Vi slänger mat som blivit dålig i onödan.
Vi slänger mat som blivit dålig i onödan.

Mindre matsvinn med kylskåp upp och ner

Vitvaror kök

Över 700 ton mat slängs i svenska hushåll per år. Mycket mat slängs för att den blivit dålig helt i onödan. Nu har svenska kyl och värmepumpföreningen kommit med en lösning – att vända kylen upp och ned.

Annons

Många av de kylskåp som finns i våra hem har några år på nacken. De saknar avancerade fläktsystem som cirkulerar luften i skåpen, vilket innebär att det blir kallast längst ned och varmast upp till. Det kan skilja så mycket som fem grader. 

Kylskåpen är ofta konstruerade med grönsakslådorna i botten och hyllor för mejeriprodukter högst upp. Per Jonasson, vd för svenska kyl och värmepumpföreningens bästa lösning är att vända på kylen, och förvara mejeriprodukterna längst ned och grönsaker högst upp.
     – Man kan faktiskt fundera på varför de är konstruerade så, säger Per Jonasson. Så som kylskåpen är uppbyggda är det mest logiska att förvara potatis, grönsaker och dylikt i lådorna längst ned, vilket i äldre kylskåp faktiskt kan vara rent förödande om man är rädd om sina livsmedel. Vänd på kylen, det är mitt råd, säger Per Jonasson.

 

 

Källor: Siffror från Naturvårdsverket. Svenska kyl och värmepumpföreningen, en branschorganisation för företag som tillverkar, importerar, underhåller, installerar och utför entreprenader av kyl- och värmepumpanläggningar.

Annons
12 juni 2014

2 Kommentarer

0

VIDEO: Gör rent mixern på 30 sekunder

Trött på att ta isär alla delar när du ska diska mixern? Vi har testat smarta knepet som gör rent maskinen på 30 sekunder!

2

Vinkylar – allt från kylning till lagring

Vinkylen. Den är både snygg och praktisk – inte att undra på att vinkylen har blivit en ny favorit i våra kök. Här är ett dussin modeller som klarar...

0

Heta vattenkokare!

En energismart pryl som dessutom sparar tid. Vattenkokaren har blivit oumbärlig i våra kök. Använd den bara till vatten, men inte bara till tevatten!

42

Välj matberedaren som är mest lättskött - Vi i Villa-testet

Att köpa matberedare kräver sin tid. Du bör undersöka marknaden noga visar vårt stora test. Det är stor skillnad på användarvänligheten mellan matbereda...

0

Vi i Villa-testet: Välj den perfekta pepparkvarnen

Färskmald peppar är oumbärlig i matlagningen, men kvarnen ska fungera. Vi har testat 7 kvarnar och hittat två perfekta!

2

Vi i Villa-testet: Maxa maten med mixer

Än finns tid att njuta av nyskördade grönsaker, frukter och bär. Och med lite hjälp av en bra stavmixer kan man snabbt trolla fram såser, röror, soppor...

0

Köksprylarna du inte klarar dig utan

Nytt köks-kit och ärvda köksmaskiner i all ära men vilka är egentligen kökets måsten? Vi har talat med bokaktuelle kocken Paul Svensson om vad du helt...

0

Trend: Ångugnar

Ångugnar ger skonsam tillagning, grönsaker bevarar näringen bättre och kött blir extra saftigt. Men en ångugn är också perfekt för den som vill baka...

0

Miljövänliga köksval

Det går att göra miljövänliga val i köket. Här är några exempel.