp CS 200 VS använder sig av absorptionsteknik i stället för kompressor. Detta ska göra skåpet helt vibrationsfritt och tyst och därför lämpat för långtidslagring av viner. Skåpet mäter 173,5x59,5x75 cm, har två fasta och tre utdragbara hyllor, rymmer upp till 206 flaskor och är utrustat med kolfilter. Glasdörren har aluminiumfärgad ram och sidorna är silverfärgade. Finns i vitvaruhandeln, bland annat hos Electrolux Home, och kostar cirka 28 600 kronor.


9) Vinkyl som lagrar i lyx

Liebherr WTES4677 är ännu en vinkyl i lyxklassen. Kylen har tre oberoende temperaturzoner (5-20 °C) med en steglöst justerbar LED-belysning i varje. Den tonade, isolerade glasdörren har uv-skydd och luften renas av ett aktivt kolfilter. Nettovolymen är 422 liter och de 13 hyllorna, varav tio är utdragbara och handgjorda i trä, rymmer 143 flaskor. Vinkylen har larm och låsbar, omhängbar dörr, samt en tidlös finish i rostfritt stål. Priset ligger på cirka 39 995 kronor.


10) Bygg en vinkällare

Tycker du att en vinkyl är för futtigt? Norcool erbjuder såväl monteringsfärdiga vinkällare som tips om hur man med deras produkter bygger en egen. Deras förtillverkade modulrum finns i fyra storlekar, från 120x120 till 180x220 cm, och är flexibla vad gäller placering av dörr och vinaggregat. Du kan även använda ett så kallat splittaggregat


11) Är det party?

Inte någon renodlad vinkylare, men definitivt en kul kyl om det ska partajas med kylda drycker ute i trädgården. Det handlar om Cylindas Partycooler, en rund kyl på hjul i svart eller aluminium med två sidobord av ädelträ och en flaskhållare. Partycooler är 46 cm i diameter och 83 cm hög, har en nettovolym på 45 liter och tillhör energiklass A. Bottnen är löstagbar för enkel rengöring. Kostar cirka 5 600 kronor.


12) Gör det naturligt

För tillfällig kylning är en vin- eller champagnekylare svårslagbar ur trivselsynpunkt. Nobiltà från Tann är gjord i massivt rostfri stål, har en volym på 12 liter och rymmer upp till 6 flaskor champagne (alternativt öl, cider, läsk eller vad du vill - den passar även bra som bålskål). Pris 1 195 kronor.


Sajttips vinkylar

vinklubben.se ("Vinkyl: köpråd", jan 2005)

Köpinformation vinkylar

Cylinda, www.cylinda.se
Dometic, www.dometic.se
Geapp, www.geapp.se
Liebherr, http://se.witt.dk/liebherr
Norcool, www.enjoysales.se, www.norcool.se
Samsung, www.samsung.se
Severin, www.severin.se
Smeg, www.smeg.se
Tann, www.vinkylar.se
Whirlpool, www.whirlpool.se

Redaktionen rekommenderar

22 oktober 2008

2 Kommentarer

2008-11-03
Kristina Sjöberg, redaktör Vi i Villa
0

7 misstag du gör med kylskåpet

Ställer du in tomaterna i kylskåpet? Eller lägger köttfärsen på hyllan längst upp? Då gör du fel! Här är 7 misstag du gör med kylskåpet.

0

VIDEO: Gör rent mixern på 30 sekunder

Trött på att ta isär alla delar när du ska diska mixern? Vi har testat smarta knepet som gör rent maskinen på 30 sekunder!

0

Heta vattenkokare!

En energismart pryl som dessutom sparar tid. Vattenkokaren har blivit oumbärlig i våra kök. Använd den bara till vatten, men inte bara till tevatten!

2

Diskmaskiner som sparar energi

Diskmaskiner är mer energieffektiva och vattensnåla än någonsin förr. Nu är det upp till dig om diskmaskinen blir en energivinst – eller en nitlott.

2

Vi i Villa-testet: Maxa maten med mixer

Än finns tid att njuta av nyskördade grönsaker, frukter och bär. Och med lite hjälp av en bra stavmixer kan man snabbt trolla fram såser, röror, soppor...

0

Baka, baka liten kaka...

Ugnar som föreslår tillagningssätt och själva väljer temperatur och tid. Ugnar som bevarar vitaminer och smak. Ugnar som rengör sig själva. Nu återstår...

0

Köksprylarna du inte klarar dig utan

Nytt köks-kit och ärvda köksmaskiner i all ära men vilka är egentligen kökets måsten? Vi har talat med bokaktuelle kocken Paul Svensson om vad du helt...

0

Trend: Ångugnar

Ångugnar ger skonsam tillagning, grönsaker bevarar näringen bättre och kött blir extra saftigt. Men en ångugn är också perfekt för den som vill baka...

0

Miljövänliga köksval

Det går att göra miljövänliga val i köket. Här är några exempel.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons