Spisarna som gör hela köket!

Vitvaror kök

Den hederliga gamla gjutjärnsplattan hamnar alltmer i skymundan. Nu är det glaskeramik som gäller. Men gas och induktion kommer allt mer.

Hel spis eller inbyggd häll och ugn? Med en inbyggd ugn placerad i ståhöjd slipper du böja dig ner för att ta ut maten. Och det ser ju onekligen rätt snyggt ut med en häll integrerad i bänkskivan. Nackdelen är förstås det högre priset. Och oset.

Joppe Pöljö, biträdande rektor på Stockholms Hotell- och Restaurangskola, gillar inte inbyggda ugnar just av det sistnämnda skälet.
- Jag tycker hysterin kring dem är ofattbar, bara för att man ska kunna få ståhöjd. Om ugnen inte är placerad under spiskåpan tas ju inte oset upp av spisfläkten utan blåser rakt ut i köket.

Han föredrar hellre den vanliga spisen med ugnen nertill.
- Idag finns ugnar med slädar som går på kullager och glider lätt. Då behöver man inte lyfta upp ugnsplåten varje gång man exempelvis ska vända eller ösa.

Skillnader i hällen. Lara Kruse på Energimyndigheten säger:
- Skillnaden mellan gjutjärnsspis, keramikhällspis och induktionsspis finns i hällen. Ugnarna är eldrivna och skillnaderna ligger mer mellan olika tillverkare.

Mer än varannan spis som säljs idag har glaskeramikhäll. Induktionshällen och gasspisen är på frammarsch, gjutjärnsplattorna blir färre.

Induktionshällen ser ut som en glaskeramikhäll, men istället för ett värmeelement kommer värmen från en induktionsspole och elektromagnetiska fält. Värmen alstras direkt i kastrullens botten. Här krävs kokkärl med magnetisk botten. Om du är osäker på vad kastrullen är gjord av, pröva med en magnet!

Låg temperatur ger godare mat. Nya spisar har många finesser såsom roterande grillspett eller inbyggd köttermometer som stängs av när steken fått rätt temperatur. Joppe Pöljö tycker vi bör fundera på om alla nya funktioner verkligen behövs.
- Jag tycker tillverkarna tar mycket betalt för dessa tilläggsfunktioner. Jag köper själv hellre ett par digitala termometrar för ett par hundra kronor styck.

Temperaturen är viktigare än man kanske tror.
- Folk steker ofta för hårt, för länge och i för hög temperatur. Ta och mjukstek; sänk temperaturen i ugnen och mät kärntemperaturen istället! Då både smakar maten bättre och är nyttigare.

Du och din nya spis har åtminstone 10-15 år framför er. Därför är också hanterbarhet, säkerhet och energimärkning viktiga parametrar. Ugnar energimärks i en skala från A till G, där A-märkta alternativ är energisnålast.

Inbyggd induktion

Produktnamn: CI 491-110
Tillverkare/distributör:
Gaggenau, 08-734 12 00, www.gaggenau.se
Typ: Induktionshäll.
Funktioner: Fem induktionszoner med Superbooster och effekt upp till 4.4 kW. Twist Pad-manövrering, minneskokning, uppkokningsautomatik. Elektronisk reglering i 17 effektsteg. Timer upp till 90 minuter, minnesfunktion. Barnsäkring och säkerhetsfrånkoppling.
Vad ingår i paketet: Häll.
Energiklass: Inte tillämpligt.
Övrigt: Twist Pad är ett rörligt magnetvred för att välja kokzon och effekt, går att ta av för enklare rengöring. Finns också i version utan ram (CI 492).
Konsumentpris: Cirka 22 600 kronor.

Svart och aluminium


 

Produktnamn: Gram EK 60-03 TAF ALU
Tillverkare/distributör: Gram Sverige AB tel 040-38 08 40, www.gram.se
Typ av spis: Glaskeramisk häll och multi- funktionsugn.
Funktioner: Hällen har fyra zoner varav två med dubbelzon (en rund och en oval zon). Ugnen har varmluft, traditionell över/undervärme, pizzafunktion, grill, timer. Restvärmeindikator. Tre lager glas i ugnslucka. Barnsäkring.
Vad ingår i paketet: En uppsättning utdragsskenor, långpanna, två plåtar.
Energiklass: A
Övrigt: Garanti enligt konsumentköplagen.
Konsumentpris: Cirka 9 290 kronor.

Rostfri gas- och elspis


 

Produktnamn: T90WMP
Tillverkare/distributör: Ilve Sverige, tel 08-544 435 35, www.ilve.se
Typ av spis: Gas- och elspis med multifunktionsugn.
Funktioner: Fem multigasbrännare. Elektrisk multifunktionsugn med bl a varmluft och snabbstart.
Vad ingår i paketet: Kraftiga gjutjärnsgaller på hällplanet. Katalysemaljrengöring i ugnen. Långpanna, två plåtar, två galler.
Energiklass: A
Övrigt: Rostfri. Två års garanti.
Konsumentpris: Cirka 25 650 kronor.

Gas med dubbelugn


 

Produktnamn: SCB92MFX5
Tillverkare/distributör: Smeg, tel 040-669 54 90, www.smeg.se
Typ av spis: Gashäll med dubbelugn (multifunktionsugn).
Funktioner: Gashäll med fem brännare. Leverans i naturgasutförande. Dysor för omställning till gasol och stadsgas medföljer. Stora ugnen är en elektrisk multifunktionsugn med fem funktioner. Avtagbar treglaslucka, ugnsbelysning. Självrengörande sidoplåtar, kylfläkt. Lilla ugnen är en traditionell ugn med fyra funktioner. Avtagbar treglaslucka.
Vad ingår i paketet: Standartillbehör till stora ugnen är en långpanna med grillgaller, två grillgaller och en bakplåt. Standartillbehör till lilla ugnen är en långpanna med grillgaller, ett grillgaller.
Energiklass: A
Övrigt: Två års garanti.
Konsumentpris: Cirka 17 995 kronor.

Dubbelugn


 

Produktnamn: EKC60163
Tillverkare/distributör: Electrolux/Electrolux HemProdukter, tel 0771-11 44 77, www.electrolux.se
Typ av spis: Glaskeramikhäll med dubbelugn.
Funktioner: Fyra värmezoner. Snabbstart, timerdisplay. Varmluft i nedre ugnen. Treglas ugnslucka, tippskydd.
Vad ingår i paketet: Tre ugnsplåtar, två ugnspannor, ett grillgaller. I nedre ugnen matlagningstermometer och utdragbara bakplåtsskenor.
Energiklass: A
Övrigt: Vit. Ett års garanti, därefter två års reklamationsrätt.
Konsumentpris: Cirka 14 075 kronor.

Variabla zoner


 

Produktnamn: Bosch HLN444420V
Tillverkare/distributör: BSH Hushållsapparater AB, tel 08-734 12 99, www.bosch-hushall.com
Typ av spis: Varmluftsugn med glaskeramikhäll
Funktioner: Hällen har två zoner med variabel storlek, varav en oval. Ugn med 3-D varmluft och utdragbar ugnsvagn för bättre ergonomi. Digitalur med timerfunktion.
Vad ingår i paketet: Se ovan.
Energiklass: A
Övrigt: Vit. Två års garanti (första året garanti, andra året reklamationsrätt).
Konsumentpris: Cirka 11 290 kronor.

Glaskeramik


 

Produktnamn: QSG 6105 W
Tillverkare/distributör: Husqvarna/Electrolux HemProdukter, tel 0771-11 44 77, www.hemprodukter.husqvarna.se
Typ av spis: Glaskeramikhäll.
Funktioner: Fyra zoner. Snabbstart. Tvåglas ugnslucka. Tippskydd.
Vad ingår i paketet: Två ugnsplåtar, en ugnspanna, ett grillgaller.
Energiklass: A
Övrigt: Finns även i rostfritt. Ett års garanti, därefter två årsreklamationsrätt.
Konsumentpris: Cirka 9 775 kronor.

Många möjligheter


 

Produktnamn: Falcon Classic 110
Tillverkare/distributör: IGF Energigas AB, 08-556 322 60, www.igf.se/www.rangemaster.co.uk
Typ av spis: Gasspis (gasol eller naturgas) med två elugnar.
Funktioner: Häll med fem brännare och en elektrisk värmehållningsplatta. Två elugnar (en varmluft, en konventionell). Separat grill med grillpanna.
Vad ingår i paketet: Separat grillplatta och wok-ställning.
Energiklass: A
Övrigt: Fem års garanti. Finns i sju färger. Kan fås med elkeramisk häll. Finns också med induktion.
Konsumentpris: Cirka 31 900 kronor.

Fakta: Plus och minus hos olika spistyper

Spis med gjutjärnsplatta
+ Billigare än glaskeramik och induktionshäll. Tåligare mot skador.
- Drar mer energi än glaskeramik och induktionshäll. Svårare att rengöra. Långsammast uppkok.

Spis med glaskeramikhäll
+ Lätt att rengöra. Energisnålare än gjutjärnsplattor. Extra avställningsyta. Flexibla värmezoner hos en del som anpassar sig efter kastrullens storlek.
- Drar mer energi än induktionshällen. Dyrare än gjutjärnsplattor. Känsligare, glaset kan spricka om ett tungt föremål ramlar ner. Helst kastruller med plan, gärna konkav, botten. Långsammare än gas och induktion.

Induktionshäll
+ Lätt att rengöra - hällen blir endast varm av kastrullen. Lätt att reglera. Snabba uppkok, kort tillagningstid. Energisnålast.
- Dyrare. Kokkärlen måste ha magnetisk botten. En del av de induktionsanpassade kokkärlen kan orsaka oljud. Rådgör med läkare om du har pacemaker. Var försiktig - tomma kokkärl som sätts på zonerna blir snabbt mycket varma när zonen startas.

Gasspis
+ Driftsäker vid strömavbrott. Snabb uppvärmning - gasen reagerar så snart du vrider på vredet.
- Avger förbränningsavgaser som ger ökad risk för luftvägssymtom hos känsliga personer. Vita väggar missfärgas och gulnar. Ugnar brukar vara ojämna i temperatur och fördelningen av värmen i ugnsutrymmet.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!


Vi i villa tipsar dig

02 januari 2008
Mer om Vitvaror kök

Energisnålt i köket

Vitvaror kök Elräkningen består av en stor portion av den energi som du förbrukar i köket. Följ några enkla vardagstips och du kan snart stoltsera med att ha uppfyllt ett eget klimatavtal och på köpet minskat elräkningen!

Diskmaskiner som sparar energi

Vitvaror kök Diskmaskiner är mer energieffektiva och vattensnåla än någonsin förr. Nu är det upp till dig om diskmaskinen blir en energivinst – eller en nitlott.

Vi i Villa-testet: Maxa maten med mixer

Vitvaror kök Än finns tid att njuta av nyskördade grönsaker, frukter och bär. Och med lite hjälp av en bra stavmixer kan man snabbt trolla fram såser, röror, soppor...

Baka, baka liten kaka...

Vitvaror kök Ugnar som föreslår tillagningssätt och själva väljer temperatur och tid. Ugnar som bevarar vitaminer och smak. Ugnar som rengör sig själva. Nu återstår bara att bestämma middagsmenyn.

Skydda köksväggen: Blankt stål ovanför spisen

Vitvaror kök Rostfritt stål ovanför spisen är både snyggt och praktiskt.

Köksprylarna du inte klarar dig utan

Vitvaror kök Nytt köks-kit och ärvda köksmaskiner i all ära men vilka är egentligen kökets måsten? Vi har talat med bokaktuelle kocken Paul Svensson om vad du helt...

Guide: Kökets kokpunkt

Vitvaror kök Smidigare, snabbare och snålare – mycket talar för induktionshällen. Men kokar du lite längre, som potatis, är det knappt någon skillnad i energiförbrukning mot keramikhällen.

Trend: Ångugnar

Vitvaror kök Ångugnar ger skonsam tillagning, grönsaker bevarar näringen bättre och kött blir extra saftigt. Men en ångugn är också perfekt för den som vill baka...

Miljövänliga köksval

Vitvaror kök Det går att göra miljövänliga val i köket. Här är några exempel.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.