Annons

Heta vattenkokare!

Vitvaror kök

En energismart pryl som dessutom sparar tid. Vattenkokaren har blivit oumbärlig i våra kök. Använd den bara till vatten, men inte bara till tevatten!

Annons

Den kokar inte över och drar bara hälften så mycket energi som en gjutjärnsplatta. Men var försiktig med att låta barnen handskas med den. För det är inte bara innehållet som kan bli hett. När SP, Sveriges tekniska forskningsinstitut, testade vattenkokare på uppdrag av Testfakta visade det sig att det är lätt att bränna sig på flera av de vanligaste modellerna. Några av dem blev över 90 grader varma på utsidan. Däremot var det ganska liten skillnad mellan de olika kokarna vad gäller effekt, energiåtgång och tiden det tar att koka en liter vatten.

Välj lätt. Eftersom vattenkokaren ofta används flera gånger dagligen är det viktigt att välja en modell som känns bra att hantera. Gärna så lätt som möjligt - den blir ju ännu tyngre när den är vattenfylld. Andra praktiska funktioner som kan vara bra att ha är överhettningsskydd och öppningsskydd om vattenkokaren skulle välta. Automatisk avstängning och torrkokningsskydd är förstås också bra, liksom vattennivåmätare och löstagbart filter. Effekten ger en fingervisning om hur snabbt den kokar upp - ju högre desto snabbare. Har du kalkhaltigt vatten, välj en modell som är lätt att rengöra och kalka av.

Och så lite elsäkerhet. Kombinationen vatten och el ska man vara försiktig med.

Ta en extra titt efter skarvmärken eller sprickbildningar på kabeln som sitter i plattan, råder Martin Gustafsson på Elsäkerhetsverket.

– Sådana här fel är väldigt svåra att laga även för en fackman, men du kan ju alltid fråga butiken där du köpt den.

Oftast måste dock en vattenkokare kasseras. Lämna på återvinningsstation och sortera som elektronikskrot.

När du använder vattenkokaren, se till att locket är helt stängt. Att det varken är för mycket eller för lite vatten i. Och häll ut överblivet vatten efter användning.

– Hushållsapparater rostar ofta sönder just på grund av att vatten blivit stående, säger Martin Gustafsson.

Att dra ur sladden efter användning är alltid säkrast. Och tänk på att välja en CE-märkt vattenkokare - med svensk bruksanvisning!


 

Tre frågor om vattenkokare till Helena -Ahlkvist Johansson, Energimyndigheten:

1. Behövs vattenkokare egentligen, eller är den ännu en onödig pryl?

– Jag tycker vattenkokaren är en jättebra pryl att ha hemma. Det är ett snabbt och energismart sätt att värma vatten. Med en vattenkokare går det åt 0,11 kWh att värma en liter. Att värma en liter vatten på en gjutjärnsplatta drar dubbelt så mycket energi. En induktionshäll är visserligen lika energieffektiv som en vattenkokare, men det är ju billigare att skaffa vattenkokare än att byta spis. Energiåtgången hos glaskeramikhällen ligger mittemellan induktionshällen och gjutjärnsplattan.

Annons

2. Hur ska jag använda den?

– Bara till vatten, men inte bara till tevatten. Koka upp vatten i vattenkokaren för att värma frysta grönsaker. Eller koka upp spaghettivattnet, det sparar mycket tid för en stressad barnfamilj. Tänk också på att inte koka mer vatten än du behöver.

3. Hur ska en bra vattenkokare se ut?

– Välj helst en modell med täckt värmeelement. Då kan du även koka upp små mängder vatten, som en deciliter. En annan fördel med täckt element är att det inte utsöndras nickel om vattnet blir stående kvar i vattenkokaren. Och så ska vattenkokaren förstås kännas bra att hantera. Känn på handtaget och kolla hur locket öppnas.


Foto: Istock photo

Spara el i köket!

Använd vattenkokaren för att koka upp vatten när du till exempel ska koka pasta, potatis eller grönsaker.

Gör så här:

  • Häll lite vatten i kastrullen och ställ den på spisen, sätt på plattan.
  • Koka upp resten av vattnet i vattenkokaren.
  • Lägg det som ska kokas i kastrullen och häll på det kokande vattnet.
  • Fortsätt sedan att laga maten som vanligt.

 

Bra basfunktioner

TWK6001
Vad? För dig som vill slippa sladd.

Hur? Stänger av sig automatiskt när vattnet nått kokpunkten. Stänger av sig automatiskt när locket öppnas vid användning. Effekt 2 000-2 400 W. Material & volym: Plast. 1,7 liter.
Bosch, 499 kronor


 

För kalkhaltigt vatten

Sommelier WK 600
Vad? När du behöver en vattenkokare som både är stilren och trygg.

Hur? Vattennivåvisare, kalkfilter, sladdförvaring. Överhettningsskydd, öppningsskydd. Automatisk avstängning. Effekt 2 200 W. Material & storlek: Borstat rostfritt stål. 1,7 liter.
Braun, 1 095 kronor


 

Många funktioner

Pittsburgh kettle
Vad? För familjen med många behov.

Hur? Temperatur beroende på användning: Grönt te, snabbkaffe, välling och så vidare. Ljudsignal. Varmhållningsfunktion. Rengöringsfunktion. Dolt värmeelement. Antikalkfilter. Effekt 2 200 W. Material & storlek: Hårdplast. 1,5 liter.
Tefal, 699 kronor


 

Energisparare!

HD4608
Vad? När du bara vill koka en kopp.

Hur? Indikator för en kopp sparar vatten och energi. Sladdlös, sladdvinda. Platt värmeelement. Trevägssäkerhetssystem mot kortslutning och torrkokning. Svalt lock. Effekt 2 400 W. Material & storlek: Polypropylen. 0,8 liter.
Philips, 399 kronor

 


Budgetkokare

Vattenkokare
Vad? Få funktioner till bra pris.
Hur? Överhettningsskydd. Effekt 2 000 W/1 500 W. Material & storlek: Rostfritt stål. 1,8 liter/1 liter.
Wilfa Sverige AB, 549 kronor/449  kronor

Lyxkänsla!

TW911P2
Vad? Designad av F A Porsche. Hur? Uttagbart kalkfilter. Vattennivåindikator. Låst lock, överhettningsskydd, ergonomiskt handtag. Automatisk avstängning. Effekt 2400 W. Material & storlek: Borstad aluminium. 1,5 liter. Siemens Hushåll, rekommenderat cirkapris 1 690 kronor

 

Snabbkokare

Quick & Hot
Vad? För dig som har bråttom. Ger varmt och filtrerat vatten på tre sekunder.
Hur? Värmer enbart så mycket som ska användas. Totalt 13 inställningar. Förblir sval vid användning. Vattenfilter ingår. Effekt 2 750 W. Material & volym: Hårdplast och rostfritt stål. 1,5 liter.
Tefal Sverige, 999 kronor

Signalerar!

HD4685
Vad? När du behöver fler finesser.
Hur? Digital temperaturkontroll, 40, 60 80 eller 100 grader. Varmhållningsfunktion, minnesfunktion. Sladdlös, sladdvinda. Torrkokningsskydd. Effekt 2 400 W. Material & volym: Rostfritt stål och polypropylen. 1 liter.
Philips, 799 kronor


Säker!

Piano White Kettle
Vad? Vattenkokaren för den glömske. Hur? Automatiskt avstängning och torrkokningsskydd. Överhettningsskydd, öppningsskydd, ledat och låsbart lock, vattennivåmätare, löstagbart filter. Effekt 2 200 W. Material & volym: Målat stål (nickelfri) 1,2 liter.
OBH Nordica, 595 kronor

Köpinformation:

Braun www.braun.com 020-21 33 21

Krups www.krups.se 08-594 21 330

Tefal www.tefal.se 08-594 21 330

Wilfa www.wilfa.com 040-6012000

Siemens Hushåll www.siemens-home.se 08-734 12 99

Philips www.philips.se 08-579 29 100

OBH Nordica www.obhnordica.se 08-445 79 00

Bosch www.bosch-home.se 0771-11 22 77

17 augusti 2010

0 Kommentarer

0

7 misstag du gör med kylskåpet

Ställer du in tomaterna i kylskåpet? Eller lägger köttfärsen på hyllan längst upp? Då gör du fel! Här är 7 misstag du gör med kylskåpet.

0

VIDEO: Gör rent mixern på 30 sekunder

Trött på att ta isär alla delar när du ska diska mixern? Vi har testat smarta knepet som gör rent maskinen på 30 sekunder!

2

Diskmaskiner som sparar energi

Diskmaskiner är mer energieffektiva och vattensnåla än någonsin förr. Nu är det upp till dig om diskmaskinen blir en energivinst – eller en nitlott.

2

Vi i Villa-testet: Maxa maten med mixer

Än finns tid att njuta av nyskördade grönsaker, frukter och bär. Och med lite hjälp av en bra stavmixer kan man snabbt trolla fram såser, röror, soppor...

0

Slipp julstressen - 15 december

Se över maskinparken i köket.

0

Baka, baka liten kaka...

Ugnar som föreslår tillagningssätt och själva väljer temperatur och tid. Ugnar som bevarar vitaminer och smak. Ugnar som rengör sig själva. Nu återstår...

0

Köksprylarna du inte klarar dig utan

Nytt köks-kit och ärvda köksmaskiner i all ära men vilka är egentligen kökets måsten? Vi har talat med bokaktuelle kocken Paul Svensson om vad du helt...

0

Trend: Ångugnar

Ångugnar ger skonsam tillagning, grönsaker bevarar näringen bättre och kött blir extra saftigt. Men en ångugn är också perfekt för den som vill baka...

0

Miljövänliga köksval

Det går att göra miljövänliga val i köket. Här är några exempel.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons