Annons

Spis till varje pris

Vitvaror kök

Sjunger din gamla spis på sista versen? Eller gör du om köket och tänker passa på att byta upp dig? Utbudet är stort och generellt sett är dagens spisar både bättre, smartare och snyggare.

Annons

Ska man köpa ny spis finns det mycket att välja bland. En första skiljelinje är om man vill ha en klassisk spis/ugn-kombination, eller separat häll och ugn för inbyggnad. Därnäst har man att välja mellan traditionella plattor, glaskeramikhäll, induktion eller gas. Eller rentav ved? Sedan är det ugnen. Ska den ha varmluft? Ska man kanske satsa på dubbla ugnar? Möjligheterna är många och prisintervallet stort. Det gäller såväl att själv tänka till ordentligt som att diskutera igenom alternativen med en kunnig försäljare. Här tipsar vi om en handfull spisar av den klassiska typen, men med sinsemellan mycket olika egenskaper. 

1) Bänkat och klart

Bänkspisar är mindre vanliga nu än förr, men kan vara en praktisk lösning i vissa lägen. Ide Line Mini Kitchen har två plattor, 14,5 och 18,5 centimeter stora. Dessutom finns en ugn på 26 liter som klarar 50-275 grader samt en grill på 1 000 watt. Yttermåttet är 57 x 35 x 39,5 centimeter (bredd x djup x höjd) och priset cirka 1 395 kronor. Bänkspisen säljs i välsorterad fackhandel. Generalagent är Adexi.

2) Smalt värre

För den som har ont om plats, men ändå vill ha en traditionell spis, finns det gott om spisar som bara är 50 centimeter breda. Electrolux EKE4100 går ett steg till – den är endast 39,7 centimeter bred, samt 59,5 centimeter djup och 85-90 centimeter hög. Den rymmer två vanliga plattor, en ugn på 26 liter och ett skåp nertill. Priset ligger på cirka 5 125 kronor.

3) Laga med guide

Bosch HLN 654020V har en glaskeramikhäll med fyra kokzoner, varav två variabla (en rund och en oval). Ugnen på 60 liter har vad Bosch kallar 3D-varmluft – luften blåses ut på ett antal olika ställen. Den har även EPS, en interaktiv guide med 24 program för helautomatisk tillagning. Utsidan av ugnsluckan blir maximalt 50 grader varm och pyrolysteknik gör rengöringen av såväl ugnen som plåtarna enklare. Pris cirka 11 000 kronor.

4) Trendigt med gas

En gasspis har sina fördelar och IGF har ett brett utbud. Modellen Laguna 60 är 60 centimeter bred och klarar samtliga gastyper. Den har en gashäll med fyra plattor, varav en wokplatta, samt en traditionell elugn med multifunktion, bland annat grill och varmluft. Spisen levereras med krom- eller mässingsdetaljer och med ben eller sockel. Glaslock finns som tillbehör. Pris cirka 12 100 kronor. Finns även i rostfritt.

5) Designad tillagning

En spis måste inte se ut som alla andra. Gorenjes spis i borstad aluminium, svart och glas skiljer sig från mängden och är skapad av den italienska designbyrån Pininfarina. Hällen är av glaskeramiktyp, ugnen har 27 inbyggda recept och möjlighet att spara 12 egna, varmluft, utdragbara bakplåtsskenor och kontrollpanel av touch-typ. Priset ligger på omkring 15 000 kronor.

Annons

6) Induktion med insyn

För att du ska få bättre koll på maten i ugnen har Electrolux nya Insight-serie ett extra stort fönster i luckan. Modellen EKD60750X kombinerar detta med bland annat induktionshäll, integrerad matlagningstermometer med automatisk avstängning, receptbibliotek, katalytisk emalj samt utdragbara bakplåtsskenor. Denna modell i rostfritt kostar cirka 23 500 kronor. I oktober kommer nya modeller med dubbla ugnar på 54+37 liter.

7) Klassiskt med ved

Den klassiska vedspisen lever kvar, fast i moderniserad form. Finns bland annat hos Lohberger, vars spisar i Varioline-serien kan sättas ihop efter önskemål. Fem olika färger, kokhäll av stål eller glaskeramik samt glas i eldstadsluckan eller inte är några av valmöjligheterna. Verkningsgraden är 85 procent. Varioline-modellerna finns från 40 till 80 centimeters bredd. Vissa av modellerna finns som både vedspis och kökspanna. 75 centimeter-varianten kostar från cirka 25 500 kronor.

Köpinformation

Adexi www.adexi.se
Bosch www.bosch-hushall.com
Electrolux www.electrolux.se
Gorenje www.gorenje.se
IGF www.igf.se
Lohberger www.lohberger.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
28 augusti 2006

0 Kommentarer

0

7 misstag du gör med kylskåpet

Ställer du in tomaterna i kylskåpet? Eller lägger köttfärsen på hyllan längst upp? Då gör du fel! Här är 7 misstag du gör med kylskåpet.

0

VIDEO: Gör rent mixern på 30 sekunder

Trött på att ta isär alla delar när du ska diska mixern? Vi har testat smarta knepet som gör rent maskinen på 30 sekunder!

2

Vinkylar – allt från kylning till lagring

Vinkylen. Den är både snygg och praktisk – inte att undra på att vinkylen har blivit en ny favorit i våra kök. Här är ett dussin modeller som klarar...

42

Välj matberedaren som är mest lättskött - Vi i Villa-testet

Att köpa matberedare kräver sin tid. Du bör undersöka marknaden noga visar vårt stora test. Det är stor skillnad på användarvänligheten mellan matbereda...

0

Vi i Villa-testet: Välj den perfekta pepparkvarnen

Färskmald peppar är oumbärlig i matlagningen, men kvarnen ska fungera. Vi har testat 7 kvarnar och hittat två perfekta!

2

Vi i Villa-testet: Maxa maten med mixer

Än finns tid att njuta av nyskördade grönsaker, frukter och bär. Och med lite hjälp av en bra stavmixer kan man snabbt trolla fram såser, röror, soppor...

0

Köksprylarna du inte klarar dig utan

Nytt köks-kit och ärvda köksmaskiner i all ära men vilka är egentligen kökets måsten? Vi har talat med bokaktuelle kocken Paul Svensson om vad du helt...

0

Trend: Ångugnar

Ångugnar ger skonsam tillagning, grönsaker bevarar näringen bättre och kött blir extra saftigt. Men en ångugn är också perfekt för den som vill baka...

0

Miljövänliga köksval

Det går att göra miljövänliga val i köket. Här är några exempel.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons