Spis till varje pris!

Vitvaror kök

Funderar du på att köpa ny spis? Numera finns ett stort utbud, och det är inte helt lätt att hitta rätt bland alla hällar, induktionsugnar och inbyggnadsvarianter. Här får du hjälp med att reda ut begreppen och några smakprov på vad marknaden har att erbjuda.

Annons

För storbakaren

En varmluftsspis med keramikhäll och perforerad proffsplåt, är en dröm för många som bakar mycket och gärna. Spisen är dessutom utrustad med katalytisk ungsrengöring. En praktisk detalj är en fals för smart förvaring av plåtar som finns i lådan under ugnen.
Cylinda 6.33 Ca-pris 9 890:-

Elspisar, hällar och ugnar

Börjar spisen ha sett sina bästa dagar ? Då står du inför en investering på från 5000 kronor och upp till fyra-fem gånger det beloppet. Men att sätta budget för inköpet är kanske inte det knepigaste.

Idag finns det så många olika varianter av spisar och ugnar att det kan vara bra att läsa på lite innan du ger dig ut i butikerna och gör ditt val.

Golvspisen, klassikern, varierar i bredd mellan 40 och 70 cm, och har ställbar höjd mellan 85 och 90 cm på modeller med teleskopsockel. Plattorna kan vara de vanliga av gjutjärn eller temperaturstyrda stekplattor. De senare håller efter uppvärmningen jämn värme för kokning eller stekning på det från början inställda läget.

Glaskeramikhällen har elspiralvärmda zoner markerade. Den förbrukar litet mindre energi , men uppvärmningen går lika snabbt. På en del hällar kan man ändra storlek/form på zonerna, så att de anpassas till kokkärlen.Hällen tål både kalla och varma kärl, men kan spricka om du tappar något hårt på den.

Likaså bör du ta bort sockerhaltiga matrester, t ex sylt, från den varma zonen med en rakbladsskrapa eller specialrengöringsmedel. Vid vanlig rengöring använder du mjuk trasa och handdiskmedel, aldrig stålull eller hård rengöringssvamp.

Billig med barnsäker lucka

En bra standardspis, med de nödvändigaste funktionerna. Barnspärr på ugn och förvaringslåda och ungsluckan blir aldrig varmare än 55°C vid 200°C. Värmeplattorna och andra matlagningsytor är försedda med överhettningsskydd. Tippskydd och barnskydd för kokplattorna finns som tillbehör. Whirlpool ACM 342G/343. Ca pris 3 890:-

De nya induktionshällarna ser ungefär ut som andra hällar, men bygger på annan teknik. De är snabbare, en del också mer energisnåla. En induktionsspole skapar värme genom elektromagnetiska fält direkt i kokkärlets botten, så det går bara att använda kok- och stekkärl med magnetisk sådan.

Grytor och stekpannor av gjutjärn, emaljerade stålkastruller och sådana med botten av magnetiskt rostfritt stål fungerar alltså, däremot inte de av glas eller aluminium.
När du lyfter bort kokkärlet från värmezonen stänger värmen av sig själv. Eftersom hällen inte blir het bränner överkok inte fast som på en vanlig keramikhäll.

En separat häll fälls oftast in i en bänkskiva. Glaskeramikhällen är vanligast, men den finns också i rostfritt och emalj med gjutjärnsplattor. Den manöverpanel som hör till behöver inte vara i direkt anslutning, utan kan också sitta på eller under ett väggskåp. Spisunderdelen sätter man in direkt under hällen. Vreden till såväl ugn som häll sitter på denna underdel. Se till att det finns en värmetålig avställningsyta intill.

Ugnen har alltid över- och undervärme. Varmluft, grill eller mikro kan komplettera. Inbyggd termometer, där ugnen stängs av/signalerar när den är tillräckligt varm och pizza-/pajläge, då undervärmen är starkare än övervärmen, kan vara finesser värda att satsa på. De s k självrengörande ugnarna behöver ofta efterrengöring, vilken kan vara ganska besvärlig. Fråga i butiken.

Inbyggnadsugnen har en eller två ugnar och byggs in under högskåp. Luckorna öppnas framåt eller från sidan.

Varmluftugnen har en fläkt i bakre väggen omgiven av ett värmeelement. Ugnsluften sugs in i fläkten, blir uppvärmd och går sedan tillbaka in i ugnen. Luften går runt och värms upp igen när det behövs. Därför kan du baka på flera plåtar eller ha flera rätter inne samtidigt. De olika lagren tar inte smak av varandra, och ugnen passar också bra för torkning. Dessutom lär t ex stekar bli saftigare!

I ångugnen lagar man maten med hjälp av fuktig värme.

I kombinationsugnen går det att använda varje funktion separat eller tillsammans, vare sig det handlar om över- eller undervärme, grill, varmluft eller mikrovågor.

Tradition i modern kostym


Vill du ha en läckert blå vedspis, ska du titta närmare på denna från AB Hans Forsman. Bakugn och planslipad stålhäll är standard, lock och glaskeramikhäll finns som tillbehör. Spisen finns i bredderna 60 och 72 cm och även i vitt, svart eller rostfritt utförande. Miljögodkänd.
Wamsler K 116/CL (126/CL)
Pris från ca 15.000 kr

Annons

Vedspisar

Vedspisen svarade förr för både värme och matlagning. Idag har den med stigande energipriser och risk för strömavbrott blivit aktuell på nytt. Det finns modeller både med nostalgikänsla och modern utformning.

Gasspisar

Dagens gasspisar är säkra och lätta att använda. Vissa har elektrisk tändning, andra är kombinerade med en el- eller varmluftsugn. Alla har en säkring, som gör att gasen stängs av om lågan skulle slockna. Gasspisarna har lång livslängd och hög verkningsgrad. Det blir inte några energiförluster vid uppvärmningen eller avsvalningen, och du kan direkt reglera mellan högsta och lägsta effekt.

Kungligt för fiskälskaren

Den här maffiga gasspisen har fyra vanliga gasbrännare och en avlång fiskbrännare (eller glaskeramikhäll) i mitten. Spisen tillverkas i bredder från 90 cm och uppåt och finns i flera färger, bland annat rostfri, grön, eller koppar. Ilve Majestic M90MP Ca pris 38.000:-

Mer information hittar du hos tillverkarna

Elspisar, hällar och ugnar

AEG 020-78 77 60

Bosch Hushåll 08-734 12 00

Cordon-Bleu 08-411 00 81

De Dietrich 08-747 78 90

Cylinda 08- 92 35 00

Electrolux Home 08-640 45 30

Elektro-Helios 08-738 60 00

Gaggenau 08-734 12 00

Husqvarna 020-37 33 73

Kenny Scandinavia 08-714 98 98

Miele 08-562 29 400

Selectro 08-444 34 50

Siemens Hushåll 08-734 12 00

UPO 08-444 34 50

Whirlpool Nordic AB 08-685 05 00

Zanussi 08-738 60 00

Vedspisar

Camina AB 0141-22 35 00

Hans Forsman AB 0152-167 70

Rehns i Nyköping 0155-26 81 00

Gasspisar

ABAC 08-753 42 30

Cordon-Bleu 08-411 00 81

IGF 08-556 322 60

Ilve 08-624 20 80

Kenny Scandinavia 08-714 98 98

Oranier 08-753 42 30 

13 juni 2002

0 Kommentarer

0

Knep: Gör rent mixern på 30 sekunder

Trött på att ta isär alla delar när du ska diska mixern? Vi har testat smarta knepet som gör rent maskinen på 30 sekunder!

0

Spisarna som gör hela köket!

Den hederliga gamla gjutjärnsplattan hamnar alltmer i skymundan. Nu är det glaskeramik som gäller. Men gas och induktion kommer allt mer.

0

Diskmaskiner som sticker ut

Det är lätt att bara välja en diskmaskin i mängden när man ska köpa nytt. Men även kökets mest opersonliga medarbetare kan ha en personlighet. Vi i...

1

Bästa hushållsslaven

Diskmaskinen är en uppskattad trotjänare som spar massor av tid, och faktiskt även energi - om den används på rätt sätt. Här hjälper vi dig att välja...

0

Makalösa manicker

Kylskåp med inbyggd dator, självgående dammsugare och en mikro som ser ut som något hämtat ur Star Trek. Här visar vi några av hemmets supermoderna...

1

Ny teknik i köket

Det börjar hända saker i köket. Restaurangtekniken har flyttat in i våra hem. Ånga, induktion, booster är bara några av nyheterna. Men terminologin kan...

0

Intelligenta hem

Dammsugaren som städar själv. Kylskåpet som säger till när du behöver handla. Tröjan som ställer in rätt program på tvättmaskinen. Ditt hem blir allt...

0

Nya favoriter i köket

Dags att byta ut de gamla trotjänarna? Här får du tips och råd om vad som är värt att tänka på när det är dags att välja ny köksutrustning.

0

Ny form i köket

Ju mer köket hamnar i centrum, desto mer är vi villiga att satsa på dess form, färg och skönhet.