Vi slänger mat som blivit dålig i onödan.
Vi slänger mat som blivit dålig i onödan.

Mindre matsvinn med kylskåp upp och ner

Vitvaror kök

Över 700 ton mat slängs i svenska hushåll per år. Mycket mat slängs för att den blivit dålig helt i onödan. Nu har svenska kyl och värmepumpföreningen kommit med en lösning – att vända kylen upp och ned.

Annons

Många av de kylskåp som finns i våra hem har några år på nacken. De saknar avancerade fläktsystem som cirkulerar luften i skåpen, vilket innebär att det blir kallast längst ned och varmast upp till. Det kan skilja så mycket som fem grader. 

Kylskåpen är ofta konstruerade med grönsakslådorna i botten och hyllor för mejeriprodukter högst upp. Per Jonasson, vd för svenska kyl och värmepumpföreningens bästa lösning är att vända på kylen, och förvara mejeriprodukterna längst ned och grönsaker högst upp.
     – Man kan faktiskt fundera på varför de är konstruerade så, säger Per Jonasson. Så som kylskåpen är uppbyggda är det mest logiska att förvara potatis, grönsaker och dylikt i lådorna längst ned, vilket i äldre kylskåp faktiskt kan vara rent förödande om man är rädd om sina livsmedel. Vänd på kylen, det är mitt råd, säger Per Jonasson.

 

 

Källor: Siffror från Naturvårdsverket. Svenska kyl och värmepumpföreningen, en branschorganisation för företag som tillverkar, importerar, underhåller, installerar och utför entreprenader av kyl- och värmepumpanläggningar.

Annons
12 juni 2014
 
Annons
Mer om Vitvaror kök

Energisnålt i köket

Vitvaror kök Elräkningen består av en stor portion av den energi som du förbrukar i köket. Följ några enkla vardagstips och du kan snart stoltsera med att ha uppfyllt ett eget klimatavtal och på köpet minskat elräkningen!

Diskmaskiner som sparar energi

Vitvaror kök Diskmaskiner är mer energieffektiva och vattensnåla än någonsin förr. Nu är det upp till dig om diskmaskinen blir en energivinst – eller en nitlott.

Vi i Villa-testet: Maxa maten med mixer

Vitvaror kök Än finns tid att njuta av nyskördade grönsaker, frukter och bär. Och med lite hjälp av en bra stavmixer kan man snabbt trolla fram såser, röror, soppor...

Baka, baka liten kaka...

Vitvaror kök Ugnar som föreslår tillagningssätt och själva väljer temperatur och tid. Ugnar som bevarar vitaminer och smak. Ugnar som rengör sig själva. Nu återstår bara att bestämma middagsmenyn.

Skydda köksväggen: Blankt stål ovanför spisen

Vitvaror kök Rostfritt stål ovanför spisen är både snyggt och praktiskt.

Köksprylarna du inte klarar dig utan

Vitvaror kök Nytt köks-kit och ärvda köksmaskiner i all ära men vilka är egentligen kökets måsten? Vi har talat med bokaktuelle kocken Paul Svensson om vad du helt...

Guide: Kökets kokpunkt

Vitvaror kök Smidigare, snabbare och snålare – mycket talar för induktionshällen. Men kokar du lite längre, som potatis, är det knappt någon skillnad i energiförbrukning mot keramikhällen.

Trend: Ångugnar

Vitvaror kök Ångugnar ger skonsam tillagning, grönsaker bevarar näringen bättre och kött blir extra saftigt. Men en ångugn är också perfekt för den som vill baka...

Miljövänliga köksval

Vitvaror kök Det går att göra miljövänliga val i köket. Här är några exempel.