Vi slänger mat som blivit dålig i onödan.
Vi slänger mat som blivit dålig i onödan.

Mindre matsvinn med kylskåp upp och ner

Vitvaror kök

Över 700 ton mat slängs i svenska hushåll per år. Mycket mat slängs för att den blivit dålig helt i onödan. Nu har svenska kyl och värmepumpföreningen kommit med en lösning – att vända kylen upp och ned.

Annons

Många av de kylskåp som finns i våra hem har några år på nacken. De saknar avancerade fläktsystem som cirkulerar luften i skåpen, vilket innebär att det blir kallast längst ned och varmast upp till. Det kan skilja så mycket som fem grader. 

Kylskåpen är ofta konstruerade med grönsakslådorna i botten och hyllor för mejeriprodukter högst upp. Per Jonasson, vd för svenska kyl och värmepumpföreningens bästa lösning är att vända på kylen, och förvara mejeriprodukterna längst ned och grönsaker högst upp.
     – Man kan faktiskt fundera på varför de är konstruerade så, säger Per Jonasson. Så som kylskåpen är uppbyggda är det mest logiska att förvara potatis, grönsaker och dylikt i lådorna längst ned, vilket i äldre kylskåp faktiskt kan vara rent förödande om man är rädd om sina livsmedel. Vänd på kylen, det är mitt råd, säger Per Jonasson.

 

 

Källor: Siffror från Naturvårdsverket. Svenska kyl och värmepumpföreningen, en branschorganisation för företag som tillverkar, importerar, underhåller, installerar och utför entreprenader av kyl- och värmepumpanläggningar.

Annons
12 juni 2014

2 Kommentarer

3

Diskotek för alla

Tystare, vattensnålare och A-märkta. Mycket har hänt med diskmaskinerna de senaste åren.

2

Vinkylar – allt från kylning till lagring

Vinkylen. Den är både snygg och praktisk – inte att undra på att vinkylen har blivit en ny favorit i våra kök. Här är ett dussin modeller som klarar...

2

Kökets coolaste

Ismaskin, klimatzoner och vattenfilter är kul. Men viktigast är ändå låg energiförbrukning – och att köpa kyl och frys efter behov.

0

Nytta med nöje

Varsågod, maskinerna som gör sysslorna i köket till en ren njutning!

0

Diskmaskiner som sticker ut

Det är lätt att bara välja en diskmaskin i mängden när man ska köpa nytt. Men även kökets mest opersonliga medarbetare kan ha en personlighet. Vi i...

1

Gasspis i köket - men ordna gasen först

En gasspis står högt på många amatörkockars önskelista. Gasbrännare, stekbord, grill och fritös öppnar nya gastronomiska möjligheter. Men skaffa först...

1

Energisnålt i köket

Elräkningen består av en stor portion av den energi som du förbrukar i köket. Följ några enkla vardagstips och du kan snart stoltsera med att ha uppfyll...

0

Vi i Villa-testet: Välj den perfekta pepparkvarnen

Färskmald peppar är oumbärlig i matlagningen, men kvarnen ska fungera. Vi har testat 7 kvarnar och hittat två perfekta!

0

Slipp julstressen - 15 december

Se över maskinparken i köket.