Mindre matsvinn med kylskåp upp och ner

Över 700 ton mat slängs i svenska hushåll per år. Mycket mat slängs för att den blivit dålig helt i onödan. Nu har svenska kyl och värmepumpföreningen kommit med en lösning – att vända kylen upp och ned.


Många av de kylskåp som finns i våra hem har några år på nacken. De saknar avancerade fläktsystem som cirkulerar luften i skåpen, vilket innebär att det blir kallast längst ned och varmast upp till. Det kan skilja så mycket som fem grader. 

Kylskåpen är ofta konstruerade med grönsakslådorna i botten och hyllor för mejeriprodukter högst upp. Per Jonasson, vd för svenska kyl och värmepumpföreningens bästa lösning är att vända på kylen, och förvara mejeriprodukterna längst ned och grönsaker högst upp.
     – Man kan faktiskt fundera på varför de är konstruerade så, säger Per Jonasson. Så som kylskåpen är uppbyggda är det mest logiska att förvara potatis, grönsaker och dylikt i lådorna längst ned, vilket i äldre kylskåp faktiskt kan vara rent förödande om man är rädd om sina livsmedel. Vänd på kylen, det är mitt råd, säger Per Jonasson.

 

Källor: Siffror från Naturvårdsverket. Svenska kyl och värmepumpföreningen, en branschorganisation för företag som tillverkar, importerar, underhåller, installerar och utför entreprenader av kyl- och värmepumpanläggningar.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar