Ny form i köket

Vitvaror kök

Ju mer köket hamnar i centrum, desto mer är vi villiga att satsa på dess form, färg och skönhet.

Annons

När SIFO förra året ställde frågan till mer än 1 000 svenskar, om vad de skulle göra om de fick 50 000 kr för att förnya hemmet, ville hela 33 % satsa pengarna på att byta ut köket. Det är också där vi har börjat spendera allt mer tid. Matlagning och måltider är växande intressen, inte minst bland unga. Här är några smakprov på vad som är på gång eller redan finns ute i handeln.


I en stilren rostfri kyl för närmare 16 000 kr (Bosch KDF 3295 "Silverline Collection") sägs maten hålla upp till fyra gånger längre än vanligt, tack vare en "noll-zon" i två avdelningar. I den ena är luftfuktigheten hög och passar frukt och grönsaker, i den andra normal. Längst upp finns ett fyrstjärnigt frysfack.


Samma pris håller nygamla kornblå Classic (från Bosch), som fortfarande drar ögonen till sig, trots att det är ett tag sedan det lanserades. 50-talsstuket gäller designen, tekniken är 90-tal. Det tillhör de energisnålaste och innehåller bara naturgaser. Inuti finns också 23 l frysfack, tre hyllor av säkerhetsglas, plana innerväggar och automatisk avfrostning.


Kokbordet i rostfritt med tillhörande induktionshäll, kompletterat med en frihängande spiskupa, har vi ännu inte sett i något privatkök. Men ett antal köksbutiker, som vill visa något utöver det vanliga, har redan tagit upp det i sortimentet (Symetria, Miranda från Thermex).


Osfritt och exklusivt över "köksön" blir det med denna frihängande spiskupa. Den har fettfilter både i mitten och ytterkanterna och riktbara halogenlampor (Ronda från Thermex).


Nya luckor och annorlunda belysningsarmaturer gör Vedumköket Karin speciellt, här i antikvitt med körsbärsdetaljer.


Hällen, där uppvärmningen sker genom s k induktion (man bränner sig inte) och kokzonerna anpassas automatiskt till kokkärlet, är inte helt ny på marknaden. Ny är däremot denna (KM 473 från Miele), som varken behöver särskilt inbyggnadsskåp eller separat ventilation och som kan byggas in ovanför en ugn. Den styrs via sensorer i hällen.


Så här kan det se ut med en "ö" i köket, här med vask och arbetsyta, vinställ och extra skrivplats med en liten dator (Toronto Naturvit från Myresjökök).


Ett nytt formspråk, runt och S-format (Birka Soft körsbär från Ballingslöv).


Det runda går igen i skåpet på en stång över kökets "halvö", spännande och annorlunda...


... och i det fristående skåpet på hjul med mjukt formade handtag och bänkskiva av massivt trä.


Det här skåpet på hjul ger kylning praktiskt taget var och när som helst - man rullar det bara dit man önskar. Det rymmer 35 liter, man kan göra is i det och energivalet står mellan 12 V, 230 V och gasol. Såväl hjulen som draghandtaget kan enkelt plockas bort om man vill, de är lätta att snäppa på igen. Integrerade bärhandtag finns dessutom. Helt ljudlöst är det också, det bygger på den s k absorptionstekniken och saknar kompressor. Naturligtvis finns inte heller några ozonnedbrytande freoner i kylmediet eller isoleringen (PowerFridge från Electrolux).

Annons


För kaffeälskaren finns nu en inbyggbar espressobryggare (CVA 620 från Miele). Egentligen tänkt för ett litet kontor, men varför inte hemma också?


Liknande design har den bärbara frysen med samma energivalmöjligheter. Inga freoner eller buller här heller, och inte några rörliga delar. Den rymmer 39 l och har liksom PowerFridge piezotändning och integrerade bärhandtag (Electrolux F 400).


Restaurangkökstrenden med rostfritt breder ut sig allt mer, och breder ut sig gör också denna italienska jättespis. Dubbelt mot en vanlig - 120 cm. Den är avsedd för gas, har fyra vanliga brännare och en avlång s k Fish-burner i mitten. Dessutom finns vid sidan om en stor elektrisk grillhäll med värmeregulator. De båda ugnarna är också elektriska, den ena är hela 90 cm bred och har finesser som varmluft och grill, den andra är bara 30 och har endast under- och övervärme. Den rostfria modellen har också ett alternativ, grafitgrått med mässingsdetaljer. Värstingspisen kostar ca 50 000 kr (Ilves från Aqua Pool).


Rostfritt, cremefärgat, tonat i pärlemor, inga problem. Kort eller långt handtag av mörk ek, ljus ek, handsytt läder, you name it. Grönsakslådor i rotting med hemvävt stuk eller av knalligt kolorerad plast, bara att välja. Välja eller välja bort vinhylla i olika färger och utföranden... Alla tillbehören ska passa till Electrolux standardmodell i en ny serie kylar/frysar (7 000 - 12 000 kr), så att vem som helst ska kunna skaffa nya delar, också begagnade via Internet, och fräscha upp sitt skåp (now heter serien). Teoretiskt finns hela 6 000 varianter att välja mellan!


Ett extra steg ovanför sockellådan gör det lättare att nå de översta hyllorna, och en till köksskåp maskerad rullvagn ger både förvaringsutrymme och en extra arbetsbänk vid behov (Myresjökök).


Något alldeles nytt på kylfronten - en skapelse som är en kombination av bord och kylskåp, en annorlunda "köksö". Ännu så länge en prototyp, men snart får vi kanske se den ute i handeln. Den är designad enligt idén om horisontell förvaring, och har fått en plan yta som kan användas som arbetsbänk. De transparenta sidorna gör att man ser vad som finns i skåpet. Där kan man ställa in olika temperaturer för de olika avdelningarna, vilket förenklar förvaringen av matvarorna. Kylförmågan är densamma som i ett vanligt kylskåp, ett energisnålt sådant (Lighthouse från Electrolux).

4 september 2002

0 Kommentarer

0

7 misstag du gör med kylskåpet

Ställer du in tomaterna i kylskåpet? Eller lägger köttfärsen på hyllan längst upp? Då gör du fel! Här är 7 misstag du gör med kylskåpet.

0

VIDEO: Gör rent mixern på 30 sekunder

Trött på att ta isär alla delar när du ska diska mixern? Vi har testat smarta knepet som gör rent maskinen på 30 sekunder!

2

Vinkylar – allt från kylning till lagring

Vinkylen. Den är både snygg och praktisk – inte att undra på att vinkylen har blivit en ny favorit i våra kök. Här är ett dussin modeller som klarar...

42

Välj matberedaren som är mest lättskött - Vi i Villa-testet

Att köpa matberedare kräver sin tid. Du bör undersöka marknaden noga visar vårt stora test. Det är stor skillnad på användarvänligheten mellan matbereda...

0

Vi i Villa-testet: Välj den perfekta pepparkvarnen

Färskmald peppar är oumbärlig i matlagningen, men kvarnen ska fungera. Vi har testat 7 kvarnar och hittat två perfekta!

2

Vi i Villa-testet: Maxa maten med mixer

Än finns tid att njuta av nyskördade grönsaker, frukter och bär. Och med lite hjälp av en bra stavmixer kan man snabbt trolla fram såser, röror, soppor...

0

Köksprylarna du inte klarar dig utan

Nytt köks-kit och ärvda köksmaskiner i all ära men vilka är egentligen kökets måsten? Vi har talat med bokaktuelle kocken Paul Svensson om vad du helt...

0

Trend: Ångugnar

Ångugnar ger skonsam tillagning, grönsaker bevarar näringen bättre och kött blir extra saftigt. Men en ångugn är också perfekt för den som vill baka...

0

Miljövänliga köksval

Det går att göra miljövänliga val i köket. Här är några exempel.