Annons

Intelligenta hem

Vitvaror kök

Dammsugaren som städar själv. Kylskåpet som säger till när du behöver handla. Tröjan som ställer in rätt program på tvättmaskinen. Ditt hem blir allt mer intelligent i framtiden, men många smarta produkter finns faktiskt att köpa redan idag!

Annons

Klockradion ringer för fjärde gången. Du ger upp, sätter dig på sängkanten och sätter igång kaffebryggaren via en knapp på radion. Sedan fortsätter du till badrummet, stiger in i duschen och trycker på en knapp. Duschen går igång med din personliga inställning för temperatur, styrka och typ av stråle.

Efter frukosten stryker du en skjorta. Innan du åker till jobbet tar du en titt på kylskåpets bildskärm. Den visar att skinkan är slut och att datumet för den sista mjölklitern gick ut för tre dagar sedan.

På väg till garaget möter du din självgående gräsklippare som redan är i full gång. Väl på jobbet slår tanken dig: drog jag ur sladden till strykjärnet? Du ringer och kollar med ditt intelligenta hem. Strykjärnet är på, så du stänger av det via en knapptryckning på telefonen.

IT-stöd i huset

Ett framtidsscenario? Nej, de här lösningarna finns redan idag. Det intelligenta hemmet är en verklighet och kommer att utvecklas enormt framöver. Allt för att göra livet lättare, säkrare och bekvämare för de villaägare som vill och har råd. Men vad är då ett intelligent hem?

- Ett hem med IT-stöd i huset och i husets olika apparater. Konkret innebär detta att du på olika sätt kan både styra och få ut information, säger Pär Ström, strategikonsult och framtidsanalytiker.

Har en apparat en mikroprocessor är det en form av intelligens, menar Pär. Utifrån denna definition har ditt hem redan viss intelligens, eftersom normalhemmet rymmer 40 mikroprocessorer. Dock är få av dessa uppkopplade mot varandra eller mot internet än så länge.

Multimedia i köket

Om vi börjar i husets hjärta, köket, så väckte Electrolux för något år sedan uppseende med sin prototyp Screen Fridge, ett kylskåp med inbyggd dator. Ett uppkopplat kylskåp kan bland annat låta dig surfa på internet, titta på TV och spela in meddelanden. Framöver, när så kallade smart tags (smarta etiketter) ersätter streckkoderna på varor, kan skåpet automatiskt hålla reda på vad som finns i det och när någon vara har blivit för gammal.

Uppkopplade kylskåp och mikrovågsugnar erbjuds redan idag av exempelvis LG Electronics, och de kommer att utvecklas ytterligare. En intelligent ugn skulle kunna tillaga maten optimalt utifrån ett inmatat eller nerladdat recept och en kaffebryggare erbjuda personliga inställningar för espresso, cappuccino och annat.

Den intelligenta tvättstugan

Intelligens finns också i tvättstugan, även när inte du är där. Att en tvättmaskin känner av vad för tvätt du lägger in i den och anpassar program och vattenmängd är ju en form av intelligens som sparar både resurser och pengar.

Kanske har du snart även en talande tvättmaskin i tvättstugan. Electrolux säljer en modell i Indien, Washy Talky, som på engelska eller hindi guidar användaren genom tvättproceduren och upplyser om eventuella fel.
I England säljer LG tvättmaskiner som kan koppla upp sig på internet via en PC och bland annat ladda hem nyutvecklade tvättprogram. I Sverige har Vattenfall gjort ett försök på Gotland, där kunderna inte köpt tvättmaskinen utan betalat per tvätt istället.

Annons

El och vatten

På energifronten finns mycket att vinna. Många villaägare betalar regelbundet en preliminär summa för el- och vattenförbrukning, medan mätarna endast avläses en gång om året. Den som förbrukat mer än beräknat får då en chock och den som snålat ligger ute med pengar i onödan.

Flera försök pågår med uppkopplade elmätare. Exempelvis har Skånska Energi installerat sådana hos samtliga sina kunder. Förutom exakt debitering kan kunden se statistik över sin elförbrukning via internet. Ett mer utvecklat system kan möjliggöra timavläsning och därmed variabla tariffer. Kör du tvättmaskinen på natten sparar du pengar!

Miljömässiga vinster kan åstadkommas om villaägaren tillåter energibolaget att mot ersättning tillfälligt dra ner på villans energiförbrukning. Då minskar behovet av den dyra och miljöovänliga energi som måste skapas eller köpas vid förbrukningstoppar. Detta system finns exempelvis i Frankrike.

Fjärrstyrning och larm

Redan idag finns system som låter dig fjärrstyra det mesta i hemmet: belysning, värme, enskilda apparater med mera. Kombinera detta med att låta systemet tända och släcka lampor med oregelbundna intervall, så ser det ut som att du är hemma när du i själva verket är borta.
Larm av olika slag är med all säkerhet ett av de områden där villaägare vill ha intelligens. Inte bara när det gäller inbrottslarm utan även översvämningslarm, temperaturlarm och liknande. Har du en kamera vid ytterdörren kan du på din bildskärm på jobbet se om någon ringer på. Är det hantverkaren du väntat på? Släpp då in honom från distans!

Framtidens intelligenta hem

Tveklöst har alltså våra hem blivit allt mer intelligenta. Men hur ser de ut i framtiden? Dagens 40 mikroprocessorer i hemmet förväntas vara 280 om fem år och allt fler av dina apparater blir uppkopplade. Elektroniken kommer att vara integrerad i hemmet så att du knappt märker den.
Din symaskin kommer att kunna köpa nya mönster via internet. Går din diskmaskin sönder, kontaktar den serviceteknikern själv. När du sätter på TV:n kontrollerar den via nätet att den inte anmälts som stulen, i vilket fall den då vägrar gå igång.

Badrumsskåpet blir en sambandscentral. Via en display i ett skikt i spegeln kan du se vad du väger och hur du mår, samt få goda råd i hälsofrågor medan du borstar tänderna. I vardagsrummet räcker det med att börja sjunga på en melodi, så letar stereon upp rätt låt och börjar spela den.

En annan utveckling är att produkter i högre grad kommer att säljas utifrån tjänster istället för som hårdvara. Du köper inte en ny panna, du köper tjänsten "varmt i huset". Pannan rapporterar själv till leverantören när oljan behöver fyllas på, när pannan behöver servas och om något problem uppstått. Du köper helt enkelt bekvämlighet inom olika områden mot en månadsavgift, precis som du idag kan abonnera på ett larm.
Inte heller orealistiskt är att reklamen når in i ditt hem på nya sätt. Vill du, kan kylskåpet på sin display visa skräddarsydda erbjudanden från de affärer du brukar handla i.

Smart tags, smarta etiketter, erbjuder många möjligheter eftersom de vet allt om den produkt de sitter på. Ett exempel: De tag-märkta plagg du stoppar i din tvättmaskin kan hjälpa maskinen att själv ställa in rätt temperatur och program.

Gemensamma språk

Intelligenta apparater pratar med varandra eller någon annan via till exempel elnätet, ett lokalt nätverk eller mobiltelenätet. För det senare talar Intels prognos att alla kretsar inom några år kommer att ha inbyggd trådlös kommunikation.

I vissa fall behövs en så kallad gateway, en brygga som förmedlar kontakten mellan apparaten och exempelvis internet. Denna brygga kan vara en PC, men Pär Ström tror på en separat enhet med bredband i ena änden och uttag för flera olika kommunikationstekniker i andra.
Pär, som erkänner att hans eget hem inte är speciellt intelligent, ser många fördelar med intelligenta hem men är noga med att poängtera att det också finns nackdelar. Ett problem är att det saknas gemensamma standarder.

- Sårbarheten ökar också; mera kan gå sönder. Det finns även en risk för integritetskränkning eftersom möjligheterna att övervaka hur jag lever ökar. Inte minst har detta aktualiserats efter den 11 september 2001.

Användar- eller teknikcentrerat?

De största fördelarna med ett intelligent hem är ökad bekvämlighet och ökad trygghet. Därför kommer energi och larm att höra till de områden som först anammas av konsumenterna.

- Och trygghet! Att till exempel via mobilen kunna kolla vad barnen gör därhemma när man själv är på bio. Jag skulle vilja ha det idag, avslutar Pär Ström.

Några av de intelligenta produkter som finns redan idag hittar du i rutorna här intill. Hur snabbt just ditt hem kommer att bli intelligentare beror sedan på ditt eget intresse och på prisnivån på kommande produkter och tjänster. Viktigast av allt är dock givetvis att utvecklingen sker med användarna och inte tekniken i centrum.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

5 mars 2003

0 Kommentarer

0

7 misstag du gör med kylskåpet

Ställer du in tomaterna i kylskåpet? Eller lägger köttfärsen på hyllan längst upp? Då gör du fel! Här är 7 misstag du gör med kylskåpet.

0

VIDEO: Gör rent mixern på 30 sekunder

Trött på att ta isär alla delar när du ska diska mixern? Vi har testat smarta knepet som gör rent maskinen på 30 sekunder!

0

Heta vattenkokare!

En energismart pryl som dessutom sparar tid. Vattenkokaren har blivit oumbärlig i våra kök. Använd den bara till vatten, men inte bara till tevatten!

2

Diskmaskiner som sparar energi

Diskmaskiner är mer energieffektiva och vattensnåla än någonsin förr. Nu är det upp till dig om diskmaskinen blir en energivinst – eller en nitlott.

2

Vi i Villa-testet: Maxa maten med mixer

Än finns tid att njuta av nyskördade grönsaker, frukter och bär. Och med lite hjälp av en bra stavmixer kan man snabbt trolla fram såser, röror, soppor...

0

Baka, baka liten kaka...

Ugnar som föreslår tillagningssätt och själva väljer temperatur och tid. Ugnar som bevarar vitaminer och smak. Ugnar som rengör sig själva. Nu återstår...

0

Köksprylarna du inte klarar dig utan

Nytt köks-kit och ärvda köksmaskiner i all ära men vilka är egentligen kökets måsten? Vi har talat med bokaktuelle kocken Paul Svensson om vad du helt...

0

Trend: Ångugnar

Ångugnar ger skonsam tillagning, grönsaker bevarar näringen bättre och kött blir extra saftigt. Men en ångugn är också perfekt för den som vill baka...

0

Miljövänliga köksval

Det går att göra miljövänliga val i köket. Här är några exempel.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons