Kenwood köksassistent Major Titanium skiljde sig från övriga maskiner i testet och tog titeln ”Bäst i test”. Foto: Kenwood
Kenwood köksassistent Major Titanium skiljde sig från övriga maskiner i testet och tog titeln ”Bäst i test”. Foto: Kenwood

Test: Matberedare

Vitvaror kök

Testfakta har testat sju matberedare och Kenwoods maskin blev en klar vinnare.

Annons

En bra matberedare eller köksassistent ska hjälpa dig med alla besvärliga och tunga arbetsuppgifter, och den ska kunna klara allt från att vispa ägg till att knåda deg. Och det ska vara möjligt att förse den med olika tillbehör som gör att den kan klara flera andra uppgifter. Gemensamt för alla matberedare är att de är tunga och otympliga, och ibland besvärliga att sätta upp. De är inte heller alltid särskilt användarvänliga. Därför gör du klokt i att ge din maskin en fast plats i köket.

Men vilken köksassistent är bäst? Testfakta har i samarbete med det norska Forbrukerrådet sänt sju maskiner till test hos det engelska laboratoriet Intertek.

I testet ingick följande:

• Vispa äggvita

• Röra en kaksmet

• Blanda och knåda en bröddeg

• Kontroll av spill och stänk

• Uthållighet

• Användarvänlighet

I varje test betygsattes matberedarna på en skala från 1 till 5, där 5 är bäst.

Ingen av maskinerna fick högre betyg än 3 i användarvänlighet.

 

Annons

1. Kenwood bäst i test

Kenwood kjøkkenmaskin

 

Resultatet talar sitt tydliga språk: Kenwood Major Titanium KMM020 vinner en klar seger med 3,8 i betyg. Den får högt betyg i alla tester och det är endast när det handlar om degknådning som någon annan maskin får högre betyg än modellen från Kenwood. För övrigt blev en annan modell från Kenwood testvinnare i Vi i Villas test av matberedare (http://www.viivilla.se/Kok/Vitvaror/Matberedaren-som-ar-mest-lattskott-60749).

Riktpris för maskinen är 6 000 kr men vi har sett priser mellan 4 700 kr och 7 000 kr.

 

 

2. Hercules Kitchen Machine

Näst bäst betyg i testet fick Hercules Kitchen Machine från OBH Nordica som fick betyget 3,4. Maskinen utmärker sig framför allt på blandning och knådning av en deg.

- Hercules kunde ha blivit testvinnare men den var relativt svag i uthållighetstestet och den fick också lågt betyg i användbarhet och uthållighet. Men det var i uthållighetstestet som den fick rejält med stryk av Kenwood, sammanfattar Testfakta. Matberedaren är testets mest prisvärda alternativ med ett riktpris på 3500 kr.

 

 

3. Bosch MUM86

Med ett betyg på 3,3 tar denna matberedare från Bosch sista platsen på prispallen. Maskinen har en kraftig motor och är testets tyngsta modell med en vikt på 11,1 kg.

En av de starka egenskaperna hos Bosch MUM86 är förmågan att blanda och knåda en deg. I detta delmoment får Bosch betyget 4 – tillsammans med Hercules – medan övriga får 3 eller 2,5. Den starka maskinen får dessutom högst betyg i uthållighetstestet – tillsammans med testvinnaren.

De svaga sidorna är vispning av äggvita, användarvänlighet och spill och skvätt.

 

 

 

4. KitchenAid Artisan 5KSM150PS

Matberedaren från KitchenAid, modell 5KSM150PS, har en ovanligt klen motor, endast 300 watt. Till gengäld är skålen liten (den minsta i testet). Med tanke på motoreffekten är det svårt att tro att maskinen klarar tyngre jobb som knådning av deg. Men det gör den, och maskinen får ett fullt acceptabelt betyg – nämligen 3 – i testet. Och den fåt en berömlig 4 i det tunga uthållighetstestet. Rent generellt får matberedaren bra betyg, men precis som silver- och bronsvinnaren får den nöja sig med betyget 2 i användarvänlighet.

5. Ankarsrum Assistent AKM6220

Matberedaren modell AKM6220 får betyget 3. Maskinen har den största rörskålen (den rymmer 7 liter), men det hjälper inte om den inte kan röra en kaksmet ordentligt. Där får den betyget 2 och i användarvänlighet får den betyget 1. Dessa två deltester klarar maskinen sämst av alla och det drar ner betyget väsentligt för Ankarsrum Assistent.

6. Krups KA990T

En av de dyraste maskinerna i testet, men ändå hamnar den på näst sista platsen. Den är lätt att använda och vispningen får bra betyg, men den dumpar på knådning av deg. Maskinen stängde av sig själv hela nio gånger under testet som varade tre minuter. Varje gång tvingades laboratoriepersonalen ta bort deg från degkroken och starta om maskinen. Det innebar att maskinen inte fick vara med i uthållighetstestet, som är mycket tuffare för motorn än degtestet. Personalen bedömde att Krup inte skulle klara av testet.

7. Testets förlorare

Det var ingen tvekan om förstaplatsen, och ingen tvekan om sistaplatsen. Menuett 802338, som säljs av Jula till ett mycket lågt pris, klarade flera tester med medelvärde, men motorn orsakade problem. Under uthållighetstestet blev motorn varm, bullrade och började lukta.

Som jämförelse kan nämnas att maskinerna från Kenwood och Bosch knappt påverkades av stresstestet, där maskinerna fick knåda fyra degar var under fem minuter och med två minuters paus mellan varje knådning.

 

Här finns en tabell med hela testresultatet

 

21 mars 2013

3 Kommentarer

2013-03-24
Ing-Britt
2014-02-04
Ann-louise Södersrtröm
3

Diskotek för alla

Tystare, vattensnålare och A-märkta. Mycket har hänt med diskmaskinerna de senaste åren.

2

Vinkylar – allt från kylning till lagring

Vinkylen. Den är både snygg och praktisk – inte att undra på att vinkylen har blivit en ny favorit i våra kök. Här är ett dussin modeller som klarar...

2

Kökets coolaste

Ismaskin, klimatzoner och vattenfilter är kul. Men viktigast är ändå låg energiförbrukning – och att köpa kyl och frys efter behov.

0

Nytta med nöje

Varsågod, maskinerna som gör sysslorna i köket till en ren njutning!

0

Diskmaskiner som sticker ut

Det är lätt att bara välja en diskmaskin i mängden när man ska köpa nytt. Men även kökets mest opersonliga medarbetare kan ha en personlighet. Vi i...

1

Gasspis i köket - men ordna gasen först

En gasspis står högt på många amatörkockars önskelista. Gasbrännare, stekbord, grill och fritös öppnar nya gastronomiska möjligheter. Men skaffa först...

1

Energisnålt i köket

Elräkningen består av en stor portion av den energi som du förbrukar i köket. Följ några enkla vardagstips och du kan snart stoltsera med att ha uppfyll...

0

Vi i Villa-testet: Välj den perfekta pepparkvarnen

Färskmald peppar är oumbärlig i matlagningen, men kvarnen ska fungera. Vi har testat 7 kvarnar och hittat två perfekta!

0

Slipp julstressen - 15 december

Se över maskinparken i köket.