Annons

Spis till varje pris

Vitvaror kök

Sjunger din gamla spis på sista versen? Eller gör du om köket och tänker passa på att byta upp dig? Utbudet är stort och generellt sett är dagens spisar både bättre, smartare och snyggare.

Annons

Ska man köpa ny spis finns det mycket att välja bland. En första skiljelinje är om man vill ha en klassisk spis/ugn-kombination, eller separat häll och ugn för inbyggnad. Därnäst har man att välja mellan traditionella plattor, glaskeramikhäll, induktion eller gas. Eller rentav ved? Sedan är det ugnen. Ska den ha varmluft? Ska man kanske satsa på dubbla ugnar? Möjligheterna är många och prisintervallet stort. Det gäller såväl att själv tänka till ordentligt som att diskutera igenom alternativen med en kunnig försäljare. Här tipsar vi om en handfull spisar av den klassiska typen, men med sinsemellan mycket olika egenskaper. 

1) Bänkat och klart

Bänkspisar är mindre vanliga nu än förr, men kan vara en praktisk lösning i vissa lägen. Ide Line Mini Kitchen har två plattor, 14,5 och 18,5 centimeter stora. Dessutom finns en ugn på 26 liter som klarar 50-275 grader samt en grill på 1 000 watt. Yttermåttet är 57 x 35 x 39,5 centimeter (bredd x djup x höjd) och priset cirka 1 395 kronor. Bänkspisen säljs i välsorterad fackhandel. Generalagent är Adexi.

2) Smalt värre

För den som har ont om plats, men ändå vill ha en traditionell spis, finns det gott om spisar som bara är 50 centimeter breda. Electrolux EKE4100 går ett steg till – den är endast 39,7 centimeter bred, samt 59,5 centimeter djup och 85-90 centimeter hög. Den rymmer två vanliga plattor, en ugn på 26 liter och ett skåp nertill. Priset ligger på cirka 5 125 kronor.

3) Laga med guide

Bosch HLN 654020V har en glaskeramikhäll med fyra kokzoner, varav två variabla (en rund och en oval). Ugnen på 60 liter har vad Bosch kallar 3D-varmluft – luften blåses ut på ett antal olika ställen. Den har även EPS, en interaktiv guide med 24 program för helautomatisk tillagning. Utsidan av ugnsluckan blir maximalt 50 grader varm och pyrolysteknik gör rengöringen av såväl ugnen som plåtarna enklare. Pris cirka 11 000 kronor.

4) Trendigt med gas

En gasspis har sina fördelar och IGF har ett brett utbud. Modellen Laguna 60 är 60 centimeter bred och klarar samtliga gastyper. Den har en gashäll med fyra plattor, varav en wokplatta, samt en traditionell elugn med multifunktion, bland annat grill och varmluft. Spisen levereras med krom- eller mässingsdetaljer och med ben eller sockel. Glaslock finns som tillbehör. Pris cirka 12 100 kronor. Finns även i rostfritt.

5) Designad tillagning

En spis måste inte se ut som alla andra. Gorenjes spis i borstad aluminium, svart och glas skiljer sig från mängden och är skapad av den italienska designbyrån Pininfarina. Hällen är av glaskeramiktyp, ugnen har 27 inbyggda recept och möjlighet att spara 12 egna, varmluft, utdragbara bakplåtsskenor och kontrollpanel av touch-typ. Priset ligger på omkring 15 000 kronor.

Annons

6) Induktion med insyn

För att du ska få bättre koll på maten i ugnen har Electrolux nya Insight-serie ett extra stort fönster i luckan. Modellen EKD60750X kombinerar detta med bland annat induktionshäll, integrerad matlagningstermometer med automatisk avstängning, receptbibliotek, katalytisk emalj samt utdragbara bakplåtsskenor. Denna modell i rostfritt kostar cirka 23 500 kronor. I oktober kommer nya modeller med dubbla ugnar på 54+37 liter.

7) Klassiskt med ved

Den klassiska vedspisen lever kvar, fast i moderniserad form. Finns bland annat hos Lohberger, vars spisar i Varioline-serien kan sättas ihop efter önskemål. Fem olika färger, kokhäll av stål eller glaskeramik samt glas i eldstadsluckan eller inte är några av valmöjligheterna. Verkningsgraden är 85 procent. Varioline-modellerna finns från 40 till 80 centimeters bredd. Vissa av modellerna finns som både vedspis och kökspanna. 75 centimeter-varianten kostar från cirka 25 500 kronor.

Köpinformation

Adexi www.adexi.se
Bosch www.bosch-hushall.com
Electrolux www.electrolux.se
Gorenje www.gorenje.se
IGF www.igf.se
Lohberger www.lohberger.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
28 augusti 2006

0 Kommentarer

3

Diskotek för alla

Tystare, vattensnålare och A-märkta. Mycket har hänt med diskmaskinerna de senaste åren.

2

Vinkylar – allt från kylning till lagring

Vinkylen. Den är både snygg och praktisk – inte att undra på att vinkylen har blivit en ny favorit i våra kök. Här är ett dussin modeller som klarar...

2

Kökets coolaste

Ismaskin, klimatzoner och vattenfilter är kul. Men viktigast är ändå låg energiförbrukning – och att köpa kyl och frys efter behov.

0

Nytta med nöje

Varsågod, maskinerna som gör sysslorna i köket till en ren njutning!

0

Diskmaskiner som sticker ut

Det är lätt att bara välja en diskmaskin i mängden när man ska köpa nytt. Men även kökets mest opersonliga medarbetare kan ha en personlighet. Vi i...

1

Gasspis i köket - men ordna gasen först

En gasspis står högt på många amatörkockars önskelista. Gasbrännare, stekbord, grill och fritös öppnar nya gastronomiska möjligheter. Men skaffa först...

1

Energisnålt i köket

Elräkningen består av en stor portion av den energi som du förbrukar i köket. Följ några enkla vardagstips och du kan snart stoltsera med att ha uppfyll...

0

Vi i Villa-testet: Välj den perfekta pepparkvarnen

Färskmald peppar är oumbärlig i matlagningen, men kvarnen ska fungera. Vi har testat 7 kvarnar och hittat två perfekta!

0

Slipp julstressen - 15 december

Se över maskinparken i köket.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post info@viivilla.se. 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post kunddata@bonnier.se

 

Annons