Annons

Kökskompisar

Vitvaror kök

Inför den stundande julen har vi tittat närmare på köksmaskiner som kan hjälpa till med matlagningen och bullbaket.

Annons

Vispa, hacka, knåda, röra... Det känns onekligen frestande att genast skaffa en komplett uppsättning tillbehör. För tänk bara vad man skulle åstadkomma med en råsaftcentrifug. Eller en köttkvarn. Eller pastatillsats. För att inte tala om glassmaskin! Men Berit Carlsson på Energimyndigheten, som tidigare arbetat med matberedare på Konsumentverket, tycker det är bättre att ta det lugnt med tillbehören.

– För många delar blir ofta liggande i en låda och tar bara en massa plats. Då är det bättre att köpa till de saker man behöver efterhand. Som konsument önskar man sig en bra basprodukt att bygga vidare på för den som vill, säger hon.

Dyrt inte alltid bäst

Men produktutvecklingen har förstås också gått framåt med de nya maskinerna. Idag kan vi till exempel glädjas åt den sladdlösa stavmixern, som man behändigt tar med sig runt omkring i köket utan att behöva tänka på eluttag. Praktisk också i sommarstugan. Eller i båten...

En del gamla klassiker finns också kvar. En av dem, Kitchen Aid, fick högsta betyg i ett test av webbsajten Smartson. Och att dyrt inte alltid är bäst visade Råd & Röns senaste test av matberedare. De billigaste apparaterna från Bosch och Philips fick överlag goda omdömen: råvarorna blir både snyggt skivade och rivna, apparaterna är lätta att använda och rengöra.

Smidig maskin används

En bra köksmaskin bör vara lätt att använda, annars blir den antagligen stående i ett skåp. Verkar den vara smidig eller svårhanterlig? Stabil eller plastig och bräcklig? Och kolla ljudnivån - hur upplever du ljudet? Berit Carlsson har ytterligare några tips:

– Viktigt är att kniven är så vass som möjligt och att den är lätt att göra ren. Maskinen bör också vara utrustad med både en tunn och en grov skärskiva, och en grövre och en finare rivskiva. Och så ska den vara enkel att montera ihop, ta isär och diska.

Uppdaterad klassiker

Produktnamn: KitchenAid Artisan KSM150
Tillverkare/distributör: KitchenAid, tel 031-252222, www.bagarenochkocken.se
Typ av köksmaskin: Hushållsassistent, food processor
Funktioner: Tio hastigheter, visp, degblandare. Bunke på 4,83 liter.
Vad ingår i paketet: Ballongvisp, degkrok, flatblandare, stänkskydd, kokbok.
Övrigt: Ett stort antal tillbehör kan köpas till som riv/skärtillsats, köttkvarn, purétillsats, citruspress, pastatillsats, glassmaskin, konservöppnare. Fem års garanti. Maskinen finns i 14 olika färger hos Bagaren och Kocken.Konsumentpris: 4 590-6 495 kronor beroende på färg (köpes via www.bagarenochkocken.se).

Allt i ett

Produktnamn: Assistent Food Processor (AFP 750)
Tillverkare/distributör: Electrolux, tel 0771-11 44 77, www.electrolux.se
Typ av köksmaskin: Food Processor
Funktioner: Hastighetsreglering 10 steg, pulsknapp, säkerhetsbrytare. Motor 700 W.
Vad ingår i paketet: Kabelhållare, lock, gummifötter, skydd mixeruttag, plastskål, degknådare, spatel, rostfria vispar, visp (slagskiva), mixerbägare, litet lock med gradering, matarpropp med gradering, rostfri knivmixer (4-blad), citruspress. Skivare, potatisrivjärn, pommes frites-skiva, ostrivjärn, grov strimlare, fin strimlare.
Övrigt: Vit, finns även i silver. Alla lösa delar kan maskindiskas men handdisk rekommenderas. Ett års garanti, därefter två års reklamationsrätt. (Totalt tre år servicemottagande).
Konsumentpris: 1 295 kronor

Sladdlös stavmixer

Produktnamn: Mixxo (MSM 6A3R)
Tillverkare/distributör: BSH Hushållsapparater AB, tel 08-734 12 99, www.bosch-hushall.com
Typ av köksmaskin: Stavmixer
Funktioner: 2-knapps funktionsspärr - barnsäkring. Optisk visning av laddningen med LED. Stark motor med 10500 varv/min. Ergonomiskt formad med Soft-touch handtag.
Vad ingår i paketet: Transparent mixerbägare med nivåskala och lock. Rostfri mixstav. Kombinerad vägghållare/uppladdningsstation.
Övrigt: Lika stark som mixar med eluttag (drivs med lithiumbatterier). Finns i olika färger och modeller beroende på vilka tillbehör du vill ha. Mixerfoten är avtagbar och tål att maskindiskas. Två års garanti (första året garanti, andra året reklamationsrätt - kunden måste påvisa ett konstruktionsfel på produkten).
Konsumentpris: 629 kronor

Annons

Kompakt design

Produktnamn: HR7625
Tillverkare/distributör: Philips AB, tel 08-598 520 00, www.philips.se
Typ av köksmaskin: Matberedare
Funktioner: Två hastigheter + pulsfunktioner för alla vanliga typer av tillredning. 500 W motor.

Vad ingår i paketet: Förutom matberedaren ingår sju tillbehör med totalt 28 funktioner: kniv i rostfritt stål (hacka, vispa, röra m m), ett knådningsverktyg, en insats för medelgrov skivning av grönsaker och frukt, en insats för medelgrov rivning av grönsaker, frukt och ost, en emulgeringsskiva för vispning och emulgering, en insats för finfördelning av potatis samt en mixer (1 liter) för att mixa, krossa, skumma. Skål för torra ingredienser (2 liter). Skål för vätska (1,2 liter). Skål för mjöl (500 g). Skål för deg (830 g). Alla tillbehör får plats i skålen vilket ger kompakt lagring. Två års garanti.
Konsumentpris: 849 kronor 

Prisvärd hjälpreda

Produktnamn: MCM 2004
Tillverkare/distributör:
BSH Hushållsapparater AB, tel 08-734 12 99, www.bosch-hushall.com
Typ av köksmaskin:
Matberedare
Funktioner:
Två hastigheter samt momentläge. 450 watt.
Vad ingår i paketet:
Transparent plastblandarskål som klarar bröddeg på 0,25 liter degvätska, transparent lock med påfyllningsrör och påmatare. Multifunktionskniv och vispskiva. Skär- och rivskivor i rostfritt stål: vändbar skärskiva, vändbar riv- och strimmelskiva (grovt/fint), vändbar raspskiva, vispskiva.
Övrigt:
Två års garanti (första året garanti, andra året reklamationsrätt - kunden måste påvisa ett konstruktionsfel på produkten).
Konsumentpris: 599 kronor

Inbyggd våg och timer

Produktnamn: Köksmaskin KA9017, mörkgrå
Tillverkare/distributör: Krups, tel 08-594 213 30, www.se.krups.com
Typ av köksmaskin: Köksmaskin
Funktioner: Inbyggd våg och timer. Fyra sensorer beräknar ingrediensernas vikt upp till tre kg med bara 25 g felmarginal. Nollställningsfunktion. Timern visar tidsåtgång för olika funktioner och har nedräkning med automatisk stoppfunktion. Tydlig LCD-skärm. "Planetariskt omrörningssystem" för bästa resultat. Motor 1200 W.
Vad ingår i paketet: Degskål (fem liter) i rostfritt stål med två handtag och stänkskydd. Degkrok i rostfritt stål, blandare, metallvisp, spatel, degskrapa och receptbok.
Övrigt: Finns även i vitt. Motordel i metall. Mycket låg ljudnivå. Tio års motorgaranti.
Konsumentpris: 3 990 kronor

Snygg bakhjälp

Produktnamn: Kenwood Major Titanium
Tillverkare/distributör: Gerby Produkter AB, tel 046-70 82 50, www.gerby.com
Typ av köksmaskin: Köksmaskin
Funktioner: Bakning och mixning. Vid köp av tillbehör kan många funktioner adderas.
Vad ingår i paketet: Maskin, glas blender och fyra redskap till bunken: degkrok, ballongvisp, k-spade och flexibeater.
Övrigt: Ytterligare ett 20-tal olika tillbehör kan köpas till för att skräddarsy maskinen till önskade användningsområden.
Konsumentpris: 7 495 kronor

Mångsidig klassiker

Produktnamn: Assistent Köksmaskin (AKM 4190 W)
Tillverkare/distributör: Electrolux, tel 0771- 11 44 77, www.electrolux.se
Typ av köksmaskin: Köksmaskin
Funktioner: Timer, steglös hastighet, 700 W.
Vad ingår i paketet: Jäslock, gummifötter, skydd mixeruttag, rostfri degkrok, rostfri kittel, degrulle, degkniv, spatel, rostfria vispar, vispskål (plast), mixerbägare, litet skruvlock, mixerinnerlock, rostfri mixerkniv 4-blad, citruspress, köttkvarn, korvhorn med stänkskydd, 4-bladig kniv, passertillsats, rivsats, pastaskivor, kaksprits,
Övrigt: Vit. Tillbehör kan köpas till som müslikvarn, mjölkvarn, hålskivor, grönsaksskärare. Ett års garanti, därefter två års reklamationsrätt.
Konsumentpris: 4 795 kronor

Mixer med digitalskärm

Produktnamn: Stavmixer GPA3
Tillverkare/distributör: Krups, tel 08-594 213 30, www.se.krups.com
Typ av köksmaskin: Stavmixer
Funktioner: Avtagbar mixerfot i rostfritt stål med Ejectknapp för att lossa foten. Sex olika hastighetsalternativ. Digital skärm som visar exakt hastighet. Ergonomisk design. Glidsäkert Soft Touch-grepp.
Vad ingår i paketet: Omskaknings-/måttbägare (800 ml). Vägghållare.
Visp i rostfritt stål. Minihackare (700 ml).
Konsumentpris: Med enbart bägare 499 kronor, med alla tillbehör 649 kronor.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
28 november 2007

0 Kommentarer

0

7 misstag du gör med kylskåpet

Ställer du in tomaterna i kylskåpet? Eller lägger köttfärsen på hyllan längst upp? Då gör du fel! Här är 7 misstag du gör med kylskåpet.

0

VIDEO: Gör rent mixern på 30 sekunder

Trött på att ta isär alla delar när du ska diska mixern? Vi har testat smarta knepet som gör rent maskinen på 30 sekunder!

0

Heta vattenkokare!

En energismart pryl som dessutom sparar tid. Vattenkokaren har blivit oumbärlig i våra kök. Använd den bara till vatten, men inte bara till tevatten!

2

Diskmaskiner som sparar energi

Diskmaskiner är mer energieffektiva och vattensnåla än någonsin förr. Nu är det upp till dig om diskmaskinen blir en energivinst – eller en nitlott.

2

Vi i Villa-testet: Maxa maten med mixer

Än finns tid att njuta av nyskördade grönsaker, frukter och bär. Och med lite hjälp av en bra stavmixer kan man snabbt trolla fram såser, röror, soppor...

0

Baka, baka liten kaka...

Ugnar som föreslår tillagningssätt och själva väljer temperatur och tid. Ugnar som bevarar vitaminer och smak. Ugnar som rengör sig själva. Nu återstår...

0

Köksprylarna du inte klarar dig utan

Nytt köks-kit och ärvda köksmaskiner i all ära men vilka är egentligen kökets måsten? Vi har talat med bokaktuelle kocken Paul Svensson om vad du helt...

0

Trend: Ångugnar

Ångugnar ger skonsam tillagning, grönsaker bevarar näringen bättre och kött blir extra saftigt. Men en ångugn är också perfekt för den som vill baka...

0

Miljövänliga köksval

Det går att göra miljövänliga val i köket. Här är några exempel.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons